Episodit
-
De opkomst van elektrische wagens lijkt niet meer te stoppen. Voor de tankstations brengt dat een enorme paradigma shift met zich mee. Steven Clauwaert, Head of Fast Charging Benelux en Gregory Delgoffe, Non-Fuel Performance Manager vertellen er in deze podcast meer over. Als speler op het gebied van duurzame mobiliteit wil Q8 onderdeel zijn van de energietransitie en dat doen ze door hun snellaadnetwerk uit te breiden. Hun ambitie? 500 nieuwe stations openen in België tegen 2030.
En er is meer. Als mensen meer tijd spenderen in het tankstation, biedt dat heel wat opportuniteiten.
-
Zowel economische als demografische veranderingen hebben een grote impact op onze mobiliteit. Sommige bruusk zoals COVID, andere geleidelijk aan zoals vergrijzing. Om te voorspellen hoe de toekomst van mobiliteit er zal uitzien, moeten we dus verder kijken dan de technologische innovaties.
In deze podcast gaat Joost Kaesemans in gesprek met Wannes Vermost, CEO KBC Autolease en Hans Dewachter, Chief Economist KBC. Ze duiken dieper in de trends van vandaag en morgen die onze mobiliteit grondig zullen veranderen.
-
Puuttuva jakso?
-
Om de verschuiving naar duurzame mobiliteit te maken is het cruciaal om uitdagingen op het gebied van technologie en elektrificatie aan te pakken, maar het vereist ook gedragsverandering door alternatieve vervoerswijzen te kiezen.
In deze podcast zoomt host Joost Kaesemans samen met Heleen de Jager en Guy De Ceuster van Belfius hierop in.
-
Christophe Janssen en Philippe Kahn vormen de kern van het mobiliteitsteam van Arval. In deze podcast vertellen ze over de veranderingen binnen de sector. En dat zijn er heel wat. We spreken vandaag namelijk niet langer van een fleet policy, maar van een mobility policy waarin werkgevers naast een auto ook groene alternatieven aanbieden aan werknemers.
Wat is een multimodale mobiliteitshub? En hoe ziet car sharing 2.0 eruit? Dat kom je in deze podcast te weten.
-
Werknemers zijn het belangrijkste bezit van een bedrijf. Of dat is toch wat de meeste organisaties beweren. Kijken we echter vanuit het standpunt van de finance afdeling, dan krijgen we vaak een ander beeld. Een beeld waarin hr nog steeds als een grote kost gezien wordt.
En dat is zonde vinden Rudy Aernoudt, Prof. accounting, corporate finance & taxation aan de Universiteit Gent en Ralf Caers, Prof. Human Resource Management aan de KULeuven.
In deze Deep Dive delen ze hun kijk op dit vraagstuk.
-
De Tax Shelter. Een begrip dat iedereen kent, maar weten we ook echt wat het concept inhoudt en welke kansen het voor de verschillende partijen met zich meebrengt?
Niet minder dan 20-30% van de financiering van een audiovisuele productie in België komt van de Tax Shelter. Het is dus een onmisbare fiscale regeling om de culturele sector te ondersteunen.
Katleen Goossens, CEO van productiehuis Bulletproof Cupid en Guy Pollentier, Head of BNP Paribas Fortis Film Finance vertellen in deze Deep Dive alles wat we over het concept moeten weten.
-
Waar duurzaamheid vroeger bij bedrijven een vaag begrip was, zien we de laatste jaren een duidelijke acceleratie in de richting van duurzaam ondernemen. Beleggers, potentiële werknemers en andere stakeholders zetten hen onder druk en beleidsinstrumenten geven een finale push.
Duurzaamheid wordt in de volledige waardeketen doorgetrokken en ook de financiering moet op deze strategie afgestemd zijn. Het is een duidelijk signaal naar de stakeholders en bovendien zorgt het in de onderneming voor een consistente nadruk op duurzaamheid.
Brecht De Smyter en Dirk Moens van BNP Paribas Fortis zien dat 40% van de leningen vandaag gekoppeld zijn aan KPI’s rond duurzaamheid en dat percentage zal de komende jaren toenemen.
-
De huizenprijzen swingen de pan uit en met de energiecrisis in het achterhoofd stellen heel wat mensen de aankoop van een eigen pand uit. Vooral het jongere publiek zit met heel wat vragen en twijfels.
Tibau Meeremans, Real Estate Consultant bij Candor, ziet de markt echter nog niet direct afkoelen en gaat graag in op de vraag of beleggen in vastgoed vandaag interessant is. In deze podcast lijst hij de voor- en nadelen van een vastgoedinvestering op en zet hij de do’s en don’ts voor jou op een rij.
-
Artificial intelligence ligt vandaag binnen handbereik van alle ondernemingen en heel wat departementen zetten het efficiënt in. Behalve finance.
In het financieel departement is creativiteit vaak niet wenselijk en de werknemers vallen dan ook terug op bewezen praktijken. Daarbovenop komt dat we in België redelijk conservatief zijn wat betreft IT-investeringen. Nochtans is data het nieuwe goud en is het belangrijk dat het door de volledige onderneming wordt gedragen.
Peter Van Craenenbroeck van Prophix Software geeft tips om artificial intelligence ook in het financiële departement te omarmen.
-
Het is vandaag moeilijker dan ooit om de juiste kandidaat voor de juiste job te vinden. Dat merken ze ook bij Vivaldis Interim. We gaan in gesprek met Willem Van Noten en Wouter Bossuyt, beide Project Managers bij Vivaldis.
-
"Elektrische wagens zijn vandaag al toegankelijk voor alle werknemers in een bedrijf. De transitie vergt werk, maar het is haalbaar.” aldus Yves Ceurstemont, Head of Consulting bij Arval.
Yves ging in onze nieuwste podcast in gesprek met Jochen De Smet, voorzitter van de vzw EV Belgium.
Ze hebben het over de meest voorkomende vragen voor het elektrische wagenpark. Waaronder de meest prangende zijn wat een elektrische wagen na vier à vijf jaar nog waard is én hoe het met de infrastructuur zit.
Yves Ceurstemont en Jochen De Smet hebben een antwoord op al die vragen. Ook wat het fiscale luik betreft. -
Als consultant voel je je verbonden met je eigen werkgever ondanks je altijd aan slag bent onsite bij de klant. Er is telkens veel variatie in de soorten projecten en type klanten. Dit maakt ook dat het tempo bij het verwerven van werkervaring hoger ligt. Véronique Lievens en Jordi Vanovertveldt, beiden werkzaam bij Supply Change, delen hun ervaringen.
Host: Lisbeth Imbo -
Als consultant voel je je verbonden met je eigen werkgever ondanks je altijd aan slag bent onsite bij de klant. Er is telkens veel variatie in de soorten projecten en type klanten. Dit maakt ook dat het tempo bij het verwerven van werkervaring hoger ligt. Clement Debaveye en Jeroen Baeten, beiden werkzaam bij JooS Consulting, delen hun ervaringen.
Host: Lisbeth Imbo -
We bespreken hoe leiderschap de laatste 10 jaar evolueerde en wat de impact is geweest van onder meer covid-19 in deze evolutie. Diversiteit & inclusie, aandacht voor well-being, het geven van flexibiliteit & vrijheid aan de medewerkers,… stonden reeds op de agenda van het management de laatste jaren. Covid-19 heeft deze thema’s in een stroomversnelling gebracht.
In dit interview hoort u Nathalie Demeere (AstraZeneca) en Ria Verheyen (Grant Thornton).
Host: Lisbeth Imbo -
Door de coronacrisis evolueert de maatschappij razendsnel op het vlak van mobiliteit: nieuwe technologieën, elektrificatie van het wagenpark, strengere reglementering, opkomst van een circulaire economie... Het is tijd om na te denken over overstappen naar elektrisch rijden. Wanneer begin je eraan? Wat moet dat kosten? Hoe pak je dit aan?
In dit interview hoort u Vincent Vanden Bossche (Arval) en Bart van der Pluym (Numobi).
Host: Lisbeth Imbo -
Mobiliteit binnen Consultingbedrijven. Delaware en JooS Consulting werken beide met consultants waar toch wel een bepaalde vorm van flexibiliteit gevraagd wordt binnen mobiliteit. Sinds Corona heeft dat onderwerp een heel andere dimensie gekregen naar wat betreft afstand te overbruggen, thuiswerk maar ook de loyaliteit en gebondenheid met het bedrijf. Thema’s die zeker nog veel zullen besproken worden. Daarnaast is ook het wagenpark in volle transformatie. Aangezien er momenteel weinig woon werk verkeer is en mogelijks ook gaat blijven rijst de vraag of we de duurtijd van auto’s niet gaan verschuiven naar 4,5 en zelfs 6 jaar?
In dit interview hoort u Kris Peeters (JooS Consulting) en Veronique Derycke (delaware). Host: Lisbeth Imbo