Episodes
-
Fangst og lagring av CO2 (CCS) fra avfallsforbrenningsanlegg gir gode muligheter for å redusere klimagassutslipp, men har så langt vist seg utfordrende å realisere i stor skala. I denne episoden av Energisk ser vi sammen med Lise Gunn Storeheier Karlsen fra Frevar KF og Markus Sebastian Hole fra Hafslund Celsio nærmere på mulighetene og utfordringene på området.
-
Sesongåpningen av Energisk handler om den såkalte Karasjok-saken, som Høyesterett i storkammer avgjorde 31. mai i år. Sammen med en av prosessfullmektigene i saken, Frode A. Innjord, ser vi nærmere på Høyesteretts avgjørelse og dens betydning for eiendomsrett, lokalbefolkning og utvikling av fornybar energi i Karasjok. I studio er også Sjur Obrestad Gabrielsen og Marianne Andvord.
-
Missing episodes?
-
Hvordan jobber SINTEF og Statkraft med nye teknologier for å optimalisere produksjonen av fornybar energi? Vi har snakket med Alexandra Bech Gjørv, daglig leder i SINTEF og styreleder i blant annet Statkraft, om utvikling av nye teknologier og muligheter som følge av det grønne skiftet. I studio er også Marianne Andvord og Kristin Bjella fra Hjort.
-
Utbygging av fornybar kraft og nett krever som regel avståelse av grunn, og dette skjer ofte i form av ekspropriasjon. Den siste tiden har det vært flere langvarige rettsprosesser i forbindelse med utbygging og ekspropriasjon. Dette har ført til en debatt om behovet for endringer i ekspropriasjonsregelverket, blant annet i reglene om forhåndstiltredelse og prøving av gyldigheten av ekspropriasjonsvedtak. I denne episoden av Energisk snakker vi med tidligere regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs om mulige endringer i regelverket.
-
Det er utvilsomt behov for mer fornybar energi i årene fremover. Hvordan vi skal produsere energien som trengs, er mer uklart. Vi snakker med Jan Erik Eldor fra Å Energi om opprusting og utbygging av vannkraft som et mulig bidrag. I studio er også Kristin Bjella og Sjur Obrestad Gabrielsen fra Hjort.
-
I dagens episode av Energisk tar vi en prat med Hjortadvokatene Monica Syrdal og Kristian Brandt, som begge har jobbet mye med overtredelsesgebyrer og andre administrative sanksjoner. Syrdal og Brandt gir gode tips til hva aktører i energibransjen kan gjøre for å unngå situasjoner der overtredelsesgebyrer kan bli aktuelt, og hvordan aktørene bør opptre dersom uhellet først er ute. I studio er også programlederne Sjur Obrestad Gabrielsen og Marianne Andvord.
-
Nye regler for konsesjonspliktige vindkraftanlegg på land (og tilsvarende foreslåtte regler for solkraft) innebærer at nye konsesjonspliktige vind- og solkraftanlegg må avklares av kommunen før konsesjon etter energiloven kan gis. Vi snakker med Gunn Cecilie Ringdal, advokat og partner i Hjorts avdeling for eiendom og entreprise og tidligere ordfører i Lier kommune, om hvordan utbyggere i energisektoren bør gå frem i kontakt med kommunen for å få gjennomslag for sine planer. I studio er også Sjur Obrestad Gabrielsen og Kristin Bjella.
-
Fører økt produksjon og forbruk av strøm til at vi også må bygge ut mer nett, eller kan eksisterende nett utnyttes bedre? Energisk har besøk av Bernhard Kvaal fra Aneo, som forteller om prosjektet CityXChange og mulige løsninger for bedre utnyttelse av eksisterende nett – blant annet gjennom lokal energiproduksjon og bedre fordeling av forbruk og effekt.
I studio er også programleder Sjur Obrestad Gabrielsen og Kenneth Høgevold, partner i Hjort. -
Sesongens første episode handler om strømavtalen, som er en viktig avtale for svært mange forbrukere. Jungelen av ulike strømavtaler kan være forvirrende. Vi har invitert Thomas Iversen fra Forbrukerrådet og Guro Landsend Henriksen fra Oslo Economics til studio for å gi oss en grunnleggende innføring i strømavtaler og hvordan de reguleres. Fra Hjort stiller programleder Sjur Obrestad Gabrielsen og advokatfullmektig Marianne Andvord.
-
Hvordan henger regulering av vannmagasiner sammen med forsyningssikkerheten? Og hvordan kan vannregulering bidra til flomdemping? Vi har snakket med administrerende direktør i Hafslund Eco Vannkraft, Kristin Lian. I studio er også Sjur Obrestad Gabrielsen og Marianne Andvord fra Hjort.
-
Høyesterett avsa 31. oktober dom i den svært omstridte ACER-saken. Vi snakker om Høyesteretts rykende ferske dom, ser nærmere på hvilken myndighet ACER faktisk har, og diskuterer hvilken betydning tilslutningen til ACER har for det norske kraftmarkedet. Med oss i studio har vi Catherine Banet, professor ved Universitetet i Oslo, i tillegg til Hjortadvokatene Sjur Obrestad Gabrielsen og Veronika Steen Svendsen.
-
For å redusere klimagassutslipp og nå klimamålene for 2030 må vi produsere mer fornybar energi og bygge mer nett for overføring av fornybar energi. Både produksjon og overføring av energi over kraftnettet forutsetter tillatelse (konsesjon) fra offentlige myndigheter. I oktober skrev gjesteforsker ved UiO, Per Håkon Høisveen, et leserinnlegg i Dagens Næringsliv der han argumenterte for at dagens konsesjonssystem er til hinder for at vi når klimamålene. I dagens episode tar vi en samtale med Per Håkon om dagens konsesjonssystem, både fordeler og ulemper, og eventuelle tiltak for å effektivisere prosessen. I studio har vi med oss Per Håkon Høisveen, samt Sjur Obrestad Gabrielsen og Marianne Andvord fra Hjort.
-
Strømprisutvalget presenterte torsdag 12. oktober sin rapport til regjeringen. Ekspertutvalget har utredet og drøftet modeller som kan bidra til mer stabile, forutsigbare og konkurransedyktige strømpriser. I dagens episode får Energisk besøk av lederen for strømprisutvalget, Inge Gran. Han går gjennom bakgrunnen for de høye strømprisene de siste årene og ekspertutvalgets mandat. I tillegg drøftes noen av de viktigste tiltakene utvalget har analysert i rapporten. I studio er Inge Gran fra SINTEF, sammen med Kristin Bjella og Marianne Andvord fra Hjort.
-
Hvordan fungerer egentlig kraftmarkedet? Og hvordan settes prisen? I denne episoden får Energisk besøk av Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting. Marius jobber til daglig med prisprognoser for kraftmarkedet Norden, Baltikum og Europa, og gir en grundig gjennomgang av hvordan strømmarkedet fungerer og hvilke faktorer som påvirker sluttforbrukeren. I studio er Sjur Obrestad Gabrielsen, Hjortadvokat og Energisks faste programleder, og Kenneth Høgevold, partner i Hjort.
-
Fjernvarme er et urbant energisystem som har lav ressursbruk, lite utslipp og få naturinngrep. Kan fjernvarme som en energifleksibel infrastruktur være en sentral brikke for å nå det grønne skiftet? I denne episoden får du et innblikk i hva fjernvarme er og hvilke fordelere det gir, utfordringer med reguleringen, samt rettsligere rammer og regelverk. Lytt til herlig nerdete og en svært lærerik episode. I studio er Sjur Obrestad Gabrielsen, Hjortadvokat og Energisks faste programleder,Trygve Mellvang Tomren-Berg, daglig leder i Norsk Fjernvarme ogKenneth Høgevold, partner i Hjort
-
Energisk har invitert Jacob Hadler-Jacobsen for å snakke om mulighetene og begrensningene som finnes i dagens batteriteknologi. Er batteri noe Norge burde satse på? Hva er fordelene og ulempene ved hydrogenteknologi? Og er dagens batteriproduksjoner miljøvennlig?
-
Episodens gjest er Erling Dalberg, konserndirektør for marked og teknologi i Troms Kraft. Erling har vært med på Smart-Senja-prosjektet helt siden oppstarten. I episoden forteller han mer om hvilke løsninger som har blitt prøvd i prosjektet og hvordan de ulike løsningene har fungert. Erfaringene fra Smart-Senja-prosjektet viser at det er et stort potensial for bedre utnyttelse av nettet – både på Senja og ellers i landet.
Programledere er Sjur Obrestad Gabrielsen og Kristin Bjella.
-
Hvordan skal vi møte den økende etterspørselen etter fornybar energi? Vi snakker med administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga.
Programleder Linni Sofie Ellefsen og Sjur Obrestad Gabrielsen
-
Tirsdag 29. mars 2023 lyste Olje- og energidepartementet (OED) ut de første konkurransene om prosjektområder til havvind i Norge. Utlysningen av konkurransene er den første av sitt slag, og markerer startskuddet for kommersiell utbygging av havvind i Norge. Vinnerne av konkurransene får tildelt et prosjektområde med en tidsavgrenset og eksklusiv enerett til å gjennomføre en prosjektspesifikk konsekvensutredning og søke konsesjon etter havenergiloven.
I studio er Ola Hermansen, seniorrådgiver i OED og Sjur Obrestad Gabrielsen, programleder og advokat i Hjort.
-
Med høye strømpriser har flere rettet kritikk mot systemet som ble innført med energiloven i 1990. Episodens gjest er «energilovens far», Eivind Reiten, daværende olje- og energiminister ved innføringen av loven. Episoden gir et historisk riss av tiden både før og etter innføring av energiloven i 1990, Reitens tanker om dagens og fremtidens strømsituasjon.
I studio er Hjortadvokatene Sjur Obrestad Gabrielsen og Kristin Bjella.
- Show more