Episodes
-
In dit FEA-kenniscafé hebben we het over welke opgave er ligt voor het warmtevraagstuk bij bedrijven en welke oplossingen? Wat is er nodig om gezamenlijk aan de slag te gaan?
Presentator Tineke Stuifzand en FEA-voorzitter Harold Hofstra in gesprek met Charlie Kock adviseur warmte voor gemeenten vanuit EEF en Paul van Liempt beleidsadviseur duurzaamheid bij Gemeente Zeewolde over aan de slag met warmte onder andere bij bedrijventerrein Trekkersveld.
Lessons learned:
- De warmtevraag bestaat uit ruimteverwarming en proceswarmte
- Het uitlezen van gas- en elektraverbruik geeft inzicht in het energieprofiel
- Verduurzaming begint bij bewustwording en het besparen van energie
- Vaak kun je collectief kijken wat er mogelijk is voor het uitwisselen van warmte- en koudevraag
- Een deel van de warmtevraag zal vaak geëlektrificeerd worden hiervoor moet slim worden omgegaan met ruimte op het net. Door verbruik en opwek op elkaar af te stemmen kun je de capaciteit van het energienet slimmer verdelen waardoor netcongestie kan worden voorkomen. -
Presentator Tineke Stuifzand en FEA-voorzitter Harold Hofstra in gesprek met Hans Wichink directeur windpark SwifterwinT (initiatiefnemer Windplanblauw) en René van Delden voorzitter Stichting Windfondsen Dronten over windparken en hun maatschappelijke bijdrage.
Doel van dit FEA-kenniscafé is kennis overdragen wat de maatschappelijke bijdrage is van onze windparken. In Flevoland zijn windmolens onderdeel van het landschap. Flevoland gaat voor wind. Naast de mogelijkheid om te investeren wil de provincie dat iedereen kan meeprofiteren. Daarom stellen de windparken per jaar een bedrag per windmolen beschikbaar in een gebiedsfonds. Dit geld mag in het gebied waar de windmolens staan, gebruikt worden om de kwaliteit van het gebied te verbeteren. Daarnaast zijn er windfondsen waarbij er geld gegeven wordt aan maatschappelijke initiatieven. Hoe hebben windparken dit vormgegeven?
Lessons learned:
- Gebiedsfondsen investeren in maatschappelijke projecten zodat inkomsten niet alleen terecht komen bij investeerders en eigenaren
- Zorg voor een stichting die transparant en onafhankelijk te werk gaat
- Geld bedoeld voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid en leefomgeving in het projectgebied
- Vanuit participatie kan er ook geinvesteerd worden in betrokkenheid vanuit de maatschappij zoals bij Windplan Groen -
Missing episodes?
-
Het eerste kenniscafé van dit jaar van de Flevolandse Energieagenda. Met twee mooie onderwerpen: het participatieonderzoek energietransitie onder Flevolandse jongeren en natuurvriendelijk isoleren.
Presentator Tineke Stuifzand en FEA-voorzitter Harold Hofstra in gesprek met coördinator RES Tys de Ruijter, onderzoekster Shannon Spruit van Populytics en jongerenvertegenwoordiger JongRegio Flevoland Sebastian Alvarez Mercado over de resultaten van het onderzoek onder Flevolandse jongeren.
En vervolgens met het Nicolai Bolt van expertteam Natuur – Provincie Flevoland, Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland en Mark Brinkbaumer van Gemeente Lelystad over natuurvriendelijk isoleren en het SoortenManagementPlan dat gemeenten en partijen als woningcoöperaties helpen bij het natuurvriendelijk verduurzamen van woningen en nieuwbouw. -
Tijdens dit FEA kenniscafé dragen we kennis over lokale samenwerking op het gebied van de energietransitie. Het netwerk Energieneutraal is een voorbeeld van een actief netwerk waar inwoners en bedrijven samenwerken op verschillende thema’s aan de energietransitie. En er met succes een aantal projecten zijn opgezet. Welke rol kan een actief netwerk van inwoners en bedrijven hebben in de energietransitie? Wat kunnen andere initiatieven en gemeenten in Flevoland hiervan leren?
Meer informatie over Netwerk Energieneutraal: www.netwerkenergieneutraal.nl
Meer informatie over Gelijk Stroom: www.gelijk-stroom.nl
Volg de laatste ontwikkelingen op fea.nl
Geproduceerd door: Sluijmer Multimedia
-
Tijdens dit FEA kenniscafé dragen we kennis over lokale en regionale samenwerking aan de energietransitie. Het koploperproject is een voorbeeld van een regionaal project en netwerk waar bedrijven en instellingen leren van elkaar over het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Energie en innovatie speelt hierbij vaak een belangrijke rol. Welke bijdrage levert het koploperproject op het gebied van kennisdeling en samenwerking aan de energietransitie en breder de verduurzaming? Wat kunnen andere bedrijven en instellingen in Flevoland hiervan leren?
Tineke Stuifzand bespreekt dit onderwerpt met René van Amersfoort (wethouder Duurzaamheid gemeente Noordoostpolder) en Karin Pals (projectleider Koploperproject).
Bekijk meer informatie op de website van het Koploperproject
Volg de laatste ontwikkelingen op fea.nlGeproduceerd door: Sluijmer Multimedia
-
Tijdens dit kenniscafé dragen we kennis het proces van saneren van windmolens en hoe de materialen optimaal worden hergebruikt. Bij de inwoners van Flevoland blijkt er veel onbekend te zijn over de sanering van windmolens. In Flevoland is het saneren van windmolens een belangrijk thema omdat er vaak in de politiek aandacht is geweest voor minder windmolens met meer opbrengst. Omdat dit nog een periode is waarin zowel nieuwe als oude molens draaien, sluit dit thema goed aan om te laten zien wat er aan activiteiten zijn op het gebied van saneren, dat dit proces aantoonbaar loopt en welke aandacht er aan wordt besteed voor mens en milieu.
Jop Fackeldey bespreekt dit onderwerp met Wim en Anneke Robbertsen van Business in Wind.
Volg de laatste ontwikkelingen op fea.nl
Geproduceerd door: Sluijmer Multimedia
-
Tijdens dit kenniscafé dragen we kennis over waarmee bedrijven geholpen kunnen worden die met netcongestie problematiek te maken hebben.
Jop Fackeldey bespreekt dit onderwerp met sprekers Elwin van der Klis van Provincie Flevoland, Nelleke Kleinleugenmors van EEF Flevoland en Chris Lorist van VNO-NCW Midden.
Volg de laatste ontwikkelingen op fea.nl
Geproduceerd door: Sluijmer Multimedia
-
Tijdens dit kenniscafé gaan we de diepte in over het creëren van gedragsverandering en bewustwording ten aanzien van de energietransitie.
Jop Fackeldey bespreekt dit onderwerp met sprekers Vera Dam van NMFF en Imke Tegels van SME.
Volg de laatste ontwikkelingen op fea.nl
Geproduceerd door: Sluijmer Multimedia
-
Tijdens dit kenniscafé gaan we de diepte in over het doen van onderzoek en zichtbaar te maken wat de rollen van de Wageningen University & Research (WUR) en ACRRES zijn en op welke wijze zij bijdragen aan de energietransitie.
Jop Fackeldey bespreekt dit onderwerp met Chris de Visser van Wagenignen University & Research.
Volg de laatste ontwikkelingen op fea.nl
Geproduceerd door: Sluijmer Multimedia
Studio: Colour Studios