Episodes
-
Samsung’un sunduğu Dip Gürültüsü’nün sezon finalinde Artemis Günebakanlı ve konuğu Yekta Kopan, İstanbul’un kültür-sanat alanındaki değişim sürecini ve 2005 tarihli Newsweek kapağında anıldığı haliyle Cool İstanbul’un yitirilmesini konuşuyorlar. Bir kent ve bir ülke olarak markalaşabilmek için hikâye anlatımının ve onu mümkün kılan özgür düşüncenin, özgür ifadenin önemini vurguladığımız sohbetimizde, Yekta Kopan’ın kişisel müzik yolculuğundan anekdotları da dinliyoruz. Kadıköy’deki HOOD Base’de kaydettiğimiz bölümü ve sezonumuzu, sanatsal üretimin gücünü ve duvarları çatlatmaya muktedir sesleri hatırlayarak kapatıyoruz. / Ses Tasarımı: Vadi Sound
Yekta Kopan’ın Can Yayınları’ndan çıkan son öykü kitabı “Bana Kuşlar Söyledi” için: https://bit.ly/3wrjoJn
-
Samsung’un sunduğu Dip Gürültüsü’nün yedinci bölümünde Artemis Günebakanlı, radyocu, podcast yapımcısı ve Power FM müzik direktörü Burçin Acer’le Türkiye’de radyoculuğun dönüşümünü ve gelişen ses mecraları içinde yerini koruyan radyo kültürünü konuşuyor. Pandemi sürecinde radyo ile bağımızı yeniden mi keşfettik? Her teknolojik gelişme sonrası öleceği söylenen radyo, nasıl hayatımızdaki yerini koruyabiliyor ve nasıl kendini yenileyebiliyor? Samimiyetin ve hikâye anlatıcılığının zamanlar üstü değerinden ve radyonun geleceğine dair uç senaryolardan da bu bölümde bahsediyoruz.
Men-E-Men’i takip etmek için: https://spoti.fi/3gl9tPs
-
Missing episodes?
-
HOOD Base işbirliğiyle hazırladığımız Dip Gürültüsü’nün altıncı bölümünde Artemis Günebakanlı, Harun Tekin’i konuk ediyor. mor ve ötesi’nin kurulduğu 1995 yılından bugüne değişen manzarayı, müziğin üretimi ve paylaşımıyla ilgili süreçlerin Türkiye’deki ve dünyadaki dönüşümünü konuştuğumuz bölümde, müzisyenlerin karşılaştığı gündelik hoyratlıklara, “telif bilinci” eksikliğine, MSG gibi müzik meslek birliklerinin fonksiyonuna, çevrimiçi biletli konser modelinin sürdürülebilirliğine, streaming platformlarıyla ilgili tartışmalara da uğruyoruz. Müzik endüstrisinin boyutlarını büyütecek ve müzisyene itibarını iade edecek yeni bir kültür politikasına duyulan ihtiyacı vurgularken, sohbetimiz sırasında Stüdyo 18’den fırtınalı denizlere değin uzanıyoruz.
Okuma önerisi: https://www.mundikitap.com/muzikonomi/
Dinleme önerisi: https://spoti.fi/3fn5D8b -
HOOD Base işbirliğiyle hazırladığımız Dip Gürültüsü’nün beşinci bölümünde Artemis Günebakanlı, bugünlerde fazlasıyla özlediğimiz Salon İKSV’nin direktörü Deniz Kuzuoğlu’nu ağırlıyor. Canlı müzik endüstrisinin Türkiye’de pandemi öncesinde aldığı darbeleri ve Rock’n Coke’tan RadarLive’a, H2000’den Masstival’a yitirdiğimiz festivalleri konuştuktan sonra, kendimizi içinde bulduğumuz yeni gerçekliğe geçiş yapıyoruz. Pandemi, Türkiye’de müzik sektörünün aslında bir sektör olamadığını mı gösterdi? Grassroots mekânlar dünyada nasıl hayatta kalma senaryoları yaratıyor? Türkiye’de destek mekanizmalarını gerçekten işletebiliyor muyuz? Kültür-sanat dünyası nefes almaya ne zaman başlayacak? Salon İKSV gibi sahneler nasıl programlarla geri dönmeli? Deniz Kuzuoğlu’yla tüm bu sorulara yanıt aradık…
-
Dip Gürültüsü’nün dördüncü bölümünde Artemis Günebakanlı, müzik gazetecisi Sinem Vural’ı ağırlıyor. Algoritmaların ve listelerin ötesinde bir müzik keşfi hâlâ mümkün mü? Kürasyonun öneminden, müzik yazarlığında konvansiyonel medyanın küçülen etki alanından ve pandemi-sonrası ruh hallerimizden söz ederken, Türkiye’nin kültürel çehresinin dönüşümünü gazeteci ve dinleyici olarak nasıl yaşadığımızı da bu bölümde konuşuyoruz.
-
Dip Gürültüsü’nün üçüncü bölümünde Artemis Günebakanlı, streaming ve sosyal medya çağında müzisyen olmanın neye benzediğini konuşmak için Nilipek.’i konuk ediyor. Streaming verilerinin hayatımıza girmesiyle birlikte “sayılarla ve sayılara rağmen” var olmaya çalışan müzisyenlerin pandemi etkilerini nasıl hissettiklerini, son bir yıl içinde tanışılan yeni çaresizlikleri, gelir dağılımındaki eşitsizlikleri ve sektördeki cinsiyet kodlarını konuştuktan sonra, toplumun dış çeperlerine itilen bağımsız müzisyenlerin pandemi-sonrası çıkış yolları üzerine kafa yoruyoruz.
Nilipek.’in son uzunçaları mektuplar’ı Spotify’dan dinlemek için: http://spoti.fi/3r1mYHC
-
Dip Gürültüsü’nün ikinci bölümünde Artemis Günebakanlı, müzik sektörünün bugününe bağımsız plak şirketlerinin perspektifinden bakmak için radyo programcısı ve Tamar Records’ın kurucusu Hakan Tamar’ı konuk ediyor. Müzik ekonomisinde her şeyi tümüyle değiştiren streaming servisleri, mikro topluluklarda üretim ve dayanışma pratikleri, pandemi sonrası sektörün nasıl geri döneceği hakkında söyleşirken, konuğumuza fiziksel konser deneyiminden uzak kaldığımız günlerdeki MOD Sessions deneyimini de soruyoruz.
-
Dip Gürültüsü’nün birinci bölümünde Artemis Günebakanlı, açıldığı 1996 yılından bu yana Kadıköy ve İstanbul’un kültür yaşamında önemli bir yer edinen Karga’nın işletme müdürü ve içerik sorumlusu Murat MRT Seçkin’i konuk ediyor. Butik sahnelerin ve etrafında oluşturdukları alt kültürlerin şehir hayatındaki ve Türkiye’nin kültürel haritasındaki önemine ayırdığımız bölümde, pandemiyle beraber yeraltına kulak vermenin daha da güçleştiği günlerde Karga gibi bağımsız müzik mekânlarının nasıl hayatta kalabileceğini de konuşuyoruz.
-
Müzik yazarı ve radyocu Artemis Günebakanlı, yeni serimiz Dip Gürültüsü’nün önsöz bölümünde bizi ilk sezonda nelerin beklediğini anlatıyor. Dip Gürültüsü nedir, neyi konuşur neyi arar? Konuklarımızla beraber Türkiye’nin müzik mekânlarından, alt kültürlerden ve alternatif sahneden, streaming ve sosyal medya çağında müzisyen olmaktan, festivallerin geleceğinden ve daha birçok şeyden bahsedeceğimiz, pandemi sonrası bir hasar raporu alacağımız serinin ilk bölümü 21 Şubat’ta yayında.