Episodes
-
Tämän jakson teemana on yksi kehomme primäärisimmistä toiminnoista, joka on läsnä meidän jokaisessa hetkessä. Välillä taustalla toimien, huomaamattomasti, tai ollen se, joka johtaa tekemistä. Hengitys. Hengitys on itsessään kiehtova järjestelmä autonomista, tahdosta riippumatonta tekemistä ja tietoista tekemistä, jossa voimme erillisesti keskittyä kontrolloituun sisään- ja uloshengitykseen. Miksi siis hengitämme, mitä hyötyjä hengityksen säätelystä on ja mitä hengitys meistä voi paljastaa tai kertoa. Tämä jakso on ensimmäinen osa, pintasukellus hengityksen kiehtovaan maailmaan. Tervetuloa kuuntelemaan!
-
Elämme maailmankartalla paikassa, jossa neljä vuodenaikaa myllertää elämäämme, niin hyvässä kuin ”pahassa”. Usein syksyisin ja talvisin lämpötilojen vaihdellessa suojakeleistä paukkuviin pakkasiin on meidän oma lämmönsäätelyjärjestelmä, sekä puolustusjärjestelmä kovalla koetuksella. Viimeiset vuodet on vaihtelevin tuloksin harjoiteltu pandemian myötä henkilökohtaista hygieniaa korostetun tarkasti aina käsideseistä hengityssuojiin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka ns. ulkoiset toimenpiteet ovatkin merkityksellisiä suojautuessamme viruksia vastaan, on sitäkin tärkeämpää huolehtia, että sisäinen puolustusjärjestelmämme toimii valppaana ja vahvana kun tauti pääsee iskemään. Mitkä tekijät ravitsemuksessa voivat tämänhetkisten tutkimusten mukaan tukea parhaiten sekä meidän omaa vastustuskykyä, kuin taudin iskiessä, auttaa toipumaan siitä mahdollisimman tehokkaasti? Tervetuloa kuuntelemaan ja poimimaan vinkkejä matkaan!
-
Missing episodes?
-
“Live your life by a compass, not a clock.” – Stephen Covey Oman elämän tutkiminen on matka, joka tulisi olla jokaisella osana omaa elämänpolkua. Siihen, minkä näköistä elämää elämme, millaisia valintoja teemme tai millaisia ihmisiä ympärillemme keräämme, liittyy keskeisesti oman elämämme arvot. Elänkö oman näköistä elämääni, tukevatko tapani ja toimintamallini sitä, mitä elämältä haluan saada ja miten katson sisäistä maailmaani ja miten se heijastaa ulkoista maailmaa? Näistä asioista otamme pienen pintasukelluksen ja pysähdymme tutkimaan yhtä neljästä hyvinvoinnin tohtorista, Onnellisuutta.
-
Jokaisella meillä on elämässämme tavoitteita. Ne voivat olla pieniä tai suuria, lyhyelle tai pidemmälle aikavälille asetettuja merkkipaaluja, virstanpylväitä, jossa lunastetaan asetetun lupauksen ja lupausta lunastavan työskentelyn tili. Se, millaisen tilin saa lopulta, määrittyy tehdystä työstä ja sen laadusta, johon liittyy monia erilaisia elementtejä. Miksi tavoitteen asettelu on tärkeää tai merkityksellistä ja mitä elementtejä sisältää järkevä tavoitteenasettelu? Näistä keskustelemme tämänkertaisessa jaksossa. Hyppää linjoille ja ota haltuun tulevan vuoden fiksu tavoitteenasettelun taito!
-
Tämän kertaisessa jaksossa vieraana on mies, joka on useasti kohdannut pelkoja silmästä silmään, ollut todistamassa siviilirohkeutta. Hän on onnistunut löytämään itsestään rohkeuden kipinöitä tilanteissa, joissa selvitytyäkseen muita vaihtoehtoa ei ole ollut. Tämä mies on Sami Sallinen, hän on taktisen neuvottelun ja sanattoman viestinnän ammattilainen, puhuja, valmentaja ja tietokirjailija. Sami työskenteli pitkään Helsingin rikospoliisin huumerikosyksikössä, murharyhmässä, Supossa, sekä kansainvälisissä undercover- ja rikostutkintatehtävissä. Tule kuuntelemaan mitä pelko ja rohkeus on! Samin kotisivut sekä uusimman kirjan Pelko ja Rohkeus löydät osoitteestahttps://www.samisallinen.fi/pelko-ja-rohkeus/
-
Mistä tiedät, mikä on liikaa harjoittelussa ja mitä tulisi ottaa huomioon, että välttäisi liiallisen ylikuormittamisen riskit? Sillä vaikka kuormittaminen sekä stressi ovat tärkeitä ja välttämättömiä kehittymiselle, niin stressin säännöstely on kultaakin arvokkaampaa. Jaksossa keskustellaan ylikuomituksen erilaisista signaaleista, sekä keinoista millä välttää ylikuormittumista. Ota kuunteluun ja nappaa vinkkejä omaan harjoitteluun! Kehittäviä treenejä toivottaen, Mikko & Antti!
-
Painonpudotus on ollut jo vuosikymmenet teemana valtavirrassa, eikä syyttä. Ylipaino ja ennenkaikkea ylirasvaisuus kehonkoostumuksessa on ollut noususuhdanteiden viimeiset vuosikymmenet myös suomalaisessa väestössä. Elintaso on noussut sekä työolosuhteet ”parantuneet” jossa samalla vaade fyysiselle työlle on vähentynyt. Samaan aikaan ruoan saatavuus on parantunut kauppojen ollessa ympäri vuorokauden auki. Mitä asioita on tärkeää huomioida kun alkaa suunnitella tavoitteenmukaista ravitsemusmuutosta, sekä mitkä perus lainalaisuudet olisi hyvä omaksua mm. herkkupäivissä tai treeniin valmistuessa? Hyppää mukaan kuuntelemaan!
-
Ravitsemus on ollut ja tulee olemaan varmasti aina tunteita herättävä keskustelunaihe, kun puhutaan ihmisen terveydestä; siitä mikä olisi paras mahdollinen ruokavalio tai miten yksilöllisesti pitäisi ravitsemusta tarkastella. Tämä ei ole tietenkään yksiselitteistä tai aukotonta, kuten harva asia elämässä on. On kuitenkin hyviä ja toimivia perusperiaatteita, joiden kautta esimerikiksi ravitsemusta on järkevää lähestyä. Yksi näistä on tarkastella lautasmallin painopisteitä tavoitteiden ja geneettisen perimän kautta, ottaen kuitenkin huomioon aina terveydentila (allergiat, lääkitykset, muut vaikuttavat sairaudet) kun ravitsemusta lähdetään ohjaamaan. Tämänkertaisessa jaksossa pureudumme ravitsemuksen syövereihin. Miten yksilölliset tavoitteet, sekä meidän kehotyypillinen ”perimä” vaikuttaa ravitsemuspainotuksiin ja miksi näin voisi olla? Have a some food for thought! Vielä tähän loppuun joka jaksoa koskeva disclaimer: nämä eivät ole absoluuttisia ohjeita tai sääntöjä, vaan aina tulee ohjauksessa lähestyä ihmistä tapauskohtaisesti kokonaisuus ja terveystilanne huomioon ottaen.
-
Mitä kuuluu hyvinvoinnin ehjään kuvaan? Tätä pohditaan tämänkertaisessa Ihmiskoodi-jaksossa, jossa syvennytään hyvinvoinnin peruspilareihin, joiden kautta kokonaisvaltainen hyvinvointimme rakentuu. Näihin peruspilareihin liittyy olennaisesti ns. ”näkymättömät tohtorit”: hiljaisuus, ravinto, onnellisuus ja liikunta. Jaksossa syvennytään yhden näistä tohtoreista hallinnoivaan osa-alueeseen; hiljaisuuteen. Käymme jaksossa läpi mitä keskeisiä tekijöitä sisältyy tämän tohtorin alle ja mitä voimme tehdä parantaaksemme kyseisen tohtorin valta-asemaa, jolla lisätä iso loikkaus omaan hyvinvointiimme ja läsnäoloon. Hyppää mukaan kuuntelemaan ja pohtimaan miten oman elämäsi tohtorit operoivat elämässäsi.
-
Tässä podcast jaksossa avaamme hieman omaa taustaamme kuulijoille, mistä lähtökohdista tulemme ja mitä podcastin tuottajien synkät menneisyyden komerot pitävät sisällään? Jaksossa puhutaan siitä filosofiasta mitä harjoittelun peruspilareihin kuuluu kun lähdetään tarkastelemaan menestyksekkään ja tuloksekkaan harjoittelun komponentteja. Monesti harjoittelussa sorrutaan syöksymään tekemiseen suinpäin kiinni ilman keskittymistä olennaisiin rakenteisiin, joiden kautta rakentuu systemaattinen ja nousujohteinen jatkumo. Hyppää kuuntelemaan mitä meillä on mielessä. Toivottavasti tulee korvaasi tuttuja teesejä ja ehkä arvokkaita murusia