Folgen
-
Hvordan laver man en model af noget, man aldrig har set - eller kan se?
Og hvor meget skal egentlig passe, fĂžr en model kan bruges?
I denne episode taler jeg med astrofysiker Peter Laursen fra Cosmic Dawn Center, som til daglig arbejder med at simulere universets udvikling â fra Big Bang til galaksernes dannelse.
Vi dykker ned i computermodellernes rolle i moderne forskning: Hvad kan de? Hvor gĂ„r deres grĂŠnser? Og skal en model egentlig vĂŠre "sand" â eller bare nyttig? Det handler om at finde balancen mellem kompleksitet og forstĂ„else, mellem teori og virkelighed.
Kan man virkelig modellere hele universet? MÄske ikke - men man kan komme overraskende tÊt pÄ.
Redigering og vĂŠrt: Tino TĂžnnesen
âŠâŠâŠâŠâŠâŠ.
Sound Effect by freesound_community from Pixabay
-
Fehlende Folgen?
-
Utilfredsheden med de amerikanske og kinesiske sociale medieplatforme breder sig. Politiske udvalg skriver rapporter om regulering. EU vedtager love. Meta og X stÞtter op omkring Trumpregeringen i hÄbet om at kunne undgÄ EU-lovgivning. Og debatklimaet pÄ X bliver stadig mere giftigt, mens Facebook tilsyneladende er robotternes foretrukne medie.
Midt i det hele er 22.000 danskere i klemme. De administrerer og mÞdes i 9.000 Facebook grupper, men debatten og den gode tone har trange kÄr, blandt andet fordi Facebooks ejer Meta arbejder mere imod end med sine brugere.
Derfor har vi brug for danske og europĂŠiske platforme, hvor vi kan mĂždes uden at blive dataobjekter i databetalingstjenesternes annoncemaskiner eller at blive stopfodret med misinformation.
I Techtopias serie om alternativer til datakapitalismen har vi i denne uge fundet et nĂŠrmest flyvefĂŠrdigt projekt lavet af det danske analysekooperativ Analyse og Tal.
De vil skabe et digitalt civilsamfund baseret pÄ andelstanken og brugernes Þnsker og behov. De har et koncept, en tidsplan og et budget.
Medvirkende:
Mikkeline Thomsen og Niels Chemitz, Analyse og Tal
Links:
Analyse og Tal https://www.ogtal.dk
Meet-Up i IDA om at bygge en dansk social medieplatform - TILMELD DIG HER: https://ida.dk/arrangementer-og-kurser/arrangementer/sociale-medier-naeste-generation-360376
-
Digitale stemmesystemer er ikke slÄet igennem ved Folketingsvalg, men i foreningsdanmark har det danske firma Assembly Voting stor succes med deres kryptografiske valgsystem.
I forĂ„ret 2025 vĂŠlger IDAs medlemmer, hvem der skal sidde i ReprĂŠsentantskabet - IDAs svar pĂ„ Folketinget. ReprĂŠsentantskabet bestĂ„r af 65 IDA-medlemmer fra politiske lister (âpartierâ) med hver deres mĂŠrkesager. Sammen sĂŠtter de retningen for IDAs arbejde og vĂŠlger formand og Hovedbestyrelse.
Alle betalende kandidatmedlemmer i IDA, der er indmeldt pr. 1. marts 2025, har stemmeret. Ved IDAvalget vĂŠlges de 61 fĂŠrdiguddannede medlemmer til ReprĂŠsentantskabet. De resterende 4 medlemmer vĂŠlges blandt studiemedlemmerne i IDA STEM Students.
Valget afvikles digitalt og i denne udgave af Techtopia forklarer Jacob GyllenkĂŠrne og Alexander Ibsen fra Assembly Voting, hvordan deres system fungerer med avanceret kryptografi, der sikrer anonymitet og nĂžjagtighed.
Systemet anvender en distribueret tillidsmodel, hvor flere parter sikrer, at ingen enkelt aktÞr kan manipulere resultaterne. Stemmerne er krypterede og kan kun dekrypteres af flere betroede parter sammen. Zero-knowledge proofs og mixnet-teknologier beskytter vÊlgernes anonymitet og stemmernes integritet. Fremtidige trusler som kvantecomputere imÞdegÄs med "everlasting privacy".
Medvirkende:
Jacob GyldenkĂŠrne, CEO, Assembly Voting
Alexander Ibsen, tech lead, Assembly Voting
Links:
Assembly Voting https://assemblyvoting.com
IDA VALG https://candidacy1.assembly-voting.com/ida_representantskabsvalg_2025
-
TV-vÊrt Nynne Bjerre, kendt fra Deadline pÄ DR, stiller skarpt pÄ listernes forskellige mÊrkesager og prioriteter, sÄ du kan finde ud af, hvem du vil stemme pÄ til IDAvalget.
-
Generativ AI, sÄsom Microsoft Copilot og ChatGPT, er blevet et uundvÊrligt vÊrktÞj, som mange af os bruger dagligt pÄ arbejdet. Typisk foregÄr denne interaktion én-til-én, nÄr vi sidder alene foran vores computer.
Men forestil dig nu, at du trĂŠder ind i et mĂždelokale, hvor en AI deltager aktivt i mĂždet. Denne AI kan bidrage med viden fra internettet, dykke ned i virksomhedens eksisterende vidensbase eller huske og genanvende information fra tidligere mĂžder om samme emne.
Denne type generativ AI kaldes en agent, og en sÄdan agent, der deltager i mÞder og bidrager ved bordet, er prÊcis, hvad den Ärhusiansk startup Proem er i gang med at udvikle.
Medvirkende:
Mads Rydahl, CPO, Proem
Link:
Proem:
https://about.proem.ai
-
Vidste du, at din rĂžgalarm, dine badebukser og endda dit Ăžretermometer har en forbindelse til rummet?
Teknologi udviklet til rummissioner har sneget sig ind i vores hverdag â ofte uden vi tĂŠnker over det. Men hvilke ting stammer faktisk fra rumforskning, og hvilke er bare en god historie?
I denne episode af IDA Space Talks fĂ„r vi besĂžg af lektor Mathias Benn fra DTU Space, der har taget en sĂŠrlig kasse med fyldt med hverdagsgenstande, der startede som lĂžsninger pĂ„ problemer i rummet â f.eks. pĂ„ rumstationen ISS. Vi afslĂžrer ogsĂ„ nogle af de stĂžrste myter: Er Teflon virkelig en NASA-opfindelse? Og hvad har astronauter at gĂžre med dine svĂžmmebriller?
GlÊd dig til en sjov og overraskende rejse gennem rumteknologiens skjulte aftryk pÄ vores liv.
Redigering og vĂŠrt: Tino TĂžnnesen -
Debatten raser om, hvorvidt vil skal vriste os ud af de amerikanske techgiganters dominans. Flere ser lĂžsningen som at bygge vores egne sociale medie platforme i Europa.
Men det krÊver, at vi er realistiske omkring den nÞdvendige investering og det er vi ikke altid, hÊvder professor Kaj GrÞnbÊk, der er leder af Datalogi pÄ Aarhus Universitet.
Foranlediget af de mange forslag om at bygge et dansk eller europÊisk svar pÄ Facebook med flere, har han lavet regnestykket. Hvad koster det at bygge og drive en europÊisk platform i stil med Facebook.
Hans konklusion er en meget stor udgift samt en voldsom mangel pÄ kvalificeret arbejdskraft.
Techtopia tog til Aarhus for at knĂŠkke utopiske nĂždder med Kaj GrĂžnbĂŠk.
HĂžr om regnestykket, hvorfor vi er havnet her - og hvad der skal til at lĂžfte opgaven.
Medvirkende: Kaj GrĂžnbĂŠk, professor og institutleder, Datalogi, Aarhus Universitet
Links:
Kaj GrĂžnbĂŠks beregning https://www.linkedin.com/posts/kgronbak_forslag-til-et-europ%C3%A6isk-socialt-medie-activity-7288831724262764544-hw6d?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAAABGwwBhfxvoxjgJt99Tf5SuBDvp3vMJbk
Kaj GrĂžnbĂŠks tanker om Digitaliseringsministeriets principper om techgiganter https://www.linkedin.com/posts/kgronbak_tech-giganters-rolle-som-digital-infrastruktur-activity-7300829300163846146-YPkx?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAAABGwwBhfxvoxjgJt99Tf5SuBDvp3vMJbk
Henrik FĂžhnsâ forslag til et europĂŠisk socialt medie https://www.linkedin.com/posts/henrikfohns_forslag-til-et-europ%C3%A6isk-socialt-medie-activity-7283796134475542528-L9Md?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAAABGwwBhfxvoxjgJt99Tf5SuBDvp3vMJbk
-
Den delvist dansk-ejede ingeniÞrvirksomhed Quantum Machines har rejst 1,2 milliarder kroner i risikovillig kapital. Firmaet har delvist sin oprindelse i den danske virksomhed QDevil, der startede som et forskningsprojekt pÄ KÞbenhavns Universitet, men for ti Är siden blev til en virksomhed, der i dag leverer udstyr til nÊsten alle producenter af kvantecomputere.
Det helt unikke ved Quantum Machines er, at stÞrstedelen af produktionen foregÄr i Danmark, og derfor vil de mange penge ogsÄ gÄ til at sikre danske arbejdspladser indenfor deep-tech. Techtopia har tidligere besÞgt Quantum Machines og stifteren Jonatan Kutchinsky. Og nu vender vi tilbage for at hÞre om firmaets succes.
Quantum Machines har efter fusionen i 2022 etableret sig som en fÞrende spiller i udviklingen af kontrolsystemer til kvantecomputere. Virksomheden er pÄ forkant med udviklingen af den nÊste generation af kvantecomputere med tusindvis af sÄkaldte qubits, og blandt investorerne er PSG Equity, Intel Capital og Red Dot Capital Partners.
HĂžr hvordan dansk teknologi er med til at drive udviklingen af fremtidens kvantecomputere â og hvorfor Danmark stĂ„r stĂŠrkt i det globale kvantecomputerkaplĂžb.
Medvirkende:
Jonatan Kutchinsky, medstifter af QDevil og del af ledelsen i Quantum Machines
Sofie Lindskov Hansen, Senior Quantum Advisor hos den danske techambassadĂžr
Links:
Quantum Machines https://www.quantum-machines.co/about/
TechambassadĂžrens strategi - herunder kvantecomputere https://techamb.um.dk/strategy
Techtopias tidligere dĂŠkning af kvantecomputere
https://funza.wordpress.com/2025/03/02/techtopia-arkiv-kvantecomputere/
-
Kan man putte universet i kasser?
Planeter og stjerner er som kosmiske puslespilsbrikker â men hvordan sĂŠtter vi dem egentlig i de rigtige kategorier?
I denne episode af IDA Space Talks fÄr vi styr pÄ universets klassifikationssystemer med astrofysiker Christina Toldbo.
Vi dykker ned i alt fra smÄ rÞde dvÊrge til enorme blÄ superkÊmper, fra sten- og gasplaneter til exoplaneter og superjorder.
Men hvad sker der, hvis en stjerne nÊsten, men ikke helt, er en stjerne? Hvad kalder man de himmellegemer, der er for store til at vÊre planeter, men for smÄ til at fusionere brint som rigtige stjerner?
Lyt med og bliv klogere pÄ, hvordan vi sorterer kosmos, hvorfor nogle planeter slet ikke opfÞrer sig, som vi forventer, og hvordan en bestemt rÊkke bogstaver hjÊlper os med at holde styr pÄ stjernernes temperaturer
Du fÄr - mÄske - brug for at kigge pÄ dette Hertzsprung-Russell Diagram. Dette peger Christina nemlig pÄ, nÄr det begynder at blive indviklet:
eso0728c.jpg (1280Ă1275)Redigering og vĂŠrt: Tino TĂžnnesen
âŠ.
Sound effects from Pixabay
-
Verden investerer massivt i generativ AI â USA, Kina og EU poster milliarder i teknologien, men Ă©n ting tales der ikke meget om: energiforbruget.
Hvor meget strĂžm sluger de store sprogmodeller som ChatGPT egentlig? Hvor meget vand krĂŠver det at holde datacentrene kĂžlige? Og hvorfor er det kun techgiganterne selv, der kender de reelle tal?
Techtopia dykker ned i AIâs klimaaftryk. Vi tager dig med til Paris, hvor Forum on Sustainable AI fandt sted med deltagelse af OECD, UNESCO, FN, Nvidia, Google og fĂžrende forskere. Det blev diskuteret, hvordan vi kan udnytte potentialet i AI uden at gĂžre teknologien til en ressourcekrĂŠvende trussel mod miljĂžet.
Medvirkende:
Digitaliseringspolitisk chef i IDA, Grit Munk
Links:
Coalition for Sustainable AI https://www.sustainableaicoalition.org
-
Har du ikke tid til at se en lang video eller et webinar? Med ChatGPT (betalingsversion) kan du fÄ et hurtigt resume af de vigtigste pointer fra en video eller stille spÞrgsmÄl til dens indhold. LÊr, hvordan du bruger AI til at spare tid og fokusere pÄ det, der er relevant for dig.
Tidsstempler:
00:00:26 â Adgang til flere funktioner med hjĂŠlpe apps i ChatGPT
00:00:50 â Hvordan finder du programmer GPTâer til at generere videoresumĂ©er
00:02:03 - Hvordan kan du kritisk vurdere, om resuméet prÊsenterer nyt eller velkendt materiale?
-
Har du en rapport fuld af vigtig information, men ikke tid til at lĂŠse den? I denne video viser vi, hvordan AI-assistenter kan hjĂŠlpe dig med at finde prĂŠcis det, du leder efter og skabe et hurtigt resume. Spar tid og fĂ„ overblikket â uden at misse de vigtigste detaljer.
Tidsstempler:
00:00:54 â SĂ„dan gĂžr du â upload dit dokument og fĂ„ svar pĂ„ dine spĂžrgsmĂ„l?
00:01:25 â Bliv inspireret til flere spĂžrgsmĂ„l
-
Er det svÊrt at fÞlge med i den nyeste viden? Denne video viser, hvordan du kan bruge AI-assistenter til at finde relevante nyheder, analysere trends og endda generere spÞrgeskemaer til at skabe din egen data. Spar tid og fÄ prÊcise svar, sÄ du kan vÊre pÄ forkant med det, der betyder noget i dit arbejde!
Timestamps.
00:00:25: Hvilke AI-assistenter kan hjĂŠlpe dig med at indsamle nyeste viden?
00:01:39: Hvordan kan du tilpasse AI-assistenter for at sikre, at du fÄr mere prÊcise og relevante svar?
00:03:04: Hvordan kan du selv indsamle ny viden ved hjĂŠlp af AI?
-
Skal du forbedre en tekst, inden den sendes ud? I stedet for at bruge kollegaernes tid, kan du fĂ„ effektiv feedback fra AI-assistenter. I denne video ser du, hvordan flere AI-modeller giver dig hurtige og brugbare idĂ©er pĂ„ fĂ„ minutter â sĂ„ du kan finde de skjulte guldkorn og lĂžfte din tekst til nĂŠste niveau.
Tidsstempler:
00:00:39 â SĂ„dan bruger du AI til at forbedre en tekst
00:01:10 â Hvad er fordelene ved at bruger flere AI-modeller â og hvor let er det?
-
Har du svÊrt ved at fÞlge med i al den nye viden inden for dit felt? I denne video viser vi, hvordan du kan bruge AI-assistenter til at lÊse rapporter for dig, opsummere de vigtigste pointer og endda besvare dine spÞrgsmÄl. FÄ hurtige indsigter og spar tid, sÄ du kan fokusere pÄ det, der virkelig betyder noget.
Tidsstempler:
00:00:41 - Hvad er Perplexity, og hvorfor bliver den kaldt Google-killer?
00:00:56 - Hvordan fÄr du AI til at give dig et resumé af en rapport?
00:01:32 â Hvordan kan AI hjĂŠlpe dig med at fĂ„ mere information ud af rapporten?
-
DrÞmmer du om flere og mere originale idéer til dine projekter? I denne video viser vi, hvordan du kan bruge AI-assistenter til at brainstorme effektivt og skabe idéer, du ikke selv var kommet pÄ. Se, hvordan vi bruger flere AI-modeller til at udvikle et kursus og sikrer, at vi ikke overser noget vigtigt. Perfekt til dig, der vil tage din kreativitet til nÊste niveau.
Tidsstempler:
00:00:49 - Eksempel: Hvordan brainstormer du nye idéer med AI?
00:02:37 - Hvordan kan flere AI-modeller bidrage til mere originale idéer?
-
EU satser âŹ200 mia. pĂ„ AI
"Plug baby, plug!" â sĂ„dan lĂžd det fra den franske prĂŠsident Emmanuel Macron pĂ„ den fĂžrste dag af AI Action Summit i Paris. Hans budskab var klart: Nu skal den europĂŠiske AI-branche for alvor boostes.
Grand Palais var fyldt til bristepunktet med tech-direktĂžrer og toppolitikere fra hele verden, og blandt dem var ogsĂ„ EU-Kommissionens prĂŠsident Ursula von der Leyen. Hun kunne afslĂžre, hvorfor konferencen har skiftet navn fra AI Safety Summit til AI Action Summit â og ja, der var penge med i gaveposen.
Macron hÊlder hele 109 milliarder euro i fransk AI, men han var ikke den eneste, der kom med store belÞb. Dagen efter gik von der Leyen pÄ scenen og fulgte trop med europÊiske investeringer.
Men var det hele bare debat og skĂ„ltaler? Hvad skete der egentlig blandt forskerne og virksomhederne? Fik de, hvad de Ăžnskede, eller handlede deres samtaler om helt andre ting end penge og geopolitik? Vi taler med Nikolaj Munch Andersen, in-house AI-specialist i Udenrigsministeriet, som har brugt to dage sammen med forskerne pĂ„ det franske polytekniske universitet â dĂ©r, hvor eliten af den franske tech-industri bliver uddannet.
Lyt med i denne episode af Techtopia, hvor vi tager dig med til AI Action Summit i Paris!
Medvirkende:
Nikolaj Much Andersen, AI-specialist, chefkonsulent, udenrigsministeriet
Links:
EU launches InvestAI initiative to mobilise âŹ200 billion of investment in artificial intelligence | Shaping Europeâs digital future
Artificial Intelligence Action Summit
- Mehr anzeigen