Episodes
-
I næste uge stemmer vi om det danske forsvarsforbehold, men det har været svært for JA-partierne at pege på, hvad det helt konkret vil betyde. Én konkret historie går dog igen. Hvis vi sløjfer forbeholdet, så kan danske soldater deltage i EU-missioner som den i Bosnien-Herzegovina. Der er ikke nogen fysiske sammenstød, men 1100 europæiske soldater er lige nu i Bosnien-Herzegovina for at holde øje med en ulmende konflikt, der giver de lokale mindelser om optakten til 90'ernes blodige borgerkrig. Genstart tager til Bosnien-Herzegovina med DRs forsvarsanalytiker, Mads Korsager, for at se, hvad der kan vente danske soldater.
Vært: Anna Ingrisch. -
Berit Olesen får amputeret begge sine ben med ti dages mellemrum. Og nu - et år efter - er hun i tvivl om, om det overhovedet var nødvendigt. Det viser sig nemlig, at op mod 47 personer hvert år i Region Midtjylland kan have fået amputeret deres ben, selvom det kunne være undgået. Sammen med godt 4000 andre mennesker venter Berit nu på svar på, om hendes ben-amputationer var unødvendige. Hvordan kunne det ske?
Theis Lange Olsen, journalist på P4 Østjylland, opruller forløbet om amputationerne i Region Midtjylland.
Vært: Anna Ingrisch. -
Missing episodes?
-
Historien om Ivan er utrolig. I 2015 flygter han fra Ukraine på grund af en farlig frihedskamp og ender i et årelangt kafkask asyl-bureaukrati i Danmark. Indtil han ender med at få tildelt asyl i Grønland, som den første flygtning nogensinde. Han bliver grønlandsk mønsterborger, men da invasionen af Ukraine begynder, kan han ikke blive. Han vil tilbage til det land, han flygtede fra for at kæmpe dets overlevelse, og den kamp har nu kostet ham livet.
Forfatter Kristian Husted var gode venner med Ivan, og fortæller om, hvordan Grønlands første flygtning faldt for sit hjemlands frihed.
Vært: Anna Ingrisch. -
Venstre-nestoren og en af de mest betydningsfulde politiske skikkelser Claus Hjort Frederiksen stod overfor en retssag og en mulig dom for landsforræderi - men er nu blevet fredet i 11. time.
For første gang i Danmarkshistorien har landets politikere besluttet at beskytte en politiker, så Claus Hjort stik imod rigsadvokatens anbefalinger ikke kan stilles for en dommer.
Hvordan havnede den garvede og betydningsfulde politiker i centrum for en historisk spion-skandale? Og hvorfor blev han fredet af sine politiske kollegaer?
Tidligere justitsminister og politisk analytiker Hans Engell fortæller om den historiske spionskandale - og manden der pludselig blev centrum i den.
Vært: Anna Ingrisch. -
I mere end 200 år har svenskerne været neutrale. De har holdt sig helt ude af militære alliancer og set sig selv som et foregangsland for nedrustning og fred. Men søndag aften skifter Sverige radikalt kurs. Landets socialdemokratiske statsminister, Magdalena Andersson, bakker nu op om et NATO-medlemskab, og få dage senere er ansøgningen sendt afsted. Hvad betyder svenskernes farvel til 200 års neutralitet og alliancefrihed? Anna Gaarslev, DRs Europakorrespondent, fortæller om svenskernes udenrigspolitiske identitetsskifte.
Vært: Anna Ingrisch. -
To Hollywoodstjerner bliver stormende forelsket. De gifter sig hurtigt og bliver skilt endnu hurtigere. De beskylder hinanden for voldelige og psykiske overgreb og ender i retten med live-transmission af hele det destruktive forhold. Skilsmissen mellem Johnny Depp og Amber Heard er ekstrem grim, men nu er den også blevet både offentlig og politisk. I denne uge slutter retssagen, men er det måske i virkeligheden folkedomstolens dom, der er den vigtigste?
Berlingskes kulturjournalist Sarah Iben Almbjerg fortæller.
RETTELSE: Slutning på retssagen er udskudt til uge 21.
Vært: Anna Ingrisch. -
I bazaren bliver Masuma og hendes 10-årige datter stoppet af Taliban. De vil have dem til at dække deres ansigter til, sådan som det kræves i et nyt påbud, der blev udstedt den 7. maj. Hvis ikke de adlyder, kan deres mandlige slægtninge blive straffet med fængsel. Påbuddet er bare det seneste i en række af nye love og regler, der undergraver piger og kvinders frihed i Afghanistan. Nanna Muus Steffensen, journalist og fotograf bosat i Kabul, fortæller hvordan ni måneder med Taliban ved magten har forandret Masuma og andre afghanske kvinders liv.
Vært: Anna Ingrisch. -
TV2-dokumentaren om krænkelser og mobning på Herlufsholm Kostskole er blevet en gevaldig sten i de royale sko. I 2021 startede Prins Christian på Herlufsholm og til sommer bliver prinsesse Isabella også elev på den prestigefyldt og traditionsrige skole. Beretningerne om vold og overgreb på skolen får Kongehuset til prompte at reagere. Men de vil se tiden an - før de vil trække deres børn ud af skolen.
Jakob Steen Olsen, Berlingskes kongehus kommentator, udlægger den kongelige knibe på Herlufsholm.
Vært: Anna Ingrisch. -
Han er bare ung teenager da han mister sine forældre. Alligevel spiller han kamp dagen efter. Han er en fodboldstjerne, bliver kaldt plæneklipperen - og kommer i fængsel for at nikke en skalle. Stig Tøfting er berømt for sit hårde arbejde på banen. Og for sin attitude. Nu er hans liv blevet opført på en teaterscene for udsolgte sale. I den anledning taler vi med Tøfting om, hvordan det er at blive konfronteret med sin fortid, når man aldrig ser sig tilbage.
Vært: Anna Ingrisch. -
"Det stille skrig" er navnet på en kontroversiel video, der viser en abort fra fosterets perspektiv.
Lige siden Ronald Reagan viste videoen i det Hvide Hus, har abortspørgsmålet splittet USA's politikere. I al den tid har en højesteretsdom fra 1973 sikret alle amerikanske kvinder ret til fri abort. Men nu er USA måske ved at omskrive sin aborthistorie, for i et læk kan man læse, at et flertal i højesteretten vil trække den 50 år gamle afgørelse tilbage. DR's kulturkorrespondent Sandra Brovall fortæller, hvordan abortspørgsmålet er blevet en af USA's mest betydningsfulde politiske slagmarker.
Vært: Simon Stefanski. -
Bookmakerne sætter alle deres penge på, at Ukraine bliver den ubestridte vinder af årets Europæiske Melodi Grandprix. Rusland derimod er sparket ud allerede inden den første semifinale, der afholdes i aften i Italien. Eurovision skulle forene de europæiske nationer efter 2. Verdenskrig - et slags upolitisk fredsprojekt - men nu er krigen tilbage i Europa, og således har storpolitik endnu engang sneget sig ind i verdens mest sete tv-show. Men hvad kan man bruge glimmer, glamour og 12 point til, når ens land er under angreb?
Tidligere Eurovision-kommentator Ole Tøpholm kaster glans over årets Melodi Grandprix.
Vært: Simon Stefanski. -
I dag d. 9. maj markerer Rusland sejren over Nazityskland i 1945.
Her mindes man de millionvis af russere, som døde under 2. Verdenskrig. Men russernes kamp mod nazisterne er slet ikke forbi endnu. For bomber falder i Ukraine under et påskud om at ville af-nazificere landet, Astrid Lindgren hænger på plakater i Moskva anklaget for at være nazist, og Hitler var faktisk jøde ligesom Zelenskyj.
Hvorfor har Rusland absolut et behov for at stemple alle deres fjender som nazister? DRs Ruslandskorrespondent Matilde Kimer tager os med ind i den russiske folkeånd og fortælling.
Vært: Anna Ingrisch. -
Iført cowboyhat og mørke Aviater-solbriller byder verdens rigeste mand, Elon Musk, velkommen til lanceringen af Teslas nye fabrik i Texas. Temaet for lanceringen er 'cyber rodeo', og på mange måder indkapsler den essensen af Elon Musk, og hans opkøb af Twitter. Ifølge ham selv gør han det for ytringsfrihedens, demokratiets og civilisationens skyld. Men købet vækker ramaskrig, og hans kritikere beskylder ham for at undergrave alt det, han vil redde. Hvorfor skal verdens rigeste mand ikke bare have lov til at købe det, han begærer? Adam Moe Fejerskov, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, fortæller om space cowboyen Elon Musk.
Vært: Simon Stefanski. -
I går talte Zelenskyj igen til danskerne, og det er som om, at de mange lovprisende taler fra hans krigsbunker - får både Danmark, EU og hele Vesten til at tage sig gevaldigt sammen. Krigen har forenet Vesten på ny, og vi garanterer, at vi er villige til at ofre os i krigen. Men hvad skal der egentlig til for at samle hele verden i en fælles front mod Rusland? Rune Lykkeberg er chefredaktør på Information og følger både begejstret og bekymret med i, om Vesten vil gøre, hvad der skal til.
Vært: Simon Stefanski. -
Sporløst forsvinder flere og flere ulve I Vestjylland. For nylig er et tredje ulvepar i Ulfborg-reviret forsvundet ud af det blå. Forskerne kan ikke forklarer deres forsvinden og man frygter derfor, at ulvene er blevet dræbt af mennesker. For siden ulven kom til Danmark i 2012, har den skabt så stærke følelser, at den har ledt til eksplosive debatter, dødstrusler og ulvedrab. Er ulven unik vild dansk natur eller er den et farligt dyr, som vi bør beskytte os imod? Journalist Helge Røjle fortæller om ulvedebatten og de følelser ulven vækker.
Vært: Anna Ingrisch. -
Tonsvis af slam er allerede blevet fragtet på pram fra Lynetteholmen til Køge Bugt hvor det er blevet dumpet. Borgere, NGO'er og eksperter har længe råbt op om mulige miljøkonsekvenser, mens myndigheder har fastholdt at omfattende miljøundersøgelser har vist, at miljøet i Køge Bugt ikke tager skade. Men måske er de omfattende undersøgelser ikke helt så omfattende som myndighederne giver indtryk af. Meget tyder nemlig på, at miljøkonsekvenserne af slam-dumpningen i Køge Bugt blandt er delvist baseret på et fyrre år gammelt amerikansk studie - vel og mærke et studie som forskerne bag, slet ikke mener kan bruges i den sammenhæng. DR-journalist, Jonas Deiborg - der kom på sporet af det gamle studie - udlægger sagen.
Vært: Anna Ingrisch. -
I årevis har Medina været en af landets største og mest ombejlede popstjerner. Hun har været omklamret af sladderjournalister og paparazzifotografer, og er blevet forgudet og dyrket af tusinder begejstrede beundrere. Samtidig er hun blevet mentalt terroriseret af fans, hvor besættelsen af hende har været grænseløs. Stalkere, som spøger og endda dukker op i hendes seng. Hvordan former 14 års berømmelse et liv? Sådan spørg' dagens Genstart, der byder Velkommen til Medina.
Vært: Anna Ingrisch. -
Hun er en af verdens mest magtfulde chefredaktører. Alligevel står pressefrihed ikke højt på hendes ønskeliste. Tværtimod. Margarita Simonyan, chefredaktør for den verdensomspændende russiske tv-station RT, erklærer sig for nyligt som tilhænger af fuld censur. Hun taler for en total nedlukning af vestlige medier og for at Rusland kontrollerer sine egne medier efter kinesisk forbillede. Hvad siger Margarita Simonyans censur-drømme om, hvor Rusland er på vej hen? Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, fortæller om den indflydelsesrige, russiske chefredaktør.
Vært: Anna Ingrisch. -
"Vi har hele tiden sagt, at Nord Stream 2 er et våben - en forberedelse til en stor krig - og hver gang har svaret været, at det bare handlede om økonomi", sådan siger Zelinskyj, da han taler til den tyske Bundestag, og således sender han en knytnæve lige i maven på den dårlig tyske samvittighed. Tyskland er nærmest blevet symbolet på en grådighed, der har fået Vesten til at se bort fra alle de advarselslamper, der ellers blinkede så tydeligt omkring Putin. Og det er Tyskland man ser fordømmende på, når man skal forklare hvorfor det meste af Europa hver dag, til gengæld for olie, kul og i særdeleshed naturgas, sender milliarder og atter milliarder af kroner til Rusland. Milliarder som Putin kan bruge til krigen. Mathias Sonne, Informations Europa- og Tyskland Korrespondent, fortæller hvorfor det er så svært for Tyskland at vinke farvel til Ruslands energi.
Vært: Anna Ingrisch. -
Hun er flygtning, uddannet læge og et kvindeligt fodboldikon. Historien om Nadia Nadim har i årevis været det rene helteportræt.
Men da hun præsenteres som officiel ambassadør for det skandaleramte VM i Qatar begynder kritikken at hagle ned over hende.
Hvorfor sætter Nadia Nadim sit stjerneimage på højkant for den udskældte ørkenstat Qatar? Og er kritikken hyklerisk, når vi stadig sender det danske landshold afsted?
Det taler vi med radiovært og fodboldfan Amalie Bremer om.
Vært: Anna Ingrisch. - Show more