Episodes
-
‘Een leven lang wind door je haar’, dat is het motto van de stichting "Fietsen Alle Jaren Amsterdam" die vanaf heden in Oost en Zuid actief is.
Het doel van de stichting is om ouderen en andere kwetsbare of minder mobiele mensen op een elektrische riksja van de cultuur en de mooie omgeving van Amsterdam te laten genieten.
Het initiatief dat al op meerdere plaatsen in Nederland is te vinden, is gebaseerd op het Deense Initiatief ‘Cycling without age’
Een podcast van Lucy Buddelmeijer
Foto’s Lucy Buddelmeijer, Henk Smits, FAJAMuziek:
- Fra Fra Big Band: Pili pili- Boudewijn de Groot: Jimmy
- Willy Nelson: on the road again
- Erik Vaarzon Morel: La Mas
-
De Oba Javaplein opende op 24 mei haar deuren voor een tentoonstelling over woon(on)recht in de Indische Buurt. De tentoonstelling van het Buurtmuseum Indische Buurt vertelt verhalen van (oud-)buurtbewoners Mieke, Jan, Jolanda, Frank, Karin en Joost die eind jaren 70 als twintigers naar de Indische Buurt kwamen. Ze hadden een woning nodig en kraakten de dichtgetimmerde woningen in de buurt. Het kraken werd een essentieel onderdeel van hun leven; onderlinge verbondenheid en verknoping met de buurt.
Kraken in de Indische Buurt was bovendien een sociale strijd, die geweldloos en in samenwerking met de buurt gevoerd werd. De krakers waren sociaal bewuste jongeren die zich niet alleen verzetten maar ook inzetten voor de buurt. Jolanda en Karin zetten taallessen op voor analfabete Marokkaanse vrouwen, terwijl Jan buurtacties organiseerde en Mieke het vonkje gaf dat leidde tot een ware bezetting van Het Vrouwencentrum aan de Borneostraat.
De Indische Buurt werd ervaren als een speeltuin met ruimte en deze buurtbewoners namen die ruimte. Ze richten een buurtwinkel op, organiseerden kraakspreekuren en zorgden met de huurdersverenigingen en welzijnswerk dat Gerard Bakker, de grote huizenmelker van die tijd, de buurt uitgejaagd werd. Woonrecht woog zwaarder dan het eigendomsrecht.Hoe kijken we vandaag naar die tijd in onze buurt terug? En hoe is het nu gesteld met de Indische buurt? De verhalen in deze tentoonstelling nodigen je uit om daarop te reflecteren. De tentoonstelling is nog tot 5 juli te bezoeken. Mis dat niet!
Interviews, samenstelling Leon Paquay | Foto’s Frans Hoeben en Leon Paquay
-
Missing episodes?
-
5 mei 2024
Elk jaar barst in de Watergraafsmeer op de dagen rond Koningsdag het Bredewegfestival los. Dagen van voorbereiding door vrijwilligers gaan er aan vooraf, kinderen krijten BEZET op de stoep. Op de dag zelf verkopen jong en oud op vrijmarkt de mooiste spullen. Er treden tientallen straatartiesten, muzikanten en theatergroepen op. En zelfs een heuse opera op straat, ook een Kinderopera.
Voor kinderen is er genoeg te doen; zweven in de zweefmolen, circus, kermis, kindervoorstellingen, schminken en nog veel meer. En natuurlijk volop lekkers te eten en drinken. Laat je verrassen op het Bredewegfestival.
Het Bredewegfestival wordt georganiseerd door de buurt, voor de buurt. Het Bredewegfestival wordt georganiseerd door tientallen vrijwilligers uit Amsterdam Oost. Een gevarieerd programma, voor jong en oud. Want het belangrijkste is dat iedereen ervan geniet.
Een podcast van Lucy Buddelmeijer en Anita Boelsums -
Een kijkje over de grenzen van ons stadsdeel.
Aanleiding was de presentatie van resultaten van de OORzaken podcast academy 2023 in Nieuw-West. In de afgelopen drie maanden werden dertien jonge bewoners getraind in het podcast-maken onder leiding van ervaren makers als Yula Altchouler, Tjitske Mussche, Vinny Tailor.
In het gras bij het van Eesterenpaviljoen aan de Slotermeerplas, beluisterden we op deze stralende dag vijf podcast-portretten uit de wijk. We spraken Cadisha Lepelblad en Robin Nijhuis, die beiden een audioverhaal presenteerden waar het belang van je woonbuurt in relatie tot je identiteit en rol mooi is uitgewerkt.Een veel belovende start van deze beginnende makers; we hopen dat het initiatief een verder vervolg krijgt en daarmee de cultuur en dynamiek in Nieuw West verder kan uitdragen. East meets West, let's shake hands.
Luister via deze link naar alle podcasts van Thuis in Nieuw West
-
Zeg je Tarot dan beginnen de meeste mensen een beetje te grinneken, ze denken dat het een soort waarzeggerij is, grote onzin. Maar wat is Tarot eigenlijk precies, en wat kan je eraan hebben? Marit van der Meer sprak in de serie Hobby’s in Oost met Karin, die Tarotkaarten legt. Karin nodigde Marit uit om met een duidelijke vraag te komen om via een legging zelf te ervaren wat Tarot kan betekenen…
Muziek:
My favorite things – John Coltrane,
Poco Allegretto From Symphony #3 In F Major– Ramses Lewis Trio
Watch the stars – Pentangle
Que sera sera – Marcus Miller, Selah Sue
-
Als vanouds wordt in de mei-maand de bezetting en bevrijding van Nederland herdacht. Was het na de oorlog moeilijk om over de gruwelijke ervaringen te spreken, de laatste jaren is er meer belangstelling voor deze periode en ontstaat er meer openheid en publiciteit in de directe woonbuurten.
Zo organiseert het 4 mei-comite Oosterpark wandelingen door de buurt om de geschiedenis van de Joodse bewoners te gedenken. Raamposters verduidelijken wie daar 80 jaar geleden gewoond hebben en bruut weggevoerd zijn. De meesten vonden de dood in één van de vernietigingskampen. Een huiveringwekkende geschiedenis als je bedenkt er in de Oosterparkbuurt ruim 2800 Joodse mensen stelselmatig, huis na huis, zijn opgehaald om "afgevoerd" te worden....
Via de poster-beschrijvingen krijg je ook een beeld mee hoe levendig en divers deze buurt geweest is. Veel bewoners hadden een eigen handel of handwerkersberoep; slagers, bakkers, kolenboer, visverkoper, kleermakers, zuur inmakers en diamantslijpers. Loop en luister mee......
Muziek: Shade Ways | Blue dot sessions
Reportage en samenstelling: Leon Paquay -
Ooit was het een buurthuis en daarvoor een school. Nu is vrijplaats Nieuwland er gevestigd. Op zaterdag 4 maart was er een 'Open Dag' op het adres Pieter Nieuwlandstraat 93.
Nieuwland is ruim acht jaar geleden gestart op initiatief van enkele krakers van de Valreep. Zij bewoonden toen het voormalige dierenasiel, dat na hun vertrek is omgebouwd tot het tegenwoordige Poesiat & Kater. Het huidige pand is door hen gekocht van de gemeente. Op de bovenste verdiepingen van het grote gebouw zijn wooneenheden gerealiseerd, op de begane grond worden tal van activiteiten georganiseerd. Direct rechts bij de hoofdingang de Fietskliniek. Verder zijn er diverse ateliers voor weven, dansen, repair-cafe en werkruimtes voor de verschillende collectieven en een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte.
Met Nieuwland heeft Oost een prettig alternatief: een vrijplaats voor jonge, oude, diverse en kritische bezoekers. Loop er eens binnen! Nieuwe vrijwilligers en nieuwe gebruikers zijn er meer dan welkom.Luister mee naar de podcast die Anita Boelsums voor Geluiden uit Oost maakte over deze dag
Interviews en samenstelling: Anita Boelsums (met dank aan Arie van Tol)
Muziek: Under Arrest (Mystic Pulse Remix)| Punky Donch
Foto's: Anita Boelsums, e.a -
BuurtBuik Amsterdam Oost is een vrijwilligersorganisatie die kookt voor de buurt en deelt iedere maandag gratis gezonde maaltijden uit in de Elthetokerk in de Javastraat. Deze maaltijden kunnen samen met ander buurtgenoten in de kerk genuttigd worden.
Vrijwilligers en buurtgenoten halen het eten op en koken er gezamenlijk een gratis en gezonde maaltijd van. Elke keer een creatieve uitdaging: je weet immers nooit wat de opbrengst van de dag zal zijn! Als het eten klaar is, zijn de bezoekers, voorbijgangers welkom om aan tafel bij te schuiven. Want naast lekker eten, draait het bij BuurtBuik vooral om de gezelligheid, samenzijn en gesprek delen.
BuurtBuik redt voedsel van verspilling door overtollig eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners. Zo werkt de BuurtBuik samen met wijkbewoners aan een betere buurt: we brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van de afvalbak.Luister mee naar de podcast van Lucy Buddelmeijer.
Interviews, samenstelling, foto's: Lucy Buddelmeijer
Muziek:
Tin Hat Trio | Hotel Aurora
Blue Dot sessions | Gymnopodies | Unchanging | Coulis Coulis |Met dank aan de vrijwilligers van BuurtBuik Oost
-
Op maandag 9 januari werd met feestelijk geluid de start van de veer-verbinding met de Sluisbuurt gevierd. Veerpont F9 vaart tussen de Ertskade op Sporenburg en de Sluisbuurt drie keer per uur heen en weer doordeweeks van 7 tot 19 uur Dit bespaart je een omweg via de Amsterdamse brug. Let wel, van deze pont kunnen alleen voetgangers en fietsers gebruik maken.
Aanvankelijk werd er een fietsbrug geprojecteerd tussen Sporen-burg / Oostelijk Havengebied en het Zeeburgereiland. Maar het werd een tijdelijk veerpont voor een periode van zeven jaar. Wat ging er aan dit besluit vooraf?
Geluiden uit Oost is gaan praten met diegene die zich hebben bezig gehouden met de totstandkoming van deze verbinding; ambtenaren, de bewoners van de eilanden, de schippers van het veer en Rijkswaterstaat. Is een veerpont de beste oplossing?
Hier verschillen daar de meningen over als je het de bewoners van Sporenburg, Zeeburgereiland, Rijkswaterstaat, de Koninklijke Binnenvaart Nederland of de gemeente Amsterdam, vraagt. En gaat er ooit nog wel een fietsbrug komen? Luister naar Pont F9: een betwiste verbinding.... waarin Tineke Kalk en Leon Paquay op onderzoek uitgaan.
Interview en samenstelling: Tineke KalkOpnametechniek en montage: Leon Paquay
Muziek: Blue Dot session |Blue Shift
Lied Heen en Weer: Jaap Somson -
Het Lloyd Hotel is enige tijd geleden verkocht en overgegaan in buitenlandse handen. Het interieur wordt ingrijpend aangepast en daarmee is het oude Lloyd hotel voorgoed geschiedenis. Reden voor Geluiden uit Oost om te gaan praten met de voormalige directeur van het Lloyd, Piet Boogert die jarenlang samen met Suzanne Oxenaar en Otto Nan gezicht hebben gegeven aan dit eerste een tot vijf sterren hotel ter wereld.
Achttien jaar heeft hij, als general manager dit befaamde hotel door roerige en succesvolle jaren heen geleid. Onder het genot van een kop koffie en Puccini bonbons praat hij ons bij over zijn jeugd, zijn loopbaan, het ontstaan van het Lloyd Hotel, de formule, de branche en de verkoop.
Interview: Tineke KalkSamenstelling en techniek: Leon Paquay
Muziek: Blue Hotel | Chris Isaak
Arizona Moon - Junca - The Telling | Blue dot sessions |
-
Op 17 november jl. was Lavinia Meijer te gast bij de culturele talkshow Pittige Mosterd in de nieuwe KHL. In een afgeladen zaal ging zij in gesprek met Maureen Kamphuis over haar opleiding en werkpraktijk. Diverse thema's kwamen aan bod, techniek, netwerk,en hoe kun je je brood verdienen, Een aantal speciale samenwerkingsprojecten met Philip Glass en Abdelkader Benali werden besproken. De zaal lag aan haar lippen en werd uiteindelijk meegenomen in een collectieve meditatiesessie. Kortom een unieke ervaring. Duur: 28 minuten
Geluidsregistratie: Maarten EilanderPresentatie: Maureen Kamphuis
Samenstelling podcast: Leon Paquay
Muziek: Lavinia Meijer en Philip Glass
-
Op 13 okt 2022 was Ivo de Wijs te gast bij de culturele talkshow Pittige Mosterd in de nieuwe KHL.
In Pittige Mosterd krijgen creatieven, (levens)kunstenaars en andere cultureel ingestelden uit de Oostelijke Eilanden een kijkje in het werk en leven, de dromen en ambities van een bekende buurtgenoot. Maureen Kamphuis vroeg Ivo de Wijs naar zijn geheime inspiratie en lokte hem uit om uit eigen werk voor te dragen. Het werd een avond met taalschoonheid en humor. Luister en geniet van deze amusante buurtgenoot, tekstdichter en liedschrijver.
Presentatie: Maureen KamphuisGeluidsopname: Maarten Eilander
Podcast samenstelling / interviews: Leon Paquay
-
Op vrijdag 16 sept '22 was het een drukte van belang in de Meevaart waar het 10 jarig bestaan van de MAKKIE werd gevierd.
De makkie is een munt waarmee vrijwilligers gehonoreerd worden voor hun inspanning. Met deze vergoeding kunnen ze sparen om uitgaven te doen in de buurt. Het initiatief dateert van 2012. Winkeliers in de buurt werden benaderd om mee te doen met dit initiatief. Door corona is het gebruik terug gelopen.Vandaag werd het startschot gegeven voor een nieuwe campagne waarbij de munt opnieuw op de kaart gezet wordt. Ook wordt er gewerkt aan een Makkie-app waarmee op je telefoon kunt betalen of verdienen.
Meer weten over de MAKKIE, kijk op: makkie.amsterdam
Muziek:
Ya Nas | Bachar Mar-Khalifé
For The Love of Money | O'Jays
Money's Too Tight (To Mention) | Simply RedPosters: Studio Teekens
Samenstelling podcast: Leon Paquay
-
Op 10 en 11 september jl. vond de jaarlijkse Monumentendag plaats. Je kunt dan door het hele land bijzondere objecten van binnen en van buiten, gaan bekijken. Ons stadsdeel ademt geschiedenis en er zijn gelukkig veel historische panden bewaard gebleven. Dit weekend waren er een paar bijzondere plekken te bekijken. Bij monumenten denk je vaak aan grote prachtig gerestaureerde panden maar nu kon je een kijkje nemen in een project dat nog volop in transformatie is en een klein, bijna onopvallend juweeltje. Beide locaties zijn erop gericht een speciale band met de buurt op te bouwen.
Het badhuistheater Boerhaaveplein
Het badhuisje dateert van 1921 en is tot 1982 in gebruik geweest. In het begin van de twintigste eeuw hadden veel Amsterdamse woningen geen aparte badkamers, men waste zich aan de gootsteen in de keuken. Om de hygiene te bevorderen bouwde Amsterdam in verschillende wijken badhuizen waar de wijkbewoners tegen een geringe vergoeding konden douchen.In de jaren '60 kregen steeds meer woningen de beschikking over een aparte badkamer met douche of bad. Daarmee verviel de functie en werden ze langzamerhand gesloten en met de sloophamer bedreigd. En zoals met veel belangrijke panden hebben buurtbewoners actie ondernomen om de gebouwen een andere functie te geven. Luister naar Mike Manicardi, de belangrijkste aanjager om van het badhuis aan het Boerhaave-plein een community theater te maken.
Wil je meer weten over de programmering van Mike's Badhuistheater of je opgeven als vrijwilliger volg dan deze link
Wil je meer weten over de geschiedenis van het badhuis, kijk dan op deze link
Van Gendthallen
Het Oostenburger-eiland was vroeger een groot industrie-gebied waar Werkspoor een belangrijk aandeel in had. Werkspoor kreeg begin 20e eeuw een grote order uit Zuid Afrika om locomotieven en wagons te leveren. Later schakelde het bedrijf over naar ook andere industriele producten zoals inpakmachines en scheepsmotoren.
De van Gendthallen zijn aangekocht door Eduard Zanen, een van de oprichters van Bugaboo, en werkt samen met Bureau Braaksma & Roos (restauratiearchitecten) om het complex in oude luister te herstellen. Veel aandacht ook om het gebouw energiezuinig te ontwikkelen. Er zullen werkruimten komen voor start-up's en horeca. Het gebouw wordt publiekelijk toegankelijk.Meer weten over de restauratie van dit enorme complex, volg deze link
Muziek: What it's Like - Everlast
Podcast samenstelling: Leon Paquay -
Het plein voor het stadsdeelkantoor Oost is gevuld met een serie portretten van jongeren die open over hun depressie- periodes durven te praten. De foto's zijn daar te zien van 19 september tot 10 oktober 2022. Met behulp van een QR-code kun je het verhaal achter het beeld te weten komen. Naast de tentoonstelling is er ook een krant uitgegeven door stichting Open Mind. Geluiden uit Oost was bij de opening van de tentoonstelling en sprak met de initiatiefneemster Mirjam Stoop
De urgentie van deze problematiek werd onderstreept door het onlangs in het nieuws gekomen onderzoek van Jolien Dopmeijer, waaruit bleek dat studenten steeds meer worstelen met psychische klachten. De GGZ instellingen zijn overbelast, functioneren gebrekkig en kunnen vaak pas na een half jaar "acteren". Het onderzoek vond plaats onder ruim 3000 studenten en Dopmeijer schrok van de ernst en omvang van de problematiek. Meer dan de helft van de studenten bleek angst- en somberheidsklachten te hebben, en ruim 40 procent rapporteerde gevoelens van eenzaamheid. Ruim 70 procent ervoer prestatiedruk. “Natuurlijk zijn er altijd problemen geweest bij jonge mensen die volop in een ontwikkelingsfase zitten. Echter de maatschappij verandert snel. Die is meer prestatiegericht geworden, de concurrentie met je omgeving is belangrijker geworden. Tegelijkertijd ligt de druk om gelukkig te zijn hoog.” En mede door social media is de nadruk op het uiterlijk steeds belangrijker geworden.
Deze problematiek zegt iets over de samenleving waarin we leven en de tentoonstelling nodigt uit hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Samenstelling podcast en overige foto's Leon Paquay
Muziek: Blackbird | Jeff Beck -
Podcastmaker Tineke Kalk vraagt zich af of er nog nazaten van Jan Wilmink in leven zijn. Ze komt er achter dat de negentig jarige Joyce Kopp, schoondochter van Niesje Wilmink, de oudste dochter van Jan Wilmink, nog leeft. Joyce heeft niet alleen Niesje gekend, maar ook Annie Greve, de tweede vrouw van Jan Wilmink. Wat levert dit interview aan nieuwe inzichten op?
En wat is uiteindelijk de nalatenschap van Jan Wilmink? Naar KHL president-commissaris Karel van Aalst is een straat vernoemd gekregen en van KHL commissaris Ernst Heldring is er een monumentale uitgave van zijn herinneringen en dagboeken verschenen.
En wat rest van Jan Wilmink?
muziek
Song for our ancestors | Steve Miller Band
Romanian Folk dances | Kurt NikkanenMet dank aan Joyce Kopp
Eindmix: Teejay Studio | Music & Sound Design
-
De Koninklijke Hollandsche Lloyd mag dan redelijk de Eerste Wereldoorlog uitkomen zijn, de oorlog heeft een negatieve weerslag op de wereldeconomie en handel. Jan Wilmink gaat dan ook op zoek naar nieuwe gebieden waarop hij zijn schepen kan inzetten en begeeft zich op het terrein van de Koninklijke Nederlandse Stoomvaart Maatschappij waar Ernst Heldring directeur van is. Omdat Ernst Heldring ook commissaris van de KHL is, wordt hij door deze beslissing in een onmogelijk pakket gebracht.
Het Lloydhotel, in 1921 opgeleverd, wordt meteen uitgeroepen tot een van de beste landverhuizers-hotels ter wereld. De financiële situatie van de Koninklijke Hollandsche Lloyd is echter inmiddels zo verslechterd dat de raad van commissarissen onder leiding van president Karel van Aalst een paar dure passagiersschepen wil verkopen. Maar is Jan Wilmink daartoe wel bereid? Of neemt hij dan nog liever ontslag?
Muziek
Song for our ancestors Steve Miller Band
Romanian Folk dances Kurt Nikkanen
The second detail Thom WillemsDe stemmen die u hoorde zijn van: Wessel van der Heyden, Gerrit Jolink, Rob de Krieger, Alex Leenders, Nelleke Oepkens, Peter Propstra, Ruud van Soest, Lilly Ukraine, Marijn Verlangen,Theo van der Vos en Piet van de Waals
literatuur
Ernst Heldring: Herinneringen en dagboek, 1871 – 1954
Koninklijke Hollandsche Lloyd, L.I. Von Münching,
Lloyd Hotel Annette Lubbersfoto’s Lloyd hotel, Ontsmettingsgebouw: Marcel de Cnock
Archieffoto's: Beeldbank Amsterdam
Eindmix:Teejay Studio | Music & Sound Design
-
In deze vierdelige podcast serie "De Napoleon van de stoomvaart" gaat podcastmaker Tineke Kalk op zoek naar wie Jan Wilmink was. Ruim honderd jaar geleden bouwde deze zoon van een Zwolse schoenmaker als directeur van de Koninklijke Hollandse Lloyd een scheepvaartimperium op.
Met zijn passagiersschepen vervoert hij duizenden landverhuizers naar Zuid Amerika. En voor hen verrijst aan de Oostelijke Handelskade het beste landverhuizers-hotel ter wereld: het Lloyd hotel.
Jan Wilmink houdt helaas geen dagboek bij zoals zijn tijdgenoot Ernst Heldring die in tegenstelling tot Jan Wilmink wél tot de elite van de Amsterdamse scheepvaart behoort. Hij zal niet alleen Jan Wilminks stormachtige opkomst, maar ook zijn tragische val boekstaven.
Begin vorige eeuw dreigt de jonge Zuid Amerika Lijn failliet te gaan. Ernst Heldring, directeur van de KNSM, gaat op zoek naar iemand die kennis heeft van de vaart op Zuid Amerika en komt uit bij Jan Wilmink. Onder zijn leiding maakt de Zuid Amerika Lijn een doorstart onder de naam de Koninklijke Hollandsche Lloyd.
De nieuwe stoomvaartmaatschappij specialiseert zich in het vervoer van Oost-Europese landverhuizers. De concurrentie op dit gebied is echter moordend. Jan Wilmink overtuigt president-commissaris Karel van Aalst dat de KHL zich als nieuwkomer kan onderscheiden door de aanschaf van twee van de grootste en meest luxueuze passagiersschepen ter wereld, de Gelria en de Tubantia
Muziek
Preparing the fleet | Trevor Morris
Song for our ancestors | Steve Miller Band
Clog dance uit La fille mal gardée | Ferdinand Hérold
Romanian Folk dances |Kurt Nikkanen
Spring | Max Richter
Light Cavalry OuvertureLiteratuur
Ernst Heldring: Herinneringen en dagboek, 1871 – 1954
Koninklijke Hollandsche Lloyd, L.I. Von Münching,
Lloyd Hotel, Annette LubbersDe stemmen die u hoorde zijn van
Bert Franssen, Wessel van der Heyden, Alex Leenders, Brian Man, Dieneke Plompen, Peter Propstra, Sam Smakman, Ruud van Soest, Jan Teitsma, Theo van der Vos en Piet van de Waals
Eindmix:Teejay Studio | Music & Sound Design
-
In deze vierdelige podcast serie "De Napoleon van de stoomvaart" gaat podcastmaker Tineke Kalk op zoek naar wie Jan Wilmink was. Ruim honderd jaar geleden bouwde deze zoon van een Zwolse schoenmaker als directeur van de Koninklijke Hollandse Lloyd een scheepvaartimperium op.
Met zijn passagiersschepen vervoert hij duizenden landverhuizers naar Zuid Amerika. En voor hen verrijst aan de Oostelijke Handelskade het beste landverhuizers-hotel ter wereld: het Lloyd hotel.
Jan Wilmink houdt helaas geen dagboek bij zoals zijn tijdgenoot Ernst Heldring die in tegenstelling tot Jan Wilmink wél tot de elite van de Amsterdamse scheepvaart behoort. Hij zal niet alleen Jan Wilminks stormachtige opkomst, maar ook zijn tragische val boekstaven.
Begin vorige eeuw dreigt de jonge Zuid Amerika Lijn failliet te gaan. Ernst Heldring, directeur van de KNSM, gaat op zoek naar iemand die kennis heeft van de vaart op Zuid Amerika en komt uit bij Jan Wilmink. Onder zijn leiding maakt de Zuid Amerika Lijn een doorstart onder de naam de Koninklijke Hollandsche Lloyd.
De nieuwe stoomvaartmaatschappij specialiseert zich in het vervoer van Oost-Europese landverhuizers. De concurrentie op dit gebied is echter moordend. Jan Wilmink overtuigt president-commissaris Karel van Aalst dat de KHL zich als nieuwkomer kan onderscheiden door de aanschaf van twee van de grootste en meest luxueuze passagiersschepen ter wereld, de Gelria en de Tubantia
Song for our ancestors | Steve Miller Band
Clog dance uit 'La fille mal gardée' | Ferdinand Hérold
Romanian Folk dances |Kurt Nikkanen
Scotland the brave | The Drums & Pipes
Wiegelied | Johannes BrahmsDe stemmen die u hoorde zijn van:
Theo van der Vos, Alex Leenders, Wessel van der Heyden, Piet van de Waals, Ruud van Soest, Bert Franssen, Cees de Groot, Corrie Rikkers, Nelleke Oepkes, Sander van Hulsenbeek en Rob de Krieger
Literatuur
Ernst Heldring: Herinneringen en dagboek, 1871 – 1954
Koninklijke Hollandsche Lloyd, L.I. Von Münching,
Lloyd Hotel, Annette Lubbers, 2004Logo: Winny Ros
Foto's: Beeldbank stadsarchief Amsterdam
Eindmix: Teejay Studio | Music & Sound DesignMet dank aan het Stadsdeel Amsterdam Oost die dit project financieel heeft ondersteund.
-
Op 8 juni jl. verzamelden zich een veertigtal bewoners uit het Oostelijk Havengebied bij de Binnenbocht, een nieuwbouwcomplex aan de Cruquiusweg, om kennis te nemen van de manier waarop de appartementen op dit deel van het eiland verwarmd wordt. Veel buurtgenoten waaronder vertegenwoordigers van VvE’s zijn benieuwd hoe de huizen op Cruquius verwarmd en gekoeld worden zonder gas.
Roy Vuulink (WarmGedeeld, verantwoordelijk voor de installatie) en Pierre Mostert (Arup) vertelden ons hoe het werkt en hoe eigendom, beheer en exploitatie van het verwarmings/koelingsproces geregeld zijn. “Cruquius bestaat uit zes deelproject- en met elk hun lokale warmtenet. Aan de basis van dit warmtenet ligt een warmte-koudeopslagbron (WKO), in combinatie met water/water-warmtepompen. Bovendien wordt gebruik gemaakt van energie uit het oppervlaktewater (EOW) van de Entrepothaven. In de woningen is gekozen voor vloerverwarming die in de zomer bovendien voor koeling zorgt”.
De vraag is of dit soort systemen ook in de bestaande bouw toe te passen zijn. In deze gebouwen zijn immers slechts radiatoren aanwezig en geen vloer verwarmingssystemen. Een aardige puzzel voor de VvE's.
Luister naar een impressie van deze bijeenkomst.
Reportage en samenstelling: Leon Paquay
Muziek: Ten Years After - I'd love to change the world - Show more