Bölümler
-
Of nou het gaat om grensoverschrijdend gedrag of een verlammende angstcultuur: er is veel te doen over de cultuur die er binnen bedrijven heerst. Hoe ontstaat zo’n werkcultuur en wanneer is die cultuur schadelijk? Wat kun je als werknemer én werkgever doen om het tij te keren?
Anna van den Breemer gaat hierover in gesprek met Aukje Nauta, arbeidspsycholoog en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden.
Mediator René van den Bosch vertelt over waar het vaak verkeerd gaat op de werkvloer.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hoe blijf je creatief als je een drukke baan hebt en je constant denkt aan alle taken die nog afgerond moeten worden? In deze aflevering van De Minder Werken Podcast hebben we het over creatief zijn in je werk. Wat werkt wél en wat moet je vooral niet doen? (spoiler: een groepsbrainstorm)
Volkskrant-journalist Anna van den Breemer gaat in gesprek met Carsten de Dreu, hoogleraar Sociale- en Organisatie Psychologie aan de Universiteit Leiden en Gedragseconomie aan de Universiteit van Amsterdam.
Ook hoor je hoe Maartje Slijpen, een creative director bij KesselsKramer, originele campagnes verzint.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Eksik bölüm mü var?
-
In deze podcast gaat Volkskrant-journalist Anna van den Breemer het hebben over goed leiderschap. Haar gast is hoogleraar leiderschap en managementontwikkeling aan de Nyenrode Business Universiteit Bas Kodden. Anna valt meteen met de deur in huis en vraagt: 'vind jij jezelf een goede leider?'
Ook belt ze met oprichter van Viisi Hypotheken Tom van der Lubbe. Viisi is een organisatie die gelooft dat traditioneel top down management niet nodig is en autoriteit prima kunt verdelen onder alle medewerkers, oftewel: niemand de baas, iedereen een leider.
Wil je meer weten wat goed leiderschap is? Luister naar deze aflevering.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Op welke manier beïnvloedt slaap ons werkritme? Vraag het aan de avondmensen om je heen en ze zullen zeggen dat die vergadering om 9 uur ’s ochtends de hel is. Houden we als maatschappij te weinig rekening met nachtmensen? In deze aflevering vertelt ‘nachtuil’ Lobke over haar werkroutine en schuift slaapexpert Winni Hofman aan voor uitleg over onze biologische klok en waarom het zo lastig is die aan te passen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
We vinden onderhandelen over ons salaris met de baas of opdrachtgever vaak behoorlijk eng. Hoe ga je goed voorbereid en zonder klotsende oksels zo’n onderhandeling in? Wies Bratby, die met haar adviesbureau Women in Negotiation vrouwen leert onderhandelen, deelt haar (dirty) tips. En George van Houtem, auteur van het boek ‘De psychologie van het onderhandelen’, legt uit waarom het slim is het eerste bod te doen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Soms lijkt het alsof iedereen om je heen op werkgebied beter bezig is dan jijzelf. En is het lastig zijn om jezelf te motiveren aan de slag te gaan. In deze aflevering van de Minder Werken Podcast praten we met psycholoog en werkgelukonderzoeker Ad Bergsma over je werk minder als werk zien. Hoe ontwikkel je je carrière in een richting waarvan je blij wordt? En ook ondernemer Wiro Kuipers, gespecialiseerd in spelend werken, deelt relevante tips.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Waarom is het zo moeilijk om een vrije dag écht vrij te laten zijn? En hoe het komt dat we ons zo vaak opgejaagd voelen? Marli Huijer, voormalig denker des vaderlands, vertelt in deze aflevering van de Minder Werken Podcast over het belang van een ritme vinden in je leven (en vertelt hoe je dat doet). En zijn we eigenlijk écht drukker dan ooit? Hoogleraar Tanja van der Lippe, schrijver van het boek Waar blijft mijn tijd?, heeft het antwoord.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Snel de kinderen wegbrengen, snel aan het werk, snel je kroost weer ophalen, snel eten, snel naar bed. Als je niet oppast is in een leven met werk en kinderen alles snel, snel, snel. Waar gaat het mis? Daarover praten we met journalist Margot C. Pol. Als experiment bleef ze een jaar thuis met haar kinderen: zou ze dan een betere moeder worden? Over haar ervaringen schreef ze Is het al zeven uur? Ook te gast is literair agent Willem Bisseling. Hij voelde zich buitengesloten als jonge vader en schreef een praktisch handboek voor zijn lotgenoten: Vader op komst.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Worden mensen er lui van? Of is het dé manier om ons werkende leven op een positieve manier te veranderen? In deze aflevering praten we over het basisinkomen. Volgens sommige experts zou dit ‘vrijheidsdividend’ door de coronacrisis dichterbij zijn dan ooit. Te gast zijn Frans Kerver, de eerste man in Nederland die een basisinkomen kreeg, en de 21-jarige Koen Bruning, die een indrukwekkend boek over het onderwerp schreef.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Elke dag om negen uur ’s ochtends op kantoor en om vijf uur weer uitklokken, automatenkoffie die moeilijk weg te krijgen is en een kantoortuin waarin je de concentratie niet kunt vinden. Veel mensen willen niet meer (fulltime) terug naar kantoor, maar wat is ervoor nodig om het ‘nieuwe werken’ te laten slagen?
Met: ondernemer en digitale nomad Alex Malone en arbeidspsycholoog Tosca Gort.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Geld beleggen, huizen verhuren, onlinecursussen verkopen, het valt allemaal onder een passief inkomen. Maar is een passief inkomen wel zo passief als het lijkt? En hoe werkt het in de praktijk?
Ondernemer Suzanne van Duijn verdient een kwart van haar inkomen passief: er komt geld binnen, ongeacht of ze wel of niet werkt. Hoe heeft ze dit voor elkaar gekregen? ‘Als je uurtje-factuurtje werkt, zit er een limiet aan wat je kunt verdienen. Met een passief verdienmodel is je inkomen schaalbaar.’
Patrick Verwijmeren, hoogleraar corporate finance aan de Erasmus Universiteit, spreekt van een trend rond het passief inkomen én geeft advies over hoe je kunt beginnen met beleggen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Als we niet oppassen, leggen we onszelf continu torenhoge ambities op. Doel bereikt? Dan verschuiven onze ambities alweer. Het gevolg is dat we vrijwel nooit tevreden zijn met behaalde resultaten. Tijd om dit te doorbreken, maar hoe?
We moeten meer stinken, drinken, bloeden, branden en dansen, zo betoogt schrijver Marian Donner in haar Zelfverwoestingsboek. Ze hekelt de prestatiemaatschappij en alle bijbehorende zelfhulpboeken, waarbij het vooral gaat om de beste versie van jezelf te worden. Uitgaan en dansen zijn volgens haar een ultieme vorm van mindfulness. ‘Je leeft volledig in het nu en bent niet bezig met morgen. Vandaar ook je kater de volgende dag.’
Ook neurowetenschapper en psycholoog Jeroen van Baar vindt dat we de touwtjes wel wat meer mogen laten vieren. Hij houdt een pleidooi voor het omarmen van middelmatigheid. Het merendeel van de mensen is nu eenmaal middelmatig, zo vertelt hij. Ook mensen die op topposities zitten. Laten we dat accepteren.
Maar worden we daar echt gelukkiger van? Je hoort het in de derde aflevering van de Minder Werken Podcast.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vol concentratie aan het werk, zodat je meer tijd overhoudt voor al die andere leuke dingen in het leven: hoe doe je dat? We praten erover met psycholoog en concentratie-expert Stefan van der Stigchel. Hij vertelt hoe je je werkdag optimaal indeelt én hoe je je voorbereidt op een taak die veel focus vraagt. (spoiler: creëer een overgangsritueel, en ja: dat mag ook een rondje op Instagram zijn.) Plus: cabaretier, schrijver en filosoof Tim Fransen deelt zijn ultieme werktip.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ooit had bespaarexpert Renée Lamboo flinke schulden, nu heeft ze een behoorlijk vermogen, waarmee ze belegt. Hetzelfde geldt voor CEO van De Correspondent Ernst-Jan Pfauth. In zijn vriendengroep stond hij bekend als degene met het grootste gat in zijn hand, maar nu heeft hij zijn financiën goed op orde. Het doel? Financiële onafhankelijkheid, om zo de keuzes in je leven te maken waarvan je gelukkig wordt. Maar hoe werkt het in de praktijk? En is het geen elitair streven? 'Het is zaak niet standaard mee te doen met alle maatschappelijke verwachtingen.'
See omnystudio.com/listener for privacy information.