Episoder
-
De Allerlaatste! De Finale! Het Slotakkoord!
Luister hoe Sophie en Jasmijn een Moment van Betekenis creëeren voor Podcast De Gelukkige Thuiswerker. We kijken weemoedig, dankbaar en trots terug. Ik (Jasmijn) voel me even ongemakkelijk. Want ik word zelf geïnterviewd deze keer.
En ik sta even stil, laat de rondvliegende carrousel met lachende gezichten van gasten om me heen draaien. Plezier en geluk vullen de ruimte, en dan sluit ik de deur van deze podcast.
Na 2 jaar De Gelukkige Thuiswerker is het tijd om de laatste microfoon uit te zetten. We blikken terug op 74 inspirerende afleveringen, vol inzichten en dankbaarheid voor alle luisteraars en gasten.
Belangrijke lessen:
1️⃣ Iedereen is anders in zijn kijk op thuiswerken en werkgeluk. Geen one-size-fits-all. Unieke behoeften en uitdagingen.
2️⃣ Zorg goed voor jezelf. Pauzes, vitaliteit, mindfulness. Zelfzorg is cruciaal voor welzijn en productiviteit in de hectiek van (thuis)werken.
Met de kerstvakantie voor de deur, het perfecte moment om deze lessen in de praktijk te brengen.
Laten we samen een collectieve pauze nemen, genieten van rust en ontspanning, en fris het nieuwe jaar ingaan!
Dank aan allen die hebben bijgedragen aan De Gelukkige Thuiswerker. 🙏 Hier sluiten we een hoofdstuk af. Het nieuwe staat op het punt te beginnen.
Blijf gelukkig, gezond en tot ziens in 2024!
Pssst.... nieuwsgierig naar de toekomst? Check vanaf eind januari 2024 jouw favoriete Podcast app en zoek naar Podcast Jouw Meeting Make-Over.
-
Diversiteit is er. Ook op de werkvloer. Dat is een gegeven. Het gaat erom hoe we dat laten werken. Anita Vink Abaisa is sociaal onderneemster en komt uit de wereld van leren en ontwikkelen. Zij begeleidt organisaties met het thema diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid.
We bespreken de complexiteit van deze thema's en maken het makkelijker. Iedereen kan bijdragen aan een inclusieve werkomgeving. Te beginnen met verbinding maken door vragen te stellen en te luisteren.
Dat het moeilijk kan zijn om je te verplaatsen in het perspectief van de ander, weet Anita. Zij helpt organisaties met VR om zelf te ervaren hoe het is om de ander te zijn.
-
Manglende episoder?
-
Ren je met ballonnen door de gangen en schiet je met confetti kanonnen? Dat vroegen mensen aan Gea Peper toen zij 8 jaar geleden met het Happiness Bureau begon. Inmiddels vragen mensen dat niet meer en is er steeds meer aandacht voor werkgeluk. De vraag is veranderd van wat is werkgeluk naar hoe bereik je dat? Dat was ook de reden voor Gea om samen met Lucas Swennen een boek te schrijven. Word een Woest aantrekkelijke Werkgever met Werkgeluk!
Nieuwsgierig naar het boek? Bekijk het hier: https://www.managementboek.nl/boek/9789462158276/word-een-woest-aantrekkelijke-werkgever-gea-peper?affiliate=6429
-
Wat nou als de medewerkers van jouw organisatie zo enthousiast zijn, dat zij bijdragen aan een continue stroom van nieuwe collega’s. En dat alleen door hun eigen verhaal te vertellen. Geen overbodige luxe in tijden van grote krapte op de arbeidsmarkt. Een ideaal beeld, en een dat werkelijkheid kan worden, zegt Ilse Weijland. Zij employee advocacy trainer. Wat dat precies is en waarom iedereen zou moeten doen, vraag ik haar in deze aflevering.
-
“Ik voel me onveilig en dat komt door jou.” Al wekenlang staart die quote me vanaf mijn bureau aan. Ik voel me er ongemakkelijk door en soms ook wel verdrietig. En dat terwijl het slechts woorden zijn op de cover van een boek. Een boek van Joriene Beks en Orly Polak over het thema sociale veiligheid. Vandaag is Joriene hier te gast en we gaan het hebben over veiligheid op de werkvloer. Wat dat is, waarom het zo belangrijk is en wat je kunt doen als het helemaal mis is.
Deliberate Calm: Jacqueline Brassey, Aaron De Smet, Michiel Kruyt ·
The Right Kind of Wrong door Amy Edmondson
-
Ambtenaren hebben te maken met grote veranderingen. In de politiek en in de maatschappij. Om daarmee om te kunnen gaan helpt het om wendbaar te zijn. Flexibel. Dat weet Inge Witkamp als geen ander. Ze startte 7 jaar geleden met een start-up binnen de overheid op het gebied van Mindfullnes en positieve psychologie. Inmiddels doen honderden medewerkers per jaar mee met de activiteiten van Mindful Rijk.
Boekentips
- Brene Brown: De Kracht van Kwetsbaarheid
- Joke J. Hermsen: Kairos, een nieuwe bevlogenheid -
Wat gebeurt er als je je mensen radicaal op 1 zet? Dat is de vraag die Raymond de Looze en Laurens Simonse zichzelf stelden. Laurens is eigenaar en oprichter van Team Rockstars IT en gooide het HR-roer helemaal om. Raymond is eigenaar van Double OO en helpt organisaties met strategische HR vraagstukken.. En samen zijn zij auteurs van De Rockstars Methode. Vandaag spreek ik met Raymond over wat deze methode oplevert.
-
Een stip op de horizon. Een groot doel neerzetten. En dan heel hard daaraan werken. Dat is wat veel organisaties doen. En dat is ook wat juist niet werkt, zegt Cristel van de Ven. Cristel is auteur van het boek 'Fabels en feiten over (werk)geluk.'
We spreken over de vier denkfouten over werkgeluk. En wat jezelf vandaag nog kunt doen om daar iets aan te veranderen.
Met haar bedrijf factor vijf werkt Cristel aan betekenisvol werk en daarbij is zij is lid van de sociaal economische raad.
-
Iedereen lijkt rijk, succesvol en gelukkig te zijn. Zeker als je rondkijkt op de socials. Maar 100 procent scoren op elk vlak in je leven, is een droom. En een gevaarlijke droom ook, aldus John Slabbekoorn. Hij is ondernemer en runt samen met zijn vrouw Jeanet hun bedrijf lifestyle of business.
John heeft als doel een 8,5 te scoren op elk vlak in zijn leven. Van financiën en gezondheid tot relaties en business. We spreken uitgebreid over zijn boek Relaxed Vlammen dat uitkomt in oktober. Een lekker lange luisteraflevering.
-
Stress heeft een negatief imago. Onterecht zegt Cecile de Roos, zij is arbeid -en organisatiedeskundige. Maart 2023 kwam haar boek Stress zit niet tussen je oren uit.
Beantwoord de volgende vragen. Ben je vaak moe? Hoop je op meer uitdaging op je werk? Ben jij zelden trots op je werk? 3x ja? Misschien heb je dan wel een bore-out. In het praktische boek Stress zit niet tussen je oren, vind je talloze vragenlijsten over de symptomen van stress. Naast testen op bore-out en burn-out, kun je bijvoorbeeld ook nagaan of jij zelf stress bij anderen veroorzaakt en hoeveel zingeving jij op je werk ervaart.
Ik spreek Cecile over haar boek en praktische aanpak.
-
Tijd. Wat is dat eigenlijk? En wat moeten we ermee in ons werk en in ons leven? Loes Keuper is expert op het gebied van timemanagement en beweegt slim door de tijd. Hierbij beschermen wij ons brein. Loes helpt werknemers en werkgevers met tijdsurfen en deze aflevering maakt zij tijd voor ons.
-
Je e-mail is 1 klik verwijderd als je online vergaderd. Hoeveel afleiding kun jij aan? En belangrijker hoe hou jij je focus vast? Vragen waar thuiswerkers nog steeds mee worstelen. Laura van de Ouden is trainer van online trainers en digital Nomad. In september 2022 spraken wij elkaar over haar zeilend bestaan. Deze aflevering spreken we over haar drie beste brainboosters in online sessies en over haar bijdrage aan het jaarlijkse internationale congres ATD.
-
Veel kenniswerkers werken niet met maar tegen hun brein. Ze overstretchen hun hersenen. Linde Nieman is neuropsycholoog en helpt rijksambtenaren om minder druk te zijn. In deze aflevering pellen we de laagjes af en hoor je concrete tips.
Boekentips:
- Verslaafd aan denken
- Essentialisme
- Giftige positviteit
- Building a second brain -
Sinds 1997 stonden er niet zoveel vacatures open als nu. De hoogste tijd om alle medewerkers in het zonnetje te zetten. Ook de ouder wordende mens. Het is daarbij wel belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden binnen deze groep van 60 plussers. Zij hebben veel te maken met life changing events, zoals onder andere verlies, rouw, het krijgen van kleinkinderen en de overgang. Daar begeleidt Mieke Witmond mensen bij binnen de gemeente Amsterdam en in haar eigen bedrijf Vitaliteit for Life. Mieke is vitaliteit – en werkgelukdeskundige en vandaag is zij hier te gast.
-
Als een malloot je to do lijst wegwerken. EN daar dan geen voldaan gevoel over hebben. Werknemers voelen zich opgebrand. En dat is niet nodig zegt Anke van Eck. Anke is thuiswerkexpert en daarom vind ik het geweldig dat zij te gast is in De Gelukkige Thuiswerker. We gaan het hebben over drie ingrediënten voor een gezonde thuiswerkdag en drie invalshoeken voor een ideale thuiswerkplek.
In de visie van Anke zijn er drie essentiële invalshoeken om naar een ruimte en daarmee de thuiswerkplek te kijken, namelijk:
1. wat heb je functioneel nodig (zo kijkt de architect) 2. wat voor technisch comfort is benodigd (zo kijkt de ingenieur) 3. welke vibe mag de ruimte hebben (zodat het authentiek wordt)De video van deze aflevering bekijken? Dat kan! Via https://youtu.be/-vw-CEku87g
-
Van de Coronapandemie hebben we geleerd dat we overal ons werk kunnen doen. Vandaag spreek ik met visueel facilitator Debbie van Steenpaal. Zij maakt complexe discussies inzichtelijk. Bij uitstek iets wat je op locatie doet tijdens zakelijke events. Zou je denken. De afgelopen jaren merkte zij hoe je ook op afstand heel creatief kunt zijn.
-
We voelen ons allemaal wel eens onzeker. Maar moeten we ons daardoor tegen laten houden? Jikkie Has denkt van niet. Onzekerheid kan juist zorgen voor verdieping en verbreding. Ook op de werkvloer. Als spreker en trainer op het gebied van zakelijk zelfvertrouwen helpt Jikkie organisaties om juist dat bespreekbaar te maken. We spreken over wetenschappelijke inzichten en over hoe je die vertaalt in praktische tools. Alles om het zelfvertrouwen op de werkvloer te vergroten.
-
If you don’t want to be replaced by a computer. Don’t act like one. Dat zegt Nancy Beers. Zij is game based learning expert en is ervan overtuigd dat spelen in het werk absolute noodzaak is. Ook online en juist bij remote werk gaat het om verbinden. EN spel is de ultieme verbinder. Ik spreek met haar over het veranderen van de wereld. One game at the time.
Wil je ook meespelen met Nancy en met mij. Kom naar Play in Business op 30 juni in Geofort Herwijnen. https://www.playinbusiness.nl/
-
We zitten midden in de perfect storm. Enorme tekorten op de arbeidsmarkt. Een nieuwe generatie die heel anders tegen werk aan kijkt. Plus alle kennis die we hebben verzameld tijdens de pandemie. Een perfect storm dus, zegt Mike Stern, founder van de remote working summit. Maar ook een waar we nog enorme kansen laten liggen. Veel organisaties hebben geweldige infrastructuur aangeschaft om hybride te werken en te vergaderen. Maar zijn nog op zoek naar de echte implementatie hiervan. Het is Mike’s ambitie om management professionals te inspireren om het anders te doen. In deze aflevering geeft hij en pleidooi gericht aan managers om naar de werkvloer te gaan, het contact weer te vinden en silo's te doorbreken.
De Remote Working Summit zit vol met interactieve Keynotes, Paneldebatten,, how-to's en probleem oplossingen op het gebied van hybride werken. Meer weten over deze summit op 19 juni 2023? Kijk op www.remoteworkingsummit.nl
Direct meer verbinding op de werkvloer? Kijk op www.degelukkigethuiswerker.nl
-
Quiet Quitting. Het mentaal uitchecken van de werknemer. Dat is nou precies het tegenover gestelde van wat Isabelle Coppens voor ogen heeft. In haar werk coacht zij teams en professionals. Het doel van Isabelle is levendigheid te brengen op de werkvloer.
- Vis mere