Episodes
-
I det här avsnittet får du höra om jämställdhetsprojektet "Sätt bollen i rullning", som syftar till att bidra till en jämnare fördelning av makt och inflytande mellan män och kvinnor inom idrotten. Projektledaren Annika Grälls berättar om projektets bakgrund och mål. Dessutom vittnar ordförande för Skultuna IS om hur arbetet tagit praktisk form i deras förening, och om stödet de fått i processen av en idrottskonsulent på RF-SISU Västmanland.
-
I det här avsnittet träffar vi Caroline Stattin, elitinnebandytränare för IBK Dalens damlag. Hon berättar om lagets resa, från att ha åkt ur högsta ligan till att nu vara tillbaka i innebandyns finrum – en utmanande resa där de använt sig av lärgrupper för att stärka både grupp och individ. Caroline är övertygad om att idrottens folkbildning, i det här fallet just lärgrupper, varit en viktig del i lagets framgångsrecept.
-
Missing episodes?
-
I det här avsnittet träffar vi landslagsskidåkaren Emma Ribom som berättar om hur hon arbetat med mental träning, och hur det gjort henne till en både tryggare idrottare och tryggare person. Emma är övertygad av om att hon behöver må bra för att prestera bra och försöker leva efter mottot: ”Må bra, gå bra”.
-
Går det att forma en verksamhet som möjliggör både elitperspektiv och breddperspektiv inom idrotten? Hur skapar vi förutsättningar för att individer ska ha roligt, utvecklas i sin takt och samtidigt möjliggöra för de som vill bli så bra som möjligt att kunna bli det? I det här avsnittet träffar vi Per-Göran (PG) Fahlström, lärare och idrottsforskare vid Linnéuniversitet i Växjö. Utifrån sin forskning är PG övertygad om att det inte måste finnas någon motsättning mellan att jobba med bredd och elit samtidigt, om fokus istället ligger på att så många som möjligt ska vilja hålla på med idrott över längre tid och får förutsättningar att utvecklas.
-
Tillbaka efter sommaren pratar vi mångfald och inkludering, hur det skapas i praktiken och var en idrottsförening kan börja. Aaron Kroon berättar om sina erfarenheter av att arbeta strategiskt med att skapa inkluderande miljöer i näringslivet, och översätter sin erfarenhet till idrottsrörelsen. Att vara annorlunda och bidra med ett annat perspektiv är en superkraft, menar Aaron, och ger värdefulla tips på hur vi kan bli ännu bättre på att ta tillvara det inom idrotten.
-
I det här avsnittet träffar vi Albin Borg som berättar om hur han tog innebandyn till Ghana – en berättelse om hur viljan att göra skillnad kan förverkligas genom idrotten. I Albins historia finns också värdefulla insikter kring våra länders olika förutsättningar att bedriva idrott, och vad vi kan lära av varandra.
-
Vet din förening hur ni ska agera om ni drabbas av någon typ av kris? Kanske är det något som händer med er idrottsanläggning, kanske drabbas ni av ekonomiska problem eller någon av era medlemmar råkar ut för någonting allvarligt. Det finns många olika kriser som en idrottsförening kan behöva möta. Då är det skönt att ha tänkt till i förväg. I det här avsnittet samtalar vi om just det, hur en förening kan förbereda sig för kris och hur snabbt det kan gå när krisen väl kommer.
-
Ska "de bästa" bara spela med "de bästa", och de andra för sig? I det här avsnittet resonerar fotbollsprofilen Torbjörn Nilsson om hur vi delar vi in våra barn och ungdomar inom idrotten – eller snarare, hur vi inte borde göra det. Torbjörn är tydlig med sina tankar kring nivåindelning och selektering. Lyssna och fundera på hur det fungerar i idrotten nära dig.
-
Hur kan vi prata med barn om allvarliga saker som händer, som krig eller andra kriser i vår omvärld? Marie Angsell, sakkunnig på BRIS, ger konkreta tips på hur vuxna kan prata med barn och unga om svåra ämnen, och hur vi inom idrotten kan hjälpa barn att bearbeta information och hantera eventuell oro.
-
Den digitala utvecklingen kommer aldrig gå så långsamt igen som den gör just nu. Det är en svindlande tanke som alla i samhället behöver förhålla sig till, inte minst våra idrottsföreningar.
I veckans avsnitt träffar vi Jonas Landgren som är universitetslektor och docent på institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet. Han har intresserat sig specifikt för digitalisering inom idrott och träning och driver själv en podcast på ämnet. I samtalet diskuterat vi både möjligheter och risker med en digitaliserad idrott. -
Sättet vi pratar med varandra och framför allt till motståndare när vi idrottar skiljer sig i många fall från hur vi skulle pratat med en annan människa utanför idrotten. Ännu värre är det ofta på internet. Svenska E-sportsförbundet har nu tagit fram en ordbok för gamers för att uppmärksamma om språket och varför det behöver förbättras. I veckans avsnitt träffar ni Magnus Stenbenke vice ordförande i förbundet som berättar om varför E-sporten ser det här som viktigt att ta upp i deras idrott, men också varför fler borde göra det samma.
-
Många unga drabbas av någon form av psykisk utmaning i sitt idrottande. Det kan vara bristande motivation, det kan vara utanförskap och det kan vara, som i dagens gästs fall, prestationsångest.
Otto Elg valde att sluta med fotbollen, som han älskade, för att han inte klarade av kraven som han och hans omgivning ställde på honom. Men efter det har han en stark drivkraft att hjälpa de unga idrottare som brottas med det mentala och det har lett till att han skrivit boken "Idrottspsykologi för unga idrottare - konsten att ha kul samtidigt som man presterar". -
Grunden för alla föreningar, det är något som alla medlemmar oavsett roll bör ha koll på. Och det är vad vi pratar om i veckans avsnitt.
Vi gästas av den tidigare chefsjuristen på RF, Christer Pallin, som hjälper oss att reda ut vad som egentligen är grunderna till en idrottsförening på ett tydligt och lättsamt sätt.
Vi hänvisar också till material som kan hjälpa samtliga idrottsföreningar att arbeta med att höja engagemanget kring föreningens demokratiska process. -
En av svensk fotbolls främsta målskyttar genom tiderna, det är en beskrivning av avsnittets gäst. En annan är som sportchef för FoC Farsta FF och assisterande tränare för det svenska damlandslaget. Victoria Sandell har i sina nya roller utvecklat sitt ledarskap och för henne är det självklart att för att nå sportslig framgång måste vi också se människan bakom idrottaren. Det handlar veckans avsnitt om.
-
En idrottare påverkas av allt runt omkring. Mår inte människan bra kommer inte idrottaren må bra. Svenska skidförbundet har insett det och en av åtgärderna för att ta sig an det är att de tog fram handboken "Den Hållbara Idrottaren".
I veckans avsnitt gästas vi av Martin Höök som varit med och tagit fram handboken. Hon berättar dels om sina egna erfarenheter av ett ohållbart idrottande och hur idrottsledare kan vara en hjälp istället för skälp för den aktive. -
Måndagen den 23 januari utses riksidrottsförbundets nya ordförande och den enda nominerade kandidaten är i nuläget Anna Iwarsson, som alltså ser ut att bli ny ordförande för svensk idrotts högsta organ.
Vi har träffat Anna och pratat om framtiden och vad vi inom idrotten bör tänka på inför 2024. -
I ett år har Jakob Forssmed varit minister med ansvar för idrottsfrågor. I veckans avsnitt gästar han podden för att prata om hur han ser på idrottsrörelsen och dess utmaningar efter ett år på posten. Samtalet vidrör var idrotten egentligen hör hemma i en regering, hur politiken ska kunna underlätta i anläggningsfrågan och vad som krävs för att få flera att engagera sig ideellt.
-
Alla idrotter reser i någon utsträckning, antingen som lag och träningsgrupp till matcher och tävlingar, eller som individer till och från träningar. Med tuffa hållbarhetsutmaningar för samhället är det något som även idrotten behöver förhålla sig till och de hamnar resorna lätt i centrum.
I projektet Double Impact har Svenska ridsportförbundet, Svenska orienteringsförbundet och Svenska handbollförbundet testat olika sätt att ta sig an den här utmaningen. I veckans avsnitt summerar vi tillsammans de lärdomar som projektet lätt till. -
Ett av fem barn lever i hem där en förälder dricker för mycket alkohol. Det är bara en av alla faktorer som kan göra barn och unga otrygga i sin egen hemmiljö. Idrotten kan vara en plats där de barnen finns trygghet i en annan vuxen.
I dagens avsnitt träffar vi Olivia Trygg Larsen, grundare till Trygga barnen samt Erica Hellberg och Susie Moonan från Inte Min Match. De berättar hur vi inom idrotten kan bli bättre på att upptäcka och möta barn som lever i en otrygg miljö. -
I veckans avsnitt tar vi upp ett ämne som det pratas om på tok för sällan inom svensk idrott. Hälften av alla människor drabbas av mens, men hur påverkar det egentligen idrottandet och prestationen?
Matilda Lundblad är idrottsläkare i IF Elfsborgs herrlag. Hon har en bred kunskap när det kommer till hur mens påverkar kroppen. Något som vi därför ägnar avsnittet att diskutera med henne. - Show more