Episodes
-
De Nederlandse Vincent Stanford is in Australië veroordeeld voor een gruwelijke moord op een jonge lerares. Heeft hij meer slachtoffers gemaakt? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van de VU en Richard Antonisse, de voormalig werkgever van Vincent Stanford in Zoetermeer. Ook horen we oud-rechercheur Wim Perlot, die als onderzoeksleider op de Utrechtse serieverkrachter jaagde: hoe herken je een serie-dader? Journalist Alissa Hippe mocht alvast de documentaire Natural Born Killer over Vincent Stanford bekijken, te zien bij Crime+Investigation.
-
Missing episodes?
-
Nieuwe onthullingen leiden mogelijk tot de heropening van de zogenoemde Restaurantmoord waarvoor ‘De Zes van Breda’ zijn veroordeeld. Criminoloog Jasper van der Kemp, coördinator van het project Gerede Twijfel, onderzocht de zaak jaren geleden al: gaat het hier om een gerechtelijke dwaling? In deze korte, extra aflevering neemt presentator Maaike Timmerman de zaak door met Jasper en haar collega Alissa Hippe.
-
Een nieuwe wet moet een eind maken aan het kat-en-muisspel tussen overheid en drugsproducenten. Heeft het nut om grote groepen designerdrugs te verbieden of verzinnen ze vanzelf weer andere creatieve manieren om de wet te omzeilen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met politiechef Willem Woelders, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en (ex-)verslaafden Anne en Alberto. Journalist Sandra van den Heuvel ontdekt dat ‘designer benzo’s’ in opkomst zijn.
Wil je een keer een uitzending bijwonen? Dat kan! Op 23 maart staan wij in TivoliVredenburg op het NPO Luister Podcast Festival. -
Wat gaat er mis op de plaats delict? Hoe voorkom je blunders? Oud-rechercheur Adri van Amelsvoort en forensisch rechercheur Sebastiaan Veelenturf hebben op veel PD's gestaan en geven een bijzonder inkijkje. Zo vertelt Sebastiaan over de explosie in Tarwekamp, waar hij als een van de eersten ter plaatse was. Presentator Maaike Timmerman neemt met collega Sandra van den Heuvel moordzaken door die op de PD nog niet op een moord leken.
-
Van de pindakaasmoord tot Ada S., de gifmengster: toxicologisch onderzoek is cruciaal in onderzoek naar misdrijven. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft een revolutionaire stap gezet waardoor de resultaten er al binnen 1 of 2 dagen zijn. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met NFI-toxicoloog Rogier van der Hulst en journalist Noa van Oostrom.
-
Het spreekrecht is uitgebreid naar TBS-zittingen. Maar of de dader weer vrij mag komen? Daarover mogen slachtoffers niets zeggen. Is dat terecht? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaanden Saskia Wolters, Jacques en Wanda Beemsterboer en advocaat Christiaan Kwint. Journalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en achtergronden.
-
De 24-jarige Sendric S. is opgepakt, hij is vermoedelijk de serieschutter die in Rotterdam drie oudere mannen doodschoot, waarschijnlijk willekeurige slachtoffers. Wie is de dader, hoe ging hij te werk en waarom deed hij het? Presentator Maaike Timmerman bespreekt het in deze korte, extra aflevering met collega Noa van Oostrom en criminoloog en seriemoorden-expert Jasper van der Kemp.
-
Deze week is de voortvluchtige Marouane L. opgepakt in Heerlen. Het FASTNL-team jaagt succesvol op criminelen die nog zeker 300 dagen de cel in moeten: Marouane L. was de 153e vangst dit jaar. Presentator Maaike Timmerman neemt het door met onderzoeksjournalisten Sandra van den Heuvel en Noa van Oostrom.
-
Verdienen meervoudig moordenaars een tweede kans? Levenslang is in ons land niet meer per definitie levenslang: na 25 jaar is er kans op gratie. Hoe weet je of iemand de samenleving weer in kan? En hebben nabestaanden hierin een stem? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Peter Lemaire van het Adviescollege Levenslanggestraften, oud-gevangenisdirecteur Frans Douw en Lotje van den Puttelaar, die als advocaat een levenslanggestrafte bijstond die uiteindelijk gratie kreeg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe woont de rechtszaak tegen John S. bij.
-
Het mag niet, maar gebeurt wel: gevangenismedewerkers die een liefdesrelatie krijgen met een gevangene. Hoe ontstaat het? Welke gevaren liggen op de loer? En kan er überhaupt sprake zijn van liefde gezien de machtsongelijkheid? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met psychotherapeute Carolien Roodvoets, die openhartig is over haar eigen ervaringen als jonge medewerkster in een tbs-kliniek. Ook aan tafel: universitair hoofddocent Esther van Ginneken die veel onderzoek doet naar dit thema in gevangenissen en Marcelle Buitendam van vakbond FNV Justitie en Veiligheid. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Wat maakt dat iemand op hoogbejaarde leeftijd ineens crimineel gedrag vertoont? Nederland vergrijst en dus ook de gevangenissen: er zitten steeds meer ouderen in de cel. Worden zij in de rechtszaal en in de gevangenis anders behandeld vanwege hun hoge leeftijd? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Toon Molleman, directeur Gevangeniswezen van de DJI en Sonja Meijer, hoogleraar Penitentiair Recht. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal voorbeelden door van hoogbejaarden die op het strafbankje zitten.
-
Ze zou een multimiljonair uit Friesland in de val hebben gelokt en meer dan 6 miljoen euro hebben afgetroggeld. Tiffany van D. moest vandaag voor de rechter verschijnen. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over deze spraakmakende zaak met verslaggever van het AD Michiel van Gruijthuijsen, die vandaag bij de zitting aanwezig was.
-
18 kilo XTC tussen het kattenvoer en een boeddhabeeld gemaakt van MDMA. Dealers verstoppen hun drugs in postpakketjes om het zo de hele wereld over te sturen. Een nieuw team van Douane, OM en de politie probeert hen te dwarsbomen. Lukt dat? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Kim Kuipers van de Douane en Susanne van Dongen, Officier van Justitie in Den Haag. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Om criminelen te linken aan plofkraken verzamelt het NFI inktsporen. De onuitwisbare inkt belandt bij een plofkraak niet alleen op biljetten, maar vaak ook op kleding van de daders. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Peter Zoon van het Nederlands Forensisch Instituut en onderzoeksjournalist Noa van Oostrom, die de inktdatabank alvast mag bekijken.
-
Vernedering, manipulatie en controledwang: een nieuwe wet moet slachtoffers van psychisch geweld beter beschermen. Lotte Kok vertelt hoe haar ex alle touwtjes in handen had. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek over de bewijsbaarheid met strafrechtadvocaat Peter Schouten en Mathilde Maas Kuper van Stichting Het Verdwenen Zelf. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en spreekt met experts.
- Show more