Episodes

 • Asielzoekers overstromen Nederland en de politiek blijft maar wegkijken. ,,Onbegrijpelijk,” zegt Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,Voor alle betrokkenen is dit een ramp. Vang die mensen op in de eigen regio, zoals de Denen doen. Ons huidige systeem zakt compleet door z’n hoeven.”
  Duk gaat verder in op de cancelcultuur in Nederland. ,,Nu VI Vandaag mogelijk terugkeert op tv, mét Johan Derksen, zal menig cancelaar zich weer melden”, voorspelt Duk.

  Ook in de podcast: al in 2019 verscheen een rapport van de Amerikaanse Rand denktank waarin het scenario zoals dit zich nu ontvouwt in Oekraïne tot in détail wordt geschetst. Duk: ,,Complotdenkers zien het rapport als een handleiding voor het westerse optreden, maar het is normaal dat op dit niveau wordt nagedacht over alle mogelijke geopolitieke scenario’s.”

  En: linkse gereformeerden hebben een groot aandeel gehad in het ontstaan van de gedachte van ‘Nederland gidsland’. ,,Weliswaar vielen zij van hun geloof, maar het opgeheven moralistische vingertje bleef”, aldus Duk. ,,Je ziet ze terug bij D66, GL, een krant als Trouw."

 • Heeft Europa meer arbeidsmigranten uit Noord-Afrika nodig, zoals de Europese Commissie wil? Het plan lijkt roekeloos, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. „De geschiedenis leert dat veel arbeidsmigranten niet terugkeren maar hier willen blijven en we kampen al met veel te hoge aantallen nieuwkomers.” Wiskundige en demograaf Jan van der Beek belt in met de immigratie-cijfers.

  Verder in de podcast: worden de ernstige maatschappelijke gevolgen van long covid wel voldoende onderkend? Wat gaat Elon Musk doen met Twitter en waarom zijn ‘progressieven’ zo bang voor de excentrieke miljardair? En: hoe staan de zaken ervoor aan het front in Oekraïne. Duk: „Nergens is een spoor van de-escalatie te bekennen.”

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Wie moreel leiderschap claimt, zoals D66 doet, en vervolgens daarin faalt, valt hard, constateert verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. ,,Sigrid Kaag lijkt zich geen raad te weten met de kritische vragen over de MeToo-affaire in haar partij”, constateert Duk. ,,Waar emotie en empathie zijn gevraagd, toont zij zich kil en afstandelijk. Ze kán kennelijk niet anders.” Kaag kondigde aan te blijven zitten, wat Duk niet verbaast. ,,In dit land kun je je als politicus nog veel meer permitteren, zonder dat dit gevolgen heeft.”


  Verder: hoe ziek is Vladimir Poetin? ,,Poetin oogt jaren ouder en lijkt te willen verdoezelen dat zijn handen trillen”, viel Duk op. Geruchten dat de Russische president mogelijk aan Parkinson zou leiden doen al langer de ronde. Duk: ,,Maar vorige week oogde hij nog fit tijdens een werkbezoek met zijn collega Loekasjenko.”


  Ook in de podcast: de data-analisten die vele gigabytes aan corona-documenten doorpluizen. Wat treffen zij aan? En: oud-activist Dyab Abou Jahjah was ooit in België public enemy number 1. Nu is hij leraar en bracht een nieuw boek uit, dat zich vooral richt tegen woke.

 • In een speciale aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ spreekt verslaggever Wierd Duk met filosoof en auteur Floris van den Berg over diens nieuwe boek Wokabulary. Van den Berg waarschuwt voor het intolerante ‘wokisme’, dat wortel schiet in met name onderwijs en cultuur en dat naar zijn mening erop uit is om andersdenkenden de mond te snoeren: de beruchte cancelcultuur. ,,Woke studenten verdragen het niet om met andere opinies te worden geconfronteerd”. Als we nu niet opstaan tegen woke, zegt Van den Berg, dreigt in de toekomst de vrijheid van meningsuiting verloren te gaan.


  Verder in de podcast: Wierd Duk werd op de radio verweten ‘complottheorieën’ te verspreiden en legt uit waarom hij dit soort aantijgingen abject vind. En: waarom staat er bij Veessen aan de IJssel een ruiterstandbeeld van een Basjkierse boogschutter?

 • Aan de oorlog in Oekraïne lijkt geen einde te komen. Het Westen bewapent de Oekraïeners en in Moskou klinken steeds luidere stemmen die pleiten voor een ‘definitieve oplossing’. Te midden van al dat wapengekletter horen we maar weinig oproepen tot matiging en onderhandelingen, valt verslaggever Wierd Duk op in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’. ,,Er zal op zeker moment toch een diplomatieke oplossing moeten komen”, zegt Duk. ,,Beter nu dan later, dus hou op met het idee te verspreiden dat een van beide partijen deze oorlog kan winnen. Dat is een illusie.“

  Verder in de podcast: een deel van politiek en bestuur wil af van de boeren. Dit staan bouwplannen in de weg. Heel onverstandig, vindt Duk. ,,De oorlog maakt duidelijk hoe belangrijk de eigen voedselverzorging is."
  En: de mondkapsjesdeal. Duk: ,,De afgelopen twee corona-jaren is het vertrouwen in de politiek bij zoveel mensen die ik sprak tot een nulpunt gedaald. Hugo de Jonge werd voor velen het gezicht van die ontwikkeling. Lastig is dat hij nooit deemoed toont.”


 • De Oekraïense president Zelenski wil meer wapens, zei hij tegen de Tweede Kamer. ,,Maar deze oorlog moet aan de onderhandelingstafel worden opgelost”, reageert verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. Europa wordt overspoeld door vluchtelingen uit het oorlogsgebied. Hoe lang kunnen Europese landen die druk aan en hoe lang zal het duren voordat het welwillende sentiment omslaat? Nu al zien we ‘spijtfamilies’, mensen die Oekrainers in huis opnamen maar die bij nader inzien niet kunnen omgaan met de cultuur- en gedragsverschillen.
  Onder de vluchtelingen bevinden zich ook ‘derdelanders’, die eenzelfde status krijgen als Oekraïners. Duk vreest voor het ontstaan van een ‘Oekraïne route’, waarop gelukzoekers meesurfen op het leed van de oorlogsslachtoffers.
  Verder in de podcast: Arjan Erkel overleefde 600 dagen in gijzeling en kent de voormalige Sovjet-Unie goed. Hoe kijkt hij naar de oorlog?

 • De stemmen van degene die pleiten voor militair ingrijpen in Oekraïne klinken steeds luider. Aan de talkshowtafels wordt bijna dagelijks, al dan niet door direct betrokkenen, een emotioneel beroep gedaan op het publiek. Volgens Telegraafverslaggever Wierd Duk is dit een gevaarlijke ontwikkeling: „We moeten niet escaleren, maar juist de-escaleren”, zegt Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. Volgens Duk zijn er nog voldoende mogelijkheden om Vladimir Poetin terug te krijgen in zijn hok.

  Verder in de podcast: het leven van Edzard Braam leest als een jongensboek. Niet alleen voer hij met de motorboot op en neer naar de Verenigde Staten met zijn broers, eind jaren '80 raakte hij als arts betrokken bij de burgeroorlog in Liberia. Hier werd hij uit de jungle gered door een Oekraïens vliegtuig met bemanning. Braam voelt sindsdien een ereschuld tegen Oekraïne en stelde zijn vakantiehuis in Friesland beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen.

 • In een angstaanjagende speech heeft de Russische president Vladimir Poetin zuiveringen aangekondigd in eigen land. De ‘vijfde colonne van verraders’ moeten volgens Poetin worden uitgespuugd. Met die uitspraken roept Poetin herinneringen op aan de jaren '30 toen onder Stalin grote aantallen mensen werden opgepakt en verdwenen naar strafkampen in Siberië. In hoeverre moeten wij de dreigementen van Poetin serieus nemen?, vraagt Wierd Duk zich af in een nieuwe aflevering van de podcast 'Het Land van Wierd Duk'. Ook spreekt de Telegraafverslaggever over de ideologie van Vladimir Poetin die mede is geïnspireerd op de Russisch-orthodoxe vorm van het christendom.

  Verder in de podcast: de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wat zegt dit over het grote aantal afgehaakten in Nederland? En hoe kan de politiek deze mensen, die zich kennelijk niet meer vertegenwoordigd voelen, bereiken?

 • De bloedige oorlog in Oekraïne sleept zich voort. Onderhandelingen leverden geen resultaat op. Intussen voelt ook het westerse publiek de gevolgen van het conflict: hogere prijzen, een enorme vluchtelingenstroom. Oud-correspondent Wierd Duk vraagt zich af in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ of het slagveld in Oekraïne niet het terrein wordt waar allerlei groepen met verschillende belangen elkaar gaan bevechten. ,,Ik vrees voor een situatie als op de Balkan, maar dan met een kernmacht - Rusland - als een van de partijen in het conflict.”

  Verder in de podcast: Russische kunstenaars, musici en intellectuelen worden massaal gecanceld, ook al zijn sommige al meer dan honderd jaar dood. Duk sprak over deze ontwikkeling met acteur en schrijver Chiem van Houweninge (81), die een levenslange liefde koestert voor de Russische taal en cultuur.

 • Waar eindigt de opmars van de Russische troepen in Oekraïne? Oud-correspondent Wierd Duk laat in de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ zijn licht schijnen over de mogelijke scenario’s. Duk vermoedt dat Vladimir Poetin het gehele oosten van het land zal opeisen en een marionettenregime zal installeren in Kiev.

  Maar de slag om de hoofdstad Kiev moet nog beginnen en de Oekraïners bieden geduchte tegenstand. Duk: „Deze invasie kan ook het begin van het einde betekenen van Poetins regime. Dat laatste zou waarschijnlijk betekenen: chaos en mogelijk burgeroorlog in Rusland zelf, bijvoorbeeld op de Kaukasus.”

  Verder in de podcast: wie is eigenlijk Volodymir Zelenski, de held van de vrije wereld, en hoe reageren Nederlandse jongeren, die hun ‘eerste’ Europese oorlog meemaken?

 • Wat bezielt Vladimir Poetin nu hij heeft besloten om de oorlog naar Kiev te brengen? In zijn oorlogsverklaring stelde de Russische president zich op als beschermer van een conservatieve wereld, die onder vuur zou liggen van het ‘gedegenereerde en decadente Westen’. Intussen lijden gewone burgers onder het oorlogsgeweld. In deze speciale aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ gaat oud-Rusland correspondent Wierd Duk dieper in op de oorzaken van het conflict rond Oekraïne. Wat kan het Westen doen en is Poetin eventueel bereid om ook de NAVO militair uit te dagen? Als het zover zou komen, zijn ‘wij’ dan bereid en klaar om terug te slaan? Niet eerder was sinds 1945 de oorlogsdreiging in Europa zo groot.

 • Het evaluatie-rapport van de OVV legt schrijnend de zwakke plekken bloot in de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. Een centrale rol daarin speelt minister Hugo de Jonge, die met zijn bravoure en soms provocerende optreden veel kwaad bloed zette bij een deel van de burgers. Dat De Jonge niet met kritiek kan omgaan – hij legt de kritiek van de OVV in een lange brief naast zich neer -, laat opnieuw zien dat bij de CDA’er weinig ruimte bestaat voor zelfreflectie, zegt verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk.

  Verder in de podcast: de cabaretiers van Hart voor Humor zetten zich af tegen hun politiek-correcte collega’s, die vooral in de smaak willen vallen bij de bazen in Hilversum. En: de ware aard van de Canadese premier Justin Trudeau blijkt minder ‘verbindend’ en ‘empathisch’ dan hijzelf en zijn fans de wereld willen doen geloven. En hoe zal de crisis rond Oekraïne eindigen? Wierd Duk: “Hoe dan ook heeft Poetin al bewerkstelligd dat zijn veiligheidseisen door het Westen serieus worden genomen. Dat is wat hij in eerste instantie wilde.”

 • De Nederlandsche Bank wil rekenschap afleggen voor haar aandeel in de koloniale slavernij en een passend gebaar maken. Maar naar wie precies?, vraagt verslaggever Wierd Duk zich af in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’: ’De slavernij werd in Nederland in 1863 afgeschaft, de slavenhandel al eerder, in 1814. Om een rechtstreekse link van die misstanden te leggen naar het institutionele racisme van nu, zoals bankpresident Klaas Knot deed toen hij het boetekleed aantrok, vraagt veel hersengymnastiek’

  Verder in de podcast: liberale woordvoerders eigenen zich de kritiek toe op ‘De Kloof’ en ogen daarmee veel applaus. Waarom zijn de systeemcritici op links zo stil? Of zijn ze wel actief maar worden ze niet gehoord door de media?
  En: Duk dook in de qr-loze parallelle samenleving. Wie zijn die mensen en wat drijft hen?

 • Mary Kissel zat in het centrum van de Amerikaanse macht als belangrijkste adviseur van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, tijdens het presidentschap van Donald Trump. Kissel, voormalig journalist voor de Wall Street Journal, is insider in de wandelgangen van de Amerikaanse buitenlandpolitiek, met speciale belangstelling voor China en Azië. Zij waarschuwt voor de ondermijnende invloed in het Westen van communistisch China, Vladimir Poetins Rusland en Iran. In deze extra aflevering van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ gaat Kissel dieper in op de crisis rond Oekraïne, die in haar ogen wel eens van beslissende betekenis kan zijn voor de manier waarop de Verenigde Staten en Amerika’s bondgenoten omgaan met autocratische leiders. ,,Het democratische Westen moet geen duimbreed toegeven aan anti-democratische, criminele regimes.”

 • Op sociale media leek de revolutie uitgebroken: een lang konvooi Canadese truckers trok op naar de hoofdstad Ottawa om daar een versoepeling van de coronamaatregelen af te dwingen. Opmerkelijk was vooral de manier waarop premier Justin Trudeau en een groot deel van de media met het fenomeen omgingen: de demonstranten werden prompt in de extreemrechtse hoek gezet en door Trudeau afgeschilderd als dieven en racisten. In een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk zegt verslaggever Wierd Duk zich te ergeren aan die makkelijke framing: ,,Het is onnodig en schadelijk.”

  Verder in de podcast: waarom zijn zoveel mensen zo bang voor afwijkende opinies als die in de immens populaire podcast van Joe Rogan?

  En: hoe vinden we na de pandemie nog een gezamenlijk ‘verhaal’ voor het Westen? Duk sprak met sociaal-psycholoog en auteur Hans Boutellie, die over deze vraag een boek publiceerde.

  Verder: de rubriek ‘Het Land van de Luisteraar’ en: maakte Femke Halsema zich schuldig aan cliëntelisme?

 • In een Rusland-special gaat voormalig Rusland-correspondent Wierd in op de vraag of het conflict rond Oekraïne nog beheersbaar is. Hoe moeten we de Russische troepensamentrekking aan de Oekraïense grens beoordelen? Zal Poetin zich wagen een invasie? Waarom neemt Poetin überhaupt deze risico’s en hoe kijken Oekraïners in Nederland naar de hoogoplopende spanningen? En wat kan het Westen doen om een militair conflict te voorkomen? Met ook: de wekelijkse vragen van luisteraars, die eveneens ingaan op het drama in het Oosten van Europa.

 • Luisteraars van de podcast ‘Het Land van Wierd Duk’ maken zich zorgen over de staat van de democratie in Nederland. In de nieuwe podcast-rubriek ‘Het Land van de Luisteraar’ worden die zorgen aangesproken. ‘Hoe kan het dat een grote minderheid in Nederland nu al jarenlang zo slecht wordt bediend door de politiek?’ , is de kernvraag.

  Hoezeer de regio’s in Den Haag over het hoofd worden gezien, blijkt ook uit de vaak slechte bereikbaarheid van die gebieden. De ov-verbindingen naar het Noorden bijvoorbeeld zijn nog altijd veel te karig. Daar moet met de Lelylijn en de Nedersaksenlijn verandering in komen. Wierd Duk was in Ter Apel voor een gesprek met de lobbyisten voor de Nedersaksenlijn, een rechtstreekse spoorverbinding tussen Enschede en Groningen. ,,Te vaak vergeet men in de Randstad dat mensen vaak hun hele leven in perifeer gelegen regio’s doorbrengen”, zegt Duk. ,,Als je inwoners meer wilt spreiden over het land dient ook in die ‘vergeten’ landsdelen de infrastructuur op orde te zijn.”

  Verder in de podcast: is het wel mogelijk om structureel iets te doen tegen suïcidaliteit bij vooral jongeren? En: Geert Wilders botste hard met de VVD over ex-Hofstadterroriste Soumaya Sahla. Waarom hebben de liberalen zich dit probleem op de hals gehaald?

 • De superrijken profiteren op perverse manier van de coronacrisis. De rijkdom van de fameuze ‘1 procent’ nam tijdens de pandemie exponentieel toe, vooral ten koste van de middenklasse, waarvan een steeds groter deel tot het zogenoemde ‘precariaat’ dreigt te gaan behoren.
  In een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk besteedt verslaggever Wierd Duk aandacht aan een opmerkelijk essay van de Amerikaanse geograaf en publicist Joel Kotkin, die deze ontwikkeling beschrijft en analyseert. „We hebben te maken met een nieuwe oligarchie van met name tech-entrepreneurs, die dankzij hun enorme rijkdom bepalen welke informatie wij krijgen, welke meningen in het debat zijn ‘toegestaan’ en ten dele ook welke politieke besluiten worden genomen”, zegt Wierd Duk. „Dat betekent een serieuze bedreiging voor onze democratie.”

  Verder in de podcast: hoe geef je je leven een positieve wending in tijden van corona? En: wat zit er achter het besluit van het Rijksmuseum om de term ‘bersiap’ te schrappen?

 • In Nederland is een kleine groep van ‘tevredenen’ aan de macht en er bestaat geen geloofwaardig alternatief omdat PVV en FvD ‘onregeerbaar’ zijn. Dat is de conclusie van twee onderzoekers naar de ‘afgehaakten’, de kiezers die geen aansluiting vinden bij de gevestigde orde en zichzelf niet langer vertegenwoordigd zien. Interessant is vooral ook de observatie dat de hoogopgeleide, welstandige en regerende klasse een ‘oorlog voert’ tegen de levensstijl van de lagere klassen, zegt Wierd Duk in de podcast Het land van Wierd Duk.

  Verder in de podcast: de complotdenkers rond de Great Reset zouden hun energie beter kunnen besteden aan de échte reset, die er onvermijdelijk aan zit te komen, zegt Duk: ,,Bijna alle economen zijn het erover eens: onze huidige schuldeneconomie is onhoudbaar. Hoe gaan we daar iets aan doen?” En: het politiegeweld tegen coronademonstranten dat internationaal voor ophef zorgde en zelfs door de VN werd veroordeeld.

 • Hebben buitenlanders een scherpere blik op ons land dan wij Nederlanders? De correspondent van de gerespecteerde Süddeutsche Zeitung verbaast zich in een officieel commentaar dat Mark Rutte ondanks alle schandalen toch weer een nieuw kabinet gaat leiden: ‘Er is geen twijfel mogelijk, Rutte had moeten vertrekken’. ,,’Hoe vinden jullie zelf dat het gaat?’ is eigenlijk de enige vraag die je aan de vier coalitiepartners moet stellen”, reageert verslaggever Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de podcast Het Land van Wierd Duk. ,,De politieke cultuur in Nederland is immers dramatisch beschadigd.”

  Verder in de podcast: Duk keerde met schrijfster Maaike van Charante terug naar ‘haar’ Schilderswijk, die de afgelopen decennia door de massa-immigratie drastisch veranderde. Negentig procent van de wijkbewoners is inmiddels van niet-westerse afkomst. Van Charante, die een boek schreef over ‘Het Verdriet van de Schilderswijk’, hekelt de bestuurders en politici die in haar ogen de oorspronkelijke Schilderswijkers de buurt uitjoegen. ,,Ze beschouwden hen als tokkies. Er bestond geen enkele empathie voor wat hen is aangedaan.”
  Verder in de podcast: de Holocaust wordt te pas en te onpas misbruikt om politieke punten te scoren, en de woke week: hoe een poging om het Kerstfeest af te schaffen vooralsnog strandde in de Europese Commissie.