Episodes
-
In de vierde en tevens laatste aflevering praat Hanna Verboom met Roos Moggré. Tien jaar geleden kampte Roos met een burn-out en paniekaanvallen; plotseling lag ze op de wc-vloer te hyperventileren. “Het was op, ik was helemaal leeg en had niks meer te melden. Ik kon om alles huilen en durfde de Albert Heijn of auto niet meer in".
Inmiddels weet Moggré hoe belangrijk het is om over je mentale gezondheid te praten. Tegelijkertijd herkent ze de schaamte en onzekerheid die velen rondom psychische kwetsbaarheid voelen. Vanuit die ervaringen gaat ze in haar boek 'Altijd blijven scheren' met bekende mannen in gesprek over psychische kwetsbaarheid. In de gesprekken vertellen de mannen Moggré bijzonder openhartig over hun donkerste periodes.
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering praat Hanna Verboom met Vera van Zelm. Ze kampte met depressies en drie jaar geleden kreeg ze de diagnose ADHD. De depressies zorgden ervoor dat ze de hoop verloor en ze ontwikkelde een zelfhaat die alles overnam.
Vera vertelt over de twee keer dat ze diep in een depressie belandde, tot de crisisdienst aan toe. De tweede keer was ze al samen met de man met wie ze nog steeds is. “Achteraf kon ik pas voelen hoe heftig dit ook voor hem was, de periode daarna overviel me dat enorm."
Haar advies: “Denk niet: hoe verander ik mezelf, maar accepteer dat je brein anders werkt.”
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Missing episodes?
-
In de tweede aflevering praat Hanna Verboom met Joshua Nolet. De zanger van Chef’Special vertelt onder meer over zijn bipolaire stoornis en de invloed die de diagnose op hem heeft: "Het voelt alsof je niet kunt vertrouwen op wie je bent, wat je denkt en hoe je functioneert. Dat geeft een heel onveilig gevoel." Over de donkerste periodes zegt hij: "Je wilt gewoon dat het stopt, dat het ophoudt."
Ook bespreken ze zijn ADHD I-diagnose en het verlangen naar erkenning dat daarbij komt kijken. "Bij mij uit het zich niet naar buiten toe, maar in een hoofd dat gemakkelijk afgeleid is. Je voelt je een idioot als dingen niet lukken, maar je bent geen idioot. Je functioneert gewoon anders."
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In de eerste aflevering is Jet van Nieuwkerk te gast. Ze vertelt onder andere over de eerste keer dat ze een paniekaanval kreeg en wat voor impact dat op haar heeft gehad, zowel mentaal als fysiek: 'Ik dacht echt dat ik verlamde, dat mijn hele lijf het niet meer deed'. Ook praten ze over het (moeilijk) uiten van gevoelens - iets wat Jet van huis uit niet echt heeft meegekregen - en is Jet open over de momenten waarop ze worstelde met haar eetstoornis: 'Een eetstoornis was voor mij iets zodat ik mij ergens aan vast kon klampen, omdat ik ergens anders de controle niet kon hebben'.
Worstel jij met eetproblemen en wil je daarover praten? MIND Korrelatie geeft individueel advies en psychische hulp aan iedereen die daarom vraagt. Dit kan anoniem, zowel telefonisch (0900-1450) als online.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
48% van Nederland krijgt in hun leven een psychische diagnose, burn-outs niet meegerekend. Dat is dus 1 op de 2 mensen. Waarom moeten we zo nodig een stempel op deze mensen plakken? Want wat is normaal en wie bepaalt dat? Niet normaal zijn, is juist hartstikke normaal.
In de LINDA.podcast Goed bij je hoofd gaat Hanna Verboom in gesprek met o.a. Jet van Nieuwkerk, Joshua Nolet en Vera van Zelm. Aan de buitenkant zie je niks, maar ze hebben net als Hanna, en miljoenen andere Nederlanders, een psychische variatie – en wisten deze ‘kwetsbaarheid’ om te zetten in hun kracht.See omnystudio.com/listener for privacy information.