Episodes
-
När Vasa förliste överlevde märkligt nog väldigt många i besättningen. Var det många som kunde simma på 1600-talet? Vi snackar om simkunnighet i historien med Erik Hansson, kulturgeograf vid Uppsala Universitet.---Bli prenumerant för att få tillgång till Eftersnacket.
-
Det brukar bara vara kungar som lämnar spår efter sig. I det här avsnittet möter vi däremot en helt vanlig båtsman på 1600-talet vars kvarlevor dramatiskt hittas på Vasaskeppet. Nu får vi ta del av hans historia.---Programledare: Anders LundinManus: Marie HerdensjöSkådespelare: Ivan Mathias Petersson, Max Ulveson, Pia Halvorsen, Ohnyute CharlesProducent: Marie Herdensjö / Marcel PachecoAvsnittet är gjort i samarbete med Vasamuseet.
-
Missing episodes?
-
Många har hört talas om den mytomspunna dansaren Carina Ari. Och många vet vem den ryska prima ballerinan Anna Pavlova var. Men men var Greta Lundberg?Erik Mattsson är intendent på Dansmuseet och har ägnat 20 år åt att ta reda på vilka balettflickorna i Svenska Baletten var, hur de tänkte och drömde.Snackare 1: Anders LundinSnackare 2: Erik Mattsson, biträdande museichef och intendent på Dansmuseet
-
Nu börjar livet! Greta 16 år och Margareta 22 år har aldrig varit utanför hemstaden och nu är de på väg till Paris. De har fått anställning hos Rolf de Maré och Jean Börlin på den Svenska baletten i Paris. Nu ska de nå konstnärliga höjder men framförallt uppleva de galna åren i Paris, gå på jazzklubbar med nya vänner, åka underjordiskt tåg och kanske träffa Hemingway? ----Gäst: Mats HayenProgramledare: Anders LundinManus: Magdalena In de BetouSkådespelare: Sara In de Betou, Olivia Brooke Essen, Ivan Mathias Petersson, Max Ulveson och Pia HalvorsenDramaredigering: Anders OlsénProducent: Marcel PachecoI eftersnacket får vi höra mer om balettflickorna med hjälp av Erik Mattson, biträdande museichef och intendent på Dansmuseet. Bli prenumerant för att få höra Eftersnacket.
-
Carina Bennerhag pratar mer om bilden av arktisk järnteknik i den globala järnhistorien. Hon berättar också om hur jakt- och fångstsamhällen utvecklade tekniker för att framställa järn i norra Fennoskandinavien för över 2 000 år sedan – långt tidigare än vad forskarvärlden trott varit sant.---Gäst: Carina Bennerhag, arkeolog vid Norrbottens museum och doktor i teknikhistoria vid Luleå tekniska universitetProgramledare: Anders Lundin
-
Alla i byn hyser en stor respekt till Björn som tillverkar de benpilarna som används för jakt, ända tills Gyrid kommer till byn med en kniv i järn. Forskarna Kristina Söderholm och Carina Bennerhag har upptäckt 2200 år gamla fynd vid utgrävningar i Sangis och Vivungi utanför Pajala. Fynden visar på avancerade tekniker för järnframställning och stålsmide – kunskaper som man tidigare trott bara fanns i romerska riket.---Gäst: Carina Bennerhag, arkeolog vid Norrbottens museum och doktor i teknikhistoria vid Luleå tekniska universitetProgramledare: Anders LundinManus: Magdalena In de BetouSkådespelare: Lennart Jähkel, Malin Vispe, Vilgot Paulsen, Petra Ekblom, Michael MörkDramaredigering: Anders OlsénProducent: Milla EronenAvsnittet är producerat av Hildurs i samarbete med Norrbottens museum och Sparbanken Nord.
-
Beata och Ceasar hittas med kläder från samma tygstycke och det är tack vare dräkt- och textilhistoriken Anna Silwerulv vid Vasamuseet som en historisk relation lyckas vävas fram. I det här eftersnacket pratar vi om hur de nya extraordinära fynden gjordes.-- Gäst: Anna SilwerulvProgramledare: Anders Lundin—För dig som inte redan prenumererar - bli prenumerant för att lyssna på och få tillgång till Folkets Historia: Eftersnacket.Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Sömmerskan Beata känner på sig att jungfruresan hon är medbjuden på kommer att sluta i katastrof. Men hur ska hon kunna dra sig ur när hennes bättre hälft Ceasar längtat efter att få ta med henne på äventyr? Vi dyker till havets botten och hittar nya spår som leder oss till ett äkta band mellan två människor på 1600-talet.---Programledare: Anders LundinGäst: Anna Maria ForssbergManus: Marie HerdensjöSkådespelare: Sara In de betou, Max Ulveson, Ia Langhammer, Ivan Mathias PeterssonDramaredigering: Anders OlsénProducent: Marie Herdensjö, Marcel PachecoDet här avsnittet är en produktion av Hildurs i samarbete med Vasamuseet.
-
Fredrik Prosts vägrar översätta sin bok om samisk andlighet till svenska. När juryn till Nordiska rådets litteraturpris läst boken ska alla 13 exemplar brännas. Varför ska boken inte översättas? Är det inte viktigt att fler förstår den samiska kulturen?Gäst: Fredrik Prost, författare och utövare av duodji Programledare: Anders Lundin
-
Mitt under renflytten från Padjelanta kommer regnet och frosten. Flytten blir svår för att renen rör sig i fel riktning. Familjerna måste dela på sig och Mai-Lis måste ta sig ned för fjället ensam med 3-årige Mahtte. En rem brister och Matthes pulka försvinner ned i det forsande iskalla vattnet, han får lunginflammation. Hur överlevde och överlever man i naturen utan vindjackor, komradio och första hjälpen?----Gäst: Elina Kuhmunem, ÀjtteProgramledare: Anders LundinManus: Mattias GötheSkådespelare: Marit Baer, Silas von Zeipel Baer, Michael Mörk, Ohnyute Charles, Malin VispeDramaredigering: Lars In de Betou & Anders OlsénDet här avsnittet är en produktion av Hildurs i samarbete med Àjtte och Sparbanken Nord.
-
Knappt ett år efter Ego Boys storartade seger hittas han svårt skadad i sin spilta. Han körs till sjukhus men hans liv går inte att rädda. Ingen förstår hur det har gått till. Vi talar om vad som hände efter segern på Solvalla och vi talar om sorgen efter Ego Boy . Gäst: Berit Hedberg, Ego Boys ägare Programledare: Anders Lundin — För dig som inte redan prenumererar - bli prenumerant för att lyssna på och få tillgång till Folkets Historia: Eftersnacket. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Kan en grävmaskinist och en tandhygienist föda upp världsberömda travhästar? Det låter som en saga men det är sant. Vi följer Berit och Tage från Orsa och deras världsberömda häst Ego Boy, året är 1967. Gäst: Berit Hedberg Programledare: Anders Lundin Manus: Magdalena In de Betou Skådespelare: Lennart Jähkel, Amanda Gordon, Berit Hedberg Dramaredigering: Lars In de Betou Producent: Rasmus Lewenhaupt Studio: Hajp Det här avsnittet är en produktion av Hildurs i samarbete med ATG. — Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, där vi får höra om varför inte 50 veterinärer kunde rädda Ego Boy. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss i Folkets Historia.
-
Hästen som under århundraden varit grunden i både det svenska bondesamhället och armén behövs inte längre. Trots att hästen egentligen inte behövs längre ökar antalet hästar i Sverige. Regeringen har beställt en utredning om hästen i samhället. Varför är hästen Sveriges kanske viktigaste djur? Gäst: Per Skoglund, journalist och travprofil Programledare: Anders Lundin — För dig som inte redan prenumererar - bli prenumerant för att lyssna på och få tillgång till Folkets Historia: Eftersnacket. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Vi gör ett nedslag bland skogsavverkare för 150 år sedan. När solen går ned manar gubbarna på sina hästar. Färden går snabbt över stigar, grenar och ut på isen. Vem kommer först tillbaka till byn? Vi befinner oss mitt i travsportens födelse. Programledare: Anders Lundin Gäst: Per Skoglund Manus: Marie Herdensjö Skådespelare: Vilgot Paulsen, Max Ulveson, Ivan Mathias Petersson, Malin Vispe Dramaredigering: Lars In de Betou Producent: Rasmus Lewenhaupt Studio: Hajp Det här avsnittet är en produktion av Hildurs i samarbete med ATG. — Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, där vi den här veckan pratar om hästen och hästens roll i vårt samhälle. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss i Folkets Historia.
-
Lever vi i den mest sexualiserade av tider, eller är det tvärtom? Håller porren att bli den nya sexualundervisningen, eller håller dagens skolämne Sexualitet, samtycke och relationer måttet? Visar man fortfarande hur man gör barn i dagens barnböcker och är det lika hemskt för föräldrar att ens tänka tanken att deras barn ska ha sex, som det är för barnen att tänka att deras föräldrar gör det? Mer snack om sex och sexualupplysning - från Kärlekens språk till Bullen. Gäst: Suzanne Larsdotter Programledare: Rickard Olsson — För dig som inte redan prenumererar - bli prenumerant för att lyssna på och få tillgång till Folkets Historia: Eftersnacket. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Sex och samlevnad har alltid varit ett ämne som skapat rubriker. Vi gör en resa genom klassrummet, från 1800-talet fram tills idag. Hur har synen på sexualundervisningen sett ut? Vad ska man lära ut och inte? Vi tar avstamp i 70-talets skola och en lärare som inte tycker njutning ska vara något tabubelagt fast att läroplanen säger någonting annat. ---- Gäst: Lena Lennerhed Programledare: Anders Lundin Manus: Marie Herdensjö Skådespelare: Ia Langhammer, Sara In de Betou, Vilhelm Blomgren, Max Ulveson, Happy Jankell Producent: Magdalena In de Betou Studio: Hajp Det här är en produktion av Hildurs. — Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, där vi den här veckan pratar om ännu mer om sex och samlevnad idag. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss i Folkets Historia.
-
Den medeltida dykaren var helt klädd i läder. Han stod på en plattform av bly som hängde under en stor uppochnedvänd kruka i metall, dykarklockan. Dykaren hissades ned i djupet och i toppen av denna "klocka" fanns luft för att överleva i 15 -30 minuter. Patrik berättar om dykpionjärer och den delvis utdöda konsten att endast med en dykarklocka, ibland på stora djup och långt ut till sjöss, bärga kanoner och fartygslaster. Gäst: Patrik Höglund, historiker och arkeolog vid Statens maritima och transporthistoriska museer Programledare: Anders Lundin — För dig som inte redan prenumererar - bli prenumerant för att lyssna på och få tillgång till Folkets Historia: Eftersnacket. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Den självsäkre ambassadören von Schlippenbach och hans hunsade sekreterare Andreas Bjugg är utsända för att förhandla med Polen om att bilda en polsk-svensk pakt mot Ryssland. Fartyget har värdefulla gåvor till polackerna ombord - som silverserviser med kistor fulla med kopparriksdaler. Det stormar och fartyget går i kvav. De flesta drunknar, men Bjugg överlever, blir adlad och hans berättelse berömd. ---- Gäst: Patrik Höglund, historiker och arkeolog vid Statens maritima och transporthistoriska museer Programledare: Anders Lundin Manus: Magdalena In de Betou Skådespelare: Vilgot Paulsen, Max Ulveson, Ivan Mathias Petersson Dramaredigering: Lars In de Betou Producent: Rasmus Lewenhaupt Studio: Hajp Det här avsnittet är en produktion av Hildurs i samarbete med Vasamuseet och VRAK.---- Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, där vi den här veckan pratar dykningens historia. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss i Folkets Historia.
-
Var det ett PR-trick från gruvföretagen, eller en feministisk rörelse som fick kvinnor att jobba under jorden? Mer snack om hur det gick till när kvinnor började arbeta i gruvor och varför tog tid innan det blev lagligt? Gäst: Lena Abrahamson, professor i Arbetsvetenskap, LTUProgramledare: Rickard Olsson —För dig som inte redan prenumererar - bli prenumerant för att lyssna på och få tillgång till Folkets Historia: Eftersnacket. Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss på Folkets Historia.
-
Gruvarbetarens Bo-Anders dotter Monika dumpar Svenne från Stockholm och flyttar hem till Boliden. Hon blir gruvboss, hittar en grabb i gruvan och kommer aldrig lämna, snön, familjen och byn i Västerbotten. Vi pratar modern gruvnäring och vad den betytt för orten och för Sverige. ----Gäst: Roine Viklund, Luleå tekniska museumProgramledare: Anders LundinManus: Magdalena In de BetouSkådespelare: Malin Vispe, Max Ulveson, Lennart Jähkel, Erica Sandin, Vilgot PaulsenDramaredigering: Lars In de BetouDet här avsnittet är en produktion av Hildurs i samarbete med Boliden. — Glöm inte att bli prenumerant för att få höra ännu mer historia i Folkets Historia: Eftersnacket, där vi den här veckan pratar om kåkstaden runt gruvan.Följ oss på Instagram och Facebook för de senaste nyheterna från oss i Folkets Historia.
- Show more