Episodes

  • Uhyrets ansigt tog mere og mere form og pludselig åbnede en mund sig hvor der før havde været behåret mavekød og ud af munden lød nu et øredøvende skrig der skar sig gennem natten…

     

    Herlufsholm har skrevet sig ind i Danmarkshistorien et utal af gange.

    Ikke blot når det kommer til det faktum, at det har huset oceaner af landet mest prominente personager på kostskolen, men bestemt også i det store billede.

    Fra tidernes morgen som et af landets rigeste klostre, til det historiske ”power-par” Herluf Trolle og Birgitte Gøye. Der er nok at tage fat på og det i særdeleshed når det kommer til Trolle-slægtens mystiske efternavn.

    Velkommen til Herlufsholm!

     


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


  • Søren Franskmand og herremanden brød de gamle kister op og krængede fingerringe, guldkæder og diverse smykker af de rådne lig. Kort sagt, så blev alt af værdi stukket i vadmelssække, ja selv de gamle humle-knopper-ranker som fungerede som leje for de døde, stjal de med.

    Senere skulle disse humleranker blive brugt på frygteligste vis…

     

    Kokkedal Slot er et sandt festfyrværkeri af historier, både af den sandfærdige slags, og de som med tiden er opstået ud af tågerne fra fortidens grusomheder.

    I dette afsnit skal vi møde den mægtige Erik Banner og høre om hans fantastiske liv. Og samtidig skal vi også møde en anden ejer af Kokkedal, nemlig Karen Galde, som ifølge overleveringerne havde så sød en tand at det kom til at koste hende meget dyrt.

    Der er, kunne man fristes til at sige, masser af guf i slikposen i dag.

    Velkommen til Kokkedal Slot.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  •  

    Bibliotekaren stivnede da hun vendte sig om og fik øje på kvinden i den sorte kjole. Hun tabte bogen hun havde i hånden og løb alt hvad hun kunne henimod trappe. Imens hun løb, kunne hun høre lyden af en taftkjole der kom tættere og tættere på…

    Roskilde Kloster blev bygget tilbage i 1200tallet af Dominikanerordenen eller sortebrødrene, som de også blev kaldt grundet deres sorte kutter.

    De blev startskuddet til en fantastisk historie, som har trukket det gamle kloster igennem historien hvor prominente herrefolk har beboet stedet og endelig som et hjem for adelige ugifte kvinder.

    Der er nok at tage fat på, velkommen til Roskilde Kloster.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Edinburgh Castle del 3


    Du går alene ned igennem The Vaults. Du kan se udgangen længere fremme og om lidt er du oppe i lyset igen. Du sætter hastigheden op, for nu er du ved at være bange for at være alene i de mørke gange under Edinburgh. Alt er mørkt, kun udgangens svage lys lader dig vide at du om lidt er blandt andre mennesker og ikke længere alene, for du er da alene, er du ikke?

    Pludselig synes du at de ikke kun er dine egne skridt du kan høre, så du stopper op for at lytte.

    Var det lyden af støvler? Du vender dig om og nu mærker og hører du en tung stinkende ånde direkte i ansigtet. Du blinker to gange og så står han foran dig der i mørke – Mr. Boots.

    Overlæben krænger opad i et vredt smil og så skriger han ”GET OUT!!!”


    I dette sidste afsnit om Edinburgh skal du bla. høre om Mr. Boots, Bloody Mackenzie og om en helt særlig trofast hund, som vågede over sin døde herre i mange år efter dennes død.

    Og endelig får du historien om et helt særligt angreb på Edinburgh Castle, som for en gangs skyld ikke kom fra hverken katapulter eller kanoner, nej dette angreb kom fra mørke natteskyer fra oven.

    Velkommen til Edinburgh Castle.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • … derpå lod bødlen sin økse falde af to omgange, da det første hug efterlod en lille stump der stadig holdt hovedet til kroppen. Efter andet hug holdt bødlen dronningens hoved op foran tilskuerne og råbte –

     God save the Queen!

    Hendes ansigt var gråt og så så forvredet at hun ikke var til at kende. Hendes læber bevægede sig op og ned i op mod et kvarter efter hendes død…

     

    Denne øjenvidneberetning der beskriver henrettelsen af en helt særlig dronning, samt hele miseren der førte op den, får du i dagens afsnit.

    Men der er selvfølgelig også blevet gravet i mulden på Edinburgh Castle og den gamle hemmelighedsfulde by hvori den våger.

    Og ud af mulden vælter det med grufulde historier og sagn der spænder fra hekse, henover skrigende poltergejster, til små grædende spøgelsespiger i de mørke gange under middelalderbyen.

    Velkommen til Edinburgh Castle del. 2.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kongen brød ud i gråd og bønfaldt Chrichton om lade de to drenge gå. ”Det er enten dem eller deres kongelige højhed. Skotland kan ikke huse både en Douglas og en Stuart” svarede Chrichton.

    De følgende minutter blev der ført en kort retssag på gårdspladsen, som mest af alt var for et syns skyld. Kun anklagere var til stede, men ingen forsvarer. William forsøgte at protestere højlydt og råbe på sine mænd, men de døde væbnere var ikke til megen hjælp som de lå der på Edinburgh Castle kolde brolægning med overskårede halse…

     

    Der er over 3000 års historie at gå i gang med på Castle Rock hvor Edinburgh Castle ligger og skuer ud over Skotlands frodige landskab.

    Siden de første konger og frem til i dag har den gamle borg oplevet lidt af hvert og har været centrum for magten i Skotland.

    Men de gamle tykke mure byder også på andet end den gængse historie, for når natten falder på, så kommer fortidens spøgelser frem og fortæller om grufulde hændelser.

    Velkommen til Edinburgh Castle


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den unge kvinde stak piben i munden på kraniet og sagde: "Vil du ryge Hr. Mads?"

    Alle lo, men pludselig forstummede latteren og med ét var rædslen malet i ansigtet på dem alle, for det afpillede menneskekranium begyndte faktisk at ryge...

    Lerkenfeldt gods er gammelt som tiden selv og det udmærker sig ved at det i høj grad har tilhørt ikke adelige familier.

    Således var det ejet af Niels Clemmentsen, en ufri mand som nåede de højeste embeder i kongeriget, men måtte se det hele blive taget fra ham af en misundelig adel i rigsrådet.

    Velkommen til Lerkenfeldt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ladefogeden rettede med dirrende hænder muskedonneren mod kvinden som nærmest svævede hen over gårdspladsen imod ham. Han trykkede på aftrækkeren – ”klik”.

    Han ladede skydevåbnet endnu en gang og trykkede af mod kvinden, som nu var kommet endnu tættere på den bange mand – ”klik”. I ren panik smed han muskedonneren imod kvinden, som nu ikke længere var at se. Hun var forduftet som dug for solen.


    Sønderskov Herregård har lagt mure til alt fra hekseprocessor til storsvindlende adelsmænd og i området omkring den gamle bygning, vælter oldtiden op af jorden. Ikke bare som de største guldskatte i Danmarkshistorien, men også genstanden som måske kan ændre selvsamme Danmarkshistorie for altid.

    Velkommen til Sønderskov Herregård!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hun bøjer sig ned over dig og med isnende kulde, ånder hun dig langsom i ansigtet mens hun stirrer på dig, med sine døde øjne. Du mærker uroen i rummet og vender dig om på den anden side. Men jomfru Katrine følger med. Hun strækker sig bare længere og ånder på dig med sin kulde fra den anden side. De isblå øjne holder et fast blik på dig og hele rummet emmer af kulde og ubehag.

     

    Bratskov Herregård i det smukke Nordjylland nær ved Jammerbugten har mange år på bagen, faktisk så mange at man ganske enkelt ikke ved hvor gammelt det er.

    I over 300 år sad den sammen familie som herrefolk på stedet indtil det i 1500-tallet kom på nye, men velkendte adelsslægters hænder.

    Herregården har set lidt af hvert og med en historie der indeholder alt lige fra dygtige landmænd, henover driftige bygherrer, til ulykkelige indespærret kvinder med hekseanklager hængende over hovedet, så skriver Bratskov Herregård sig ind i Danmarkshistorien, som en af vores absolutte perler.

    Velkommen til Bratskov Herrergård.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Der burde ikke være nogen på det gamle slot. Alle museumsgæsterne var for længst gået og vagten havde tjekket alle rummene, så hvordan pokker kunne han høre gråd inden fra det gamle tårnværelse.

    Langsomt åbnede han døren og nu så han at der over ved den gamle buldrende pejs, som ikke havde været tændt i årevis, sad en kvinde med ryggen til ham og børstede sit lange hår.

    ”Slottet er lukket, du kan ikke være her og hvordan har de fået tændt op i pejsen?” sagde kustoden med en let bævrende stemme. Kvinden fortsatte med at græde og børste håret, som om hun ikke havde hørt ham. Han gik et skridt nærmere og nu frøs hans blod til is, for han kunne se flammerne i pejsen igennem den grædende kvinde…


    Sønderborg Slot er måske et af Danmarks mest konfliktfylde slotte, da det siden tidernes morgen har ligget på det evigt omdiskuteret grænse til Tyskland. Valdemar Den Store byggede det. Christian d. 2 sad til fange der og Dronning Dorothea elskede det. Jo den gamle kolos har en del historier at berette. Så læn dig tilbage med Den Hvide Dame når vi slår dørene op til Sønderborg Slot.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den unge pige vågnede med følelsen af, at hun ikke var alene i soveværelset. Hun blinkede lidt med øjnene og da pupillerne havde vænnet sig til mørket, så hun nu at hendes først antaget følelse var rigtig. For lige ved siden af sengen stod en høj kvinde iført en gammeldags pibekrave med ryggen til hende. Hun hævede højre arm op over hovedet og den unge pige kunne nu se at hun havde en lang kniv i hånden og i næste nu farede den nedad med rasende fart i et dræbende hug.

    Sæbygård i det smukke Vendsyssel, blev i første omgang kendt som Stygge Krumpens lysthus, hvor han fornøjede sig med alt det en kirkens mand ellers har givet afkald på.

    Men som tiderne gik, fik den gamle herregård en hel del prominente ejere, mange af dem havde titlen ”søhelt” på deres cv.

    Men også benhårde kvinder med sans for drift og urgamle adelsfamilier har været med til at gøre Sæbygård til den historiske perle det er i dag.

    Velkommen til Sæbygård.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Stygge Krumpen smilte et anstrengt smil og nikkede til en af sine mænd som trak den unge nonne Kirsten frem i lyset fra faklerne. Hun var aldeles rædselsslagen og tårer løb ned af kinderne på hende.

     I næste nu rev hendes tilfangetager hendes kjole op i ryggen, så ryggen blev blottet.

    ”De er ingen Guds mand biskop!” råbte priorinden, forsvind herfra og lad pigen gå.

    Derefter regnede slagene ned over den unge nonne…

     

    Helt tilbage til 1250 og måske endda før, blev Dronninglund Slot opført som et nonneklostre og hed dengang Hundslund Kloster, men efter reformationen gjorde de kongelige og adlen deres indtog og snart kunne Dronninglund Slot huse alt lige fra ondskabsfulde bondeplagere, innovative herremænd og vaskeægte dronninger.

    Men når mørket falder på og alt tilsyneladende ånder fred, så høres tunge trine på trappen og en mystisk gammel dame går hvileløst rundt i de gamle klostergange.Velkommen til Dronninglund Slot.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Manden satte ragekniven til halsen og lige da han skulle til at udføre det første strøg med den skarpe kniv, fik han øje på en gammel kvinde bag ham i spejlet. Han fór sammen og vendte sig på hælene for at se hvem der var gået ind på hans værelse uden at banke på. Men da han vendte sig, var der ingen. Han ledte hele værelset igennem, men hun var væk.

    Han gik tilbage til barberingen på badeværelset, men da han satte kniven til halsen på ny stod hun der igen. Denne gang var hun bare rykket tættere på…


    Broholm Slot på det smukke Sydfyn har mere end 700 års historie at dele ud af og det gør den gamle bygning da også rundhåndet.

    Det er rockstjernerne i dansk uradel, som på skift har haft til huse på Broholm, fra Ulfeldter, henover Skeeler til Brockenhuuser og Sehestederne, som i dag sidder der på 13 generation. Der er utal af historier at tage fat på og visse af dem strækker sig helt op i nyere tid. Der er krigshelte, bygherrer, politikere, arkæologer, nazister og brobyggere at finde på Broholms lange menukort af spændene ejere.

    Velkommen til Broholm Slot!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kammerjunkeren skreg om kap med Karenmen hans åbne mund, hvorfra hans skrig kom, var blot en invitation til flammerne om at søge videre ind i den brændende mand. Hans skrig blev til en halvkvalt rallen, da flammerne brændte sige ned igennem spiserøret og lungerne. Og tilsidst faldt han om og lå som en velklædt brændeknude på gulvet, imens flammerne fandt deres vej ud i resten af Christiansborg. Karen løb ud på slottets gang og skreg ” Det brænder, åh min Gud det brænder!”

     

    Helt tilbage fra Absalons tid, så har det været et faktum- at den som besad borgen på Slotsholmen, besad selve magten i Danmark.

    Christiansborg huser i dag det danske Folketing, men kolossen i hjertet af København har haft mange funktioner igennem tiden og har således lagt mure til kongelige bryllupper, politiske intriger og ikke mindst uforklarlige hændelser, som ingen har en fornuftig forklaring på.

    Velkommen til Christiansborg! 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Bruden skridter op ad kirkegulvet. Det er en den største dag i hendes liv. Familie og venner knipser løs med mobiler og kameraer, for at forevige denne særlig dag. Men ingen, absolut ingen kan se den anden brud på kirkegulvet, hende som er død og som med et ulykkeligt blik i øjnene i al evighed skal følge de levende brude op til deres gom.

    Den gamle vikingeby Aros, som i dag hedder Aarhus, har haft en kirke så langt tilbage som i 900-tallet, lang tid før Danmark blev et kristent land.

    De første sten til Aarhus domkirke blev lagt helt tilbage i 1190’erne, så den oldgamle kolos har set lidt af hvert i årens løb. Stort alle de største begivenheder i vores lands historie, har den gamle domkirke kunne kigge ned på fra dets himmelhøje spir. Og når natten falder på, så vågner Aarhus’ natteliv, men det er ikke kun festglade mennesker du kan rende ind i på gaderne i byen. Fra tid til anden så stiver smilets by i en uhyggelig grimasse af skræk.

    Velkommen til Aarhus Domkirke.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Anarkisten og spøgelsesbjørnen.


    Manden skreg da torturbødlen strammede skruetvingerne en omgang mere på pinebænken.

    I næste nu lød der en kvasen efterfulgt af nogle høje ”pop” lyde. Mandens led blev hevet fra hinanden og benene sprang ud af hofteskålene på ham.

    ”Dit navn!?” skreg bødlen.

    Manden på pinebænken hostede blod op og bevægede læberne, som forsøgte han at sige noget.

    Bødlen lagde øret helt ned til den forpinte mand, så han kunne høre hans navn: ” Fawks…Guy Fawks….”

     

    I dette sidste afsnit om Tower of London, dykker vi ned i historien om The Gunpowder Treason, som udødeliggjorde en af hovedmændene Guy Fawks. Han er i dag vel nok mest et symbol på anarki og civil ulydighed.

    Men vi skal også høre om nogle af Towers sidste fanger, der bl.a. talte både nazister og gangstere.

    Og endelig får vi de hårrejsende historier om Towers torturkælder, spøgelsesbjørne og mumlende afhuggede hoveder.

    Velkommen til Tower of London.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Margaret Pole løb skrigende rundt på Tower Green imens blodet flød ud af det åbne sår. Det fejlslagne øksehug havde efterladt skulder og arm dinglende efter hende. Bødlen nåede op på siden af hende og begyndte at hugge som en sindssyg på den gamle dame som til sidst lå hakket i småstykker i en pøl af blod.

    I dette afsnit tager vi afsked med Henrik d. 8.

    Englands måske mest kendte konge fik en uværdig og sølle udgang på livet, men knap var hans lig blevet koldt, før nye uroligheder blussede op i England. Det ender med at sætte to af Englands mest ikoniske dronninger på tronen.

    Men vejen til tronen er badet i blod og menneskelig tragedie.

    Velkommen til 3. afsnit af Tower of London!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hvem havde dog tændt lys inde i kirken? Vagten kravlede op ad en stige for at kigge ind af vinduet til St. Peter Ad Vincula. Inde i kirkerummet gik en flok mennesker klædt i tøj fra Tudor tiden og forrest gik en kutteklædt kvinde bærende på noget i armene.

    Pludselig vendte hun sig om og så direkte på vagten i vinduet, men der hvor hendes hoved skulle have været var der intet, hendes hoved holdt hun til gengæld i sine arme og vagten genkendte straks den ulykkelig Anne Boleyn der stirrede tilbage på ham.


    I dette andet afsnit af historien om Tower of London, skal vi stifte bekendtskab med Edward The Longshanks. Kongen som fik det uhyggelige tilnavn Hammer of the Scots og udvidet Tower til dets nuværende størrelse. Og så tager vi fat på historien om Tudor kongerne, som udsprang af de legendariske Rosenkrige imellem husene Lancaster og York og som til syvende og sidst, har den ikoniske og berygtede Henrik d.8 som en af de mest kendte skikkelser. Der er nok at tage fat på, så træk vejret dybt og læg hovedet på blokken, for blodet løber af de kolde sten på Tower of London.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I 1974 kl.7:31 om morgenen kom en tilfældig forbipasserende gående forbi Traitors Gate ved Tower of London. Pludselig blev han blændet af et blåt lys ude fra Themsen og ud af tågen kom en gammel pram sejlende med en flok mennesker om bord. Da han så efter en ekstra gang kunne han se at der var noget galt, for besætningen så ikke ud som man burde gøre i nyere tid. Kvinden i midten lignede umiskendeligt den halshuggede hustru til Henrik d.8. Nemlig Cathrine Howard. Men hun havde jo være død i over 400 år?

    Tower of London blev bygget af den normanniske hertug Vilhelm Erobreren i 1078 og siden har denne mægtige fæstning spredt skræk, rædsel og respekt i hele Europa.

    I denne første af tre episoder tager vi hul på hele historien om dette fascinerende sted, som har huset konger og dronninger, isbjørne og løver og flere ulykkelige skæbner end man kan tælle til i et helt liv.

    Dets murer er badet i blod og den dag i dag finder fortidens skrig vej til vores verden.

    Velkommen til Tower of London.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • ”Nådige frøken- er De… ? ” sagde kammerpigen spørgende da hun tog et skridt hen mod kvinden i sengen. Øjnene stirrede tomme og døde på kammerpigen og munden stod let åben, som skulle hun til at svare kammerpigen. Kammerpigens hjerte begyndte at banke hurtigt og taktfast i den stramt snørede kjole, og da hun lagde en hånd på kvindens pande, trak hun den forfærdet til sig igen – Kvinden var iskold…


    Siden man første gang hørte om Næsbyholm i 1388, har det gamle slot haft mange personager som ejere og blandt dem må man bare nævne Torben Oxe. Han fik en tragisk udgang på livet, efter at have medvirket til et muligt giftmord på ingen ringere end Christian d.2’s frille Dyveke.

    Men uhyrlighederne stopper ikke der, for den gamle bygning har lyde af et indemuret barn og dæmonkvinder der stirrer ind igennem ruderne om natten.

    Hold på slør og rustninger og velkommen til Næsbyholm.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.