Episodes

  • Bitcoin belandde deze week in een correctie. De daling in prijs begon even snel als hij weer over was, want woensdag steeg bitcoin met zo'n 7% terug naar 67.000 dollar. Het laat zien dat Bitcoin de laatste weken wel héél snel was afgelopen, maar dat er tegelijkertijd nog altijd veel kopers op de markt zijn. Bovendien is er met de aankomende halving in april nog genoeg om naar uit te kijken.
    Waar die correctie dan precies vandaan komt blijft onduidelijk. De Amerikaanse ETF's noteerden drie dagen van netto-uitstroom, waarbij er natuurlijk vooral bij het product van Grayscale veel verkopen werden genoteerd. Ook de inflatiecijfers vielen iets tegen, maar niet genoeg om hele grote bewegingen om de markt te forceren. Het blijft gissen, zullen we maar zeggen.

    Volgende week krijgt Sam Bankman-Fried, de topman van de ingestorte beurs FTX, zijn vonnis te horen. Justitie denkt daarbij aan een gevangenisstraf van tussen de 40 en 50 jaar, waarop de verdediging van SBF geschokt reageerde. Zij wijzen erop dat Sam nog jong is, geen intentie had om kwaad te doen en zijn capaciteiten beter kan gebruiken als hij niet achter de tralies zit. Zij zien liever een straf van een jaar of zes. De rechter wordt ondertussen bestookt met allerlei pleidooien, want dit is zo ongeveer het laatste moment om daadwerkelijk impact te maken op de toekomst van Sam Bankman-Fried.

    En de Amerikaanse beurswaakhond SEC ging deze week nat in een zaak tegen Debt Box, een bedrijf dat klanten helpt geld te verdienen met mining. Debt Box werd beschuldigd van het bedriegen van zijn investeerders en zou daarna naar de Emiraten zijn gevlucht. Van dat alles bleek er weinig te kloppen en de rechter concludeert dat de SEC in kwade trouw gehandeld heeft, de rechtbank heeft misleid en hun macht hebben misbruikt. Debt Box krijgt de proceskosten terug van de SEC, maar lijkt vooralsnog niet op een schadevergoeding te kunnen rekenen.

    Deze week in de Cryptocast

    Simon Lelieveldt, oprichter van de Stichting Human Rights in Finance. Hij vindt dat allerlei geldende financiële regelgeving in strijd is met mensenrechten. Bijvoorbeeld de Travel Rule die financiële instellingen verplicht persoonlijke data mee te sturen met transacties en de antiwitwasregels die eisen dat ‘ongebruikelijke transacties’ moeten worden onderzocht. De rechten die worden geschonden zijn bijvoorbeeld recht op privacy en recht op eigendom. Tussen de bedrijven door beschuldigt hij banken van kartelvorming en van schenden van de wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme, de Wwft. Allemaal onderbouwd he. Pittige kost, maar toch ook om je vingers bij af te likken.

    Snel herstel cryptomarkt

    SEC krijgt draai om oren

    Welke straf krijgt SBF?

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De exchange Crypto.com krijgt een boete van DNB voor het illegaal opereren in Nederland. De beurs moet 2,8 miljoen euro betalen, bestaande uit een 'basisbedrag' van 2 miljoen euro en 8 ton omdat de vergrijpen ernstig en verwijtbaar waren. Daarmee volgt Crypto.com o.a. Binance en Coinbase, die een vergelijkbare boete kregen. De straf werd in oktober al opgelegd. Experts verwachten nog een aantal andere boetes, want de drie bovenstaande beurzen zijn niet de enige internationale partijen die zonder registratie toch voor Nederlandse klanten beschikbaar waren.

    Ondertussen zet de positieve stemming op de cryptomarkt door en noteert de prijs van bitcoin vrijwel dagelijks een nieuw koersrecord. De grootste positieve invloed op de prijs blijft van de Amerikaanse beurs komen. Dinsdag wisten de tien nieuwe Bitcoin ETF's voor meer dan één miljard dollar aan nieuw kapitaal aan te trekken. Dat is dus inclusief het fonds van Grayscale, waar al twee maanden lang op grote schaal aandelen verkocht worden. In totaal bezitten klanten van deze grote vermogensbeheerders nu 4% van alle Bitcoin, meer dan 800.000 stuks.

    De uitstroom bij Grayscale valt natuurlijk op en is misschien wel groter dan gedacht. Dat hebben ze bij het fonds zelf ook door, dus kiest de Digital Currency Group ervoor om een tweede product in de markt te zetten. Een extra Bitcoin ETF, met lagere kosten. Op deze manier kunnen nieuwe klanten hun weg naar Grayscale alsnog vinden. Kopers waren er bij het al bestaande GBTC-fonds namelijk niet, vooral door de lopende kosten van 1,5% (veel hoger dan de concurrentie, die gemiddeld rond de 0,2% zit). Een simpele tariefverlaging voor GBTC was ook niet haalbaar, want dat zou een grote hap uit het inkomen van Grayscale nemen. Veel klanten zitten namelijk 'vast' in het GBTC-fonds, omdat zij liever geen belasting willen betalen die gepaard gaat met een verkooptransactie.

    Topman Jamie Dimon van de grote zakenbank JP Morgan staat bekend als zeer kritisch op Bitcoin, maar zelfs hij lijkt langzaam positiever te worden. Op een conferentie in Australië gaf hij aan persoonlijk nooit Bitcoin te willen kopen, maar wel een ieders recht zou verdedigen om dat wel te doen. Dat klinkt nog niet erg vriendelijk, maar vorig jaar riep hij nog dat de Amerikaanse regering cryptovaluta maar moest verbieden.

    Deze week in de Cryptocast

    We kijken vooruit naar de conferentie Adopting Bitcoin Arnhem die op het programma staat voor 25 mei. Gast is Patrick van der Meijde, oprichter van bitcoinbetaalbedrijf Bitkassa, ex-voorzitter van de vereniging van bitcoinbedrijven in Nederland en tien jaar geleden initiatiefnemer van Arnhem Bitcoinstad. De conferentie viert dat tienjarig bestaan met prominente sprekers en allerlei andere festiviteiten. En we halen natuurlijk herinneringen op aan die romantische begintijd met onder andere een bitcoin-kroegentocht.

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Het was een wat opmerkelijk record voor Bitcoin, dinsdagmiddag. De meeste bronnen concluderen wel dat de bitcoinprijs boven het oude record van 69.045 dollar is gekomen, maar op Coingecko (een website die allerlei prijzen bij elkaar raapt) was er nog geen record. Om het allemaal nog onduidelijker te maken circuleren er ook meer soorten records uit 2021. Een definitief koersrecord ligt dus ergens op 69.500 of 70.000 dollar per bitcoin.

    Na het bereiken van dit wel-of-niet-record ging de koers direct hard onderuit. Waar het 's middags nog feestelijk was, stond de bitcoinprijs aan het begin van de avond zelfs bijna 10.000 dollar lager. Het doet denken aan 2020, toen het vorige koersrecord (dat dateerde uit december 2017) sneuvelde. Ook toen daalde bitcoin met zo'n 15 procent en werd het record pas drie weken later definitief verbroken. Maar: inmiddels is er veel anders. De enorm succesvolle Amerikaanse Bitcoin ETF's bijvoorbeeld. Die blijven in hoog tempo Bitcoin kopen voor hun klanten. In een kleine twee maanden tijd kocht de populairste ETF van BlackRock meer dan 180.000 coins. Het handelsvolume doet maar weinig onder voor de populairste ETF's ter wereld en ook dat is goed nieuws.

    Met snelle koersstijgingen van Bitcoin, Ethereum en andere munten tonen de minder serieuze 'memecoins' ook weer een teken van leven. Met name Shiba Inu viel op met een gigantische stijging, maar ook andere variaties van hondenmunten deden het goed. En dan is er nog de zaak van Craig Wright, de Australiër die zich al jaren voordoet als Satoshi Nakamoto. Inmiddels stapelt het bewijs zich op, dat Wright niét Satoshi Nakamoto is. De rechtszaak in het VK gaat over vijf dagen verder en dan zijn we dichtbij een conclusie. De Cryptocurrency Open Patent Alliance heeft alle reden om positief te zijn over hun kansen.

    Deze week in de Cryptocast

    Het zelf opslaan van je bitcoin. Klanten van bijvoorbeeld FTX en Celsius weten nu hoe riskant het kan zijn je crypto uit handen te geven. Onze gast is Bart Mol, oprichter van de podcast Satoshi Radio. Hij heeft een handvol hardware wallets onderzocht en vergeleken, dat zijn dus losse apparaatjes waar je sleutels op staan. We horen wat de voor- en nadelen zijn van zelf voor je crypto zorgen – want veiligheid kost meestal moeite – en wat de handigste en wat de veiligste hardware wallet is.

    Wel of geen all time high?

    Memecoins ontploffen

    Craig Wright weer niet te volgen

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De koers van Bitcoin lijkt niet te stuiten. Op woensdag bereikte de koers even de 64.000 dollar, waarna de prijs iets terugzakte. Op het moment van deze crypto update staat Bitcoin op 63.000 dollar. Er gebeurde woensdag een hele hoop. De Amerikaanse Bitcoin Spot ETF's overtroffen hun beste dagen met afstand. In het fonds van BlackRock werd meer gehandeld dan in de populairste Nasdaq-ETF en netto werd er bijna voor 700 miljoen dollar aan bitcoin gekocht.

    Tegelijkertijd zouden er nog maar weinig bitcoin beschikbaar zijn bij de bij speciale loketten die de cryptobeurzen hebben voor grote klanten. De munten moesten ergens vandaan komen, dus ging de prijs in een strak tempo omhoog. Waar de ETF's een nieuw fenomeen zijn, komen we ook oude 'gewoontes' tegen. Zo had Coinbase grote problemen en kregen sommige gebruikers een saldo van 0 te zien, waardoor zij niet konden handelen. De problemen waren snel opgelost en topman Brian Armstrong wist te melden dat Coinbase rekening had gehouden met een vertienvoudiging van het volume, maar niet meer dan dat.

    Waar wij vooral kijken naar de recordkoers van ongeveer 69.000 dollar, staat bitcoin in andere valuta al op nieuwe hoogtes. De afgelopen tijd gebeurde dat al in minder sterke munten: de Turkse Lira, de Argentijnse peso of de Nigeriaanse Naira. Maar nu Bitcoin verder stijgt gaat het ook in sterkere munten hard. In Noorwegen, Zweden, Zuid-Afrika, Bangladesh, Chili en Japan (en vele andere munten) staat bitcoin nu al boven zijn hoogste koers uit 2021. En de Eurokoers? Die stokte gisteren op 58.942, terwijl 59.496 een all time high zou betekenen. En oja: er is ook nieuws over Worldcoin en Binance.

    Deze week in de Cryptocast

    De Autoriteit Financiële Markten is te gast. Jasper Bets, Senior Supervision Officer voor de Europese cryptowetgeving Micar. Hij vertelt voor welke bedrijven MICAR geldt, hoe je aan een vergunning komt, aan wat voor eisen je moet voldoen enz. En het bijzonderste vond ik wel dat elke crypto een whitepaper moet hebben, dus een soort prospectus die aan bepaalde eisen voldoet. Nou, bitcoin heeft een whitepaper, een bijna heilig ding. Voldoet niet aan de eisen. Dus wie schrijft nu een MICAR-compliant whitepaper voor bitcoin? Anders moet bitcoin van de markt in 2025.

    Bitcoin ETF's breken record

    Worldcoin doet het goed

    De laatste all time highs voor Bitcoin in allerei valuta

    Binance investeert in stakingprotocol voor Bitcoin

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Zowel Bitcoin als Ethereum noteerden deze week koersrecords. Voor het eerst in ruim 2,5 jaar noteerde Bitcoin een koers van boven de 53.000 dollar. Dat is geen belangrijke beweging, want bitcoin staat al meer dan een week vast in de buurt van deze koers. Bij Ethereum is er meer beweging te zien. De koers hangt nu rond de 3000 dollar en dat was voor het laatst in april 2022. De prijs van Ethereum krijgt een boost door de mogelijke komst van een spot ETF. Ook staat de Dencun-upgrade gepland in maart. Dencun moet transacties goedkoper maken.

    Ondertussen doet een ex-medegevangene van Sam Bankman-Fried zijn verhaal over de gevallen FTX-topman. Bankman-Fried zou flink zijn afgevallen en zich helemaal niet douchen in de gevangenis. Volgens de ex-bajesklant is de veroordeelde cryptomagnaat ook zo gek als een deur, maar uiteindelijk wel een goede vent. Sam Bankman-Fried krijgt in maart pas zijn straf te horen, dus dan weet hij ook hoelang hij zich in de gevangenis moet zien te vermaken.

    Met een andere oud-topman gaat het een stuk beter. Michael Saylor staat met zijn gigantische bitcoinpositie namens Microstrategy flink in de plus. Vier miljard, om precies te zijn. Over verkopen peinst hij nog niet, want volgens hem is er geen enkele reden om op zoek te gaan naar een exit. Sterker nog: Bitcoin is de exit. Saylor zal blijven kopen, zoals hij ook gedurende de bear market van 2022 deed. Toen stond hij miljarden in de min. En de 'fan tokens' van clubs als Atletico Madrid en Paris St Germain bestaan nog steeds, al lijken de muntjes een zeer volatiele belegging. En wat je er nu ook echt mee moet, blijft onduidelijk.

    Deze week in de Cryptocast

    De vraag wat landen aan bitcoin kunnen hebben. Wat als ze het invoeren als betaalmiddel zoals El Salvador, wat als ze er een flinke sloot van bezitten zoals Duitsland, Bulgarije en de VS, wat als ze besluiten te gaan minen zoals Bhutan en zoals Ethiopië pas heeft bekendgemaakt. Onze gast Ben van Hool van het bedrijf Jan3 zit aan tafel met allerlei regeringen, bijvoorbeeld die van Montenegro en ook Suriname. Wij willen natuurlijk weten: wie volgt het voorbeeld van El Salvador? Co-host is Daniël Mol.

    Teken van leven SBF uit de gevangenis

    Michael Saylor gaat niet vergeten

    Fan tokens geen goede belegging

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Bitcoin is, na de stijging van de afgelopen dagen, door de magische grens van één biljoen marktkapitalisatie gebroken. Dat is voor het eerst sinds december 2021. Toen kostte een bitcoin nog bijna 55.000 dollar, nu is dat zo'n 51.000 dollar. Het verschil? Dat zit hem in het aantal bitcoin dat in de tussentijd door mining in omloop zijn gebracht. Het gaat om zo'n 700.000 coins en dan bereik je bij een lagere prijs hetzelfde totaal.

    De stijging van Bitcoin is vermoedelijk te danken aan de instroom door de Amerikaanse ETF's. In ongeveer een maand tijd trokken deze beleggingsproducten zo'n vier miljard aan nieuw kapitaal aan. We kunnen zonder twijfel concluderen dat die lancering een succes is geweest. Ondertussen zit er ook steeds meer beweging in dezelfde beleggingsproducten, maar dan voor Ethereum. Onder meer BlackRock, VanEck en Grayscale zijn hier in de race. De SEC lijkt dezelfde strategie te hanteren als bij de Bitcoin ETF's: uitstellen, uitstellen en nog eens uitstellen. Tot het niet meer kan. 23 mei is een mogelijke eerste interessante deadline, waar de toezichthouder een hoop fondsen in één keer kan goedkeuren. In totaal lopen er nu acht aanvragen.

    En de rechtszaak tegen Craig Wright gaat onverminderd door. De Australiër doet zich al jaren voor als Satoshi Nakamoto, maar moet dat nu ook bewijzen. Dat lukt hem nog niet geweldig. Hij verspreekt zich veel en maakt een onhandige indruk. De komende tijd gaat de rechtszaak verder en zal Wright met meer bewijs moeten komen. De Cryptocurrency Open Patent Alliance, een idee van onder meer Jack Dorsey, wil als aanklager voor eens en voor altijd een einde maken aan de praktijken van Wright. In het verleden waren onder meer Bitcoin-ontwikkelaars het doelwit van rechtszaken uit naam van Wright.

    Deze week in de Cryptocast

    Solana. In korte tijd uitgegroeid tot de grootste concurrent van ethereum als het gaat om smart contracts, nft’s, decentralized finance en dat soort dingen. Was kort de vierde coin ter wereld, nu weer even vijf maar loopt alweer in op Binance Coin. We spreken Solanakenner Geale Simon Postma over de reden van het succes en hoe ver dat kan gaan. Hij verwacht niet dat Solana een ethereum ’killer’ gaat worden.

    Bitcoin ETF's doen het goed

    En Ethereum ETF's komen dichterbij

    Wright moet zich verdedigen in de rechtszaal

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De rechtszaak tegen Craig Wright, de man die zich al jaren voordoet als Satoshi Nakamoto, is nu een aantal dagen bezig. Inmiddels zijn de Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) en Craig Wright zelf allebei uitgebreid aan het woord geweest. COPA kwam met een hele berg bewijs om aan te tonen dat Craig Wright op grote schaal documenten zou hebben vervalst. Craig Wright sprak in zijn tijd een eigen expert tegen. Toen hij daarop door een rechter werd aangesproken, trok hij direct de expertise van die expert (uit zijn eigen juridische team) in twijfel.

    Ondertussen ervaart 'Ethereum-killer' Solana opnieuw grote problemen. Eerder deze week liep het hele netwerk vast en dat is al de zoveelste keer. Even leek het goed te gaan -de laatste storing was een jaar geleden- maar nu moesten gebruikers het vijf uur lang zonder het netwerk doen. De koers trok zich er weinig van aan. Bij een andere coin was dat niet het geval. Privacy-munt Monero kelderde hard nadat Binance de crypto van zijn platform schrapte. Reden: steeds strengere regels rond het kennen van je klant. En dat is nou precies het punt van Monero: niemand weet wie het gebruikt.

    Deze week in de Cryptocast

    Jeroen Blokland, ooit bij Robeco de man achter een rapport in 2021 dat bitcoin echt wel een plaats zou kunnen hebben in een evenwichtige beleggingsportefeuille – Robeco ging toen niet zo ver dat ze dat dan maar zelf gingen aanbieden. Nu doet Blokland dat zelf wel: hij is alweer een tijdje weg bij Robeco en hij heeft nu een fonds opgericht waar bitcoin een belangrijke rol in speelt naast bv goud. Bij ons komt hij vertellen waarom, hoe hij het heeft ingericht en welke torenhoge ambities hij ermee heeft.

    Craig Wright in de verdediging

    Solana loopt vast

    Binance schrapt Monero

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het is een wonder: FTX lijkt zijn klanten helemaal te kunnen terugbetalen. De afgelopen maanden ging de nieuwe CEO John Ray III voortvarend te werk en nu krijgen slachtoffers 100% van hun claim terug. Dat blijkt uit de rechtszaal in Delaware. Dat heeft een aantal redenen: de waarde van bitcoin en andere cryptovaluta steeg hard de afgelopen maanden. FTX werd dus 'rijker' door deze koersstijgingen. Ook konden zij, met de goedkeuring van de beursgenoteerde spot-ETF's, hun Grayscale-aandelen eindelijk van de hand doen. FTX verkocht voor ongeveer één miljard dollar aan GBTC. Uit de rechtszaal bleek ook dat FTX definitief géén doorstart gaat maken. Even leek dat wel het geval, maar er zijn geen kopers gevonden die de restanten van het bedrijf -en de slechte naam- willen overnemen.

    Ook cryptoleenbedrijf Celsius kwam deze week met een plan om zijn slachtoffers een vergoeding te geven. Zij kunnen zo'n 60% vergoeden, en maken wél een doorstart onder de naam Ionic Capital. Dat gaat een miningbedrijf worden. Ondertussen heeft de Duitse politie 50.000 bitcoin in handen gekregen. De munten zijn afkomstig van een verdachte die in 2013 leiding gaf aan een Pirate Bay-achtige website. Door de vangst bezit de Duitse overheid plots zo'n 2 miljard dollar aan cryptovaluta. Een concreet plan wat er met dit geld gaat gebeuren is er nog niet. En Ripple-oprichter Chris Larsen is gehackt. Er werd voor 112 miljoen dollar uit zijn persoonlijke wallets gestolen. Even ontstond er paniek op het XRP-netwerk, maar het bedrijf zelf is géén slachtoffer geworden.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Danny Oosterveer. Danny noemt zichzelf een groene nerd en zet onder meer bitcoin mining in voor het verduurzamen van zijn huis. We praten met Danny over Bitcoin als ESG-belegging, want steeds meer grote bedrijven, waaronder KPMG en Fidelity, zien aspecten die bitcoin weleens een maatschappelijk verantwoorde belegging zouden kunnen maken. Presentatie is in handen van Bert Slagter. Co-host is Daniël Mol

    FTX maakt geen doorstart en gaat zijn slachtoffers terugbetalen

    Celsius maakt wél doorstart

    Duitsland doet grote bitcoinvangst

    Block ontslaat 1000 werknemers

    Ripple-oprichter Chris Larsen gehackt

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Chainalysis kwam afgelopen week naar buiten met de eerste resultaten uit het jaarlijkse 'cryptocrime' rapport. Daaruit blijkt dat cryptomisdaad in 2023 flink daalde. Ondertussen is de prijzenoorlog rond Bitcoin-beleggingsproducten overgewaaid van de VS naar Europa. Wisdomtree en Invesco verlagen hun kosten met zo'n 60% en zijn nu min of meer vergelijkbaar met hun Amerikaanse tegenhangers. En Trump heeft zich uitgelaten over een eventuele digitale dollar. Hij is geen fan.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Aaron van Wirdum, journalist en historicus. Hij schreef The Genesis Book over de voorgeschiedenis van Bitcoin. Daaruit blijkt dat Bitcoin het resultaat is van decennialang onderzoek en experimenteren. Het whitepaper van Satoshi Nakamoto kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Co-host is Daniël Mol

    Het rapport van Chainalysis

    Invesco en Wisdomtree verlagen kosten voor Europese bitcoinproducten

    Trump deelt mening over digitale dollar

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De Bitcoin-ETF worden, een week na hun lancering, nog volop verhandeld. Inmiddels is er netto bijna 900 miljoen richting de fondsen gestroomd, op een totaal handelsvolume van zo'n tien miljard in de eerste drie handelsdagen. Daarmee was de lancering van de ETF's drie keer succesvoller dan alle (inderdaad, alle!) 500 nieuwe soortgelijke producten gelanceerd in 2023.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Martijn Rozemuller, ETF-expert en CEO Europa bij VanEck, die zelf ook een Bitcoin-ETF in de VS hebben. Martijn geeft ons een college Exchange Traded Funds, van hoe ze werken, de verschillen tussen de VS en Europa en de volgende stappen in deze wereld.

    ETF's groot succes

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De Amerikaanse Bitcoin spot-ETF is eindelijk goedgekeurd. De toelating van elf fondsen is ook een stap in de volwassenheid van Bitcoin als belegging. Zo'n tien jaar geleden deden de broertjes Winklevoss voor het eerst een aanvraag. Zij, en heel veel anderen partijen, werden weggehoond door de SEC. Inmiddels is er dus groen licht, en de ETF's beginnen de handel al op donderdag, de publicatiedatum van dit fragment. Daarmee zijn we de hack van het SEC-account op dinsdagavond eigenlijk alweer vergeten.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Bram Kanstein, maker van de podcast Bitcoin for Millenials. Met hem praten we over die doelgroep in combinatie met Bitcoin. Is de digitale munt dé belegging voor deze generatie?

    Beurswaakhond SEC staat Amerikaanse bitcoin-etf's toe

    De hack van het SEC-account

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Het was even schrikken gister: een rapport van Matrixport, een bedrijf in crypto-diensten, zorgde ervoor dat de bitcoinprijs tijdelijk hard omlaag ging. Een analist van het bedrijf schreef dat de kans groot was dat de aanvragen voor de Amerikaanse bitcoin spot ETF zouden worden afgewezen. Veel andere analisten denken dat het feestje in de VS wél doorgaat. Ondertussen is bitcoin 15 jaar oud, gaat het tweede proces van Sam Bankman-Fried niet door en zijn er nieuwe NFT's van de eerste versie van Mickey Mouse, want het copyright van Disney is verlopen.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Arnold Hubach, digital nomad en oprichter van Bitcoin Focus. Arnold bezoekt het liefst plekken waar hij iets met bitcoin kan en juist daar vertelt hij ons over in deze nieuwe aflevering. Bovendien heeft Bitcoin Focus een magazine en dat is een primeur in Nederland.

    De flash crash van bitcoin

    Geen tweede proces SBF

    Mickey Mouse NFT's

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Slachtoffers van de failliete cryptobeurs Mt. Gox worden eindelijk terugbetaald. De beurs ging in 2014 ten onder en sindsdien was er veel te doen over het terugbetalen van de schade. Van de 850.000 verdwenen bitcoin werden er 200.000 teruggevonden en de eerste terugbetalingen gingen ook direct mis. Ondertussen doen Ethereum en Solana het goed en deed miningbedrijf Marathon het op de beurs nog veel beter.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Bert en Peter Slagter, waarin we terugblikken op cryptojaar 2023. Dat doen we in drie thema's: de schade die we overhielden uit de bear market van 2022, het bouwen aan decentrale technologie dat gewoon doorging en de narratieven die we in 2024 dan weer terug gaan zien.

    Mt. Gox start terugbetalingen

    Crypto-aandelen deden het heel goed

    Bulgarije stopt onderzoek naar Nexo

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De grote vermogensbeheerders die een aanvraag voor een Bitcoin spot-ETF hebben ingediend slijpen hun plannen verder bij. Dat gaat in overleg met de SEC. Zo kiest BlackRock ervoor om aandelen in hun fonds uitsluitend in dollars te creeëren of te vernietigen. Ook veranderen zij hun 'ticker' naar IBIT, want IBTC dubbelt met een ETF op de Europese markt. Ondertussen doen de memecoins het goed.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Elke Karskens, country manager voor de Benelux en Scandinavië bij Coinbase. Met haar spreken we over de positie van Coinbase in ons cryptolandschap en concluderen we dat het bedrijf zo'n twee jaar illegaal in Nederland heeft geopereerd. Hoe ziet Coinbase dat zelf?

    BlackRock doet kleine aanpassingen aan ETF

    Nieuwe aandelen van ETF alleen in dollars

    Zijn de Bitcoin ETF's slecht nieuws voor cryptobeurzen?

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De eigen software van Ledger verzamelt data van zijn klanten. Nu is het voor klanten mogelijk een groot deel van deze praktijken uit te schakelen, maar met de standaard-instelling verzamelt Ledger Live allerlei gegevens en dat gaat tegen de natuur van crypto in. Het bedrijf zelf heeft nog niet gereageerd. En bitcoin ordinals zijn geveild bij Sotheby's.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Marc van der Chijs, oprichter van miningbedrijf Hut8 en cryptoinvesteerder. Met hem spreken we over de afgelopen bearmarket en de komende bullmarket. Opvallend: Marc ziet Azië als het middelpunt van crypto in de komende jaren. Co-host is Daniël Mol.

    Data-harvesting in Ledger-app

    Sotheby's veilt bitcoin ordinals

    Donald Trump en zijn NFT's

    Vier crypto-affaires in top-10 van Amerikaanse FIOD

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptokoersen vliegen omhoog. Dat heeft nog altijd te maken met de verwachting dat de Amerikaanse Bitcoin Spot ETF's zullen worden goedgekeurd. De datum voor 10 januari is daarbij een belangrijke om in de gaten te houden, want dan kunnen alle aanvragen in één klap worden goedgekeurd. Verder staat El Salvador weer in de plus en staat de SEC in zijn hemd tijdens een rechtszaak.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Marcel Burger, CIO bij Amdax. Met hem spreken we over alle recente ontwikkelingen in de cryptomarkt, die digitale munten 'mainstream' maken. Uiteraard gaat het dan over de ETF-aanvragen, maar ook over de plannen van grote, traditionele banken om crypto te adopteren. Co-host is Daniël Mol

    Beslissing over ETFs komt dichterbij

    SEC staat in zijn hemd

    El Salvador weer in de plus

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Met de dood van Charlie Munger verliest crypto één van zijn meest bekende sceptici. Munger en zijn compagnon Warren Buffett zijn geen fan van bitcoin en andere digitale valuta: "Bitcoin is rattegif in het kwadraat", aldus Buffett. Ondertussen zit een andere bekende wereldburger in de problemen. Cristiano Ronaldo telt zijn centen tegenwoordig in Saudi-Arabië, maar krijgt nu advocaten achter zich aan omdat hij Binance in het verleden heeft gepromoot.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Danny Sanders, commercieel directeur van hardwarewalletmaker Trezor. Met hem spreken we over die bijzondere niche-markt in crypto. En we stellen de vraag: hoe zorg je ervoor dat meer mensen hun coins in eigen beheer nemen? Co-host is Bart Mol.

    Munger overleden

    Jim Cramer wispelturig

    Zoon Lagarde staat in de min

    Ronaldo in de problemen

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Binance heeft voor zo'n 4 miljard dollar geschikt met de Amerikaanse staat. Dat is de conclusie na een jarenlang onderzoek van het Ministerie van Justitie. Ook CEO Changpeng Zhao is schuldig en neemt afstand van zijn plek bij het bedrijf. Zijn aandelen mag hij wel houden. Ondertussen begint Mt. Gox, de exchange die begin 2014(!) ten onder ging met het terugbetalen van de slachtoffers. Zij krijgen ongeveer een zesde van hun tegoed terug.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Bert Slagter over de marktcycli van Bitcoin. Aan de hand van de vier seizoenen lopen we langs alle thema's van de bear- en bullmarkt. Met als laatste vraag: wat gaan de belangrijkste thema's van de komende tijd worden? Co-host is Daniël Mol.

    Binance schikt voor miljarden

    SEC klaagt nu ook Kraken aan

    Mt. Gox gaat uitbetalen

    Celsius gaat minen

    Koers FTT-token schiet alle kanten op

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Microstrategy, het bedrijf van Michael Saylor, staat weer ruim in de plus met zijn bitcoinpositie. Inmiddels heeft het bedrijf 158.000 bitcoin gekocht, tegen een gemiddelde waarde van 29.609 dollar per munt. Ook die andere opvallende koper, Nayib Bukele namens El Salvador, profiteert van de koersstijging. Vanaf een bitcoinkoers van 40.500 dollar staat El Salvador weer in de plus.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Tom van Lamoen, lijsttrekker van de Libertaire Partij. Libertarisme en bitcoin hebben wel iets met elkaar al zijn niet alle libertariërs bitcoiners of omgekeerd. Co-host is Daniël Mol.

    Microstrategy

    El Salvador nog niet in de plus

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • We maken opnieuw een rondje langs de velden van politieke partijen. Wat is hun mening over Bitcoin? Bitcoin.nl zocht het uit en vroeg alle partijen om hun mening. De verschillen zijn niet te vangen in links of rechts. Van de grote namen reageerden alleen BBB en NSC niet. En Coinbase stopt met Bitcoin SV, het mislukte cryptoproject van Craig Wright, die zich al jaren voordoet als schrijver van het originele bitcoin whitepaper.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Sebastiaan van der Lans over Wordproof. Hij zag in dat er geen verdienmodel te vinden was met timestamping op de blockchain en draaide zijn bedrijf richting AI. Co-host is Krijn Soeteman.

    De stemwijzer van Bitcoin.nl

    Coinbase schrapt Bitcoin SV

    Grayscale Chainlink Trust

    The Simpsons over NFT's

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.