Episodes
-
Op 13 juli 2023 veroordeelde de rechtbank in Leeuwarden vier mannen uit Litouwen voor het stelen van 96 postduiven in het Friese Steggerda. Ze kregen tot een jaar cel en moeten samen een kleine 250.000 euro aan schadevergoeding betalen.
De duiven die zijn gestolen vertegenwoordigen een grote waarde. Zo is volgens de deskundigen alleen al toppostduif Luna 80.000 euro waard.
De officieren van justitie Bas Rademacher en Duminda Menting en rechercheur Marcel Faber vertellen alles over deze zaak.
Los van de op het oog unieke diefstal is deze zaak ook juridisch interessant. De rechtbank in Noord-Nederland ging voor het eerst akkoord met procesafspraken tussen het OM en de verdediging.
Maker: Klaas Jan Bos
-
Deze keer geen zaak die heeft gespeeld voor de politierechter. We gaan het namelijk hebben over de kantonrechter. Vroeger kon je bij hem of haar terecht in plaatsen als Lemmer, Holwerd, Emmen en Winschoten. Maar dat kan al even niet meer. De kantonrechter houdt in het noorden van het land enkel nog zitting in Groningen, Assen en Leeuwarden.
Voor de kantonrechter gaat het over lichte strafbare feiten. Denk daarbij aan vandalisme en een overtreding van de Leerplichtwet. Maar er worden ook verkeerszaken behandeld, soms met dodelijke afloop.
Officier van Justitie Riemke van der Zee en rechter Klaas Bunk praten over hun werk bij het kantongerecht. Over het belang van de toegankelijkheid ervan, over heftige zaken die ze in de zittingszaal meemaken en over de verdachten die overtredingen hebben begaan die ons allemaal kunnen overkomen.
Presentatie: Klaas Jan Bos.
-
Missing episodes?
-
Dossier Noord 3 is een speciale podcast in de serie. Dit in verband met de Europese dag van het slachtoffer. Op die dag is deze podcast online gezet.
Het is een scenario uit een slechte film, een vrouw die wordt verkracht in een bos. Deze podcast is het verhaal van Inge, het overkwam haar.
Inge vertelt haar verhaal. Over wat er is gebeurd en wat het met haar deed. Ook praat ze over hoe het is om lang te moeten wachten op een rechtszaak en over hoe het is als de verdacht voorlopig in vrijheid wordt gesteld.
Haar zaak duurde zo lang, omdat de rechter vond dat er een complex onderzoek moest worden uitgevoerd. Het was zo'n bijzonder onderzoek dat de zaak ook nog eens veel landelijk veel aandacht kreeg.
Dit is dus niet het verhaal van de strafzaak. Dit is het verhaal van de vrouw die deze strafzaak heeft ondergaan.
Deze podcast is mogelijk geworden mede door het werk van Slachtofferhulp.
-
Het is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het werk van officieren van justitie. Hoe bepaal je een strafeis? Welke straf verdient een verdachte.
Om te komen tot een rechtvaardige eis worden heel veel aspecten meegewogen. Officieren van justitie Debby Homans en Anna van den Oever vertellen daarover in gesprek met Klaas Jan Bos.
Want als iemand iets steelt uit een winkel, de vrouw geen geld heeft en lichamelijk niet in staat is tot het uitvoeren van een taakstraf of een gevangenisstraf, welke mogelijkheid blijft dan over voor het OM?
Hoe komt het OM tot een strafeis. Anna en Debby praten over de dilemma's waartegen ze aanlopen en de werkwijze die ze voor een strafzaak hanteren.
-
In deze aflevering komen aan het woord hoofdofficier van justitie het parket Noord-Nederland Diederik Greive en officier van justitie in opleiding Esther van Slooten.
Zij gaan in gesprek over een bijzondere zaak waarin Esther de behandelend officier was. Het betreft een zware mishandeling van een moeder, terwijl haar jonge kind naast haar lag. Wat is de rol van een officier van justitie, hoe benadert zij zo'n zaak, wat zijn haar afwegingen voordat ze tot een beslissing komt en heeft naast de moeder ook de dochter recht op schadevergoeding. Dat zijn allemaal vragen die in deze podcast aan de orde komen.
Presentatie: Klaas Jan Bos.