Folgen
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält träffar Cecilia Andersson universitetslektor på Avdelningen för ABM, digitala kulturer samt förlags- och bokmarknadskunskap. Vi diskuterar var de minst 1300 bibliotekarier som kommer att behöva när det nya lagkravet om bemannade skolbibliotek går igenom i juli 2025 ska komma ifrån. Hur tänker man inom akademin kring frågor om fackutbildad personal, fortbildning och lön? Vi går återigen en rond mot läslistorna samt berättar om Spykens Litterära Akademie som drar igång i dagarna.
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält gästas av Madelen Gunnarsson Bergman, B&I-student och VFU på Spyken. Hon bjuder på en forskningsrapport om projektet med läsambassadörer. Dessutom ropar vi ÄNTLIGEN!, öppnar en tveksam adventslucka och så tänker Lotta på Gustav Fridolin.
-
Fehlende Folgen?
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält ses för att debriefa Bokmässan 2024. Vi berättar exakt hur ljuvligt det är att få ta emot Svenska Akademiens skolbibliotekariepris inför 50 jublande humanister, vilka seminarier som var bäst (och sämst), avslöjar vad som hände (och inte hände) efter akademieminglet i Torn tre och försöker att en gång för alla lära oss vilka seminarium man ska välja (och inte) när man planerar sin Mässa. Dessutom får ni veta vad det innebär att bli sciencestruck och hur bra det kan bli när man låter elever leda elever.
-
Hösten är äntligen här och efter en annorlunda skolstart samlar Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält tankarna i Flödet. Vi hyllar Årets skolbibliotek, frågar oss vad "Från skärm till pärm" egentligen ska betyda, samlar på argument för läsning av romaner på gymnasiet och laddar för en händelserik hösttermin.
-
Mellan syren och studentutsläpp finns så mycket att fira! Avsnitt 60 till exempel. Och att Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält fått Svenska Akademiens skolbibliotekariepris. Och dessa era förkämpar i skolbiblioteksdjungeln har fullt upp: resor till Norge, Västkusten och Stockholm, förundringspakker och nya tag med läsprojekt. Dessutom rasar Lotta över Skolverkets nyligen publicerade läslistor. Men vi väljer ändå glädjen till slut.
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält ses bland blommande rapsfält och kastar sig huvudstupa ner i den senaste skolbiblioteksdebatten. Vi läser lusen av Timbro, gör mos av den famösa Indiska studien och visar var skåpet ska stå. Dessutom kommenteras årets upplaga av Litteralund konferens och reflekteras kring ett läsprojekt som svävar i ovisshet.
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält spelar i Flödet läser live under Litteralunds konferens, i allra finaste sällskap av författaren Christina Wahldén. Temat är ungdomsböcker, men vi upptäcker två gemensamma teman till för våra böcker: psykisk ohälsa och blå omslag. Böckerna som diskuteras är: Öström, M. "Sjuk i hela huvudet", Katouh, Z. "Så länge citronträden växer", Halse Anderson, L. "Vinterflickor", Gnosspelius, S. "Bear"
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält är som vanligt för Sverige i tiden och ställer upp gör vad som krävs av ett kvinns, även om det är att prata ännu mer om läsning. Lyssna på ett fullmatat samtal om läsning och läslistor, senaste nytt från Skolinspektionen och om några roliga utbildningsnyheter. På det en liten rant om AI, om Källkritikens dag, om Litteralund och om IBBY.
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält träffar gymnasiebibliotekarie och bokälskaren Ida Lindau. Vi pratar om "Under" av Anna Ahlund och Johan Unenge samt tipsar om serien "Nevermoor" av Jessica Townsend, "Pet" av Akwaeke Emezi och Johan Rundbergs serie om Månvind och Hoff.
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält önskar God Jul med att prata ännu mer om läsning. Ni får ett fullmatat avsnitt om PISA, tiktokhjärnor och bokcirklar. Varför ska man ha bokcirklar i skolbiblioteket? Hur börjar man? Vad ska man tänka på? Du får alla tips du behöver för att komma igång!
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält firar sex år med Flödet, berättar roliga nyheter och debreefar årets viktigaste fest: Bokmässan. Vi både deklarerar vår kärlek till Mässan, berättar vad som var bäst och sämst, dyker ner i kanondebatten ännu en gång och slår ett slag för att förbjuda böcker. Det och mycket annat i detta jubileumsavsnitt av Sveriges viktigaste skolbibliotekspodd.
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält möts i ett samtal om vad skolbibliotekarier kan lära sig av att auskultera hos sina lärarkollegor. Dessutom funderar vi över om man ska säga till sina barn att de kan bli vad de vill? Eller gör man dem en otjänst då? Vilket är viktigast: grit eller medfödd begåvning? Kan alla bli vad de vill? Och borde vi stämma Bianca Ingrosso?
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält träffas i "bunkern" på Spyken för att fundera på hur det känns att börja om igen, för snart tjugonde gången. Vad är det som gör det lika kul varje år? Dessutom pratar vi AI! Är vi team Wärnestål eller team Tegmark? Vi berättar om det stora läsprojektet vi drar igång med alla ettor om om lite annat kul som är på gång under hösten.
-
Mitt i regniga juli träffar Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält författaren och skolbibliotekarien Sara Mauritzon. Sara fick Slangbellan för sin bok "Silvermannen" våren 2023 och den diskuterar vi som gemensam bok. Dessutom tipsas det om "Loke : en ond guds hemliga dagbok" av Louie Stowell, Mats Wahls "Blodregn"-serie och "Hur vet man att en hund" av Naima Chahboun och Joanna Hellgren
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält efterpratar Biblioteksdagarna 2023, som hölls i Linköping. Temat "Öppenhet" speglades på flera sätt i programmet som vi analyserar och kommenterar och sätter skolbiblioteksfokus på. Det blir ett samtal om att förbjuda böcker, försvara demokratin och att lyssna på sina användare. Sist men inte minst hyllar vi mottagaren av Svenska Akademiens bibliotekariepris samt Norge, genom att introducera egna forundringspakker.
-
Under liveinspelning på Litteralunds konferens samtalar Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält med författaren och poddaren Charlotte Cederlund. Vi diskuterar Laurie Halse Andersons "Skärvor av minnen" och "Speak" samt "Det gula skrattet" av Viveka Sjögren och "Vintersång" av Jean-Claude Mourlevat. Medverkar gör också Anna Regnell.
-
I denna "episode" av Flödet träffar Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält för första gången i skolbibliotekspoddshistorien en internationell gäst: Ingrid Svennevig Hagen, skolbiblioteksproffs från Oslo i Norge. Ingrid berättar om arbetet på Elvebakken videregående skole i synnerhet och om skolbiblioteksverksamhet i vårt nordiska grannland i allmänhet. Vi får en mycket trevlig pratstund där vi bland annat får lära oss vad en "Forundringspakke" är.
-
Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält har läst Kulturrådets rapport "Nuläge om barns och ungas läsning". Vad är det viktigaste i rapporten? Lotta har riggat upp poddstudion i Spykens källare så att vi kan ge vårt svar på den frågan. Dessutom vill Klara ta Elin Cullhed i handen och trösta henne, Lotta vill att vi ska prata mer med barnen om läsning istället för om barnens läsning. Vi hyllar modet att vara den bråkiga när det behövs och konstaterar att en bebis funkar dåligt som läsfrämjande metod.
-
Äntligen firar Flödet 50 avsnitt, äntligen gästas Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält av Eric Haraldsson och äntligen sportmetaforer i Flödet! Vi får veta hur en helt vanlig skolbibliotekarie kan bli en världsmästare och får en inblick i arbetet i Läsrådet. Dessutom berättar Klara en sedelärande anekdot och Eric bjuder på en hint om något spännande som händer nästa vecka.
-
I detta bonusavsnitt av skolbibliotekspodden Flödet träffar Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält ett sant skolbiblioteksproffs, Victoria Lovsten, undervisningsråd på Skolverket. Vi reder ut varför skolbiblistan går i graven i Skolverkets regi och grunnar på vart man kan vända sig i stället. Dessutom får Lotta lära sig betydelsen av smileys.
- Mehr anzeigen