Episodes
-
Allt fler unga väljer bort kött. Men vad innebär det här näringsmässigt? Måste man äta några tillskott? Kan man träna hårt och bygga muskler som vegetarian? Och hur lagar man egentligen riktigt god vegomat?
-
Mat är ofta en stor glädje i livet. Men för en del kan maten också vara den största fienden. Varför drabbas så många av ätstörningar? Vad finns det för hjälp? Och hur kan vi förebygga att fler blir sjuka?
-
Episodes manquant?
-
Varför finns det så mycket lagar och regler kring livsmedel? Vem är det som stiftar lagarna? Och hur påverkar de hur och vad vi äter?
-
Alkoholdrickandet bland ungdomar har minskat de senaste åren. Men vad händer i oss när vi dricker alkohol? Och hur hanterar man grupptryck och lär sig säga nej?
-
Vad menas egentligen med e-nummer? Vad är en tillsats? Och är det bättre och mer hälsosamt med så korta innehållsförteckningar som möjligt?
-
Varje år slänger vi ungefär 37 kg ätbar mat per person i Sverige. Det här är riktigt dåligt för klimatet. Men varför svinnar vi så mycket? Och vad kan vi göra för att svinna mindre?
-
Allt fler väljer bort olika ämnen ur sin kost, speciellt gluten och laktos, och ”fritt från”-produkter blir allt mer populära. Men har vi blivit mer känsliga för de här ämnena? Och finns det några risker med att ta bort dem ur vår kost?
-
Antingen älskar eller hatar vi den – maten i skolan. Men vad händer om vi hoppar över skollunchen? Presterar vi per automatik sämre då? Och vad är det för mekanismer som gör att många av oss har negativa känslor kring just skolmat?
-
Många upplever att en stor del av vår ekonomi går till mat och dryck. Så hur ska vi egentligen tänka när vi handlar mat? Hur gör vi om vi vill äta ekonomiskt? Är det stor skillnad mellan premium- och lågprisprodukter? Och är billigare mat automatiskt sämre?
-
Hungrig? Ja då är det bara att knalla iväg till närmsta matbutik och välja mellan hundratals olika produkter. Men vad hade vi behövt göra för att bli mätta för 150 år sedan? Hur har vårt sätt att producera mat förändrats? Och var maten bättre förr?
-
Vad händer när det uppstår en kris och vi inte kan handla och laga mat som vi är vana vid? Hur får vi tag i mat om gränserna skulle stängas? Har Sverige stora undangömda lager med livsmedel? Och hur mycket mat och dryck borde vi alltid ha hemma
-
Hur många har inte hört sina föräldrar tjata om att undvika socker, inte minst i läsk. Men vad är egentligen onyttigast: socker eller sötningsmedel? Vad är för- och nackdelarna med lightprodukter? Och vad är det egentligen för skillnad på sockret i frukt, juice och läsk?
-
Miljömärkningar och hälsomärkningar är små symboler på en förpackning, eller klistermärken på frukt. EKO, Fairtrade och Nyckelhålsmärkt är några exempel. Men vad betyder de olika märkena? Och kan vem som helst hitta på en matmärkning?
-
Livsmedelsförpackningar har ju fått ta en del skit senaste åren. Vore det inte mer miljövänligt om all mat köptes i lösvikt, kan man ju fråga sig, så slipper man slösa på all plast och kartong? Men å andra sidan känns det ju rätt så ohygieniskt att maten bara skulle ligga där … Och hur skulle den fraktas?
-
Allt fler unga människor följer någon form av diet. En del av etiska eller religiösa skäl, andra för att de anser att det är hälsosamt. Men hur nyttigt är det till exempel att utesluta kolhydrater ur kosten eller enbart äta växtbaserat? Finns det ett rätt svar eller är det individuellt? Det finns så himla många som tipsar om vad som är nyttigt att äta: Influencers, staten, skolan, föräldrar och kompisar. Men hur ser en perfekt måltid ut och vem ska man egentligen lyssna på?
-
Åldersgränser, hälsorisker och allmän moralpanik. Energidrycken är 2000-talets svar på vad metal var under 80-talet – enligt vuxna ett djävulens påfund. Men, stämmer det? I det här avsnittet tar vi reda på fakta om energidrycker och reflekterar över dryckernas påverkan på den egna hälsan.
-
I vår ska nya kollektivavtal tecknas, och avtalsrörelsen är redan igång. Feeder bjöd in Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk och Vivels vd Stefan Fritzdorf för att höra hur avtalsrörelsen går till, vad som står på spel och vilka förväntningar som finns från såväl företagare som branschorganisationer.
-
Temat för Matdagen 2019 var folkhälsa och matglädje. Feeder träffade Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör Swedish Match, för att prata om hur Swedish Match jobbar med folkhälsa.
- Montre plus