Episodes


 • DNA spelar en allt större roll i brottsutredningar. Forskningen går framåt, men det finns fortfarande fallgropar. Hasse Aro berättar om fem olika fall där DNA spelade en avgörande roll. Till sin hjälp har han Johanna Björkman, advokat och DNA-expert. Vi går tillbaka och tittar på tidigare utredningar i Fallen jag aldrig glömmer. Var det alltid glasklart med resultaten av DNA i de fallen?
  Vi diskuterar och går in på djupet kring hur DNA både fick de fallen att lösas, men också vilka svagheter som de utredningarna kan ha haft.

  Detta specialavsnitt ger dig insikter och information om hur vi ska se på DNA idag i polisutredningar och kriminalfall.

  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 10 april 2019. Två unga män förs ner i en smal källargång i Sätra till ett förråd. De tvingas ta av sig nakna. Därefter avrättas de skoningslöst av skott på nära håll från två vapen. Ren förnedring. Tre män sägs ligga bakom dådet. 
Vid minnesstunden på fredagen samlas hundratals människor. Det börjar florera ett rykte bland de samlade om vem som kan ha utfört dådet. Alltmer pekar mot en 24-åring. Polisen hinner dock inte plocka in honom. Han är redan död. Vad hände med 24-åringen och vem ligger bakom hans död?

  Kvar står polisen med ytterligare två misstänkta. Med hjälp av DNA-bevis på mordplatsen, övervakningskameror och mobiltelefontrafik kommer utredarna närmare en lösning.
  När det väl blir dags för rättegång händer något oväntat som gör att både försvarsadvokaten och åklagaren väljer att överklaga domen. Vad hände?

  Följ med på en resa som präglas av maktkamp, konflikter, hierarkier och vedergällning.

  Hasse Aro har pratat med kriminalinspektör Torsten Alm från avdelningen grova brott på polisområde Stockholm Syd som hade hand om fallet.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 7 mars 2015. Strax före klockan sju på morgonen kommer ett larm in till polisen från en kvinnlig joggare. Hon har påträffat två döda och blodiga kroppar. Strax visar det sig att kvinnan även hittar ytterligare ett offer i en bil intill platsen. En ung kvinna. Polisen har nu ett trippelmord att utreda.

  Diskussionerna sätter igång på diverse chattforum som mer och mer pekar mot Uddevallas undre värld. En värld av knarkhandel, utpressning, påhittade skulder och tydliga hierarkier.
  Två bröder, Mark och Martin, blir indragna i utredningen. Vilka bevis har polisen funnit som kan knyta bröderna till brottsplatsen?
  Det blir en komplicerad och noggrann utredning där minsta detalj är avgörande. Har utredarna allt som krävs för att fälla bröderna eller kommer rättssystemet utmanas rejält?
  Hasse Aro har pratat med Per-Erik Rinsell som var en av två förundersökningsledare som hade hand om fallet.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 2 december 1998. 18-åriga Julia går ut på kvällen för att handla bröd på den närliggande macken hemma i Höganäs. Hon kommer aldrig tillbaka. Vad kan ha hänt Julia?
  Bara nån dryg timme senare hittar en förbipasserande Julia medvetslös bakom en trädgårdshäck. Misshandlad svävande mellan liv och död.
  Det riktas misstankar mot den fd pojkvännen som bara dagar tidigare uppträtt aggressivt mot familjen. Det visar sig inte leda vidare i utredningen. Han har alibi.
  Hur kan Julia av ren slump hamnat i en situation som gör att hon misshandlas så illa att hon dör? På en så kort sträcka dessutom. Bevisen leder inte polisen vidare trots flertalet försök att nå ut via Efterlyst.
  Först åtta år senare när Skånes kalla fall-grupp bildas och tar upp fallet kommer ett genombrott. Vad har framkommit? Är det tillräckligt för att fälla förövaren?
  Hasse Aro har pratat med fd kriminalkommissarie Börje Sjöholm som arbetade i Skånes kalla fall-grupp.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 29 januari 2006. Tioårige Bobby anmäls försvunnen vid köpcentret i Bäckebol på Hisingen av barnets mamma och styvpappa. En stor polisinsats sätts igång med allt från polispiketer, hundpatruller, väktare, rytteriet och sjöpolisen. Ingen lycka. Ingen Bobby.
  Polisen börjar ana oråd. Paret som anmälde försvinnandet agerar oberörda av det som hänt. En utredning om familjen drar igång. Det visar sig att Bobby tidvis bott i en stödfamilj i Stenungssund där han haft en trygg tillvaro. Han hade också en nära relation med sin mormor. Bobby föddes med den ovanliga utvecklingsstörningen Fragilt X-syndrom.
  Stödfamiljen och mormor tappar mer och mer kontakten med Bobby. Sista månaden upphör kontakten helt. Vad har hänt?
  Polisen gör framsteg och börjar se mönstret som kan leda fram till den otäcka sanningen.
  Sanningen är värre än någon kan föreställa sig. Den här historien är som ingen annan. Det som hänt Bobby är svårt att ta in.
  Vad hände med Bobby? Hur kunde det hända?
  Hasse Aro har träffat dåvarande chefen för länskriminalens spaningsdel Sven Alhbin som tog sig an fallet.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 30 maj 1999. Gunilla lever ett bohemiskt liv i sin lilla lägenhet i förorten Västertorp utanför Stockholm. Hon väljer under vintern att ta en inneboende som vi valt att kalla Kennet. Livet med Kennet som hyresgäst tär efter tiden på Gunilla. Hans datorspelande hela nätterna blir för mycket. Hon vill att han ska ut.
  Då försvinner Gunilla. Hennes vänner anar inget oråd. Hon gillar friluftsliv och tros ha tagit sig ut för att campa. De ringer efter ett tag till lägenheten där Kennet svarar. Han redogör för att hon begett sig ut för att campa och vad hon tagit med sig. Det märkliga är att hon tagit med sig en stor matta enligt Kennet.
  Här sätter en utredning igång som tar många vändningar. Fallet tas upp i Efterlyst hela fyra gånger och varje gång faller pusselbitarna på plats.
  Vad spelade den där mattan för roll? Hur går polisen tillväga för att lösa fallet till slut?
  Hasse Aro har träffat kriminalkommissarie Hans Strindlund som tog sig an fallet.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 30 mars 2005. En kvinna mördas i sin lägenhet i Gävle. Hennes partner ringer till polisen och anmäler händelsen. I de allra flesta fall är partnern själv den skyldige. Det är också länge polisens naturliga huvudspår.
  När DNA från mordet testas tar utredningen en avgörande vändning. Vad är det testet visar?
  En bit hud saknas märkligt nog från kvinnans kropp. Det förefaller som förövaren har velat få med sig huden från brottsplatsen. Hur kommer detta fynd visa sig bli en pusselbit i utredningen?
  Följ med på en makaber och fascinerande resa som tar dig som lyssnar genom oväntade vändningar och nya avslöjanden.
  Hasse Aro har träffat åklagare Christer Sammens som tog sig an fallet.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 11 november 2001. En familj på bilutflykt till Björkviks Brygga på Ingarö upptäcker en naken kvinna i vattnet inlindad i kedjor och hönsnät. Vem är kvinnan och hur har hon bragts om livet?
  Kvinnan är Melissa, en 22-årig fotomodell med stora framtidsdrömmar och hopp om ett bra liv. Bakom fasaden fanns en destruktiv relation. Hon hade precis gjort sig fri bara en kort tid innan hon mördades.
  Är detta den första ledtråden polisen behöver för att lösa fallet? Det blir en jakt på förövaren som präglas av lojalitetsband, kontrollbehov och bristfälliga alibis.
  Hasse Aro har träffat Jan Ullén som vid den här tiden arbetade vid Nackapolisen. Jan var den som ledde utredningen.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 30 november 1998. Två killar går längs Söder Mälarstrand i Stockholm. Kajen är fylld av båtar. Då ser de något ser ut som en lik. Det visar sig senare vara en torso av en manskropp. Nu startar utredningen om vem mannen är. För att få ledtrådarna på plats behövs fler fynd av likdelar. Det leder utredarna ända till ett hårstrå från ett huvud i en ugn. Vad hade gärningskvinnan gjort med kroppen?
  Det blir en jakt som tar polisen ända till Rumänien för att lösa fallet. Frågan kvarstod, varför styckmörda kroppen?
  Hasse Aro har träffat Christin Portnoff som ledde utredningen om Sveriges första kvinnliga styckmördare.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • En åtta-årig flicka blir misshandlad och våldtagen på väg hem från skolan i september 1995. I del 1 berättade Hasse om DNA-spåren som låg nerfrysta i över 20 år i väntan på ny teknik. Så kommer äntligen möjligheten till att spåra DNA-provet via ett amerikanskt bolag som utformat en unik metod. Det enda hindret är att lagen i Sverige inte tillåter att göra matchningar i brottsregistret på DNA vid den här tidpunkten. Då kommer äntligen ett besked som ger utredarna hopp om en lösning. Pusselbitarna börjar falla på plats en efter en. Ska flickan och hennes familj äntligen få upprättelse och klarhet i vem som utförde det vansinniga dådet 24 år senare? Kommer polisen få fast gärningsmannen?
  Hasse fortsätter prata med Anders Eriksson som är chef för Kalla Fall på Polisregion Väst om upprättelsen, upplösningen och efterspelet. Hasse har även träffat psykologen Jenny Yourstone (TV3 Dokumentär) som gör en analys av gärningsmannens motiv och drivkrafter.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 12 september 1995. En åttaårig flicka blir våldtagen och misshandlad på väg från skolan i Billdal utanför Göteborg. Ett brott så fasansfullt och vidrigt att det saknar motstycke. Tryggheten i flickans liv krossas i ett ögonblick. Hasse Aro arbetade redan då med Efterlyst och detta kom att bli ett av de värsta fallen som det rapporterats om i programmets historia.
  Det visade sig bli en mycket lång utredning som lades ner och startades upp om vartannat. Två DNA-spår hade säkrats. Det här var dock långt före den teknik som finns tillgänglig idag för att spåra DNA.
  Polisens utredning är mycket noggrann. Alla möjligheter provas. Allt från polishundens spår till att flickans föräldrar går ut i Efterlyst och uppmanar allmänheten om hjälp att få ledtrådar för att få fast gärningsmannen. Åren går och det börjar bli ont om tid innan preskriptionstiden för brottet ska gå ut.
  Hasse har träffat Anders Eriksson som är chef för Kalla fall-gruppen på i polisregion Väst sedan 2016. Det här fallet var ett av Anders första att försöka lösa.
  Vad är det som gör att polisen trots att till slut börjar få upp hoppet om att klara upp fallet?
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 7 april 2017. En helt vanlig fredag i Stockholm. Hasse och hans fru befinner sig i Hötorgshallen. Efter besöket tar de bilen ur garaget. Han har två vägar att välja. Valet av färdväg skulle kunna blivit ett val på liv och död. Hasse och hans fru kunde hamnat mitt i terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm.
  Det står ganska snart klart att det handlar om ett terrordåd. Stockholm går in i larmläge. Polis, brandkår, sjukhus sätts i högsta beredskap.
  Men inte bara dom. Den här händelsen blir elddopet för en ny organisation, en sambandsgrupp för olika myndigheter. En grupp som ska se till den stora bilden. Hasse har träffat Stefan Rådman som var polisens representant i den gruppen. Rådman berättar om sambandsgruppens uppgift att hantera bekräftad information och även den mängd av falska alarm som kom in om fler attacker.
  Mitt i alla kaos den dagen försöker Hasse få tag på sin egen tolvåring. Vad kan ha hänt?
  Hasse har även träffat åklagare Hans Ihrman som fick den tunga och grannlaga uppgiften att leda fallet mot gärningsmannen Rahmat Akilov. Det visade sig vara mer krävande än många trott. Över 100 målsäganden och en enormt lång brottsplats med flera hundra meter av Drottninggatan.
  Varför valde Akilov att bara erkänna bara delar av sin fasansfulla handling?
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • En vecka har gått sen mordet på utrikesminister Anna Lindh. Polisen intensifierar jakten på 35-åringen. Det leder till ett gripande utanför Råsunda Fotbollsstadion. Han hålls i förvar. Då kommer beskedet som kommer att förändra hela utredningen. Information kommer in om en annan möjlig gärningsman. Den andre mannen befinner sig i Solna inte långt bort från platsen där 35-åringen greps. Två spår – bara en mördare. Hur går polisen nu tillväga för att fälla rätt gärningsman?

  Det blir ett mycket hektiskt dygn på Polishuset. Leif Jennekvist som ledde utredningen berättar om tvivlen, bevisen och till slut hur de får fast Anna Lindhs mördare.

  Nu återstår frågan om motivet. Varför mördas utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm? Är motiven politiska eller personliga?
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 10 september 2003. Hasse Aro åker förbi varuhuset NK i Stockholm. Han möts av ett stort uppbåd av utryckningsfordon, ambulanser och polisbilar. Han väljer att kontakta Efterlyst-redaktionen. Uppgifter kommer in om att utrikesminister Anna Lindh har blivit knivattackerad. Skadorna sägs inte livshotande. Vi vet alla idag att så inte var fallet. På morgonen efter kommer beskedet att Anna Lindh dött av skadorna.
  Det blir några mycket intensiva dygn. Både för polisen och för medierna. Först ovissheten om vad om hänt. Sen kommer dödsbeskedet. Polisen jobbar för högtryck. Efterlyst gör om hela kvällens program.
  Signalement på en gärningsman kommer in. En röd keps och en kniv hittas. Vem är mannen som fångats på varuhusets övervakningskameror och som setts av vittnen?
  Tips från både allmänheten och från pålitliga källor som rättpsyk och häkten kommer in. Tipsen leder polisen in på spåret med ”35-åringen”. Till slut kan han gripas. Tidningarna fullkomligt exploderar. Men har polisen rätt gärningsman?
  Hasse Aro har träffat Leif Jennekvist som ledde mordutredningen och som senare gav ut boken ”Mordet på Anna Lindh – en polisutredning”. Jennekvist berättar om de intensiva dagarna i början av utredningen. Hur klarade polisen att genomföra sin utredning när pådraget från pressen att hitta mördaren var enormt?
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • I det förra avsnittet berättade Hasse Aro om mordet på Cajsa Jonsson i Norrköping. Våldtagen, misshandlad och mördad i en skogsdunge i januari 2005.
  Polisen säkrar tidigt DNA-spår som överraskande ger en match med ett helt annat fall. En våldtäkt med ett liknande tillvägagångssätt som vid fallet med Cajsa. Polisen är därmed säkra på att de har rätt gärningsman – misstänkt för två grova brott.
  Då flyr gärningsmannen till Turkiet. Hur går polisen nu tillväga för att få hem honom till Sverige eller lagföra honom utomlands?
  Gärningsmannen vägrar in i det längsta erkänna sina brott. Vad gör till slut att han verkar börja vekna?
  Hasse tar även upp efterföljderna med att betala ut skadestånd till Cajsas familj. Det slutar inte som familjen hoppas.
  Mail: fallen@ilikeradio.se


 • Året är 2005. Stormen Gudrun härjar i Östergötland. En barnfamilj är på promenad i skogen. De hittar en död kvinnokropp bland all omkringblåst bråte och löv. Polisen identifierar kvinnan som 19-åriga Cajsa Jonsson. Hon har anmälts som försvunnen sen hon inte kom hem kvällen innan.
  Efter intervjuer med vitten har polisen en huvudmisstänkt, men inga tekniska bevis. De väljer även att kartlägga Cajsas sista tid i livet. Hon har varit ute i Norrköping kvällen innan. De kan följa henne minut för minut tills spåren plötsligt försvinner. Vad hände där spåren slutade?
  Så kommer ett genombrott i utredningen. DNA-spår har säkrats på Cajsas kropp. Nu börjar en jakt på mördaren som tar fler vändningar. Är Cajsa mördarens enda offer?
  Hasse Aro har träffat Anders Selevik, chef för avdelningen grova brott vid polisen i Norrköping, som berättar om en utredning där DNA-spåren till slut förde dem till målet att få fast mördaren. Då händer det som inte får hända…
  Mail: fallen@ilikeradio.se

 • Året är 2000. Hasse Aro jobbar som producent för "Expedition Robinson". Bland deltagarna möter han bland andra Adnan. En lågmäld, mjuk och aningen tillbakadragen person. Inte den typsiska Robinson-deltagaren. Det ingen visste då var att en helt annan sida av Adnan skulle komma fram 17 år senare. Utanför Östra Skolan i Katrineholm skjuts en man till döds. En hel del pekar på en gangsteruppgörelse. Polisen tar hjälp av en s k buslur som hittats i samband med skjutningen. Med hjälp av mobilen dras fler trådar som mer och mer pekar mot Adnan och flera andra personer i hans närmsta krets. Vilken roll spelar Adnan?Hasse Aro har träffat Lars Liwenborg som är ansvarig för utredningarna av grova brott i Nyköping och Katrineholm. Liwenborg berättar om en komplicerad utredning präglad av tystnadskultur och beskyddande. Vad blir polisens genombrott? Kan de nå ända i mål med fallet? I slutet av vårt arbete med det här poddavsnittet får Hasse ett långt brev. Det är från Adnan. Vad är det han vill berätta för oss? Mail: fallen@ilikeradio.se


 • 18 november 2009. Efterlyst rapporterar om flera fall av våldtäkter i Örebro. Det visade sig vara början till en serie otäcka och brutala våldtäkter och överfall. Polisen söker ett samband mellan fallen. Gärningsmannen har tagit sig fram på cykel och bruntband har använts för att binda offren. Till slut riktas misstankarna mot en specifik gärningsman. Han begår ett för utredningen avgörande misstag. När polisen tror sig ha dragit åt snaran så visar det sig att gärningsmannen långt ifrån är klar med sina extrema våldtäktsöverfall.
  Hasse Aro har träffat Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlsson vid tiden för utredningen. Carlsson berättar vad som till slut fällde Örebromannen.
  Mail: fallen@ilikeradio.se