Episodes
-
Har du ikke tid til at se en lang video eller et webinar? Med ChatGPT (betalingsversion) kan du fÄ et hurtigt resume af de vigtigste pointer fra en video eller stille spÞrgsmÄl til dens indhold. LÊr, hvordan du bruger AI til at spare tid og fokusere pÄ det, der er relevant for dig.
Tidsstempler:
00:00:26 â Adgang til flere funktioner med hjĂŠlpe apps i ChatGPT
00:00:50 â Hvordan finder du programmer GPTâer til at generere videoresumĂ©er
00:02:03 - Hvordan kan du kritisk vurdere, om resuméet prÊsenterer nyt eller velkendt materiale?
-
Har du en rapport fuld af vigtig information, men ikke tid til at lĂŠse den? I denne video viser vi, hvordan AI-assistenter kan hjĂŠlpe dig med at finde prĂŠcis det, du leder efter og skabe et hurtigt resume. Spar tid og fĂ„ overblikket â uden at misse de vigtigste detaljer.
Tidsstempler:
00:00:54 â SĂ„dan gĂžr du â upload dit dokument og fĂ„ svar pĂ„ dine spĂžrgsmĂ„l?
00:01:25 â Bliv inspireret til flere spĂžrgsmĂ„l
-
Missing episodes?
-
Er det svÊrt at fÞlge med i den nyeste viden? Denne video viser, hvordan du kan bruge AI-assistenter til at finde relevante nyheder, analysere trends og endda generere spÞrgeskemaer til at skabe din egen data. Spar tid og fÄ prÊcise svar, sÄ du kan vÊre pÄ forkant med det, der betyder noget i dit arbejde!
Timestamps.
00:00:25: Hvilke AI-assistenter kan hjĂŠlpe dig med at indsamle nyeste viden?
00:01:39: Hvordan kan du tilpasse AI-assistenter for at sikre, at du fÄr mere prÊcise og relevante svar?
00:03:04: Hvordan kan du selv indsamle ny viden ved hjĂŠlp af AI?
-
Skal du forbedre en tekst, inden den sendes ud? I stedet for at bruge kollegaernes tid, kan du fĂ„ effektiv feedback fra AI-assistenter. I denne video ser du, hvordan flere AI-modeller giver dig hurtige og brugbare idĂ©er pĂ„ fĂ„ minutter â sĂ„ du kan finde de skjulte guldkorn og lĂžfte din tekst til nĂŠste niveau.
Tidsstempler:
00:00:39 â SĂ„dan bruger du AI til at forbedre en tekst
00:01:10 â Hvad er fordelene ved at bruger flere AI-modeller â og hvor let er det?
-
Har du svÊrt ved at fÞlge med i al den nye viden inden for dit felt? I denne video viser vi, hvordan du kan bruge AI-assistenter til at lÊse rapporter for dig, opsummere de vigtigste pointer og endda besvare dine spÞrgsmÄl. FÄ hurtige indsigter og spar tid, sÄ du kan fokusere pÄ det, der virkelig betyder noget.
Tidsstempler:
00:00:41 - Hvad er Perplexity, og hvorfor bliver den kaldt Google-killer?
00:00:56 - Hvordan fÄr du AI til at give dig et resumé af en rapport?
00:01:32 â Hvordan kan AI hjĂŠlpe dig med at fĂ„ mere information ud af rapporten?
-
DrÞmmer du om flere og mere originale idéer til dine projekter? I denne video viser vi, hvordan du kan bruge AI-assistenter til at brainstorme effektivt og skabe idéer, du ikke selv var kommet pÄ. Se, hvordan vi bruger flere AI-modeller til at udvikle et kursus og sikrer, at vi ikke overser noget vigtigt. Perfekt til dig, der vil tage din kreativitet til nÊste niveau.
Tidsstempler:
00:00:49 - Eksempel: Hvordan brainstormer du nye idéer med AI?
00:02:37 - Hvordan kan flere AI-modeller bidrage til mere originale idéer?
-
EU satser âŹ200 mia. pĂ„ AI
"Plug baby, plug!" â sĂ„dan lĂžd det fra den franske prĂŠsident Emmanuel Macron pĂ„ den fĂžrste dag af AI Action Summit i Paris. Hans budskab var klart: Nu skal den europĂŠiske AI-branche for alvor boostes.
Grand Palais var fyldt til bristepunktet med tech-direktĂžrer og toppolitikere fra hele verden, og blandt dem var ogsĂ„ EU-Kommissionens prĂŠsident Ursula von der Leyen. Hun kunne afslĂžre, hvorfor konferencen har skiftet navn fra AI Safety Summit til AI Action Summit â og ja, der var penge med i gaveposen.
Macron hÊlder hele 109 milliarder euro i fransk AI, men han var ikke den eneste, der kom med store belÞb. Dagen efter gik von der Leyen pÄ scenen og fulgte trop med europÊiske investeringer.
Men var det hele bare debat og skĂ„ltaler? Hvad skete der egentlig blandt forskerne og virksomhederne? Fik de, hvad de Ăžnskede, eller handlede deres samtaler om helt andre ting end penge og geopolitik? Vi taler med Nikolaj Munch Andersen, in-house AI-specialist i Udenrigsministeriet, som har brugt to dage sammen med forskerne pĂ„ det franske polytekniske universitet â dĂ©r, hvor eliten af den franske tech-industri bliver uddannet.
Lyt med i denne episode af Techtopia, hvor vi tager dig med til AI Action Summit i Paris!
Medvirkende:
Nikolaj Much Andersen, AI-specialist, chefkonsulent, udenrigsministeriet
Links:
EU launches InvestAI initiative to mobilise âŹ200 billion of investment in artificial intelligence | Shaping Europeâs digital future
Artificial Intelligence Action Summit
-
Hvis du er én af de mange, som gerne vil sige farvel til Zuckerbergs Meta og Musks X, sÄ kan du mÄske finde ro i din digitale sjÊl hos danske Oase.
Det er en dansk platform til chat og grupper lavet af en dansk programmĂžr i protest mod, at udenlandske databetalingsplatforme er den eneste mulighed for at organisere sig online, hvis man fx har en sportsklub, en forening eller et arrangement.
Interviewet med manden bag Oase er det fÞrste af en rÊkke podcasts, hvor Techtopia tager pulsen pÄ alternativer til overvÄgningskapitalismen. Alternativer som ikke misbruger borgernes data, og som er skabt helt eller delvist i Europa.
Ideen udspringer af en klumme, som Techtopias vÊrt Henrik FÞhns skrev i dagbladet Politiken i 2018, og som fornyligt fik en renÊssance pÄ LinkedIn.
HĂžr mere i Techtopia.
Medvirkende:
Anders Lembke-Holstein
Oase - Tech til fÊllesskab. Founder. Initiativtager til skÊrmsundbarndom.dk. Tidligere arkitekt og teknisk lead pÄ Zetland.
Links:
Oase: https://oase.app
Henrik FĂžhnsâ forslag pĂ„ LinkedIn: https://www.linkedin.com/posts/henrikfohns_forslag-til-et-europ%C3%A6isk-socialt-medie-activity-7283796134475542528-L9Md?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAAABGwwBhfxvoxjgJt99Tf5SuBDvp3vMJbk
-
I dag handler det om teleskoper â ikke dem, der svĂŠver rundt i rummet â men mindre, landbaserede teleskoper som stĂ„r pĂ„ fjerne bjergtoppe og afsides steder holder et konstant vĂ„gent Ăžje med nattehimlen.
Men hvordan vĂŠlger forskerne, hvad de skal kigge pĂ„ â og hvad kigger de overhovedet efter? Og hvad siger det lokale dyreliv til at der stĂ„r et teleskop i deres baghave?
I denne episode af IDA Space Talks tager vi pĂ„ en rejse ind i SONG-netvĂŠrket â et globalt samarbejde af teleskoper, der konstant overvĂ„ger stjernerne.
Jeg taler med SONG-manager Mads Fredslund Andersen fra Aarhus Universitet om, hvordan man mÄler en stjernes rotationshastighed, hvilke overraskelser der kan dukke op, og hvordan teleskoper over hele verden arbejder sammen for at afslÞre universets hemmeligheder.
Du kan finde meget mere om SONG lige her: https://phys.au.dk/song/
Redigering og vĂŠrt: Tino TĂžnnesen
Foto: Mads Fredslund Andersen
â
Sound Effect by freesound_community from Pixabay
-
Den stÞrste tech-nyhed den sidste uges tid er fremkomsten af den kinesiske generative AI DeepSeek. Ikke alene har den vist sig at vÊre lige sÄ effektiv og god som markedslederen ChatGPT fra amerikanske OpenAI. Den er ogsÄ open source og gratis.
Og sÄ har den torpederet verdens mest vÊrdifulde selskab, Nvidia, der har fÄet barberet 600 milliarder dollars af sin bÞrsvÊrdi takket vÊre den kinesiske opkomling.
Nvidia har nÊsten monopol pÄ at lave de chips, som bruges til at lave generativ AI. PÄ trods af amerikansk handelsblokade af Kina har DeepSeek disrupted disrupterne i Silicon Valley.
Er det en forbigÄende trend eller er vi vidner til en ny teknologisk verdensorden?
(Episode foto er lavet med Grok AI)
Medvirkende:
Rolf Ask Clausen, senior konsulent, IDA
Jesper Bove-Nielsen, forfatter og CEO Spintype
Links:
Gpt torsdag med Rolf Ask Clausen https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/gpt-torsdag-vidensdeling-om-chatgpt-og-andre-ai-vaerktojer-9-359157
Jesper Bove-Nielsen https://www.linkedin.com/in/bovenielsen/?originalSubdomain=dk
Wired Magazine om Deep Seeks safety guardrails https://www.wired.com/story/deepseeks-ai-jailbreak-prompt-injection-attacks/
The Economist The story of Liang Wenfeng, the model-makerâs mysterious founder https://www.economist.com/business/2025/01/29/deepseek-poses-a-challenge-to-beijing-as-much-as-to-silicon-valley
-
Flere danske og udenlandske virksomheder er begyndt at eksperimentere med medledelse og nye organisationsformer til fordel for klassisk, hierarkisk ledelse - bĂ„de med henblik pĂ„ at Ăžge trivslen pĂ„ arbejdspladsen og opnĂ„ bedre resultater. Men hvordan gĂ„r man fra at vĂŠre en organisation med top-down-ledelse til at indfĂžre selv- og medledende teams â og er medledelse overhovedet for alle virksomheder?
I afsnittet fortĂŠller Jesper CassĂže Andersen, HR- og kommunikationschef i ingeniĂžrvirksomheden Technolution om den proces, de har vĂŠret igennem og stadig er i gang med, og giver inspiration til, hvordan du selv kan begynde at arbejde med medledelse i din organisation.
-
Romerne brugte angiveligt en elektrisk rokke til at kurere hovedpine. De lagde simpelthen fisken pÄ patientens pande.
Asterix sagde altid, at romerne var skĂžre, men i det her tilfĂŠlde er der noget om snakken. Ideen om at sende elektriske signaler ind i hjernen som medicin er i hvert fald omdrejningspunkt for et svensk forskningsprojekt.
Man har i en del Är benyttet sig af sÄkaldt deep brain stimulation - DBS - blandt andet til at dÊmpe rysten hos Parkinson patienter. Man borer to huller i kraniet pÄ patienten. To elektroder placeres i hjernen. Det kaldes dyb hjernestimulation og sÊtter lÊgevidenskaben i stand til at korrigere vores humÞr, pÄvirke vores lyster og Êndre pÄ vores personlighed. Teknologien bruges ogsÄ til at helbrede epilepsi.
Men metoden er ikke uden problemer. Elektroderne sidder pÄ en meget tynd stÄltrÄd som skubbes ind i hjernen, hvilket kan give forskellige bivirkninger.
Og det er her, at molekylĂŠrbiolog og ekspert i elektrisk medicin Hanne Biesmans fra LinkĂžbing Universitetet i Sverige kommer ind i billedet.
Hun forsker i at lave en gele, som er elektrisk ledede, men i stand til at smelte sammen med hjernevĂŠvet. Den stĂžrkner til en fleksibel elektrode, der tilpasser sig hjernens naturlige form og struktur. Denne metode sigter mod at reducere vĂŠvsskader og forbedre nĂžjagtigheden og effektiviteten af hjernestimulation, hvilket gĂžr behandlingen sikrere og mere tilpasningsdygtig for patienter.
Udover at hÞre Hanne Biesmans her i Techtopia, sÄ kan du mÞde hende pÄ IDAs konference Driving Health Tech i Aalborg d. 4. februar sammen med en masse andre frontlÞbere pÄ sundhedsteknologi. Du kommer blandt andet til at hÞre om den nye AI supercomputer Gefion og om teknologi, der kan hjÊlpe patienter, som gÄr rundt og falder. Og sÄ er Henrik FÞhns fra Techtopia ordstyrer pÄ konferencen.
Medvirkende: Hanne Biesmans, biomedicinsk forsker med specialisering i molekylÊrbiologi og bioelektronik. Skriver ph.d. pÄ Laboratoriet for Organisk Elektronik pÄ eNeuroPharma-projektet.
Links:
Driving Health Tech: https://ida.dk/media/16271/dht25_program.pdf
Hanne Biesmans: https://ida.dk/driving-healthtech/talere-og-program/hanne-biesmans
-
Vil du organisere din viden og fĂ„ hurtige svar pĂ„ spĂžrgsmĂ„l? I denne video lĂŠrer du, hvordan du kan bygge din egen AI-database i ChatGPT med udvalgte dokumenter. Perfekt til dig, der vil samle og udnytte din viden effektivt â uden at lede i uendelige mapper eller sĂžge pĂ„ nettet.
00:00:45 â SĂ„dan laver du en database i ChatGPT (krĂŠver abonnement)
00:02:20 - Upload filer â hvor mange af gangen og hvilke type filer kan bruges?
00:03:25 â SĂ„dan deler du databasen med kollegaer â og hvad skal du vĂŠre opmĂŠrksom pĂ„ ved deling?
00:03:57- Konfigurerer din databaseindstillinger, sÄ den f.eks. kun sÞger i de filer, du Þnsker
00:04:35 - Stil spÞrgsmÄl og fÄ svar fra din nye database.
-
Deler du dine fotos med andre pÄ nettet? Har du oplevet, at dine mÄske meget personlige og private fotos dukker op i sammenhÊnge og pÄ websteder, som du ikke har forestillet dig?
Det skete for en af Thomasâ veninder, som bad om hjĂŠlp. Det resulterede i, at Thomas startede en virksomhed, der laver avanceret kryptering til beskyttelse af fotos.
Men det er dyrt at starte en teknologitung virksomhed fra bunden. Ikke mindst nÄr den ligger i Odense, og kunderne er de store, tunge sociale netvÊrk i Silicon Valley og investorerne samme sted.
Techtopia mĂždte ivĂŠrksĂŠtteren Thomas Eriksson til til den globale techbranches Ă„rlige fĂŠtter-kusine fest i MĂŒnchen.
Den hedder DLD og er en eksklusiv klub, hvor man kun kommer, hvis man er inviteret. Og det var Thomas med sin virksomhed Sasha, der betyder âsafe shareâ.
Link: Sasha https://www.sasha.eu
-
Glemmer du nogle gange detaljerne i materiale, du lavede for lĂŠnge siden? I denne video viser vi, hvordan du kan spare tid og genopfriske indholdet pĂ„ dine prĂŠsentationer ved at bruge tekst-til-tale-apps. FĂ„ dine noter lĂŠst hĂžjt, mens du cykler, gĂ„r eller er pĂ„ vej til arbejde â og mĂžd forberedt op uden at spilde tiden
00:00:32 Hvordan kan du bruge tekst-til-tale-teknologi til at repetere materiale og spare tid pÄ forberedelse
-
Er der orden i universet? Og hvad har en kvark til fĂŠlles med en galaksehob? Og hvorfor er universet ikke bare Ă©n stor, jĂŠvn masse?
I denne episode zoomer vi helt ind pÄ de mindste elementarpartikler og ud til det kosmiske net, hvor galaksehobe er dele af universets stÞrste mÞnstre.
Sammen med Peter Laursen fra Cosmic Dawn Center udforsker vi, hvordan universet organiserer sig â fra kvarker og atomer til stjerner og galakser, der samler sig i giganthobe.
Peter fortĂŠller bredvilligt om potenslov, gluoner og atomer - og om hvordan matematikkens og fysikkens love gĂŠlder for alle stukturer lige fra stĂžvkorn til galaktiske superhobe.
TilrettelĂŠggelse, redigering og vĂŠrt:
Tino TĂžnnesen
Sound Effects by Samuel F. Johanns Sergei Chetvertnykh from Pixabay
- Show more