Episodes

 • Veckans gäst är författaren Kajsa Ingemarsson, med bakgrund som komiker, programledare och inte minst har hon också arbetat på Säpos kontraspionage… Nu beskriver sig Kajsa mer som en mystiker som skriver om personlig utveckling och andlighet, och är dessutom aktuell med nya boken 12 nycklar till ett magiskt liv. Vi pratar om drömmar och vårt medvetande, om relationen mellan själen och “min människa”. Kajsa reder också ut det här med egot och varför man inte ska lyssna blint på alla sina tankar. Vi får också höra Kajsas modiga och spännande personliga resa från Säpo, via radio och TV, feelgoodförfattare till att skriva böcker om andlighet och arbeta med drömmar. För oss låter det verkligen som ett magiskt liv!


  Här finns mer information om Kajsa och hennes böcker: https://kajsaingemarsson.nu


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vi är fascinerade av både sömn och drömmar och i det här avsnittet pratar vi med läkaren, forskaren och författaren Pontus Wasling om klardrömmar eller sk. lucid dreaming. Pontus förklarar fenomenet klardrömmar, hur de vanligtvis uppstår och hur han har forskat på det. Det finns verkligen oanade möjligheter när man kan styra sina drömmar, i allt från att träna på sin golfsving till spännande äventyr med kändisar. Pontus berättar om olika exempel på människor som klardrömmer samt ger oss knepen i hur man kan träna upp sig i att klardrömma själv om man vill, även om alla kanske inte lyckas.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • I det här avsnittet pratar vi med ingenjören och biohackaren Daniel Larsson som är en av grundarna till Biohacking Collective. Sedan biohacking blev ett begrepp för 10 år sedan har fler och fler upptäckt hur man kan öka sin energi och förbättra hälsan med hjälp av olika “hacks”. Allt ifrån ketogen kost och fasta till att optimera sin sömn och mer eller mindre avancerade gadgets. Men även att jobba med sitt mentala välmående och andliga utveckling - spiritualitet.


  Vi får veta Daniels bästa hacks som han använder själv till exempel olika typer av ljusterapi, syrgaskammare och ozonterapi. Vi pratar om sömn, hormonell hälsa, fertilitet och hur man kan öka upp testosteronet med träning, tillskott och silverkalsonger.


  Vi pratar om kroppsterapi som de-armouring och andra verktyg för att bearbeta trauma och möta sig själv. Hur spännande eller läskigt låter det inte att frivilligt stänga in sig i ett mörkt rum i ett kloster i en vecka?!

  Och hur blev färgen som man färgar jeans med ett av de hetaste biohackingtrenderna just nu? Allt detta och mer därtill!


  Här hittar du Biohacking Collective: https://biohackingcollective.com


  På Instagram hittar du Daniel som @biohackad 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet pratar vi med Jeanette Hedström som var med om en nära döden-upplevelse i samband med en allvarlig bilolycka. Jeanettes berättelse är otroligt stark och gripande, men det som framförallt är så spännande är hur Jeanettes liv efter olyckan påverkades av hennes upplevelse. Vetskapen om att döden mer handlar om att skifta form snarare än att försvinna är en kraftfull insikt. Det blir en ny sanning och ett verktyg som förändrat hennes liv.

  Det här är också en berättelse om trauma, smärta och läkning. Det handlar om mod och att våga lita på sin egen sanning. Jeanette berättar hur hon har dragit lärdom av sin läkningsprocess efter olyckan och sin nära döden-upplevelse för att hjälpa andra att läka med sitt verktyg Healing Doll.


  Här hittar du mer information om Jeanette:

  https://www.sjusjoar.se/


  https://healingdoll.se 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet forskningspanar vi med Hans Zingmark, som är läkare och specialist inom intern- och lungmedicin och är anställd som överläkare på lungkliniken i Halmstad. Nära döden-upplevelser beskrivs som en upplevelse av ett förändrat tillstånd av perception under, eller i samband med livshotande episoder såsom: hjärtstopp, massiva blodförluster, stroke, skallskador, drunkningsolyckor et cetera. Hans berättar om sin egen studie som publicerades i januari 2023 som heter Near-death experiences and the change of worldview in survivors of sudden cardiac arrest: A phenomenological hermeneutical study.


  Det här är verkligen spännande forskning som kanske även ifrågasätter mycket av det vi tror vi vet. Samtidigt är det väldigt hoppfullt och inspirerande att få ta del av de berättelser från de människor som har haft en nära döden-upplevelse.


  Länk till studien hittar du här:


  https://www.pagepressjournals.org/index.php/qrmh/article/view/10241


  Mer information om nära döden-upplevelser och Hans arbete hittar du här:


  https://merom-ndu.se   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det här är ett avsnitt där vår hälsocoachvän Häla El Sheemy Washbrook intervjuar Dr. Natasha Campbell-McBride. Natasha är läkare, neurolog, neurokirurg, nutritionist och författare. Hon är skaparen av GAPS-dieten dvs Gut & Psychology Syndrome samt Gut & Physiology Syndrome. GAPS är ett kostprotokoll för att läka tarmen och balansera tarmfloran, allt för att skapa en så bra förutsättning som möjligt för människor att läka från grunden från en mängd symtom och diagnoser utifrån synen att “All disease begins in the gut”.


  Häla har gått dr Natashas utbildning till Certified GAPS Practitioner så vi tyckte att det passade bra att hon intervjuade Natasha. Den här gången med utgångspunkt i dr Natashas bok “Vegetarianism explained”. Vi berör bland annat drivkrafterna kring vegetarisk och vegansk kost, vilka fördelar och nackdelar på hälsan växtbaserad kost har och varför vissa mår bäst helt utan växter i sin kost.


  Den här intervjun är på engelska.


  Vi har tidigare intervjuat Natasha Campbell McBride i avsnitt 189.

  Vi har också intervjuat Häla i avsnitt 219 och 220 där vi pratar om sömn och kost.


  Här hittar du mer information om Natasha och hennes arbete:

  http://www.doctor-natasha.com/


  https://gapstraining.com 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet pratar vi med den regenerativa lantbrukaren Jörgen Andersson som driver Fjällbete i Åredalen. Jörgen föreläser också för både barn och vuxna, och är en av lärarna på kursen Regenerativt lantbruk och holistic management på Bäckedals folkhögskola. Jörgen har erfarenhet både av konventionellt och regenerativt lantbruk, och vi pratar om skillnaderna i vad det innebär som bonde och när det gäller påverkan på miljön. Men det går även djupare än så, det här är ett avsnitt som handlar om livet och döden och framförallt respekten och kärleken till allt levande. Det handlar också om gemenskap och att tillhöra ett sammanhang, om att välja att leva ett liv som främjar allt annat liv omkring oss. Det handlar om att vi människor har en fantastisk möjlighet att inte bara göra så lite skada vi bara kan, utan faktiskt förbättra och öka jordens och naturens förmåga att skapa liv. Vilket betyder att livsmedelsproduktion inte behöver påverka miljö och klimat negativt, utan tvärtom till och med öka den biologiska mångfalden både i och på jorden. Visst låter det hoppfullt?


  Här hittar du mer information om Jörgen och de källor han nämner i avsnittet:


  https://fjallbete.se 


  https://backedal.se/kurser/regenerativt-lantbruk-och-holistic-management/ 


  https://www.deathinthegarden.org


  https://www.youtube.com/watch?v=-9b6nwJayqY


  https://www.facebook.com/groups/1192475864140643  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet forskningsspanar vi tillsammans med Peter Martin. Peter är läkaren och medicine doktorn som lämnade läkemedelsforskningen och startade Funmed, en läkarklinikkedja som arbetar med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund. Idag pratar vi om en ny stor studie som heter Supplementing Glycine and N-Acetylcysteine (GlyNAC) in Older Adults Improves Glutathione Deficiency, Oxidative Stress, Mitochondrial Dysfunction, Inflammation, Physical Function, and Aging Hallmarks: A Randomized Clinical Trial.


  Glycin och Cystein är två viktiga aminosyror och den här studien visar vilka fördelar man kan få på hälsan hos äldre personer som tar tillskott av glycin och N-acetylcystein (NAC). Peter förklarar hur själva studien är upplagd och genomförd samt går igenom de spännande resultaten. Vi pratar också om vikten av kollagen i kosten och hur vi under evolutionen klarat oss utan några som helst tillskott. Det här är verkligen superspännande, så precis som titeln antyder så har det kopplingar till allt från oxidativ stress, mitokondriefunktion, inflammation till vår fysiska kroppsfunktion och åldrande. För alla som vill leva länge och bibehålla funktioner som att kunna resa sig från en stol, bära sina matkassar eller gå upp för en trappa, även upp i hög ålder, verkar det finnas mycket att hämta i just glycin och NAC.


  OBS! Doserna av glycin och NAC som de använde i studien är rejält höga och deltagarna screenas både före och under studien av medicinsk kunnig personal. Vi rekommenderar inte att du tar dessa höga doser av glycin eller NAC. Mer information om studien hittar du i länken nedan.


  Länk till studien hittar du här:


  https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/78/1/75/6668639


  Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se 


  Vårt avsnitt om anti-aging med läkaren Suzana Maltar Zoric hittar du här: https://shows.acast.com/halsosnack/episodes/254-suzana-maltar-zoric-longevity


  Peters avsnitt om oxalater hittar du här: https://shows.acast.com/halsosnack/episodes/157petermartin-varfordingronasmoothieintearsanyttigsommantrott- 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet träffar vi hälsoingengören och inspiratören Ewa Meurk igen. Vi närmar oss med stormsteg Sockerfria Dagen den 12:e oktober och varför inte värma upp med att gå till botten med hur socker faktiskt påverkar våra kroppar? Ewa berättar om olika typer av socker och varför vissa sorter är värre än andra. Vi pratar om skillnaden mellan hur friska celler tar upp och använder socker, jämfört med celler som har störningar i ämnesomsättningen. Ewa förklarar vad som är sockrets roll när det gäller metabola sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdom och övervikt/fetma. Vi pratar också om hur man kan förebygga metabol ohälsa genom att mäta och ha koll på sitt blodsocker. Vi delar såklart med oss av de allra bästa knepen för att slippa sockersug och att vara slav under sockermonstret. 


  Missa inte Sockerfria Dagen den 12:e oktober! Här kan du läsa mer om eventet: https://sockerfriadagen.se


  Med koden halsosnack15 får du dessutom 15% rabatt när du köper din biljett!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vi har återigen träffat den funktionsmedicinska läkaren Jannike Fernström och i detta avsnitt handlar specifikt om barn och unga. Ohälsan bland barn och unga har dessvärre ökat dramatiskt de senaste åren och det har nog inte gått någon förbi hur många som mår dåligt av olika anledningar. Allt ifrån bokstavsdiagnoser och autism, sämre mental hälsa och även allergier, magproblem och övervikt. Vi vägrar tro att det behöver vara så här och pratar om hur funktionsmedicinen kan hjälpa dessa barn. Vi har nämligen svårt att tro att det är våra gener som blivit sämre, utan vi är övertygade om att vi hittar svaret i vår kost och livsstil och att man genom att se till att alla viktiga funktioner i kroppen fungerar, kommer även hälsan och måendet påverkas positivt. Jannike berättar hur hon arbetar specifikt med barn, hur man kan tänka som förälder och delar enkla förändringar som kan göra stor skillnad för det enskilda barnet.


  Här är mer information om Jannike och Funmed: https://www.funmed.se 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Henrik Bunge är äventyraren som blev börs-VD på Björn Borg där han skapade en kultur för att främja optimal prestation. Här tränar alla på arbetstid, de har en obligatiorisk reflektionstimme varje vecka och man uppmuntrar till bra kost och att prioritera sömn. 2017 blev Henrik utnämnd till Årets Hälsofrämjande Chef. Vi blev såklart nyfikna på hur långt företagen har kommit i sitt hälsoarbete och hur man får till det rent praktiskt, så varför inte bjuda in en VD som ligger i framkant.

  Många undrar också varför det är så viktigt att alla tränar tillsammans? Blir det inte kostsamt för företaget? Får de något vettigt gjort egentligen? Hur kan man påverka sina anställda att äta bättre och sova mer? 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Idag handlar det om hur vår hälsa och välmående kan påverka vår sexuella energi och vice versa. Vi pratar med Jeanina Dhara som har jobbat många år med olika metoder inom kroppsterapi, andning, yoga och kommunikation. Genom att få bättre kontakt med vår sexuella energi, både med oss själva och i våra relationer, kan vi också få ut mer av livet i form av kreativitet, lust och glädje. Jeanina berättar hur hon arbetar med bland annat andning, sk. breath work för att nå djupare avslappning och kontakt med vår kropp. Hon menar att vi ofta är blockerade av tex tramua som sätter sig i kroppen och som hämmar oss att uttrycka oss som vi egentligen är. Vi pratar om tantra och bioenergetics och hur vi kommer ur våra huvuden och ner i våra kroppar.


  Läs mer om Jeanina här: https://jeaninadhara.com   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Nu är vi tillbaka efter sommaren med ett gripande och inspirerande avsnitt! Dagens gäst är energiknippet Annika Larsson Lexelius som är hälsoinspiratör och föreläsare. När Annika var mitt i karriären och livet drabbades hon av en hjärntumör och hennes värld rasade samman på ett ögonblick. Annika berättar hur hon hittade kraften att kämpa mot sjukdomen och hur hon “lurade” hjärnan till att må bättre. Vi pratar också om lyckan att få åldras och att varje födelsedag verkligen är värd att firas. För Annika är skratt och humor alltid närvarande, även i de allra mörkaste stunder, och vi pratar om hur man kan hitta glädje och närvaro oavsett var man befinner sig i livet. 


  Läs mer om Annika och hennes föreläsning här: https://www.annikalexelius.se 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det är dags för en forskningsspaning igen tillsammans med Helene Sandström. Helene är vetenskapsjournalist och researcher på tidningen Hälsa och Funktionsmedicin och på läkarklinikerna Funmed.


  Här är mer detaljer kring studierna vi pratar om i avsnittet:


  Svamp och ergotionein mot lindrig kognitiv nedsättning

  Feng L, Cheah IK, Ng MM m.fl. The Association between Mushroom Consumption and Mild Cognitive Impairment: A Community-Based Cross-Sectional Study in Singapore. J Alzheimers Dis. 2019;68(1):197-203.

   

  Svamp och ökad nervtillväxt i hjärnan på möss

  Martínez-Mármol R, Chai Y, Conroy JN, Khan Z, Hong SM, Kim SB, Gormal RS, Lee DH, Lee JK, Coulson EJ, Lee MK, Kim SY, Meunier FA. Hericerin derivatives activates a pan-neurotrophic pathway in central hippocampal neurons converging to ERK1/2 signaling enhancing spatial memory. J Neurochem. 2023 Jun;165(6):791-808.


  Svamp och cancer

  Dohlman AB, Klug J, Mesko M, Gao IH, Lipkin SM, Shen X, Iliev ID. A pan-cancer mycobiome analysis reveals fungal involvement in gastrointestinal and lung tumors. Cell. 2022 Sep 29;185(20):3807-3822.e12.

  Straussman R. Pan-cancer analyses reveal cancer-type-specific fungal ecologies and bacteriome interactions. Cell. 2022 Sep 29;185(20):3789-3806.e17.

  Weill Cornell Medicine. Fungal Association with Tumors May Predict Worse Outcomes. Pressmeddelande 2022-09-29.


   Mer läsning om svamp

  Dahlberg A, Froster A. Svamparnas förunderliga liv. Natur & Kultur 2021.

  Sheldrake M. Ett sammanvävt liv: hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid. Volante 2021.


  Är du intresserad av forskning, hälsa och nya spännande rön, missa inte att prenumerera på tidningen Hälsa och Funktionsmedicin. Läs mer och prenumerera här: https://www.halsaochfunktionsmedicin.se   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Alla har vi ett särskilt förhållande till vår egen röst. Att tala inför andra, ta ton eller att lyssna på vår inspelade röst kan kännas obekvämt och kanske till och med läskigt. Men vår röst är viktig på fler sätt än vi tror. Den här veckan pratar vi med sångpedagogen och yogaläraren Anna Elwing om hur man med röstens kraft kan stärka olika delar i sig själv.  Anna berättar också hur man med holistiska övningar och verktyg kan stärka sin egen röst för att bli bekväm i att hålla tal, sjunga eller använda rösten i sin egen praktik. Vi pratar också om kulning och om hur Anna hittade sätt att få bukt med sin egen sociala ångest och scenskräck. Sen är den stora frågan om alla, ja till och med Victoria, kan lära sig sjunga..? ;)


  Läs mer om Anna och hennes kurser här: https://www.annaelwing.se/   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Veckans gäst är ingen mindre än Jenny "Vulverine" Koos, sexualhälsorådgivare, Justisse holistic reproductive health practitioner, doula och författare, och numera en legend när det gäller att sprida kunskap om menscykeln, hormoner och kvinnohälsa. Sist vi träffade Jenny var det just menscykeln som stod i centrum, men den här gången är det Jennys egen resa som vi pratar om. Bland annat pratar vi om allt som hänt de senaste 6 åren där ämnet kvinnohälsa och kunskapen om våra kroppar faktiskt har fått ett ökat utrymme i samhället, samtidigt som Jenny har fått ta många smällar när hon stått på frontlinjen.

  Vi pratar också om hur Jennys egna hälsa har påverkats av att alltid sätta jobb och barn före sina egna behov, samtidigt som hon ska försvara sig mot ständiga påhopp i sina sociala medier. Jenny berättar om den skakande graviditeten, om mammarollen och utmaningarna hon har med att vara i en sund och trygg relation. Vi pratar såklart även om Jennys egen hälsoresa och vad hennes planer är för att vara tiptop inför förklimakteriet!


  Här kan du läsa mer om Jenny och hennes verksamhet: https://vulverine.se 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Den här veckan hälsosnackar vi med hälso- och träningsprofilen Sofia “PT-Fia” Ståhl. När Sofia utbildade sig till personlig tränare var det fitnessideal, disciplin och mängder av kvarg som gällde, men Sofia gjorde sin egen grej. Hon såg helheten före avancerade övningar med tjusiga namn och gjorde träningen tillgänglig för fler. Sofia blev en efterfrågad PT, skapade en prisbelönt blogg och livet lekte. Men mitt i allt satte hennes kropp stopp och hon blev sjukskriven från all fysisk och mental ansträngning. Vad hände egentligen och hur såg vägen tillbaka ut? Sofia berättar om trauma, skam och näthat, men också om all kärlek och stöttning som hon fick på sin väg tillbaka. Vi får också veta hur hennes liv och träning ser ut just nu och hur hon sätter sitt arbete och familj i relation med sitt välmående. 


  Här hittar du Sofias blogg: https://sofiastahl.femina.se 


  Missa inte heller Sofias nya bok, 201 Hälsohacks: lämna disken, hångla istället


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det här med hur ljus påverkar våra kroppar och hälsa tycker vi är så spännande. I det här avsnittet pratar vi om laserljus med Robert Nobel från Irradia. Det handlar främst om medicinsk laser och vad forskningen har visat för fördelar med det. Bland annat används det för att minska inflammation i muskler eller leder, snabba på läkning, minska smärta. Nyare forskning visar mycket positiva resultat på svårläkta sår hos äldre och att laserljus t.o.m. kan påverka tarmfloran positivt.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet pratar vi med Göran Adlén, trendspanaren vars nördiga hälsoresa visar att det är fullt möjligt att reversera vanliga tecken på biologiskt åldrande, som minskade testosteronnivåer och minskad muskelmassa.

  Att börja en hälsoresa är såklart utmanande på flera sätt, men Göran var inte beredd på att jämnåriga män skulle bli provocerade av det, eller att det skulle skapa dålig stämning på parmiddagarna. Trots utmaningarna vägs det upp av alla fysiska och psykiska fördelar som träning, bra kost och hälsosamma vanor för med sig.

  Såklart får vi också en trendspaning inom hälsoområdet där kvinnohälsa, muskelmassa och metabol hälsa kan ge en fingervisning. Vi undrar ju också vad de mest trendkänsliga folket väljer att äta just nu.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet gästas vi återigen av Axel Bohlin som är redaktör på Fasciaguiden. Forskningen inom fascia har tvingat oss att se på kroppen ur ett helt nytt perspektiv. Att se kroppen som en helhet är vi inte vana med här i väst, men det har öppnat upp en helt ny värld av möjligheter för att förstå den fantastiska varelse som vi faktiskt är. Men hur ska man vetenskapligt förklara varför vi mår bra av en kärleksfull kram eller av att gå barfota i naturen? Måste det finnas forskning som bekräftar det som vi egentligen alltid vetat om och gjort helt naturligt, men som vi helt tappat bort i vår moderna civilisation? 

  I det här avsnittet dyker vi ner i “rabbitholes” som jordning, EZ-vatten och energi, och landar i att det kanske inte spelar roll om vetenskapen har bevisat hur det fungerar, utan det som är viktigt är hur det får oss att känna oss.

  Men den stora filosofiska frågan vi fastnar vid, är om det verkligen är meningen att man ska gå i en rulltrappa eller är det bara (hälso-)stressade stockholmare som inte kan stå still..? 


  Läs mer om Fasciaguiden här: https://fasciaguide.com/se/


  Filmen Strolling under the Skin: https://www.youtube.com/watch?v=eW0lvOVKDxE   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.