Episodes
-
En del människor oroar sig för överbefolkning samtidigt som vi ser en globalt sjunkande nativitet. David Eberhard och Erik Hörstadius resonerar kring klimatomställningar och energiförsörjning av världens växande medelklass. Dessutom: Sömnproblem är kanske inte så illa som du tror.
Det här är det sista avsnittet av Doktor David & Farbror Erik. Med detta önskar vi gott nytt år! -
Kommer David någonsin bli julvärd i SVT? Och är risgrynsgröt viktigast på julbordet? Doktor David och Farbror Erik ordinerar en riktigt god jul till alla lyssnare.
-
Missing episodes?
-
Erik inleder avsnittet med att berätta om en spännande upptäckt han gjorde häromveckan på Birger Jarlsgatan, Doktor David har legat på sjukhus och förvandlats till Gollum och så veckans snackis: vad hände egentligen i 30 minuter-studion mellan Henrik Jönsson och Anders Holmberg?
Doktorn och Farbrorn är enade om att Henrik Jönsson borde erkänt snabbare att han hamnade fel med sitt videoklipp på Youtube. Däremot bör man rikta allvarlig kritik mot mainstream-media som är selekterat med snuttifierade program. Och slutliga frågan: borde man skära ner på mediestödet för att få spelplanen att luta mindre? -
Går det att bota fobier genom att exponeras för dem? David Eberhard och Erik Hörstadius pratar om fobier, hur de fungerar och hur det går att bota dem.
Podden ges ut av Nyhetsmagasinet Fokus. -
Att ta psykedelika förknippar nog många med att ta sig själv, gärna i sällskap av andra, på en inre resa. Men hur ser forskningsläget ut på psykedelika när det kommer till att bota psykisk ohälsa och liknande? Om detta handlar senaste avsnittet av Doktor David & Farbror Erik.
Det här är en podcast som ges ut av Nyhetsmagasinet Fokus. -
Farbror Erik retar sig på idén om att det som skiljer de bästa idrottarna från de näst bästa skulle vara en mentalt överlägsen förmåga. Doktor David är av en annan åsikt. Lyssna på senaste avsnittet av den fullständigt normala hälsopodden Doktor David & Farbror Erik.
Podden ges ut av Nyhetsmagasinet Fokus. -
För många framstår amerikaner som onda eller dumma för att de valde att rösta på Donald Trump. Hur indoktrinerade är vi när vi har det här förhållningssättet? David Eberhard och Erik Hörstadius avhandlar den oavbrutna moraliska undertonen i det amerikanska presidentvalet och om att Kamala Harris är komplett oförmögen att svara på frågor.
Podden ges ut av Nyhetsmagasinet Fokus. -
Kan det verkligen vara sunt att hela tiden behöva svara på frågan hur man mår? Erik Hörstadius och David Eberhard diskuterar frågan som du borde vägra att svara på.
Podden ges ut av Nyhetsmagasinet Fokus. -
Är Trump diktatorn som vill avrätta sina meningsmotståndare? Det är valdag i USA och Erik Hörstadius och David Eberhard diskuterar Trumps benägenhet att inte hålla tillbaka med orden – och om de feltolkningar som följer därefter.
Podden ges ut av Nyhetsmagasinet Fokus. -
Bör man förbjuda barn att använda sociala medier? Eller riskerar förbud och restriktioner att inte lära barnen att i vuxen ålder själva reglera sitt användande på ett sunt sätt? Och: Finns det verkligen belägg för att skärmar skapar dåligt mående?
-
Allt från heroin, ecstasy och kokain drygas ut med substanser som kan döda. Fentanyl är ett sådant exempel, som i mycket små mängder kan orsaka en dödlig överdosering. Vore det lämpligt att lansera masspektrometrar (substanstestare) i Sverige för att enklare kunna testa vad knarket faktiskt innehåller? David Eberhard och Erik Hörstadius om Sveriges repressiva narkotikapolitik.
-
I den svenska bevakningen av USA-valet och specifikt abortfrågan lyfts ofta de republikanska anti abort-extremisterna fram. Desto mer sällan pratas det om att man i vissa delstater i USA godkänner abort fram till nionde månaden. Erik Hörstadius och David Eberhard om frågan som Kamala Harris vägrar svara på.
-
Hur kan en liten minoritet lyckas styra en majoritet? Erik Hörstadius och David Eberhard dyker ner i den svenska migrationspolitiken och debatten som följt därefter.
-
Har den svenska kulturens ”likhetsnormer” gjort det svårt för oss att acceptera könens inneboende olikheter? David Eberhard och Erik Hörstadius diskuterar ett av det moderna samhällets kanske viktigaste hälsofråga.
-
Bör man skriva ut Ozempic till var och en som vill bli av med några trivselkilon? SVT:s Uppdrag granskning avslöjade nyligen hur enkelt det är att få en så kallad nätläkare att skriva ut Ozempic som bantningsmedicin. Hur förhindrar vi att det blir brist på en medicin som i första hand ska öronmärkas till människor med diabetes?
Den här podden ges ut av Nyhetsmagasinet Fokus. -
En lyssnare hör av sig och frågar varför doktorn och farbrorn är så snälla mot Trump. Är inte ”Trump Derangement Syndrome” ett friskhetstecken? Och hur står sig Trump mot världens diktatorer – är hans impulser en retorisk för- eller nackdel?
-
Punktskatter, förbud, åldersrestriktioner, rekommendationer. Vilka vetenskapliga belägg ligger egentligen till grunden för den folkhälsopolitik som förs, och har förts, i Sverige? Och är det rimligt att kostrekommendationer innehåller klimathänsyn? David Eberhard och Erik Hörstadius resonerar kring moraliserandet och tyckandet som inte allt för sällan har lagt grunden till den svenska folkhälsopolitiken.
-
En del människor som kritiserar Donald Trump verkar ha svårt att veta vad de egentligen är kritiska mot. Fenomenet har fått det populärvetenskapliga begreppet Trump derangement syndrome.
Dessutom: Stämmer fördomar och kan vi människor lära oss att använda dem till vår egen fördel? -
Doktorn och farbrorn diskuterar ljudkänslighet (sensorisk reaktivitet) och förmågan att filtrera bort oväsentligt brus. Har Doktor David psykiatrikerlins på sig när han träffar vänner?
Och så forskningsprojektet som förhoppningsvis kan utveckla och förbättra neuropsykiatriska utredningar. -
Män är, som grupp betraktad, mer detaljstyrda än kvinnor och tenderar också vara mindre sociala. Fler studier pekar på att det finns påtagliga skillnader mellan mäns och kvinnors funktionalitet i hjärnan. Många av de egenskaper som utmärker en autismdiagnos är i någon grad varianter av maskulinitet. Om detta i senaste avsnittet av Doktor David & Farbror Erik.
Dessutom: Har vi ett allmäntillstånd på åsikter i Sverige?
Podden ges ut av Nyhetsmagasinet Fokus. - Show more