Episodes
-
Meer dan een miljoen Nederlanders wisselen jaarlijks van zorgverzekeraar. Wie dat ook wil doen, heeft tot 31 december de tijd. In het jaarlijkse Zorgspreekuur zijn deze week weer vele vragen van Telegraaf-lezers beantwoord. Waar je bij de overstap op moet letten bespreekt Martin Visser in Kwestie van Centen met verslaggever Klaartje Bax en experts Hans de Kok van Pricewise en Niki van Loon van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen. „Het loont echt om uit te zoeken of je voordeliger uit bent bij een andere zorgverzekeraar.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het is al jaren een puinhoop met de belasting op spaargeld, beleggingen en vastgoed. Na een reeks uitspraken van de Hoge Raad die een streep zette door de huidige box 3, steekt nu de Raad van State een spaak in het wiel van het kabinet. Martin Visser bespreekt dit in Kwestie van Centen met parlementair verslaggever Leon Brandsema en fiscalist Peter Kavelaars. „De maatschappelijke schade van al het gedoe rond box 3 is inmiddels enorm groot.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Missing episodes?
-
Mensen met een vast contract hebben alle rechten en sociale voorzieningen zijn in Nederland. Flexwerkers hebben die rechten niet, zo constateert oud-topambtenaar Hans Borstlap in Kwestie van Centen in gesprek met Martin Visser. Wat is er gedaan met zijn adviezen, bijna vijf jaar na dato? „Voor jou is het glas halfleeg, voor mij halfvol.” Borstlap maakt zich grote zorgen over de tekorten op de arbeidsmarkt: „Het is onverteerbaar dat werken nog altijd niet loont.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Trump en Poetin brengen beurzen in beweging. Europese beurzen staan al een paar weken onder druk, zo bespreken Martin Visser en beursanalist Corné van Zeijl in Kwestie van Centen. „Er is de laatste tijd veel geld van Europa naar Amerika verplaatst.” De nucleaire dreiging van Rusland zet de boel extra op scherp. Ondertussen duiken veel beleggers op de bitcoin. Van Zeijl heeft zelf geen bitcoin en is kritisch over crypto: „Je moet niet de laatste gek zijn die erin stapt.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De activisten van Milieudefensie waren in tranen toen ze deze week hun klimaatzaak tegen Shell verloren. Wat de betekenis is van deze grote rechtszaak bespreekt Martin Visser met Theo Besteman in Kwestie van Centen. Het gerechtshof dwingt Shell niet om de CO2-uitstoot in 2030 met 45% te reduceren. „De rechter verwees duidelijk door naar de politiek.” Hoe gecommitteerd die politiek nog is, moet tijdens de klimaattop in Azerbeidzjan blijken.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Donkere wolken boven de winkelstraat: Blokker wankelt, Stella Fietsen heeft uitstel van betaling en The Body Shop is failliet. Meer bedrijven zullen volgen, zegt retailverslaggever Jeroen Kortschot tegen Robbert Ophorst in Kwestie van Centen. „Het verontrustende is dat niet goed is aan te wijzen waar de klappen precies gaan vallen.” Toch ziet hij een duidelijke les voor bedrijven: houd contact met je klant. „Bij Nike zag je wat er gebeurt als je dat verliest.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Met de Amerikaanse verkiezingen staat er ook voor Europa veel op het spel. Robbert Ophorst en Martin Visser bespreken in Kwestie van Centen wat de keus voor Trump of Harris betekent voor ons. „Als het Harris wordt, zal er een zucht van opluchting door Europa gaan”, zegt Clingendael-expert Rem Korteweg. Maar ook zij zal het belang van Amerika voorop stellen, politiek en economisch. „Het grootste risico is dat Europa zich door Harris in slaap laat sussen.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Wat is een goede leider, waarom willen kiezers sterke leiders als Donald Trump en is een ceo echt zo belangrijk voor de resultaten van het bedrijf? Robbert Ophorst en Martin Visser bespreken dit in Kwestie van Centen met Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering. ,,Als een vrouw zich te zeer profileert als sterke leider vinden we haar al snel een bitch of een manwijf.'' Na Metoo zijn we wel anders gaan denken over autoritaire leiders, alsdus Stokers. De podcast is te beluisteren via www.dft.nl en verschillende podcast-apps. Scan de qr-code om meteen te luisteren.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De politiek moet tot 2029 op zijn handen zitten. Aan knoppen draaien in het belastingstelsel kan wel, maar nieuwe knoppen bedenken kan niet. Robbert Ophorst en Martin Visser bespreken in Kwestie van Centen de hersteloperatie bij de vermogensbelasting en de lang slepende ict-problemen. „De politiek heeft de belastingen veel te ingewikkeld gemaakt.” Het is een probleem dat mensen met een middeninkomen er amper op vooruitgaan als ze meer gaan werken. De podcast is te beluisteren via www.dft.nl en de verschillende podcast-apps. Scan de qr-code om meteen te luisteren.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De toekomst van de Europese industrie staat op het spel. En dat gaat veel verder dan alleen de problemen bij Volkswagen, zo bespreken Robbert Ophorst en Martin Visser in Kwestie van Centen. Met Gert van Harskamp gaan ze in op de zorgen rond onze industrie. „Jarenlang heeft de industrie geteerd op goedkope energie. De omslag is daardoor te laat ingezet.” Hoe zorgwekkend is de situatie in Nederland? „De vraag is hoe we met de krappe arbeidsmarkt omgaan.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Nederland springt eruit. Terwijl de inflatie in de meeste Europese landen alweer onder de 2% is gezakt, gaan hier de prijzen nog met 3,5% omhoog. In Kwestie van Centen bespreken Robbert Ophorst en Martin Visser de oorzaken van de bovengemiddelde inflatie. „Door het rentebeleid van de ECB zal de inflatie in Nederland nog iets langer hoog blijven. Bernard Vogelsang vertelt wat je moet doen om de stookkosten in de hand te houden.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In 'Van onze verslaggever' gaat oud-correspondent en Telegraafjournalist Eveline Bijlsma iedere twee weken in gesprek met collega’s over hun mooie, boeiende, spannende en soms pittige vak. Ralph Dekkers, correspondent in Tel Aviv, trapt de podcast af. Sinds de gewelddadige terreuraanval van Hamas op Israël reisde hij het land door, sprak hij nabestaanden van vermoorde gijzelaars en sprintte hij regelmatig met vrouw en kinderen naar de schuilkelder. In gesprek met Eveline vertelt de Telegraafjournalist over deze roerige periode.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De huidige 65-plussers bezitten gezamenlijk meer dan €900 miljard. In de komende jaren rolt er daardoor een enorme erfenisgolf over ons land. Wie profiteert? Robbert Ophorst en Martin Visser bespreken dat in Kwestie van Centen met verslaggever Thomas van Ossenbruggen en notaris Ernst Loendersloot. „De erfenissen worden steeds groter en de conflicten daarover nemen toe.” Linkse politici willen dolgraag de erfbelasting verhogen, maar is dat wel zo’n goed idee?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In Den Haag was een ronduit vijandige houding ten opzichte van bedrijven ontstaan. Het nieuwe kabinet lijkt een andere koers te gaan varen, zo bespreken Robbert Ophorst en Martin Visser in 'Kwestie van Centen’. „Terecht was er kritiek op belastingvoordelen voor multinationals, maar ook kleinere ondernemers werden getroffen.” Toch is het begrijpelijk dat veel mensen moeite hebben met bijvoorbeeld de expatregeling: „Kan ASML die hoge salarissen zelf niet betalen?”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Brengt Prinsjesdag goed nieuws voor onze portemonnee? En is dit kabinet ondernermersvriendelijker dan zijn voorganger? Robbert Ophorst en Martin Visser bespreken dat in Kwestie van Centen met Marieke Blom, hoofdeconoom van ING. „In het Hoofdlijnenakkoord ontbreekt een duidelijk plan om het huizentekort aan te pakken.” Blom betoogt dat er geen economische logica is om Nederlanders koopkrachtsteun te geven: „Dit wordt met schuld gefinancierd.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De familie Van der Valk, moeder en zoons Blokker en de oud-topman van Jumbo zijn verwikkeld geraakt in schandalen om geld. Alledrie vanuit familiebedrijven. Is daar een rode draad in te ontdekken? Dat bespreken Robbert Ophorst en Martin Visser in Kwestie van Centen met Patrick Pouw, die deze drie zaken op de voet volgt. „Rijke mensen willen alleen maar meer rijkdom.” Over Van der Valk: „Dit verhaal is onder mijn huid gaan zitten.” Denkt u aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zzp’ers zijn in rep en roer. Mogen ze zelfstandige ondernemers blijven of merkt de Belastingdienst ze straks aan als schijnzelfstandige? Robbert Ophorst en Martin Visser bespreken dat in een nieuwe aflevering van Kwestie van Centen met Connie de Jonge. Onder meer in de zorg is het aantal zzp’ers geëxplodeerd. René Dongelmans van de Vereniging Zelfstandig Ondernermers in de Zorg vertelt waarom steeds meer verpleegkundigen niet meer in loondienst willen werken.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het kabinet komt met de schrik vrij nu de voorspellingen van het Centraal Planbureau meevallen, zo bespreken Robbert Ophorst en Martin Visser in een nieuwe aflevering van Kwestie van Centen. Politiek verslaggever Leon Brandsema denkt dat de begrotingsonderhandelingen een stuk gemakkelijker zijn geworden. „De koopkrachtplaatjes zijn ook gunstig, mede door lastenverlichting.” Trekt de coalitie zich er iets van aan dat de staatsschuld weer oploopt?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De zomervakantie is begonnen en het lijkt alsof de economie ook met vakantie is. Er is geen beweging in te krijgen. Robbert Ophorst en Martin Visser bespreken in Kwestie van Centen hoe het staat met de export, beurs en koopkracht. „De economie kwakkelt, ondernemers zijn in onzekerheid en de inflatie krijgen we maar niet onder controle.” Ondertussen liggen de banen voor het oprapen. „Het is het tegenovergestelde van het oude fenomeen ’baanloze groei’.”
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Wordt water het nieuwe stikstof? Zodra de Kaderrichtlijn Water ingaat, komt de bouw in de problemen. Willemijn van Benthem en Martin Visser bespreken in Kwestie van Centen met Yteke de Jong hoe dat zit. „De bouw van 100.000 woningen komt in de knel.” Er was al een ander waterprobleem: de kans is groot dat niet alle nieuwbouwhuizen een wateraansluiting kunnen krijgen. Waarom moeten we zuinig doen terwijl we meer dan voldoende water hebben?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Show more