Episodes
-
We lopen in Rijnvliet. Wat maakt deze wijk zo bijzonder? Hoe leren en ontdekken we meer over deze eerste Utrechtse eetbare woonwijk? We spreken Maureen Baas (Metaal Kathedraal) Imara Antonius (Gemeente Utrecht) en Cascoland.
De groene tip gaat over Utrechtse egels en hoe je die kan melden bij de egelhotline op 06-33 00 34 35.
Dat natuur voor inspiratie zorgt dat weten we natuurlijk al lang! We sluiten af met een tekst van natuurschrijfster Ity Busstra - te Velde, ingesproken door Gwendolyn Wolters.
Wil jij graag jouw initiatief delen via de podcast of is er een initiatief waar je graag wat meer over wil weten? Mail dan naar [email protected].
-
Deze aflevering gaat over moestuinieren met buren en werken in een voedselbos. Hoe start je? Hoe vind je vrijwilligers? Wat werkt en wat werkt niet? We spreken met Rianne Bakker over Moestuin Schepenbuurt en met Lisa Kippers (Bosbloeiers) over Voedselbos Kanaalweg.
De groene tip gaat over ervaringen met het platform van Buurtnatuur030. Staat jouw stukje openbaar groen al op de kaart van Utrecht? Het is heel makkelijk om iets op de website te plaatsen als je een profiel hebt aangemaakt. Heb je meer info nodig? Het stappenplan is ook te vinden op de website.
De volgende podcast is er de tweede dinsdag in november. Heb je vragen of wil je meewerken aan de podcast als gast of met het productieteam? Mail dan naar [email protected].
-
Missing episodes?
-
Ben jij benieuwd hoe je gratis jouw straat kan vergroenen? Luister dan naar deze aflevering over geveltuinburendag. Van Sofie uit Zuilen horen we hoe ze de aanvraag heeft gedaan en we nemen een kijkje in de Balderikstraat tijdens de aanleg.
De groene tip is meer een groene overdenking over wat onkruid is. We spreken Norbert Peeters, botanisch filosoof, net voor zijn lezing in het 'Wilde stadscafé'. Je vindt dit stukje op ongeveer 6min42.
De volgende aflevering is in september en gaat over oogsten. Heb jij ideeën, laat wat van je horen in de comments of mail naar [email protected].
-
-Een samenwerking tussen BuurtNatuur030 en Waterproof030-
Wil jij weten hoe je in jouw tuin op een slimme manier kunt omgaan met wateroverlast? En welke simpele aanpassingen je kunt doen om je tuin klaar te stomen voor de toekomst? In deze aflevering lopen we door de watervriendelijke tuin bij het Jouwhuisslimmer huis. Je hoort tips van ecologisch hovenier Marie José om regenwater op te vangen en te gebruiken voor de plantjes.
Ken je de watervriendelijke tuin nog niet? Neem gerust een kijkje op de Costa Ricadreef 183 in Overvecht. De tuin is vrij te bezoeken. -
Samen met Silke Zandstra, milieuvriendelijke tuincoach van Tuinzijde onderzoeken we hoe een tuincoach of hovenier je kan helpen met milieubewust tuinieren.
De groene tip: Hoe kom je aan gratis geld voor jouw groene buurtinitiatief. Hoe werkt het initiatievenfonds? Welke andere fondsen of subsidiemogelijkheden zijn er?
Kan je een hovenier in jouw aanvraag meenemen? En wat zijn tips voor zelfbeheer na de aanleg van de tuin? In deze podcast word je met een recent voorbeeld meegenomen in wat er bij komt kijken.
Het is handig om je wijkbureau of BuurtNatuur030 om hulp te vragen bij de aanvraag. Neem gerust contact met ons op!
Zoek je hulp bij milieuvriendelijk tuinieren?
Op de site van Wilde Weelde vind je milieuvriendelijke hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers en leveranciers van verantwoorde tuinmaterialen, die graag met jou de passie voor en kennis van de natuur en het natuurrijk tuinieren delen.Heb je ideeën voor Dé groene podcast van Utrecht? We horen het graag! Geef je reactie op het nieuwsbericht op BuurtNatuur030.
-
Er gebeurt in Kanaleneiland van alles op groen gebied. In deze podcast een verzameling van een aantal mooie initiatieven.
We praten met Coen Mobach over de aanleg van de Alexandertuin op een vergeten pleintje. Daarna spreken we over de aanleg van een voedselbos en de behoefte aan vrijwilligers bij basisschool het Schateiland. In het laatste gesprek hebben we het met Mike en Malou over manieren om je buurt te vergroenen met en zonder hulp van de gemeente.De tip van de podcast is een appgroep waarin buurtgenoten elkaar inspireren om te vergroenen. Ken jij nou ook zo'n appgroep; dan horen we dat graag op [email protected]. Hier kan je ook je reactie kwijt op de podcast; we horen jouw mening graag!
Meehelpen met de podcast? Geef je op! -
In het Stobberakplantsoen in Leidsche Rijn vind je vooral inheemse planten, ben je benieuwd waarom? Luister dan naar deze aflevering.
Mariëlle Pothast, groenvormgever, vertelt hoe ze (samen met mensen uit de buurt) het plantsoen heeft aangelegd. Welke planten kies je? En hoe kom je tot een ontwerp? Hoe krijg je akkoord van de gemeente? Hoe verdeel je de planten over de ruimte en hoe zorg je ervoor dat mensen helpen met neerzetten? Hoe doe je het onderhoud? En wat kan de gemeente dan nog doen?
De tip van de podcast is het boek ‘Mijn 1000 soortentuin’ van Luc Hoogenstein. Hierin lees je tips om verschillende soorten beestjes en mossen naar je eigen tuin lokken én hoe je ze het best kunt vinden.
Wij zijn benieuwd naar wat jij interessant vond om te horen en waar je graag meer over wilt weten. Laat het weten op onze socials of via de mail: [email protected].
-
In deze aflevering praten we met Jorien en Manon, twee buurvrouwen uit de wijk Veemarkt in Utrecht over boomspiegels. Ook maken we een uitstapje naar Tuinenpark De Pioniers.
Meer over Tuinenpark De Pioniers: www.depioniers.nl.
Dit is dé groene podcast van Utrecht over kleine en grote groene initiatieven in Utrecht. Een initiatief van BuurtNatuur030. Ben jij bezig om (samen met buurtgenoten) Utrecht te vergroenen, of wil je dat graag oppakken, maar weet je nog niet precies hoe? Dan is deze podcastserie perfect voor jou.
Meer over BuurtNatuur030 vind je op www.BuurtNatuur030.nl.