Episodes
-
Ragna Ribe JÞrgensen er idéhistoriker med fokus pÄ begrepet Þkologi og har en master innen vitenskapsteori. Hun er utdannet innen permakultur og gartnerfag. Ragna er sertifisert birÞkter og er under utdanning i honning og sensorikk ved italienske Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensorale del Miele i Italia. Som leder for ByBi Honninghub er hun en av landets fremste ressurser pÄ honning som kulinarisk produkt. Hun er opptatt av Ä lÞfte fram mangfoldet og kvaliteten i norsk honning slik at forbruk av dette helt naturlige produktet Þker og fÄr sin rettmessige plass i norsk gastronomi.
-
Marianne Vedeler er professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum ved Universitet i Oslo. Hun ledet forskningsprosjektet Matkultur i middelalderbyene (Foodimpact) som er opptatt av Ä identifisere lokal urban matkultur i middelalderens Oslo. Prosjektet har vÊrt interessert i Ä se pÄ sosial differensiering i matkultur i middelalderens Oslo, forholdet mellom matkulturen i middelalderbyen, internasjonal handel og innlandet og hvordan urban matkultur definerte og formet lokale identiteter.Marianne har nylig gitt ut boken Middelalderens kjÞkken
Vi beklager for litt dÄrlig lyd i denne episoden
-
Missing episodes?
-
Ein av dei aller fÞrste gÄrdsbutikkene i landet vart laga i Lofoten, pÄ VestvÄgÞy. Og du har kanskje hÞrt om Capra? Ok. Bli med heim til Lofoten og mÄt Knut à land frÄ Aalan gard. Tove var ikkje heime denne formiddagen, men me klarte Ä stelle heime og prate uss gjennom stort sett heile den spennende historia til Tove og Knut pÄ Aalan. Det vart tid til Ä snakke om Þkologi, nettverk, inspirasjonsturer, framtida og sÄ klart om ost. For denne episoden er intet unntak, det handler om ost!
-
Kva skjer nÄr ein Nederlender forelsker seg i Norge og har lyst til Ä bli igne etter ferieturen? Vel. I denne episoden skal du fÄ hÞyre at det kan blant anna fÞre til eit stÞrre mangfold i osteutvalget, utvikling av landbruket og nye og spennende innsitker og kunnskap som me alle saman kan fÄ ta del i. Hugo og kona har utdannelse innen tropisk landbruk, og endte altsÄ opp nord for Polarsirkelen. Og akkurat DET, er noko av grunnen til suksessen pÄ Lofoten GÄrdsysteri.
-
Barbro med det rause og varme hjertet...
-
MĂžt mannen som fant 1.800 siders dokumentasjon pĂ„ museumsloftet i Valdres, reiste pĂ„ tur med Pascale Baudonnel til Frankrike, kom heim og skreiv Norges stĂžrste bok om ysting og slikt. Denne boka der Helge blant anna reiste rundt og intervjua 35 vaksne kvende frĂ„ Valdres, fordjupa seg i tettskrevne notater frĂ„ gamledager og systematiserte oppskrifter og framgangsmĂ„ter. Boka Ysting i Valdres skulle kanskje hett tittelen Ysting i Norge, om det ikkje hadde vĂžri for Vazelina BilopphĂžggers sin slagerâŠ. Helge Gudheim har jobba som journalist og har som mĂ„l Ă„ fĂ„ solgt alle eksemplarene av denne bokji, sĂ„ han slepp a ha dei med seg ned pĂ„ gamleheimen, som jo heldigvis er mange Ă„r tilâŠ
-
Bodil Nordjore har heile sitt liv jobba med omsorg, mat og tradsijoner som binde dei to tinga saman. Det finnes knapt den personen i Noreg i dag, som har like stort engasjement og kunnskap om tradisjonsmat. Og sĂ„ sjĂžlvsagt om mjĂžlk, smĂžr og ost ogsĂ„. Denne episoden er spelt inn heime hjĂ„ Bodil pĂ„ bursdagen hennes! Det er ikkje rart det blir mange fĂžlelser i spelâŠ
-
Pascale Baudonnel er en sjÞlvsagt gjest i Ostepodden. PÄl K. Medhus tok turen til Þya der ho no bur, og sannelig fikk han innblikk i bÄde norsk ostehistorie og franske tanker om norske tradisjoner. Bli med heim til den som kjenner norsk ostehistorie aller best frÄ innsida.
-
Heilt i frÄ barndommen har Hans Brimi vÞri tett pÄ stÞslivet og alt det har med seg. I vaksen alder skulle det ta litt tid for han endeleg skjÞnte kva det var han hadde lyst til med si eiga seter, seterlivet og formidlingen av livet pÄ fjellet. I dag er det Ola og Hans som stÄr for eit svÊrt levende stÞlsliv med servering og formidling. Og so klart; SkrÄppa tÄ. Bli med og hÞyr historia frÄ Brimi seter.
-
Ein gjeng med damer fulle tÄ engasjment skal ha sin del av Êren for at det i dag er ysteri pÄ Lesja. Og kva som meinse med «rusk i raudosten» og at det var protester som starta det heile, ja det fÄr du meir innsikt i denne episoden. Me satt uss ned pÄ burikkloftet pÄ Avdemsbue, og snakka med bÄd BesteMor à se og ostebonden Sigurd.
-
Trevor Warmedahl har reist store delar av verda rundt, for Ä lÊre om det Ä tilvirke ost. SÄ skal tilfeldighetene ha det til at han no er ein av dei fremste eksperetene pÄ lÞypemage, og tilvirking av lÞype. Kva skjedde med denne tradisjonen og mÄten Ä lage til ost pÄ i Noreg? Bli med til PrestholtstÞlen oppunder Hallingskarvet, og hÞyr Trevor fortelle om si reise her i Norge. Vi beklager at deler av opptaket dessverre har litt dÄrlig lyd.
-
Hvorfor spiser vi ikke mer ost som hovedmĂ„ltid? Rundt om i Europa gjĂžr de jo det. Ola Lie Nilsen vil ta tilbake ostemĂ„ltidet til de norske hus! Episoden er spilt inn i pur glede same kveld som vi lagde den fĂžrste episoden fra ThorbjĂžrnrud Ysteri. Du verden sĂ„ mykje god ost som vart spist denne kveldenâŠ
-
Gro var berre 18 Ă„r dĂ„ ho fikk tilbudet om Ă„ overta garden til grandonkelen. 8 sauer var det som var der dĂ„ ho kom, og at det mĂžtte bli geiter i fjĂžset var det aldri nokon tvil om. Gro er ein av som har kjempa og vunni mang ein kamp. At ho Gro er litt sta inn i mellom er nok berre braâŠ
-
Lotta og Marius. Juristen og sykepleieren. Hva er likheten mellom en JURist og en yster? Og kan en sykepleier dra med seg egne erfaringer fra menneskelig omsorg til dyrevelferd? Og hvor mange medaljer har de egentlig fÄtt pÄ Eggen Gardsysteri?
-
Anne-Lise i Fagerdalen er der hun aller helst vil vÊre om sommeren. I Fagerdalen pÄ setra. Selv om det er mange Är siden hun og mannen var bÞnder hele dÞgnet, er det mange viktige ting som bare Mà vÊre pÄ plass om sommeren. Kuene mÄ til Fagerdalen, og det samme mÄ budeia. Bli med til Fagerdalen der du vil fÄ virkelig kjenne og smake pÄ hvor viktig kulturarven er i norsk landbruk.
-
Da Tines anlegg i Hemsedal sluttet Ä produsere G35 og ble nedlagt, hadde flere lokale bÞnder en drÞm. En drÞm om Ä starte et ysteri og fortsette Ä lage ost basert pÄ tradisjoner og den fantastiske melken levert av bÞndene i omrÄdet. Resultatet ble Himmelspannet og Hemsedal Ysteri AS i 2003. Men hvordan stÄr det til i Hemsedal nÄ? Hvordan gÄr det med Himmelspannet 21 Är etter at anlegget ble ferdig og de fÞrste ostene kom ut i butikkene?
-
Er dei sjÞlv klar over kva jobb dei har gjort for stÞlsmjÞlka i Valdres? Kva er det som driv dei no i 26. generasjon pÄ garden? Det er i alle fall heilt sikkert at det ikkje stÄr stille, eller at det siste produktet er utvikla pÄ Valdresmeieriet. Bli med heim til FÊrden gard i Valdres, og bli betre kjent med Hr. og Fru. Wangensten
-
Ho er professor i meieriteknologi og har eit stort hjerte for mjÞlk og mjÞlkeprodukter. Siv har vÞri rundt om i landet, men ogsÄ i verda og lÊrt og fÄtt innsikt i korleis og kvifor blant anna ost er sÄ godt! Me er veldig glad for at Siv tok seg tid til ein prat om norsk mjÞlk, norsk ost og norske forhold!
-
Anne Marie Sando sit pÄ hemsen og ser inn i fjÞset der det stÄr 70 glade damer og venter pÄ tur. Vi befinner oss pÄ Eiker GÄrdsysteri, som var en av de fÞrste i landet som bygde ysteri, og den aller fyste som skulle lage ost av mjÞlk som var mjÞlka med mjÞlkerobot. Hvordan skulle det gÄ med den nyvinningen det var i 2003? Vel. Holtefjell XO og andre deilige oster er beviset pÄ at det skulle gÄ riktig sÄ bra.
- Show more