Bölümler
-
We meet 18-year-old Ia Aanstoot, who started the "Dear Greenpeace" campaign against Greenpeace due to their opposition to nuclear power, which was deemed sustainable by the European Parliament in 2022. Ia believes that nuclear power, along with wind and solar energy, is essential to respond to climate change and reach The goals of the Paris Agreement. Greenpeace's plan to sue the EU to remove nuclear power from the "Green Taxonomy" investment list has led to disappointment among young climate activists, who believe nuclear energy must be on the list as part of fossil-free energy production to meet our future energy needs and climate goals.
Read more: ttps://www.replanet.ngo/deargreenpeace
-
Vi möter 18-åriga Ia Aanstoot som startat kampanjen ”Dear Greenpeace” mot Greenpeace på grund av deras motstånd mot kärnkraft som ansågs hållbar av Europaparlamentet 2022. Ia anser att kärnkraft, tillsammans med vind- och solenergi, är avgörande för att bemöta klimatförändringar och nå Parisavtalets mål. Greenpeaces plan att stämma EU för att ta bort kärnkraft från "Grön taxonomi"-investeringslistan har lett till besvikelse bland unga klimataktivister, som menar kärnenergin måste vara med på listan som en del i fossilfri energiproduktion för att klara av vårt framtida energibehov och klimatmålen.
Läs mer på: https://www.replanet.ngo/deargreenpeace
-
Eksik bölüm mü var?
-
The environmental activist and journalist George Monbiot explains why we need to reboot our food systems. He says that the most important of all environmental issues is land use. What are the world’s most damaging farm products? You might be amazed by the answer: organic, pasture-fed beef and lamb. Listen to the interesting interview with George Monbiot. Interviewer is Tomas Tränkner.
-
Ekonomisk tillväxt, modern teknik och ny kunskap är verktyg i kampen mot miljöproblemen, det menar Karolina Lisslö Gylfe som är generalsekreterare i Ekomodernisterna. I detta avsnitt är det ombytta roller där Karolina är gäst och Tomas Tränkner är programledare. Lyssna på vad som driver Karolina, om fakta och matematik och vad som fick henne att jobba för mänskligt välstånd och ekologisk hållbarhet.
-
Våga prata om det som kan bli bättre och inte bara om det som är bra. Gör åtgärder som på riktigt gör skillnad. Det menar Andreas Rolfer Wrangö som är en klimatengagerad pr-konsult på Westander. Klimatkrisen är vår tids största utmaning och många företag överdriver risken att prata om den i sin kommunikation. Andreas ger konkreta förslag på hur du kan påverka och bidra till förändring.
-
Trygghet och tydlighet gör att vi vågar förändra oss, det säger förändringsledaren Mia Kleregård. För att klara klimat- och energikrisen måste vi förändra oss. När målbilden och visionen är tydliga ökar innovationsgraden. Mia saknar mål och visioner för Sverige och menar att det finns en stor potential i ingenjörslandet Sverige att driva den gröna omställningen.
-
Vi pratar om elsystemets betydelse för bra och säker elförsörjning. Maja Lundbäck från Entso-e är gäst. Hon är medförfattare till boken Elsystemkrisen. Det handlar om vilken elförsörjning vi vill ha, att ansluta mindre energikällor och regionnätens betydelse i framtiden.
-
Tekniska Verken i Linköping vill göra Östergötland till världens mest resurseffektiva region. Det handlar om rätt energi på rätt plats och att nyttiggöra energi som annars går till spillo. Han vill se mer ordning och reda i energipolitiken.
-
Energi är grundbulten i vår välfärd. Det säger Anton Steen på Fortum. Han menar att vi inte skall ställa kraftslag mot varandra. Det handlar om att se över lagstiftningen, den regulatoriska miljön och att ge marknadsförutsättningar för utbyggd energiproduktion.
-
Förbundsordförande för IF Metall Marie Nilsson är gäst och pratar om hur hennes fackförbund kan påverka miljön, jobben och företags konkurrenskraft. Vi kommer in på förändringbenägenhet, överföringskapacitet och kompetensfrågan. Industrin är helt enkelt lösningen på energiproblemet, säger Marie Nilsson.
-
Kärnkraftsingenjören Alborz Azadrad pratar om myter kring kärnkraften, och om säkerhetsprocesser för att skydda människor och miljö från oplanerade eller oväntade allvarliga händelser.
Alborz Azadrad Civilingenjör i kemiteknik från Chalmers tekniska högskola.
-
Jessica Eek är den politiskt aktiva sjuksköterskan som ser energifrågan som en förutsättning för ett välfärdssamhälle då energifattigdom får miljöfrågorna att blekna i utvecklingsländerna.
-
Arman Teimouri är Liberalernas energi- och näringspolitiske talesperson och vi pratar om Sveriges förutsättningar för klimatomställningen och vikten av energi för att skapa drägliga liv för människor.
- Daha fazla göster