Episodes

 • Det her podcast afsnit er lavet til dig der er ufrivilligtbarnløs, er eller har været i fertilitetsbehandling eller lige nu kæmper påanden vis, for at få et barn. 

  Du kan få hjælp til, hvad du kan gøre med følelsersom vrede, urimelighed, frygt, dyb sorg og misundelse.

  Følelser som stiller sig i vejen for dig i mange sammenhængei dit liv. Og du kan få inspiration til hvordan du kan håndtere og forholde digtil, at så ubehagelige følelser er en del af dit liv og dine relationer.

  Hvis du er ufrivilligt barnløs og måske lige er i fertilitetsbehandling,har du med al sandsynlighed oplevet følelser som vrede, urimelighed, frygt, dybsorg og misundelse opstå, når du er sammen med andre mennesker.

  Du ved sikkert også allerede, at de følelser er naturlige ogfuldt forståelige. Men de færreste ved hvad de skal gøre med de her følelser.

  FOR FØLELSERNE ER DER JO, UANSET HVOR NATURLIGE OGFORSTÅELIGE DE ER.

  De vækker stort ubehag og kan gøre det svært for dig, atvære sammen med mennesker du faktisk holder rigtig meget af – fordi du mærkerde her følelser meget tydeligt, når du er sammen med bestemte mennesker.

  Afsnittet er også for dig der har været igennemfertilitetsbehandling – og stadig føler et behov for at bearbejde nogle af de oplevelserdu havde undervejs.

  Og som altid vil afsnittet indeholde brugbar viden foromsorgsfulde pårørende, der bare gerne vil være det for mennesker de kender ifertilitetsbehandling.

  Jeg ønsker dig god lytning

  Som altid - hvis det du lytter til vækker nogle spørgsmål i dig - er du velkommen til at skrive til mig på mail [email protected]

  Laura Kjær Jacobsen
  Fertilitet & Familiedannelse
  https://familiedannelse.dk/

 • I dette afsnit dykker jeg ned i nogle meget vigtige psykologiske begreber, som vi kan bruge til at udfordre den måde, vi som forældre kan tænke om os selv på – og lette en stor del af den dårlige samvittighed og følelse af utilstrækkelighed, som mange forældre slæber rundt på.

  Podcasten tilbyder dig gennem D. Winnicots begreb ”den gode nok forældre” et nyt og mere konstruktivt syn på dig selv, som en god forældre, der gør du kan slippe et par kilos dårlig samvittighed og følelse af utilstrækkelighed mens du lytter.

  I begrebet ”Den gode nok forældre”, hvor står nemlig helt central, at naturlige brud i omsorgen for barnet, er med til at hjælpe barnet i sin sunde udvikling.

  Og så undersøger vi hvad begrebet ”Forældre determinsme” betyder for vores følelse af ansvar og tanker om den indvirkning vi har på vores børns udvikling og liv.

  Du vil blive præsenteret for de fire hjørnesten, som er kernen i det at være ”den gode nok forældre”. (Disse finder du også på billedet til dette pod cast afsnit).

  Afsnittet handler også om, hvad det egentlig vil sige at være en ”god nok forælder” og hvordan dårlig samvittighed, utilstrækkelighed og usikkerhed, kan få os til at vakle i relationen til vores barn og i rollen som forældre. Hvorved netop dårlig samvittighed, utilstrækkelighed og usikkerhed kan komme til at stå i vejen for os som de gode nok forældre vi nu engang er.

  Tilslut viser jeg dig derfor en vej til, at være i kontakt med dig selv som forældre. En vej til at mærke og stå ved dig selv som forældre, så du med større ro og den rette tilgang kan bringe dit barn tilbage i følelsesmæssig balance efter brud i din omsorg for barnet.

  God lytning - Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • I dette afsnit taler jeg med Henrik Dybvad Larsen, der er forfatter til bogen "Fostrets og Fødslens psykologi - Barndom og forældreskab begynder ved undfangelsen", der som den første bog på dansk, beskriver forskning i, hvordan barnet i livmoderen påvirkes af den følelsesmæssige stress, som den gravide oplever.

  Vi taler om det forskningen på området peger på - nemlig at den psykologiske udvikling begynder ved undfangelsen og at fosteret påvirkes af moderens følelsesmæssige tilstand, mens det udvikler sig i livmoderen - samt at dette er med til at forme barnet, så det er forberedt på det miljø barnet senere bliver født i.

  Og MEGET VIGTIGT, så taler vi meget om, hvordan man kan forholde sig til det og hvad man kan gøre for at afhjælpe den indvirkning det har på barnet, hvis man som gravid fx oplever følelsesmæssig uro, stress eller sorg. For DER ER MEGET at GØRE.

  Vi undersøger også hvad man kan gøre, hvis man allerede er blevet forældre og ser tilbage på en graviditet, der var præget af følelsesmæssig stress - og nu har et barn der kunne være præget af netop det.

  Afsnittet er både relevant for dig der arbejder på at blive gravid eller venter barn og for dig der er forælder eller fagperson.

  Jeg ønsker dig god lytning

  Som altid - hvis det du lytter til vækker nogle spørgsmål i dig - er du velkommen til at skrive til mig på mail [email protected]

  Laura Kjær Jacobsen
  Fertilitet & Familiedannelse
  https://familiedannelse.dk/
 • I dette afsnit som er andet afsnit i serien, fortsætter jeg undersøgelsen af, hvorfor det kan være så ubeskriveligt hårdt at kæmpe for at få børn.

  Også i dette afsnit går vi i  dybden med hvad der sker inden i, når mennesker er i den situation . Vi går igen ned under det som normalt bliver formidlet, når medierne og bøger om emnet, beskriver hvad der kan gøre det så vanvittigt udfordrende ikke umiddelbart at kunne få børn, selvom man er så parat til at blive forældre.

  I det her afsnit kan du blive klogere på

  1. Hvordan vores erfaringer i livet, kan komme til at gøre det svært for os mens vi kæmper for at få børn

  2. Du kan få indsigt i et bestemt mønster i parforholdet, som kan være uhensigtsmæssigt og derfor er rigtig godt at opdage og opløse - få inspiration til at ændre det.

  3. Og ikke mindst hvordan du kan håndtere det, når du oplever at fertilitetsbehandlingen bliver fysisk grænseoverskridende for dig.

  God lytning - Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/

 • I dette afsnit retter jeg fokus på, hvad voresfysiske drift for at få børn gør ved os følelsesmæssigt, når vi ikke bare ligekan få de børn vi ønsker os.

  Og du kan få indsigt i hvordan det påvirkermennesker, der har svært ved at få børn,ikke at føle det samme tilhørsforhold i deres daglige fællesskaber somtidligere - og hvad der gør ved dig at befinde sig i et vadested mellem gamleog nye fællesskaber midt i en livskrise.


  Afsnittets take-away handler om:

  1. Hvordan du bibeholder en psykologisk tryghed,som er helende for dig, ved at være bevidst om at skabe gode fællesskaber som du er en del af, mens du kæmper for at få barn.

  2. Hvordan du som pårørende; ven, veninde, søskende eller forældre kan gøre en betydende forskel for den eller dem du  holder af, som kæmper for at få et barn.

  God lytning - Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/ • For en del kvinder er usikkerhed tæt forbundet med moderskabet. Særligt de aller første år.

  Mange kvinder opleveren helt ny og stor usikkerhed når det bliver mødre. I dette afsnit af podcasten kan du blive klogere på hvorfor det sker, hvad der egentlig foregår når du selv, eller en ny mor du kender bliver ramt at tvivl og dårligsamvittighed - og usikkerhed.

  Et første skridt til at gøre op med usikkerhed som mor, kan være at lytte til dette afsnit. Her vil du komme til at forstå din usikkerhed og lære at stoppe op og stille spørgsmålstegn ved usikkerheden, frem for automatisk, at ”gå med” de følelser og tanker, som usikkerheden skaber hos dig.

  Du får en guide til, hvordan du aktivt kan gå ind og arbejde med din usikkerhed, så den ikke får lov til at fylde så meget.

  God lytning!

  God lytning - Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/

  https://familiedannelse.dk/foedselsdepression/

 • I dette afsnit vil du finde ud af hvorfor du ikke bare er herre over dine følelser og handlinger som fremtidig, ventende eller ny mor. Du kan nemlig blive klogere på hvordan moder instinktet udvikler sig – hvad der sker i din hjerne og din krop som påvirker dig følelsesmæssigt i den periode aflivet hvor du arbejder på at blive mor, er gravid, bliver mor og måske ammer.

  Afsnittet er også interessant for dig som lige nu arbejder på at blive mor og måske er i fertilitetsbehandling.

  De fleste ved at hormonerne i vores kroppåvirker os følelsesmæssigt, når vi er gravide eller nye forældre - og faktisk også mens vi arbejder på at blive forældre.


  Men hvad sker der faktisk og hvad betyder det i dit liv sådan helt konkret?

  Det kan du blive lidt klogere på i dette afsnit.

  Jeg fortæller om de hormonelle og neurologiske påvirkninger du kan opleve, allerede mens du arbejder på at blive mor, når du er gravid og mor til et lille barn. Jeg fortæller hvad der sker i din krop og hvordan du kan opleve den påvirkning i dine følelser og handlinger i dagligdagen.

  Afsnittet er et vejkort, som kan hjælpe dig med

  -at forstå dig selv endnu bedre

  - hjælpe dig med at navigere i de følelser du mærker inden i

  – give dig en forståelse af hvorfor du oplever det du gør.  

  Hvad sker dig i dig når du oplever at være "skruk"?

  Hvad sker dig i din hjerne, når du må kæmpe for at blive gravid og hvorfor kan det være så svært at være sammen med spædbørn, når du selv har svært ved at blive gravid?

  Hvordan spiller dine hormoner og dinhjerne ind i de følelser du får for dit barn i løbet af graviditeten?

  Hvordan hjælper din krop og hjerne dig helt automatisk til at blive en god mor?

  Hvordan kan det være, at man bliver ekstra opmærksom på en masse ting mens man er gravid?

  Hvorfor kan man opleve store følelsesmæssigeudsving?

  Hvorfor kan man blive meget utålmodig og irritabel hen mod termin?

  Hvad er med til at udvikle og styrke dinefølelser for dit barn?

  Hvordan og hvorfor kan kroppen gøre det svært, at lade andre hjælpe, selvom man har brug meget for et pusterum?

  Hvorfor kan vi opleve at sexlysten falder - og hvorfor er dette ikke et tegn på manglende kærlighed i parforholdet?

  Hvorfor kan det være så svært at slippeamningen helt?

  Hvordan kan det være, at du faktisk kan opleve abstinenser efter dit barn, når i er adskilt i længere tid ad gangen?

  Og meget mere...

  God lytning - Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/

  https://familiedannelse.dk/foedselsdepression/


 • Dette podcast afsnit handler om self compassion. Her kan du blive klogere på hvad self compassion er. Hvordan det virker, hvorfor det virker.

  Ikke mindst an du blive klogere på hvordan du kan bruge self compassion i dit liv og hvordan detkan være en hjælp til at stilne destruktiv selvkritik, der begrænser, hæmmer og skader dig.

   Dette afsnit er andet afsnit i serien om selvkritik og self compassion.

  Hvis ikke du har hørt det første afsnit om selvkritik, vil jeg opfordre dig til at gøre det for at for at få så meget som muligt med herfra.

  God lytning - Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/

  https://familiedannelse.dk/foedselsdepression/

 • Velkommentil podcasten fertilitet & Familiedannelse. Her kan du få psykologiskindsigt der kan forandre dit liv. Sammen med kloge kollegaer undersøger jegpsykologien bag barnløshed, fertilitet, graviditet, fødsel og familiedannelse.

  Jeg hedder Laura Kjær Jacobsen, jeg er jordemoder,universitetsuddannet i pædagogisk psykologi og selvstændig familiedannelsesterapeut.

  Denne podcast er designet til at inspirere dig, der må kæmpehårdt for at blive forældre, dig der venter barn, dig føder eller er med somstøtte, og til dig der er mor eller far til et lille barn

  Jeg vil gerne inspirere dig til, at leve et følelsesmæssigt mereafbalanceret liv. Jeg vil gerne give dig indsigt i hvordan du kan arbejde meddet du oplever, sådan at det skaber en reel forandring i dit liv. Så dubegynder at mærke mere nydelse, glæde og afslappethed i din hverdag.

  Podcasten er også til dig, der er bare gerne vil bliveklogere på hvad bevæger sig psykologisk i mennesker som oplever barnløshed, eri fertilitetsbehandling, eller venter barn, føder eller danner familie. Den erogså til dig der er pårørende og gerne vil blive bedre til at forstå og måskestøtte op om de her mennesker.

  Ideen til den her podcast opstod, fordi jeg hver dag talermed mennesker der kæmper med barnløshed, er i fertilitetsbehandling, har detsvært i forbindelse med deres graviditet, frygter fødslen, eller har brug forat bearbejde en fødsel. Eller mennesker der bliver udfordret, når den lille nylander i deres arme. Og så hjælper jeg par, som mærker at parforholdet bliverpresset undervejs – mennesker som gerne vil styrke deres parforhold.

  Jeg samler på hundrede af indsigter og en masse viden og erfaring – som jeg kan se, gør en forskel for de mennesker der kommer hos mig– og den viden vil jeg gerne have, kommer til gavn for så mange mennesker sommuligt. Og så er jeg nysgerrig – jeg er altid sulten på at lære nyt ompsykologien inden for feltet. Derfor inviterer jeg også mine dygtige kollegaerind i podcasten – så du og jeg kan få indsigt i den særlige viden, de bruger ideres arbejde.

  Podcasten indeholder forskellige afsnit. Nogle hvor jeggraver dybt ned i psykologien, så du kan blive klogere på hvad der sker inden idig, når du kæmper for at blive forældre, når du venter barn og forbereder digpå at blive forældre. Vi kigger på fødslens psykologi – på det at bliveforældre – og ja, ofte graver jeg sammen med en af mine kollegaer, som harsærlig viden på feltet. I andre afsnit dykker jeg ned i nogle af de terapeutiskemetoder jeg oplever og ved, kan være en hjælp for mennesker der befinder sig iden del af livet hvor de er i gang med at danne familie.

  Fra hver enkelt podcast vil du få noget konkret med derfradu kan bruge og omsætte direkte i dit eget liv hvis du har lyst. Podcasten kanvære din gratis sparring, som du kan få direkte i øret, mens du laver mindrespændende opgaver. Inspiration til at skabe bevægelse og forandring i dit liveller blot blive lidt klogere på det hele.

  Der er selvfølgelig en god grund til, at jeg sidder her ogpodcaster og hver dag holder af at tale med mine klienter  og hjælpe dem videre. Lige som så mange andremennesker i, har jeg været igennem svære perioder i mit liv  Det er grunden til at jeg er så interesseret ihvad de foregår inden i vi mennesker.

  Da jeg var 16 år døde min mor af kræft. Hun var 42 år og mortil fire børn. Det var gnisten som satte ild til min interesse for psykologien.

  Selv mærkede jeg min enorme sårbarhed igen, da jeg blev morfor anden gang, til en vidunderlig lille og meget smuk dreng, som var svær formig at trøste og som sov meget afbrudt. Det prikkede i mine dybeste sår afutilstrækkelighed. Jeg var udfordret ud over mine grænser og helt ved siden afmig selv. Jeg så sider af mig selv, som jeg blev bange for og ikke havde mødtfør. Jeg var så presset og savnede et menneske, som kunne gå med mig ind i detpå en ordentlig måde. En professionel, varm person jeg kunne læne mig op ad. Forjeg blev tvunget til at arbejde med mig selv. Men det var først da jeg begyndteat læse psykologi på universitet at brikkerne inden i mig stille og roligtfaldt på plads. Selv at opleve og være så udfordret, hat selvfølgelig barepustet yderligere til min interesse for familiedannelses-psykologi.

  Selvfølgelig har mit liv som jordemoder også haft betydning.Her fik jeg for første gang øjnene op for, hvor meget mennesker der kæmperlænge og indædt for at få børn de lider. Jeg er så taknemmelig for de par deråbenhjertigt delte deres historier med mig, mens vi sad og ventede på veereller på at det barn de endelig skulle blive forældre til, kom til verden. Jeghusker dem alle meget detaljeret, fortællingerne.

  Podcasten er midlet til at nå længere ud med viden ogindsigt der gavner og lindrer og har potentiale til at styrke dig.

   

  God lytning. god fornøjelse.

  Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/

 • I dette afsnit kan du blive klogere på din indre kritiker. Du kan få viden om hvorfor vi bruger selvkritik, hvordan selvkritik skader dig og hvad du kan gøre for at slippe det. Som altid bliver det meget konkret, med konkrete eksempler du måske kan spejle dig i hvis du lige nu kæmper for at blive forældre, er gravid eller netop blevet forældre. Jeg præsenterer dig for en øvelser der hjælper dig på vej til en mere omsorgsfuld tilgang til dig selv og styrker dig i at lytte mindre når din indre kritiker er på spil.

  Dette afsnit er det første i en serie på 2 hvor det andet afsnit handler om self compassion. Selvkritik og self compassion som er en mere medfølende tilgang til sig selv, hænger nemlig sammen.

  God lytning - Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/

  https://familiedannelse.dk/foedselsdepression/

 • Dette podcast afsnit handler om bekymringer og tankemylder og du kan få noget ud af det uanset om du er arbejder på at blive gravid og måske er i fertilitetsbehandling, om du allerede er gravid eller er forældre til et lillebarn.

  Det er nemlig meget almindeligt at man kommer til at have flere bekymringer netop i den periode af livet.

  Her kan du blive klogere på hvorfor bekymringer og tankemylder opstår og kan tage overhånd og hvordan du kan bruge en metakognitiv tilgang til at mindske mængden af bekymringer og afkorte og bryde tankemylder

  God lytning - Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/

  https://familiedannelse.dk/foedselsdepression/

 • I denne episode taler jeg med Anja Faber, der er fertilitetsrådgiver. Anja har specialiseret sig i at hjælpe kvinder som er i fertilitetsbehandling med ægdonation - og så har hun selv to dejlige børn som er kommet til verden ved hjælp af ægdonation.

  Vi dykker både ned i Anjas historie - som hun åbenhjertigt deler - så du har mulighed for at spejle dig i den. Og vi dykker ned i hvad du skal være bevidst om både før under og efter behandling med ægdonation for at styrke dig selv og komme så godt igennem fertilitetsbehandlingen og lande så godt i livet som mor til børn der er kommet til verden med donor-æg som muligt.

  Anja fortæller også om det gratis rådgivningstilbud der er fra Ægdonations Danmarks side.

  God lytning - Laura Kjær Jacobsen
  Cand. pæd. i pædagogisk psykologi, Jordemoder og Familiedannelsesterapeut.
  https://familiedannelse.dk/

  https://fertilitetsraadgiveren.dk/