Episodes
-
I det här avsnittet träffar vi Joel Halldorf, som är kyrkohistoriker och teolog.
Vi pratar om statistik som visar att fler unga söker sig till religionen, och att det verkar ha blivit trendigt att tro på Gud. Och så pratar vi om att väldigt många säger att de inte tror på Gud men att de tror på något, och om huruvida det går att bevisa rent vetenskapligt om Gud finns eller inte.
Vi pratar också om att Sverige ofta sägs vara världens mest sekulära land - vilket kort och gott innebär att religion inte spelar en så stor roll i samhället.
Om du tycker om podden, och inte vill missa nästa avsnitt, så kom ihåg att följa oss. Vi finns överallt där poddar finns, och på Instagram och i andra sociala kanaler.
Här kan du också lyssna/titta på podden:
Youtube: Faktor Podcast
Apple Podcasts: Faktor Podcast
Här finns vi:
Instagram: @faktorpodcast
TikTok: @faktor.podcast
Hemsida: www.faktorpodcast.seVill du komma i kontakt med oss? Skicka ett DM på Instagram @faktorpodcast eller mejla till hej@faktorpodcast.
-
Vad är hemligheten bakom ett långt och hälsosamt liv? Och är världens första 200-åring redan född? I det här avsnittet pratar vi med Henrik Ennart, som är författare och en av Sveriges främsta vetenskapsjournalister.
Vi pratar om blåa zoner – alltså platser i världen där människor lever längre än genomsnittet. Vi diskuterar hur kost, motion och livsstil påverkar vårt åldrande och dessutom slår Henrik hål på några av de största myterna om hälsa och välmående.
Faktor Podcast produceras av Jonathan Eyre. Intervjuar gör Adam Karseland.
Följ gärna podden där du lyssnar och på Instagram, så missar du inte nästa avsnitt.
Här kan du också lyssna/titta på podden:Youtube: Faktor PodcastApple Podcasts: Faktor PodcastHär finns vi:Instagram: @faktorpodcastTikTok: @faktor.podcast Hemsida: www.faktorpodcast.se
Vill du komma i kontakt med oss? Skicka ett DM på Instagram @faktorpodcast eller mejla till hej@faktorpodcast.
-
Missing episodes?
-
I det här avsnittet träffar vi Johanna Gillbro, en av Sveriges ledande hudforskare. Hon har grundat företaget Skinome, skrivit den populära boken Hudbibeln, och driver också podden huddoktorerna.
Olja, toner, serum, dagkräm, nattkräm, syror, stenar du kan rulla i ansiktet, behandlingar med alltifrån nålar till laser. Retinol, serum, karbamid, vitamin A och Vitamin C. Det finns många ingredienser där ute, och många olika produkter och behandlingar. Vad fungerar egentligen? Johanna hjälper oss att slå hål på myter om hudvård och ger sina bästa tips för att ta hand om huden på riktigt.
Vi pratar om allt från vardagsrutiner till avancerad hudvård och dyker ner i vilka produkter som faktiskt fungerar – och vilka som bara är marknadsföringshype, vilket visar sig vara ganska många.
Här kan du lyssna på Johannas egen podd.
Här kan du läsa mer om Johannas bok, Hudbibeln.
-
Luta dig tillbaka, och lär dig allt du inte visste att du vill veta om julen. I vår stora julspecial pratar vi med Jonas Engman, som är etnolog och jobbar på Nordiska Museet. Jonas tar oss med på en resa genom julen. Varför lämnar vi gröt till tomten? Var kommer julstrumpan ifrån? Och vad är egentligen kopplingen mellan den svenska julbocken och djävulen?
Vi pratar också om hur våra mest älskade julritualer har förändrats genom tiderna, varför Jonas inte hade velat fira jul på 1800-talet, och om att julen inte är en härlig högtid för alla.
-
Den fjärde december släpptes en stor rapport om hur barn i Sverige använder internet. Vi har träffat Jannike Tillå från Internetstiftelsen, som har jobbat med rapporten "Barnen och internet 2024", för att gå igenom färsk statistik om vad barn faktiskt gör online.
Vi pratar om hemliga konton som föräldrarna inte får veta om, att vissa tycker det är enklare att umgås online, hur skärmarna påverkar barns mentala välbefinnande, och att 7 av 10 barn från åtta år och uppåt använder mobilen i sängen innan de ska sova. Vi pratar också om föräldrarnas och skolans roll, och om vad barnen själva tänker.
Jannike berättar också om de positiva aspekterna av skärmanvändning. Oavsett om du har barn eller inte är det här ett viktigt avsnitt.
Vill du veta mer? Här kan du läsa rapporten "Barnen och Internet 2024".
-
Många vet vad KBT är. Men färre vet nog vad MCT är. Och många experter tror att MCT, metakognitiv terapi, är nästa stora grej inom psykologi. I det här avsnittet träffar vi Arian Jafari, som är legitimerad psykolog.
Arian jobbar mycket med den här nya metoden och i vårt samtal går vi igenom hur den fungerar och varför den är så effektiv. Vi pratar också om att tio procent av Sveriges befolkning äter antidepressiv medicin, om varför så många mår så dåligt idag, och vilka våra vanligaste problem är.
Vill du veta mer om MCT, eller komma i kontakt med Arian, så hittar du honom via hans hemsida här.
-
Hur går det till när man letar efter liv i rymden? Finns det något, eller någon, där ute? Kommer vi att flytta till Mars?
Vi har bjudit in Alexis Brandeker, som är astronom, till Faktor Podcast. Vi pratar om hur det går till när han och hans kollegor söker efter liv i rymden, om underjordiska hav och våldsamma vulkaner på planeter och månar runtom i vår galax, och om varför vi förmodligen inte kommer att flytta till någon annan planet på ett bra tag.
Vi pratar också om varför vi ibland inte borde titta ut i yttre rymden utan istället fokusera på den planet vi känner till bäst, alltså jorden.
Och ja, Adam ställer den obligatoriska frågan - finns det liv i yttre rymden? Nu kör vi.
Prenumerera gärna på podcasten där du lyssnar, och betygsätt den._______________________________Här kan du också lyssna/titta på podden:Youtube: Faktor PodcastApple Podcasts: Faktor Podcast_______________________________Här finns vi:Instagram: @faktorpodcastTikTok: @faktor.podcast Hemsida: www.faktorpodcast.se_______________________________Vill du komma i kontakt med oss? Skicka ett DM på Instagram; @faktorpodcast eller mejla till [email protected] _______________________________Faktor Podcast produceras av Jonathan Eyre.
Intervjuar gör Adam Karseland.
-
Desirée Jaks är årets kock, och många av er har nog sett henne bygga potatistorn och vispa maräng i Kockarnas Kamp på TV4. Hon är just nu med i Kockarnas Kamp för andra gången, för att ta revansch i den där ökända ladan på Österlen.
Desirée tog en paus från köket för att gästa oss för ett samtal om hennes syn på vad som är hållbar mat, hur vi kommer äta i framtiden, om "50/50-principen", att skapa vänner för livet genom matlagning och hur det var att vinna Årets Kock innan hon ens fyllt trettio.
-
Många av oss verkar tycka det är lättare att ha sex, än att prata om sex. Det säger Kalle Norwald, som förmodligen är Sveriges mest välkända sexolog.
Vi har träffat Kalle, för ett samtal om hans nya bok “Sexualkunskap för vuxna”. Vi pratar också om relationer, om att prata med sin partner, trender, kåthet, porr, gift vid första ögonkastet, Kalles upplevelse av att ta plats i det mediala rummet och såklart om - sex.
Kalle driver en mottagning i Stockholm, där han hjälper par och enskilda personer med frågor som handlar om sex och relationer, och många av er känner säkert igen honom som en av experterna i Gift vid första ögonkastet på SVT.
Här kan du läsa mer om Kalle, hans verksamhet och hans nya bok.
-
Du kanske har varit med om att du pratar med dina kompisar om nån produkt, och bara nån timme senare dyker det upp reklam för just den produkten i din mobil. Sex av tio tror att mobilen avlyssnar dem. Det visar Internetstiftelsens senaste rapport “svenskarna och internet”, som kartlägger hur vi använder internet.
Vi har träffat Måns Jonasson, en av experterna bakom rapporten. I vårt samtal med Måns pratar vi bland annat om hur mycket tid vi lägger på sociala medier, vilka trender Måns ser, hur internet påverkar vår psykiska hälsa och så pratar vi om hur det egentligen ligger till med den där mobiltelefonen.
Internetstiftelsen verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. I deras senaste rapport kan vi läsa att var femte svensk behöver hjälp med det digitala. Sociala medier ger oss tips och råd, men får vissa av oss att må dåligt – främst unga kvinnor. Och nästan alla tycker att polisen ska få övervaka våra privata konversationer på nätet.
Här kan du läsa rapporten Svenskarna och internet 2024.
-
Alla har en relation till stress. Och alla har det körigt ibland. Människan har alltid varit stressad på ett eller annat sätt och stress är en del av hur vi fungerar.
I det här avsnittet träffar vi Giorgio Grossi, som är en av Sveriges främsta experter på stress. I vårt samtal pratar vi om varför vi upplever så mycket stress, om vi är mer stressade än tidigare generationer och om vad man kan göra för att hantera stress. Vi får också veta vad en stressexpert själv gör för att skapa balans i livet och hålla nere stressen.
Vi pratar också om att utbrändheten ökar, och vad det kan bero på. Giorgio delar med sig av praktiska tips för att hantera stress, och delar med sig av ett av sina bästa, och lite oväntade, knep: sinnesrobönen.
-
Befinner vi oss i början av en andlig revolution?
I det här avsnittet träffar vi Axel Wennhall, som är meditationscoach, författare och medgrundare av den populära meditationsappen Mindfully.
Axel är utbildad ekonom och arbetade tidigare som prisbelönt PR-konsult. För några år sedan gjorde han en helomvändning och i dag ägnar Axel istället sina dagar åt att lära ut meditation till företag, organisationer och individer och hjälper människor att leva ett mer närvarande och kärleksfullt liv.
I vårt samtal pratar vi om att vi kanske just nu ser början till en andlig revolution, vad det faktiskt innebär att vara närvarande och varför Axel tycker att vi behöver fler människor i vita rockar som pratar om meditation.
Här kan du beställa Axels bok "Meditation - ett inre äventyr".
Här kan du läsa mer om meditationsappen Mindfully, och testa den för att själv komma igång med meditation.
-
I det här avsnittet möter vi Anna Teljfors, som är risk- och kriskommunikatör på MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
Vad ska just du göra om det blir krig i Sverige? Varför kommer det en ny version av broschyren “Om krisen eller kriget kommer”, bara sex år efter att den förra versionen dök upp i brevlådan? Hur kommer man igång med hemberedskap och klarar sju dagar utan samhällets hjälp? Vad har vi för ansvar som enskilda individer, och vad är statens roll? Finns det plats åt alla i skyddsrummen?Detta och mycket mer pratar vi om med Anna, som jobbar med att kommunicera och informera om risker och kriser, och som var med och tog fram den broschyr om kris och krig som alla hushåll i Sverige fick i brevlådan 2018. Vi pratar också om skillnader mellan olika generationer när det kommer till hur förberedd man är, och om varför det är livsviktigt att säga hej till sina grannar.
Vecka 39 anordnar MSB "Beredskapsveckan". Syftet med veckan är att stärka motståndskraften hos invånarna, och temat för årets vecka är "Sätt igång!". MSB vill med andra ord att vi ska sätta igång. Lyssna på avsnittet för att höra vad det är de vill att vi sätter igång med.
Tips från MSB om hemberedskap hittar du här.
Info från MSB om beredskapsveckan, vecka 39, hittar du här.
-
I det här avsnittet träffar vi Maria Lindström, som har representerat Sverige i både OS och Wimbledon, för att nämna några av hennes bedrifter på tennisplanen. När hon la racketen på hyllan började hon arbeta som mental coach, för att hjälpa andra att nå sina mål.
Vi pratar om alltifrån att hantera nervositet, till att hitta motivationen. Och så delar Maria med sig av mentala verktyg som vi alla kan använda i vardagen, oavsett vilka utmaningar eller mål vi har framför oss.
-
Tänk dig att du står på ett par längdskidor, så högt upp i Sverige du kan komma. Det är mitt i natten, det är iskallt, och det är inte en människa i närheten förutom du.
I detta avsnitt av Faktor Podcast möter vi en person som upplevt det här. Hon heter Johanna Karlsson, hon är en multisportare och en av skaparna bakom den populära träningspodden Flåset, och enligt hennes vänner har hon förmodligen norra Europas starkaste pannben.
Vi pratar bland annat om Johannas satsning på Nordenskiöldsloppet, som är världens längsta skidlopp, hur man tränar upp sitt pannben och hur det känns att behöva acceptera att man måste ge upp någonting man drömt om.
Och just det - vi pratar också om varför Johanna tycker att det är coolt att misslyckas.
-
Är det farligt att sova för lite? Borde par sova i separata sovrum? Och hur påverkar sex sömnen? Det här och mycket mer pratar vi om med Christian Benedict, som är sömnforskare. Vi reder ut hur dåligt det egentligen är att använda mobilen innan man ska sova, vi planerar vilken säng Adam ska köpa på IKEA, och så får du konkreta tips på hur du kan förbättra din sömn.
Sist men inte minst - vi avslöjar också hur Sveriges främsta sömnforskare själv sover på nätterna - och här kommer en spoiler: han sover kanske inte riktigt så bra som man kan tro.
-
I det här avsnittet träffar vi en person som var den första någonsin att bestiga Kebnekaise i rullstol. Han slog också rekord när han gjorde 145 fallskärmshopp under ett dygn. Och så har han simmat från Sverige till Åland. Bland mycket annat. Vi välkomnar Aron Anderson till Faktor Podcast.
Aron delar med sig av strategier för att klara av saker som känns svårt, tips om hur man kan jobba med mikromål i vardagen, och så berättar han vad som faktiskt skrämmer honom, för fallskärmshopp och bergsbestigningar gör det inte.
-
Suzanne Lundvall är professor i idrottsvetenskap och specialiserad på barn och ungas rörelse. Hon är en av författarna bakom debattartikeln i Dagens Nyheter som handlade om att barn idag inte längre kan slå en kullerbytta. I avsnittet pratar vi om varför barn idag rör sig så mycket mindre än tidigare generationer, hur viktigt det är att vi vänder trenden med stillasittande och vilka konsekvenserna kan bli om vi inte lyckas. Och så får du veta vad Suzanne tänker om det här med barn och skärmtid.