Episodes
-
Dit is een korte meditatie, waarbij je een berg visualiseert. Daar dit zo te doen, ga je de eigenschappen van de berg in jezelf oproepen. Standvastig, krachtig, onveranderlijk, waardig. En ga je deze kwaliteiten meer en meer in je dagelijkse leven toepassen in je leven.
De meditatie is gebasseerd op een meditatie van Jon Kabalt Zinn -
Vaak zijn we druk bezig, en staan we niet stil bij hoe de staat is van ons lichaam. Of hoe we ons voelen op dit moment.
Als je deze meditatie regelmatig doet, dan kom je meer in contact met je lichaam en met je gevoel. -
Missing episodes?
-
Met deze meditatie gaan een reis maken langs je zeven chakras.
Chakra's zijn energiecentra in het menselijk lichaam. Het woord "chakra" betekent "wiel" of "schijf" in het Sanskriet.
Elke Chakra heeft fysieke, emotionele en spirituele eigenschap van ons wezen. Ons Zijn. En of we er makkelijk of niet makkelijk contact mee maken, zegt dus iets over hoe we op dit moment in het leven staan. -
Wat doe jij als je gekwetst voelt? Of een andere pijnlijk emotie voelt?
We willen die niet voelen. Dus we gaan boos doen. Of ontkennen dat gevoel en onderdrukken 'm, Soms stoppen we helemaal met voelen. Maar alles wat je aandacht geeft groeit. En iets niet willen voelen.... is aandacht geven. En omdat dit pijnlijke gevoel zich niet zomaar laat ontkennen en wegdrukken, krijgt het zo veel aandacht.
Dit is een oefening hoe je anders met die gevoelens om kan gaan. Ze toe te laten, zelfs er naar toe bewegen. Erkennen dat ze er zijn en dat ze er mogen zijn.
Deze meditatie is ontwikkeld op basis van een meditatie van Jan Geurtz -
In ons leven gebeuren dingen. We hebben daar geen controle over. Sommige dingen zijn fijn, geniet daarvan. En sommige dingen zijn niet zo fijn. Daar voelen we vaak weerstand tegen. Soms lukt het ons niet om daar rust in de vinden. De weerstand te laten gaan. De vervelende situatie op te lossen. Deze meditatie helpt daarmee.
Overgave is meedeinen op de golven van het leven. Niet te lang stil te staan bij de dingen die gebeuren. -
Mediteren kun je leren. Er zijn talloze meditatie-apps, je kunt een mindfulnesscursus doen en dat wordt zelfs door zorgverzekeringen vergoed. Maar werkt het eigenlijk wel? Hoe kan een beetje in- en uitademen met gesloten ogen nou iets doen?
Dit is een aflevering van 'Apekool van het brein'. Vind je 'm leuk? Zoek ons dan eens op. Of klik op deze link, dan krijg je alle afleveringen. -
Angst of paniek is een gevoel dat we niet willen voelen. We willen er zo snel mogelijk van af. Alleen door iets niet te willen geven we het wel aandacht. En alles wat we aandacht geven, groeit. Dus door het gevoel van angst of paniek niet te willen, groeit dat gevoel van angst en paniek alleen maar.
Deze ademoefening is gebasseerd op box-breathing. Als je deze oefening doet, ben je niet bezig met de angst of paniek. En dan zal het gevoel als vanzelf minder worden en verdwijnen.
Disclaimer: Deze oefening neemt het gevoel van angst of paniek weg, niet de reden waarom je dat gevoel gecreeerd hebt. Als je vaak een paniek- of angstaanval hebt, zoek dan een coach op en ga ernee aan de slag. -
Misschien heb je ooit gehoord over spiegelneuronen? Deze neuronen zorgen ervoor dat als wij iets zien, dat we dat vrijwel meteen kunnen nadoen. Zo leren we vaak, door te kijken.
Nu maakt het voor die spiegelneuronen niet uit of je dat ziet open ogen of door een filmpje achter je gesloten ogen. Dat laatste noemen we visualiseren.
Visualiseren is een hele goede methode om je gedrag opnieuw te programmeren. En dus te veranderen. Door filmpjes te maken achter je gesloten ogen over het gedrag dat je wenst te doen, ga je het uiteindelijk ook vrijwel automatisch doen.
Deze korte meditatie helpt bij het visualiseren -
Door middel van deze meditatie richt je jouw aandacht op je lichaam en zak je uiteindelijk met je aandacht helemaal tot in je bekken. Daar is het altijd rustig, en door daar contact mee te maken ervaar je ook rust. En is rust niet wat we allemaal graag ervaren? En vanuit die rust kunnen we andere fijnere gevoelens creëren.
Deze meditatie duurt negen minuten en is gebaseerd op een instrument dat door eclectisch coach Saskia van Emmerick is ontwikkeld. (https://www.saskiavanemmerick.nl/) -
Het is ons met de paplepel ingegoten: verdriet stop je weg. Je redeneert het weg. Of je eet of drinkt het weg. En dat is ongezond. Beter is om ons verlies te doorleven. Deze meditatie helpt daarbij.
Als je verdriet groot is, dan is er moment om deze meditatie even stop te zetten. Ik geef dat in de meditatie aan. -
Wie voelt er zich niet wel eens alleen, eenzaam....? Deze meditatie helpt je te realiseren dat de wereld bruist van het leven, van de vitaliteit. En jij daar onderdeel van uitmaakt. En dan, als je je dit realiseert, dan verdwijnt dat gevoel van alleen of dat gevoel van eenzaamheid als sneeuw voor de zon.
-
Zazen is een zitmeditatie uit het zen-boeddhisme, Het stamt uit het oude Japan. Zazen heeft op heel veel manieren iets weg van het Mindfulness.
De mediatie bestaat uit drie fases. De eerste twee fases zijn bedoeld om je gedachtestroom te verminderen en misschien zelfs tot stilstand te brengen. In de derde fase ga je juist denken. Over een probleem of een vraagstuk in je leven. Of filosoferen. Vaak komen de antwoorden als vanzelf, tijdens deze meditatie.
Normaal vind ik de houding die je aanneemt bij een meditatie niet belangrijk, maar Zazen is een traditionele meditatie vorm waarbij de houding en die aanhouden een belangrijk element is.
De stilte in deze meditatie duurt 5 minuten. Die kun je verlengen door op de pauze-knop te drukken. -
Het lijkt erop, hoe meer prestatiegericht en competitiever onze samenleving wordt, mensen toch een plekje voor spiritualiteit in hun leven willen. Voor velen is dat een dagelijkse meditatie. In de morgen om opgewekt aan je dag te beginnen. Of juist voor het slapen gaan, voor een betere nachtrust. Werkt dat? En wat kan je sowieso met meditatie bereiken. Waarom zou je gaan mediteren?
In deze podcast leg ik uit wat meditaties voor mij hebben gedaan. Ter inspiratie. Dus ga even zitten, sluit je ogen en luister...
Deze meditaties zijn mijn gift aan jou. Geniet ervan! Mocht je mijn meditaties waarderen en iets terug willen geven, dan kan dat via deze link met een vrijwillige bijdrage: https://tinyurl.com/5amzmnas -
Deze meditatie kan gedaan worden door jong en oud. Je kunt 'm alleen doen, maar hij is ook heel fijn om samen te doen. Om bijvoorbeeld uit te proberen of je zoon of dochter het leuk vind om meditaties te gaan doen. Hij is namelijk superkort, net geen vier minuten.
Als je deze meditatie samen doet, heb er dan vooral allebei plezier in. Dat is het allerbelangrijkste! Als je er plezier in hebt, komen de andere resultaten vanzelf.
Je kunt deze meditatie natuurlijk ook samen doen in de klas. Samen met de meester of de juf.
Vond je deze fijn om te doen? Kijk dan eens hier: https://tinyurl.com/76e2923h -
Een meditatie die zorgt voor plezier en lichtheid. Je gaat op reis, heel ver weg, maar de reis duurt niet lang. Namelijk slechts 10 minuten, Als je weer terug bent van die reis voel je jezelf licht en vrolijk. Heerlijk om te doen als je even niet fijn voelt. Of als je zit te wachten.
-
We voelen de hele dag door. Die gevoelens worden gecreëerd door onze gedachten. Die twee zijn aan elkaar gekoppeld. Als je een fijne gedachte hebt, wordt dat gevolgd door een fijn gevoel.
Als we dus een andere gevoel willen, een gevoel dat we niet willen, dan is de oplossing simpel: Creëer een andere gedachte.
Soms blijven we echter hangen in zo'n gevoel. Dan lukt het ons niet om andere gedachten te creëren. Dan helpt deze korte meditatie, waarbij je het gevoel dat je niet wil opruimt, en ruimte maakt voor een ander (fijn) gevoel. -
In deze meditatie gaan we ons systeem leren om weer vanuit de buik en rustig te ademhalen. Deze meditatie is ook heel fijn om te doen als je je bang of angstig voelt.
We ademen in deze gestreste tijden te veel en daardoor krijgen we te veel zuurstof binnen. Dat klinkt tegenstrijdig, omdat ons geleerd is dat veel zuurstof goed is. Maar zes liter per minuut is voldoende. En vaak ademen we het dubbelen in, doordat we te snel en te diep inademen. Bij elke uitademing ademen we koolzuurgas uit. En dat is een belangrijke stof om de zuurstof van de longen naar de rest van ons lichaam te transporteren. Dus door te veel te ademen, verliezen we koolzuurgas en gaan organen, spieren en weefsels minder goed functioneren. Dat te veel ademen is heet chronische hyperventilatie. -
In ons leven zijn we vaak druk om iets van ons leven te maken. Om betekenis aan ons leven te geven. Maar wat betekent dat? Wanneer heb je dat bereikt? Wanneer kun je zeggen 'mijn leven is betekenisvol'? En is dat dan volgens jezelf? Of volgens de ander? Als het volgens jezelf is, dan ben jezelf aan het bewijzen... aan jezelf. En als het volgens de ander is, dan ben dus jezelf aan het bewijzen aan de ander. Terwijl... er valt niet te bewijzen. Dat ga je met deze meditatie ontdekken.
-
Met deze korte meditatie ga je contact maken met jezelfliefde. En die zelfliefde ook loskoppelen van je gedrag en het gedrag van anderen. Want jij bent altijd lief. Wat je ook doet. En wat anderen ook doen. Dat contact met die zelfliefde kun je overal en altijd maken en voelen.
-
Ons energie fluctueert de hele dag door. Het ene moment voelen we ons energie, het volgende moment hebben we een dipje. Moeheid, futloos. We zouden wel even een powernap willen doen.
In plaats van de momentje slaap kun je ook deze verkwikkende meditatie doen. Binnen twaalf minuten voel je jezelf weer alert en vol met energie. - Show more