Episodes

 • Intro:Welkom bij een nieuwe aflevering van onze podcast! Vandaag duiken we diep in het onderwerp Pinksteren. Wat is Pinksteren? Waarom wordt het gevierd en wat is de betekenis ervan binnen het christelijk geloof? Dit en meer bespreken we in deze aflevering.

  Wat is Pinksteren?

  Pinksteren valt tien dagen na Hemelvaart, het moment waarop Christus naar de hemel is gegaan.Pinksteren markeert de komst van de Heilige Geest naar de discipelen, zoals Christus had beloofd.Dit wordt gezien als een vervulling van Christus’ belofte om een Trooster te sturen, iemand die de waarheid zou bevestigen en hen zou helpen.

  Nederlandse Feestdagen:

  In Nederland zijn veel feestdagen gebaseerd op het christelijk geloof, zoals Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.Deze feestdagen hebben grote invloed op de Nederlandse cultuur en tradities, ondanks de secularisatie van de maatschappij.

  De Betekenis van de Heilige Geest:

  De Heilige Geest was niet nieuw met Pinksteren, zijn invloed was al eerder aanwezig in de wereld.Voor Pinksteren was de Heilige Geest ook actief, bijvoorbeeld tijdens de doop van Christus toen de Heilige Geest neerdaalde in de vorm van een duif.

  Het Verschil tussen de Heilige Geest en het Licht van Christus:

  Het Licht van Christus is een intern kompas dat iedereen bij de geboorte krijgt. Het helpt mensen om goed van kwaad te onderscheiden.De Heilige Geest heeft twee vormen van invloed: de algemene invloed die iedereen kan ervaren en de gave van de Heilige Geest die men kan ontvangen door priesterschapsmacht na de doop.

  De Rol van de Heilige Geest:

  De Heilige Geest helpt gelovigen om te voelen wat waar is en wat van God komt.Wanneer de invloed van de Heilige Geest samenkomt met het Licht van Christus in een persoon, ontstaat er een diepe bevestiging van goddelijke waarheden.

  De Gave van de Heilige Geest:

  De gave van de Heilige Geest kan alleen worden gegeven door iemand met het juiste priesterschap en de autoriteit van God.Dit gebeurt vaak na de doop, wat een reinigende werking heeft en een persoon helpt zich te heiligen en dichter bij God te komen.

  Het Verbond van de Doop:

  Bij de doop belooft een persoon om Christus altijd indachtig te zijn en zijn geboden te onderhouden.In ruil daarvoor belooft God dat de Heilige Geest altijd bij hen zal zijn, wat cruciaal is voor geestelijke groei en begeleiding.

  Praktische Voorbeelden en Discussie:

  De hosts delen persoonlijke ervaringen en voorbeelden van hoe de Heilige Geest hen in het dagelijks leven helpt.Ze bespreken ook de uitdaging van het herkennen van de Heilige Geest en hoe dit een leerproces is, vooral voor kinderen.

  Afsluiting:Bedankt voor het luisteren naar deze aflevering over Pinksteren en de Heilige Geest. We hopen dat je iets nieuws hebt geleerd en dat je geïnspireerd bent geraakt. Vergeet niet om te luisteren naar onze andere afleveringen, zoals die over het plan van zaligheid.

  Contact en Social Media:Volg ons op social media en laat ons weten wat je van deze aflevering vond. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons een berichtje, we horen graag van je!

  Tot de volgende keer!

 • Introductie:

  De podcast begint met de introductie van het onderwerp: de natuurlijke mens en waarom deze als vijand van God wordt beschouwd.

  De Natuurlijke Mens:

  De natuurlijke mens wordt gekenmerkt door egoïsme en een focus op materiële en lichamelijke behoeftes.

  Hij denkt voornamelijk aan zichzelf, wat ten koste kan gaan van anderen en hem afleidt van geestelijke zaken.

  Invloed van Satan:

  Het verschil tussen de natuurlijke mens en de invloeden van Satan wordt besproken.

  Satan speelt in op de zwakheden van de natuurlijke mens door verleidingen aan te bieden, zoals geuren, beelden, en andere zintuiglijke prikkels.

  Test op Aarde:

  Het leven op aarde wordt gezien als een test waarbij mensen zowel de natuurlijke mens als het goddelijke in zich hebben.

  Deze twee kanten strijden voortdurend met elkaar, en de natuurlijke mens trekt ons vaak weg van spirituele groei.

  Dagelijkse Strijd:

  De strijd met de natuurlijke mens is een dagelijkse uitdaging die vraagt om bewustzijn en actie.

  Praktische manieren om de natuurlijke mens te beheersen zijn gebed, schriftenstudie, vasten, en regelmatig deelnemen aan het avondmaal.

  Hedendaagse Openbaring:

  Naast oude schriften is hedendaagse openbaring essentieel om te begrijpen hoe we nu de verleidingen en uitdagingen kunnen weerstaan.

  De hedendaagse openbaring biedt specifieke, actuele richtlijnen en inspiratie.

  Visuele Herinneringen:

  Het hebben van visuele herinneringen zoals schilderijen of afbeeldingen van Christus in huis kan helpen om gefocust te blijven op het goddelijke.

  Deze visuele reminders dienen als dagelijkse triggers om aan geestelijke zaken te denken.

  Praktische Voorbeelden:

  Voorbeelden uit het dagelijks leven, zoals de vergelijking met een virusscanner, benadrukken het belang van voortdurende geestelijke updates en alertheid.

  Net zoals een virusscanner up-to-date moet blijven om effectief te zijn, moeten wij ook voortdurend onze geestelijke staat bijwerken door gebed en andere spirituele praktijken.

  Conclusie:

  Bewustzijn van de natuurlijke mens en het voortdurend streven naar een focus op Christus helpt om deze innerlijke strijd te winnen.

  Het dagelijks updaten van je geestelijke “virusscanner” door gebed, studie, en andere geestelijke praktijken is cruciaal om weerstand te bieden aan verleidingen en spiritueel te groeien.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.