Episodes
-
Helt siden jeg startet å jobbe med lederutvikling i 2007 har jeg hatt et stort hjerte for førstegangslederne. Nye ledere som er helt i starten av sin karriere, ofte med hjerte, engasjement og vilje for å gjøre en god og riktig lederjobb, men også ledere som av og til får mye mer motstand enn de fortjener.
Den motstanden de møter kan handle om alt fra manglende opplæring til utydelige forventninger. Noen ganger møter man også motstand i eget team, bare fordi det kan være tøft og gå fra å være kollega til leder, eller fordi man fomler litt for mye i sin søken etter å få ordentlig grep om lederrollen.
Og litt for ofte savner nye ledere et godt definert opplæringskonsept med konkrete verktøy, som kan være til god hjelp på veien.
Er du nysgjerrig på hvordan du kan tilrettelegge for god lederopplæring av førstegangsledere i din virksomhet? Meld deg på vår e-post liste, så vil du få personlig invitasjon til digital faglunsj på temaet opplæring av førstegangsledere. Du vil også få tilsendt lederguiden. En egen sjekkliste for planlegging og gjennomføring av lederopplæring.
Link til påmelding finner du her:
https://leonda.no/landingssider/nysomleder/ -
Hvor mye betyr egentlig førsteinntrykket på et jobbintervju?
Bli med når Anne Lise og Kristin avdekker hvorfor vi mennesker har en tendens til å bli fanget av bekreftelsesfellen, og hvordan dette påvirker våre beslutninger. Utforsk det kognitive biaset som får oss til å søke etter informasjon som bekrefter vårt førsteinntrykk, samtidig som vi overser ny informasjon som kanskje avviker.Gjør deg klar til å oppdage hvordan du kan unngå å havne i bekreftelsesfellens klør, og utforske en mer strukturert rekrutteringsprosess som fokuserer på relevante kvalifikasjoner.
Dette er en episode du ikke vil gå glipp av! Bli med oss i ukens rekrutteringsprat om førsteinntrykk og bekreftelsesfellen.I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
-
Missing episodes?
-
Har du kontroll på varslingsrutinene i virksomheten? Ja selvsagt, tenker du sikkert, men er du helt sikker?
I ukens episode med Birthe Maria Eriksen får du en grundig gjennomgang av arbeidsgivers plikter ved varsling, herunder tips om hva som litt for ofte går galt og informasjon om den ene tingen som nesten ingen virksomheter gjennomfører riktig når de får en varslingssak.Her får du verdifulle tips om mulige fallgruver når man jobber med varslingssaker, nyttige lovhenvisninger og du får innsikt i hva som er helt nytt på dette området.
Dette er den perfekte episoden for deg som gjerne vil forsikre deg om at dere har full kontroll på varslingsrutinene i egen virksomhet, og et godt sted å starte for deg som føler at du kan altfor lite om dette arbeidsområdet.Birthe M. Eriksen er advokat og førsteamanuensis II ved Handelshøyskolen BI. Hun avla sin doktorgrad om arbeidstakers rett til å varsle om kritikkverdige forhold i 2016. Hun har for øvrig publisert en rekke artikler knyttet til varslingstemaet, og er en aktiv samfunnsdebattant. Hun var medlem av regjeringens Varslingsutvalg og er varamedlem til Diskrimineringsnemnda.
Sammen med psykolog og professor Brita Bømlo, publiserte Birthe boken "Varsling i arbeidslivet " i 2020. -
Hva er egentlig greia med magefølelsen og rekruttering? Bør vi stole på intuisjonen, eller kan vi rett og slett bli litt lurt av våre egne følelser?
Bli med på en tankevekkende reise med Kristin og Anne Lise i denne podcastepisoden om "magefølelsen". Utforsk opprinnelsen av begrepet, oppdag hvordan intuisjon og rasjonell tenkning spiller inn, og få tips om hvordan du kan navigere mellom intuisjon og strukturerte prosesser for å oppnå bedre resultater.
I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt. -
Dette er den perfekte episoden for deg som er opptatt av HR-digitalisering og gjerne vil vite mer om faget OG for deg som vet at dere burde jobbet mer med å modernisere HR-prosessene, men som ikke vet helt hvor du skal starte.
Men ikke minst er det en episode for deg som ser behovet for å anskaffe ny HR-teknologi eller modernisere eksisterende og lurer litt på hvordan du skal bygge en business-case slik at du får ledelsen med på laget.
Vi topper det hele med å fortelle deg om de vanligste tabbene som organisasjoner gjør når de skaffer ny HR-teknologi, og forteller hva du kan gjøre for å styre unna disse fallgruvene. Her kan du glede deg til en spennende HR-tech episode proppfull med gode råd til deg som tenker på å anskaffe ny HR-teknologi eller for deg som bare er opptatt av å holde deg oppdatert innenfor HR-faget. -
Hva koster det å rekruttere feil? Her snakker vi slett ikke bare om de direkte kostnadene til rekruttering og onboarding, men hva det egentlig koster din virksomhet hvis rekrutteringen ikke gikk helt som den skulle.
Se for deg at vedkommende slutter, slik at dere må starte rekrutteringsprosessen på nytt. Eller kanskje enda verre. Se for deg at du har fått inn en person som ikke fungerer og vedkommende ønsker å bli...
De indirekte kostnadene av å ha en feil person i teamet kan fort overstige prisen for en ny rekruttering, og særlig hvis vi snakker om feilrekruttering av en ny leder, slik at det kan gå ut over prestasjonene til hele teamet.Saken er ikke noe enklere om du ser deg nødt til å avslutte et arbeidsforhold. Det kan gå smidig, og det kan bli en kostbar og ressurskrevende affære. Men hva koster det egentlig? Og hva bør du ta høyde for om du skal regne det ut? Det er tema for ukens episode.
I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
-
Denne uken er det kompetanseutvikling som står i fokus, og du får lære hva som er forskjellen på tradisjonell og strategidrevet kompetanseutvikling, hvordan du kan få best mulig effekt av kompetanseutviklingstiltak i din organisasjon og hva du bør måle for å vite om det virker.
Du får god innsikt i læringsfaget, hva forskningen sier om digital læring og hvorfor det er en god idé å designe blandede læringsløp. Vi skal snakke om lederens rolle i læringsprosessen og hvordan ledere kan bidra til god læringsoverføring og økt effekt av læringstiltak.
Truls Paulsen er psykolog, gründer og nå sjefsredaktør i Videocation, og han har vært opptatt av læring i hele sin karriere. Han er ansvarlig for kvalitetssikring av læringsinnhold på Videocation sin plattform, og han har nylig skrevet en liten e-bok om strategidrevet kompetanseutvikling som var til god inspirasjon når vi planla innhold i denne episoden. -
Denne uken har vi en spennende nyhet til deg. En helt ny serie med korte episoder om rekruttering her på HR-podden. Kjappe episoder med konkrete tips for deg som jobber med nyansettelser, der du kan lære noe nytt, eller bare få en viktig påminnelse om noe som virkelig betyr noe for resultatet når du jobber med rekruttering.
Hvorfor akkurat rekruttering? Jo, det kan du få høre mer om i dagens episode. Der får du også bli kjent med min faste podcast-partner for miniserien "Rekrutteringstips", nemlig headhunter og daglig leder i Kløkt, Kristin Westreng Aas.
I hele 10 uker fremover kan du glede deg til konkrete fagtips for deg som jobber med rekruttering. Følg HR-podden på Apple eller Spotify for å få med deg en ny episode hver tirsdag.
Vi høres! -
Det høres så enkelt ut - det å lytte. Er det ikke bare å høre etter? Og så er det forunderlig nok så mye mer enn det.
I denne episoden deler forfatter og konsulent Rune Semundseth sin kunnskap om god lyttekunst og hvorfor det er så viktig. Her får du lære om ulike lyttenivåer, lyttefaser og du lærer hva som er forskjellen på støtterespons og skifterespons + mye mye mer som du kanskje aldri har tenkt på vedrørende god lytting.
Men viktigst av alt, du lærer noe om hvordan HR kan jobbe for å få til en god lyttekultur i en organisasjon, og ikke minst lærer du hvordan du kan bli en bedre lytter selv. -
Denne uken har jeg hyggelig besøk av to kolleger fra Habberstad sitt lederutviklingsteam, når vi løfter frem problemstillingen "Virker lederutvikling?"
Dette var temaet på et kundearrangement med Habberstad rett før påske, der vi drøftet og debatterte problemstillingen "Hva skal til for at lederutvikling virker".
I ukens episode får du ta del i noen av høydepunktene fra denne samlingen, og vi deler noen sentrale perspektiver du bør tenke på om du skal organisere lederutvikling i din virksomhet. Hva er noen vanlige fallgruver som du bør unngå og hva er sentrale suksessfaktorer? Hvordan går du frem for å gjøre en behovsanalyse og kartlegging i forkant, og kan du egentlig påvirke ledernes motivasjon for utviklingstiltak?
Alt dette og mye mer om lederutvikling i ukens episode av HR-podden.
PS. Anne henviser til artikkelen "The Great Training Robbery" i denne episoden. Du kan finne mer om denne artikkelen her:
https://www.hbs.edu/faculty/Pages/item.aspx?num=50953 -
For noen få uker siden publiserte organisasjonspsykologene Gitte og Thomas Nesset Midelfart boken "Kjære leder" og i ukens episode av HR-podden får du en spennende smakebit fra boken, når forfatterne deler noen av sine favoritter.
Her får du innsikt i alt fra motivasjon til sentrale lederferdigheter, og ikke minst hvordan ledere kan utvikle en bedre selvinnsikt, til det beste for sitt lederskap.
Vi ser nærmere på hvordan HR kan støtte lederne på en god måte og du får helt konkrete tips til hva HR kan gjøre for å bidra til godt lederskap i virksomheten.
Tusen takk til Gitte og Thomas for verdifull deling og inspirerende historier fra sin hverdag som organisasjonspsykologer og lederutviklere. -
Har du noen gang lurt på hvorfor endringsprosesser ikke fungerer helt som planlagt?
Kanskje du til og med har tenkt at den motstanden som dere opplever i egne rekker handler om at det er noe feil med folka i organisasjonen? Og kanskje du har spekulert på om dette handler om frykt for alt det som er nytt, tapsaversjon eller manglende omstillingsevne i en traust virksomhet.
Ja, kanskje det. Men noen ganger trekker vi helt feilaktige konklusjoner basert på gammeldagse modeller og utdatert forskning. Så tenk gjerne en gang til. Noen ganger glipper vi også på viktig og verdifull informasjon fordi vi ikke er nysgjerrige nok på den endringsmotstanden vi møter.
I denne podcasten får du en glitrende gjennomgang av endringskynismens fem elementer av Oscar Amundsen, professor i organisasjonsforskning ved NTNU, og du får kanskje noen nye perspektiver på hva endringsmotstand egentlig handler om.
For sju år siden skrev Oscar Amundsen boken Endringskynisme sammen med Trond Kongsvik. En opplysende bok som gir deg nyanserte svar på hvorfor endringer ikke alltid fungerer så godt som vi ønsker oss. Og i 2021 følger Amundsen opp med Drømmeorganisasjonen, en bok om åtte ting som ledere bør vite om endring og innovasjon.
Her kommer mange av løsningene på hvordan du kan skape endringskapasitet og innovasjonskompetanse i organisasjonen. Kort sagt hvordan du skaper en drømmeorganisasjon som folk ønsker å jobbe for.
I ukens episode av HR-podden får du en inspirerende oppsummering av de store linjene i disse to bøkene, og hvordan du kan finne veien fra endringskynisme til en drømmeorganisasjon der innovasjon og endring blomstrer på lik linje med menneskene i organisasjonen. -
Ordet regenerativ kommer opprinnelig fra landbruket og handler om å drive jordbruk på en måte som ivaretar naturen, bidrar til biologisk mangfold og skaper vekst og verdi med så lite skade på økosystemet som mulig. Det handler om noe naturlig, drive landbruk på en økologisk måte med mål om å forbedre og bygge opp jorda.
For noen år siden ble ordet regenerativt adoptert av næringslivet, og man snakker nå om regenerativ ledelse, og Chris Hovde har laget en populær podcast med navnet "a regenerative future".
Jeg spurte Chris om man også kan snakke om en regenerativ HR-praksis, og det kan man i høyeste grad. Hva det innebærer og hvordan vi bygger organisasjoner som bidrar til å skape bedre liv, det får du høre mer om i ukens episode av HR-podden. -
Av og til kommer jeg over noen HR-avdelinger som gjør noe innovativt, kult og annerledes. Noen som jeg får lyst til å intervjue fordi man har valgt en spennende tilnærming til en aktuell problemstilling. Og dette er nettopp en sånn episode.
Her får du masse praktiske råd og tips til hvordan du kan jobbe bedre og smartere med intern mobilitet som talentstrategi. Mia deler av sine erfaringer, forteller hvilke fordeler de har fått fra å jobbe målrettet med intern mobilitet, og hun er akkurat like ærlig på hvilke utfordringer det gir.
Intern mobilitet er gull for organisasjonens evne til å holde på talentene, men til tider kan det føles som man leker stolleken i egen virksomhet. Det er uansett slik at alle fordelene oppveier denne runddansen. Mia kan forsikre oss om at det er vel verdt det.
I ukens episoden får du lære hvordan du kan jobbe smart og strategisk med intern mobilitet, og du får masse inspirasjon til konkrete tiltak som virkelig kan gjøre en forskjell for din organisasjon.
Mia Vangsgaard er HR-direktør og leder det nordiske HR-teamet i Allente. Mia elsker bredden og variasjonen i HR-faget, og så brenner hun litt ekstra for talentutvikling og kulturbygging. Allente er et ungt selskap, og her jobber hun og teamet kontinuerlig med å skape nye og moderne HR-prosesser tilpasset deres miljø og virksomhet. -
Denne episoden er spesielt for deg som søker ny HR-jobb, enten du er student på vei inn i din første HR-stilling eller en erfaren HR-person på utkikk etter nye muligheter.
Her får du verdifulle tips og råd fra sentrale eksperter på området. Du får møte Yvonne Fosser, CEO i Amesto People & Culture og Sigrid Opedal Lisæth, karriererådgiver og programleder for podcasten Karrierepraten.
Første del av episoden handler primært om deg som er student og hva som er viktig å tenke på når du skal ut i din aller første HR-jobb. Etter hvert beveger vi oss inn på generelle karrieretips, som er like relevant for alle jobbsøkere, hva som er viktig før, under og etter et jobbskifte.
Tusen takk til Yvonne og Sigrid for verdifull deling og en rekke gode råd.
Hvis du er arbeidsgiver og har spørsmål om internship kan du ta kontakt her: https://www.bi.edu/business-and-alumni/recruit-from-bi/ -
I løpet av de siste par årene er det mange virksomheter som har vært i en situasjon der nedbemanning har kommet opp på agendaen. Det kan handle om en vanskelig økonomisk situasjon, eller det kan handle om utdatert kompetanse og situasjoner der digitalisering og automatisering av oppgaver krever en annen type kompetanseprofil enn tidligere.
Uansett årsak til nedbemanning, så har HR en svært sentral rolle i prosessen. Det handler om å sikre at virksomheten følger lover og regler, ivaretar kommunikasjon og mennesker på en god måte, og sikre at man holder en god etisk standard gjennom hele prosessen.
Det er mange fallgruver man kan gå i, og et uforsiktig feilsteg tidlig i prosessen kan både blir dyrt og ødelegge veldig mye. I denne episoden får du en god og nyttig gjennomgang av hva du må passe på i en nedbemanningsprosess.
Jeg vil på det sterkeste anbefale at du også bruker juridisk bistand, i alle fall inntil du har opparbeidet deg egen erfaring på å gjennomføre slike prosesser, men dette kan være et nyttig sted å starte. Episoden kan gi deg en liten mental forberedelse med mange konkrete og verdifulle råd fra Advokat Henning Heitmann, partner i SANDS Advokatfirma.
Om du vil komme i kontakt med vår gjest i HR-podden, Henning M. Heitmann, så treffer du han på e-post: [email protected] eller mobil 414 09 003.
SANDS Advokatfirma
Cort Adelers gate 33 | Pb. 1829 Vika, 0123 Oslo | Norway
T: +47 22 81 46 33 M: +47 414 09 003 -
I denne episoden får du et spennende innblikk i en organisasjon som jobber aktivt med bærekraft. Amesto er opptatt av sosial bærekraft for menneskene i organisasjon, og de gjør samtidig alt de kan for å bidra til en grønnere fremtid.
Her får du innblikk i alt fra kultur og ledelsesfilosofi, til hvordan Amesto jobber aktivt for å skape mening og tilhørighet, som de tenker er viktige byggesteiner i det å være en god arbeidsgiver i 2023. Bare hør på visjonen deres, "Life is now, work somewhere awesome». Bare den i seg selv sier noe om hvor sterkt fokus de har på Employer Branding.I Amesto snakker de for øvrig ikke om HR, men om People and Culture. Og i denne episoden får du høre hvorfor Heidi er en sterk forkjemper for å bytte ut «HR-ordet» med noe annet og bedre. Kanskje du har et forslag til hva det kunne vært?
Uansett, dette er den perfekte episoden for deg som er opptatt av klima og miljø, for deg som tenker på hvordan dere skal skape en attraktiv arbeidsplass for de ansatte, og for deg som har lyst til å lære litt mer om hva det innebærer å ha trippel bunnlinje.
Velkommen til en inspirerende episode med Heidi Nygjelten, Nordic Chief People & Culture Officer Amesto TechHouse.
She is on a mission to create meaningful workplaces where people, planet and profit thrive 🌱 – and here you can learn how she works with this in Amesto Tech House. -
I ukens episode tar Anne Lise Heide temperaturen på medarbeiderundersøkelsen. Er det slik at vi får høyere engasjement og bedre resultater av å måle hva medarbeiderne synes om jobben? Og hva kreves egentlig for at medarbeidermålinger skal gi en reell verdi til virksomheten?
Denne episoden handler om hvordan du kan følge opp på en god måte og hvordan du får lederne med på laget, slik at det blir en god prosess i alle team og avdelinger. Du får også bli kjent med de tre vanligste fallgruvene og hvordan du kan unngå disse.
Her får du tips til hvordan du kan få fra en årlig temperaturmåling til en verdiøkende prosess som har en reell betydning for trivsel og engasjement på arbeidsplassen.
PS. Hvis du er nysgjerrig på hvordan du kan tilrettelegge for opplæring av lederne i din organisasjon, så er du også velkommen til digital faglunsj med Habberstad fredag 17. mars kl. 12:00.
Påmelding via denne linken: https://info.habberstad.no/digital-faglunsj-hvordan-f%C3%B8lge-opp-etter-medarbeiderunders%C3%B8kelsen
Anne Lise Heide er HR-nerd, podcaster og konsulent i Habberstad AS. Hun driver Norges største digitale HR-nettverk gjennom sitt selskap Leonda, og hun har jobbet med HR og ledelse i over 20 år. Anne Lise har jobbet med å utvikle medarbeiderundersøkelser og oppfølgingskonsepter for denne type målinger siden 2007, og hun har ledet dette arbeidet i flere store virksomheter.
Til daglig jobber Anne Lise med organisasjons- og lederutvikling i Habberstad, og hun er ofte innleid for å jobbe med trivsel, samhandling og psykologisk trygghet i team, avdelinger og ledergrupper. Da handler det vanligvis ikke om medarbeiderundersøkelsen, men hvordan tilrettelegge for åpen dialog og gode utviklingsprosesser i grupper som ønsker å skape en god arbeidsplass der man får det beste ut av hver enkelt og teamet i fellesskap. -
Mange HR-avdelinger sliter med å få ordentlig grep om kompetanseutviklingsarbeidet i sin virksomhet. Hvordan designer vi kompetanseutviklingstiltak som virker? Og hvordan kan vi måle om det vi gjør har ønsket effekt?
Dette og mange andre spørsmål står høyt på HR sin agenda i disse dager, sammen med behovet for å lage en helhetlig kompetansestrategi som sikrer at virksomheten har kompetansen til å levere på strategiske mål i fremtiden.
I denne episoden med Hege Marie Mandt fra Learnify får du konkrete råd til hvordan du kan jobbe strategisk med kompetanseutvikling i din virksomhet. Her snakker vi om alt fra sentrale prinsipper for læring til hvordan få til 70:20:10 modellen i praksis.
Her får du en kort introduksjon til Hege og hennes nystartede virksomhet Learnify:
Med seks års erfaring fra forskningsarbeid innenfor læringsmetodikk og elleve år i næringslivet, har jeg lenge vært opptatt av hvordan vi kan bruke forskningen om læring og utvikling for å hjelpe virksomheter med vekst og omstilling. Sammen med min partners kompetanse knyttet til utvikling av strategi, teknologiløsninger, arkitektur og operasjonsmodeller for læring, har vi brukt 2022 til å bygge opp verktøy og tjenester for å hjelpe virksomheter å lykkes med læring og utvikling.
Vi gleder oss veldig til å lansere i 2023.
Du finner mer om Learnify og Hege sitt arbeid her: https://www.learnify.one/ -
En av de store endringene som ble lansert i Hurdalsplattformen høsten 2021, var tillitsreformen for offentlig sektor. I kjølvannet av kritikken mot New Public Managements påståtte fokus på rapportering, mistillit og omfattende kontroll ovenfra, har tillitsreformen dukket opp som mulig svar i debatten om hva som er den beste måten å styre offentlig sektor på.
NAV er en av de offentlige etatene som nå jobber med en omfattende kulturendring der man går fra styring og kontroll, til en kultur som er preget av tillit og psykologisk trygghet. Det er en stor og viktig endringsreise for en kompleks organisasjon med 2200 ansatte, 1600 ledere og 264 kontorer spredt over hele landet.
Så hvordan gjør de det egentlig? I denne episoden med Charles Skipperstøen får du et lite innblikk i NAV sine reise og hvordan man jobber helhetlig og strategisk med en slik kulturendring, der alle i organisasjonen får være med på reisen.
En spennende tilnærming der man legger vekt på det praksisnære, utvikling der jobben skjer og det å skape arenaer for å diskutere ledelse i hverdagen. I denne organisasjonsutviklingsprosessen handler det om lærende nettverk, regionale samlinger og læring gjennom hospitering hos andre (visitas).
Her får du spennende tips om praksisnær ledertrening og verdifulle innspill til alle som ønsker å jobbe med å skape mer tillit i sin organisasjon.
PS. Ønsker du å lære mer om tilitsreformen og ny virksomhetsstrategi i NAV. Sjekk ut denne episoden i podcasten "På godt NAVsk": https://open.spotify.com/episode/6eQDZZyQ47VfiK9gFp76Dd?si=fa4947c07f6842b8 - Show more