Episodes
-
Sydsveriges Smådjursvänner bjöd in Husdjurspodden till en dag med utställning och agility för råttor och hamstrar. Vi träffar bland andra Isabel Vinterbladh och idealhamstern Gwen som maxar utställningsprotokollet. Och Jessika Malmström som blivit Best in Show och besöker varenda event i hela södra Sverige. Föreningens ordförande Desirée Lennklo berättar om det viktiga uppdraget de har i föreningen. En fullspäckad dag med en massa härligt djursnack!
-
Missing episodes?
-
Husdjurspodden gästas denna gång av Inger Brandt och Tomas Vaedelund från Djurens Vänner i Växjö. Föreningens mål är att se till att 100 hemlösa katter får nya hem varje år. De arbetar också för att höja kattens status men vittnar om en bister verklighet.
-
Kaniner, kaniner, kaniner. Många har haft dem och många barns ögon strålar när de ser de små ullbollarna.
Husdjurspodden har bjudit in kaninuppfödaren Louise Olsson för att berätta mer. Och slå hål på våra fördomar. Som exempelvis att morötter är bra för kaniner, eller att de är väldigt keliga djur.
Men hon ger också tips på hur du får din kanin att börja hoppa och att du ska läsa böcker för din kanin.
-
Plötsligt slutar den unga hunden att lyssna, blir vimsig eller upplevs döv? Hunden börjar kanske rent av göra utfall mot andra hundar eller blir osäker i vissa situationer. Om detta känns igen, kan du vara rätt lugn trots allt. Mycket handlar om att hunden håller på att bli vuxen.
Husdjurspoddens expert Jennifer Karlsson, hundtränare på Csigora, ger råden för hur du som hundägare ska tänka när valpen börjar mogna och bli vuxen. -
Kan man få marsvin (eller marsgrisar som Cate säger) att göra konster och komma på inkallning?
Husdjurspodden gästas av Emma som driver kontot swedishpiggymafia och som har 130 000 följare på instagram.
Emma berättar om sitt liv som marsvinsinfluencer och hur hon jobbar med sina djur.
-
Jennianne Ahlström i Moheda delar hem med ödlor, ormar, spindlar, skorpioner och mycket mer.
I Husdjurspodden berättar Jennianne om hur hon flera gånger har räddat flera reptiler som tidigare ägare tröttnat på och släppt ut och om hur djuren har det i dag. Hon berättar även om murgeckon som liftade till Sverige, som numer också bor i Mohedavillan, och om den ålderstigne kameleonten Åke som fräser, men mår bra.
-
För många är det självklart att kastrera sin katt, medan det kan vara en vattendelare när det kommer till kastrering av exempelvis hund och häst. Men även fåglar kastreras idag.
– När det kommer till de större fåglarna så har man kanske ofta bara en och då tyr de sig till sina ägare och få lite problem med sexuella beteenden. Då kan det vara bra med ett hormonchip, säger veterinären Liv Skärlkarl i Husdjurspodden.Vi snackar kastrering helt enkelt!
-
När räven dök upp på Josefine Foxmans altan gjorde den succé i flera nyhetskanaler. Radio, tv och tidningar började höra av sig. Men när räven fick en kanal på Tiktok, ja då var den virala succén ett faktum. Josefin och räven har nu över tiotusen följare. Vi har pratat med Josefin som berättar om Fox Foxman.
-
Jaktlabradoren Viltskräckens NP Breeze är en av få specialsökhundar i hela världen som söker efter just skelett från människor.
Och nu har tiken tillsammans med sin ägare Malin Svensson och utbildade arkeologen och hundföraren Sophie Andersson (som utbildade den allra första benhunden) fått ett genombrott.
I juni anlitades trion för att söka efter kvarlevor på Gotland efter lantbrukaren Sven Sjögren som försvann från sitt hem 1972 under mystiska förhållanden . Polisen lyckades aldrig lösa fallet och försvinnandet blev till slut ett kallt fall och ett mysterium som gäckat gotlänningar i flera decennium. Men tiken hittade skelett av en människa.
Malin och Sophie gästar Husdjurspodden tillsammans med Breeze.
-
Polisserier som Maria Wern inspirerade Lizette Lindström redan som åttaåring. Hon visste tidigt att hon ska bli polishundförare. För att förverkliga sin dröm läser hon hundfördjupning på ett naturbruksprogram på gymnasiet. – Här får jag med mig allt, både behörighet till polishögskolan och hund, säger hon. Men vägen till drömmen är lång.
-
Husdjurspodden är tillbaka efter sommaruppehållet och de pratar om Smålandspostens tävling Årets sötnos 2022.
Går det att utse vilken hund som är sötast eller tycker alla att just den egna hunden är den sötaste?
Annika och Cate har bjudit in Linn, butikschef på Dogman i Växjö, för att prata om detta.
-
I detta avsnitt är Husdjurspodden på Smådjursdagen på Tyrolen i Blädinge utanför Alvesta.
Här pratar vi med besökare men också Hampus Klang, hårdrockaren med en förkärlek till höns och då framförallt sina egna raser som han tagit fram – Party Queens och Showgirls. Dessutom har han ett filmteam omkring sig som gör en dokumentär om honom, hönsen och hans liv som medlem i hårdrocksbandet Bullet.
-
Huggormar, värmeslag och majskolvar som fastnat i tarmen. Husdjurspodden har bjudit in sin husveterinär Liv Skärkarl som ger sina bästa tips för att våra husdjur ska kunna njuta av sommaren.
-
Många skaffar en hund till när de har en vuxen hund för att de ser framför sig hur hundarna leker tillsammans och har ett stort utbyte av varandra. Ofta blir det så, men ibland blir det inte alls som man tänkt sig.
Jennifer Karlsson, hundtränare från Csigora, gästar Husdjurspodden och kommer med tips på hur man bäst introducerar en valp i flocken. Och så pratar hon om hur man kan jobba med problem hos hundar med hjälp av klickerträning.
-
Många har förutfattade meningar om råttor och då inte alltid så trevliga.
Men för Désirée Lennklo är råttan ett av världens bästa husdjur. Hon har under flera år fött upp tamråttor och tävlar bland annat med dem i agility.
– Att ha en råtta är väldigt likt att ha en hund. De är mycket intelligenta, är sina egna individer och gillar att arbeta, säger Désirée och berättar mer om hur det är att ha en råtta som husdjur.
-
Under våren kom boken Catpower ut skriven av Carina Nunstedt och Ulrica Norberg. Boken handlar om kattens läkande kraft och vill inspirera med berättelser om detta och kattens nio liv. Husdjurspodden har pratat med två personer som medverkar i boken. Dels Sveriges största influencer, Josephine Norman, som också är kattbeteendevetare. Hon berättar om hur katterna hjälper henne när hon har ångest eller är deprimerad. Sedan berättar Jens Nielsen om hur hans katt Torres försvann, men dök upp igen efter två år.
-
Vi pratar om vad som är bra att tänka på inför man skaffar sig en valp. Varför vaccinerar man, när kan valpen leka med andra hundar, hur vet jag att valpen inte är smugglad in i Sverige och vad gör jag om min valp blir ormbiten? Veterinär Liv Skärkarl tar oss genom de stora viktiga frågorna som man bör ha koll på.
-
Intresset för höns har ökat under de senaste åren. Dels som en konsekvens av pandemin, men även som en del i den nya gröna vågen.
Och det är inte bara på landsbygden som folk skaffar höns utan även i villkvarter.
Varför vill man skaffa höns? Vad ska man tänka på? Har uttrycket hönshjärna någon bäring eller är hönsen egentligen ganska smarta?
I detta avsnitt pratar Annika Niquet och Cate Lagesson Gräns med Dennis Lööv, styrelseledamot i Svenska Rasfjäderfärförbundet, om höns.
-
När Anna Pettersson såg på nyheterna om människor som var tvungna att fly från sina husdjur när kriget kom till Ukraina ville hon göra något.
Därför erbjöd hon flyktingar att komma hem till henne och umgås med och gå med henne på skogspromenader tillsammans med hennes Lagotto-hundar.
– Vi som har hundar vet vilken nytta det kan göra bara av att vara i deras närhet, säger hon.
Och eftersom det är första avsnittet av Husdjurspodden får vi dessutom lära känna Annika och Cate som leder podden lite bättre.