エピソード
-
Stort tack för att du lyssnar på podden! Det har verkligen varit en innehållsrik säsong med spännande gäster och mängder av värdefulla tips och råd för hur vi ska må bättre, förebygga ohälsa och bli långsiktigt hållbara i karriären och på fritiden. I sista avsnittet innan sommaren har vi valt ut några guldkorn och en kavalkad av värdefulla hälsotips från andra säsongen! Missa inte att prenumerera så får du en notis när vi är igång efter ledigheterna. Och betygsätt oss gärna. Vi ses igen i september!
-
Vår andning är en superkraft – vi måste bara återta ägarskapet över den. Det tjänar både du och ditt företag på, menar Ulrica Norberg, utbildare, coach och författare till boken Andas: Livet händer mellan två andetag. I slutet av avsnittet guidar Ulrica oss genom en kortare andningsövning, som enligt henne faktiskt kan leda till både bättre hälsa, ökad medvetenhet och resiliens, ökad innovation, kreativitet och lägre sjukskrivningsnivåer.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Hur kan jag utveckla mitt självledarskap? Vad fyller jag min skattkista med? Och hur kan jag träna mitt tålamod på personer på jobbet som jag stör mig på? Föreläsaren och coachen Jana Söderberg, verksamhetsansvarig på Motivationslyftet, svarar på detta och mycket mer. I avsnittet pratar vi också om att boka regelbundna möten med ”Jag AB”, om frisk egoism, spegelneuroner, monotasking vs multitasking, självkänsla och helikopterperspektiv.
-
70-åringar idag har en fysisk och intellektuell kapacitet som en 50-åring för 30 år sedan. Det menar Ingmar Skoog, professor i psykiatri och ledare av den så kallade H70-studien i Göteborg. ”Om vi tänker att vi nu har en allt mer vital äldre befolkning med en lång erfarenhet är det ett enormt resursslöseri att man inte låter människorna fortsätta om de vill och orkar fortsätta jobba”, säger han.
-
Vad kan vara viktigare för vår hälsa och välmående än kost och fysisk aktivitet? Enligt psykologen och föreläsaren Katarina Blom, författare till boken Tillsammanseffekten, är svaret utan tvekan sociala relationer. ”Man tänker att bara jag som individ fattar rätt beslut, är tillräckligt smart, jobbar tillräckligt hårt och tar det där kalla badet på morgonen, så kommer jag få både en frisk kropp och ett lyckligt liv. Och när jag tittar på forskning så vill jag bara säga nej, nej nej!”
-
Ständigt uppkopplad och mötesmaraton utan paus. Till slut säger kroppen ifrån. Men hur långt ska det egentligen behöva gå innan man söker hjälp via jobbets hälsoförsäkring? Psykologen Marie Bremberg och David Linde, hälso- och rehabvägledare, båda från Sophiahemmet Rehab Center, menar att ju tidigare stödinsatser, desto bättre resultat.
-
Dansa tango, rensa bort hatthyllor och göra skillnad på röda och gröna fel. Ja, allt detta handlar faktiskt om hur vi ska få en väl fungerande och dynamisk arbetsplats, som klarar stor förändring över tid. Det säger Leif Denti, forskare inom ledarskap och psykologi och en av Sveriges ledande experter på organisatorisk innovation. ”Vem har sagt att ett möte ska vara 60 minuter?!?"
-
Efter 18 år och över 500 mål i NHL lämnade Mats Sundin hockeykarriären i Kanada bakom sig. Idag är han hälsoentreprenör och brinner för frågan hur vi ska hålla i karriären och genom livet. Och kanske viktigast av allt, hur hittar vi den där ”avknappen” som är så viktig för vår återhämtning?
-
Att sätta hälsan i fokus är en lönsam investering. Och det lönar sig för alla att agera tidigt på varningstecken för att förhindra långvariga sjukskrivningar. Det säger Skandias hälsoekonom Jenny Wiener, som konstaterar att tillväxt skapas av friska medarbetare. Hör hennes bästa tips för att lyckas.
-
Hur hittar jag min inre motivation? Hur kan jag bli mer kreativ, fokuserad och oftare komma in i ett sådant där härligt flow på jobbet? Kort sagt: hur får jag min fantastiska hjärna att göra som jag vill? Föreläsaren och författaren Gabriella Wejlid, som har skrivit flera böcker om hur våra hjärnor fungerar, ger sina bästa tips och menar att allt går att träna upp - bara vi fokuserar.
-
198 presskonferenser och en svensk coronastrategi utöver det vanliga gjorde Anders Tegnell till global kändis. Här berättar den tidigare statsepidemiologen om lärdomarna, vilket beslut han ångrar och vad vi ska tänka på framåt – som privatperson och medarbetare men också som arbetsgivare. Vad finns det för fallgropar med dagens flexibla arbetssätt? Och hur är det egentligen, kan man eller kan man inte gå till jobbet förkyld?
-
Stort tack för att du lyssnar på podden! I sista avsnittet för säsongen har vi valt ut några guldkorn och en kavalkad av värdefulla hälsotips från första säsongen! Missa inte att prenumerera så får du en notis när vi är igång efter ledigheterna. Och betygsätt oss gärna. Vi ses igen i januari!
-
”Vi rör oss för att må bra, inte för att vinna.” Det säger Örjan Ekblom, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan – Sveriges kanske främsta kunskapscentrum för fysisk aktivitet och hälsa. För att lyckas gäller det alltså att få med sig alla på företaget och inte bara de redan frälsta. För den som lyckas finns stora hälsofördelar att hämta!
-
David JP Phillips är en av Sveriges mest framgångsrika internationella föreläsare och hans bästsäljande bok ”Sex substanser som förändrar ditt liv” har översatts i hela 25 språk. Kroppens viktiga signalsubstanser är avgörande för att bli vårt mentalt bästa jag – både på jobbet och privat. Han berättar i podden också om hur du kan leda dig själv mot den framtid du önskar, både som medarbetare, arbetsgivare och chef.
-
Cancer är en folksjukdom och något som berör de flesta av oss. Vad kan man som arbetsgivare göra för att minska risken för cancer? Och hur pratar man egentligen med sin kollega som fått ett cancerbesked? Om detta ska vi prata med Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, som ger sina bästa tips på området och berättar om forskningens framsteg. "Visionen är att vi ska besegra cancer och inom en generation tycker jag att vi ska kunna vara där", säger hon.
-
Sömnforskaren Christian Benedict slår hål på några seglivade myter om sömn. Som att alla måste sova 7-8 timmar i ett sträck. Men en sak är säker: sömnen har alla möjliga positiva egenskaper som kan främja vår hälsa, minska stressen och öka kreativiteten på jobbet. Så lite som 15-30 sekunder kan göra under för vår förmåga att lösa en uppgift. Och det är viktigt som arbetsgivare att sätta gränser.
-
Micael Dahlén är världens första professor i lycka, välbefinnande och välfärd. Här avslöjar han hur du ökar sannolikheten dramatiskt för att lyckas i arbetslivet – utan att bränna ut dig och långt bortom projektet du jobbar med för stunden. För visst går det att kombinera framgång med långsiktig hållbarhet! Du får också tips om hur du blir bättre på att leva i nuet, om vikten av att fira framgångar och den otroliga kraften i att göra något nytt. ”Det är fantastiskt att se vad som händer i huvudet när man får de nya impulserna!”
-
Allt från högre lön till bättre ledarskap och ökat välmående på arbetsplatsen. Ja, att vara omtyckt har en lång rad positiva effekter på både jobb och privatliv, menar Björn Hedensjö, psykolog, poddare, föreläsare och författare - aktuell med boken ”Omtyckta människor”. Här är tipsen som gör dig mer likeable men också hur du som chef och arbetsgivare kan sänka stressnivån och skapa bättre balans mellan belastning och återhämtning.
-
Sissela Nutley är doktor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet, men också föreläsare och författare. Vi pratar hjärnhälsa och hur vi kan påverka våra hjärnor för att må bättre, öka fokus och bli och mer effektiva. Sissela lyfter den mentala tallriksmodellen och ger sina bästa tips kring hur man som arbetsgivare kan skapa ökad hjärnhälsa på jobbet. Och så avslöjar hon vad som stör kollegorna allra mest i det öppna kontorslandskapet...