Episodes

 • Episode 79 - Elisa Røtterud - Det handler om å være jævli god

  · 00:57:17 · Ingefær podcast

  Hva er drivkraften bak Elisa Røtterud sin dragning mot høye topper? Nylig var hun på toppen av Manaslu, verdens åttende høyeste fjell, på over 8000 meter. På veien opp lengtet hun hjem – nå lengter hun tilbake.Elisa Røtterud er den tidligere moteredaktøren som fant meningen med livet på tur. De siste årene har hun gradvis klatret i gradene og besteget høyere og høyere topper. Hun har ligget nær døden med høydesyke, dratt på ekspedisjon uten å komme til toppen grunnet rasfare, hun har sett andres grufulle hender uten votter på vei til en åttetusen meters topp, hun forbereder seg innbitt til Birken og har vært mer skitten enn du og jeg tilsammen har vært i livet vårt.Hva driver henne? Hva er vitsen? Hvordan unngår man gnagsår i rompa? Hvor går neste tur? Hvorfor klatre en topp hvor dødsraten er på tyve prosent? Hvordan forbereder man seg fysisk og psykisk til tøffe ekspedisjoner? Hvorfor er det viktig å være ydmyk og å gå gradene?Jeg hadde cirka tusen spørsmål på blokka, Elisa svarte i vei. Jeg håper du blir inspirert! Og husk – små turer er også turer. Det er en småbarnsmammas mantra.

  starstarstarstar_outlinestar_outline
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Episode 78 - Gjør mer av det som er viktig for deg

  · 00:57:37 · Ingefær podcast

  ... og mindre av det som ikke er så viktig. Det krever mot å velge vekk. I denne episoden snakker jeg med psykolog og forfatter Carina Poulsen om minimalistisk livsstil og bruker førjulstiden som eksempel. Vi får blant annet praktiske kalendertips for å ha tid til å gjøre det vi har lyst til, og vi får råd til hvordan vi kan si nei til andre på en god måte (for å si nei kan være å si ja til seg selv).Carina og jeg snakker om:TID for tid er i alle fall en av mine viktigste ressurser, om jeg kan kalle det det. Jeg vil lære mer om hvordan jeg kan bruke tiden på det som virkelig teller for meg, hvordan vi kan finne ut av hva som teller, og hvordan vi kan si nei på en god måte til andre.YTRE FORVENTNINGER VS INDRE ØNSKER For det kan jo kræsje. Hvordan kan dette gå i hop?PRAKTISKE KALENDERTIPS For å unngå at hektiske perioder ikke blir altfor stressende og for at vi kan opprettholde gode vaner.VALG Hvordan treffe gode valg? Hjernen vår klarer ikke ta gode valg når vi opplever for mye stress. Kalenderstyring kan hjelpe på, for eksempel.ENSOMHET For ikke alle er så himla busy i førjulstiden eller har så mange å være med.GRINING Siden intervjuet med Carina ble utsatt. Jeg hadde nemlig pms og grinedag og måtte si fra til Carina på en høflig måte at jeg ikke kunne den opprinnelige avtalen.

  starstarstarstarstar
 • Episode 77 - YogaJohanna - følg din lidenskap

  · 01:04:51 · Ingefær podcast

  Jeg ønsker å inspirere kvinner til å ta for seg av livet, sier svenske Johanna Andersson, en av Sveriges største yogaprofiler.I hele fem år har jeg fulgt Johanna Andersson på Instagram. Vi gikk gravide med vår førstefødte samtidig og jeg ble inspirert av hvordan hun trente i svangerskapet. Dere ønsket å ha mer om yoga på Ingefær og jeg er lutter øre! I denne samtalen, som er noe preget av at Johanna satt på kafe og vi gjorde opptak på skype, snakker vi om pussy power, om det feminine, om isbading, om trening, om hodet, hjertet og klitoris og mye, mye mer.Jeg elsker Johannas utsagn om at hun er en now-junkie og har allerede blitt inspirert av hennes måte å tenke hva hun vil ha ut av hver enkelt dag. Det får du høre mot slutten av episoden! Johanna kommer også med bokanbefaling og hennes tips for å leve et godt liv.Og PS: et par timer etter samtalen vår tuslet jeg ned på stranden her vi bor og badet. Helt fantastisk!

  starstarstarstarstar_outline
 • Episode 76 - Gretchen Rubin og The Four Tendencies!

  · 01:00:40 · Ingefær podcast

  Jeg er så stolt over å ha Gretchen Rubin på Ingefær at jeg klyper meg litt i armen. Denne episoden av Ingefær er nyttig for absolutt alle!Gretchen Rubin er ukens gjest og gjett om jeg er stolt av å ha henne på Ingefær. Hun er en av mine forbilder, hør bare her: Gretchen Rubin har skrevet flere New York times-bestselgere: Better than before, The happiness project, happier at home og hennes nyeste bok som vi snakker om I dag: The Four Tendencies. Bøkene har solgt over 3 millioner eksemplarer og oversatt til over 30 språk. I tillegg til bøkene har hun en inmari populær nettside, gretcherubin.com, og en podcast med sin søster, kalt Happier.Jeg oppdaget Gretchen Rubin for fire år siden med boken The happiness project, en bok som handler om hvordan Gretchen endrer vaner til rett og slett bli et litt gladere menneske. Gretchen var jurist, men endret karriere til å bli forfatter og skribent (og inspirerte meg til mitt karrierevalg!). Hun er ekspert på vaner, hvordan de oppstår, hvordan vi best kan endre vaner for å få et bedre liv, jobbe mer effektivt, bli sunne. I den nyeste boken, The Four Tendencies, er tema hvordan vi responderer på forventninger. Klarer du å gjennomføre et treningsprogram best når du har en avtale med en venninne, når du selv har bestemt deg for å gjennomføre det, når du vet akkurat hvorfor du bør gjennomføre treningsprogrammet eller når det å gjennomføre treningsprogrammet er en viktig del av din identitet? Dette vil Gretchen Rubin gir deg svar på i dag.Jeg anbefaler alle å ta testen for å finne ut hvilken Tencency du er. For min del har det vært nyttig å finne ut hvilken tendency jeg er fordi det har økt forståelsen for meg selv og fordi jeg da kan legge til rette bedre for eksempel arbeidshverdag eller tiltak rundt gode vaner på en måte som er best for meg.

  starstarstarstarstar
 • Episode 75 - Når ønskebarnet ikke kommer

  · 01:13:17 · Ingefær podcast

  Veldig mange opplever å ha problemer med å bli gravide. Kanskje flere enn vi tror, siden det kanskje ikke er så vanlig å snakke om. Ukes gjest, Mina Ghabel Lunde, har foreløpig gått gjennom ni forsøk - uten hell. Hvordan er det å ønske seg barn, men ikke få til, hverken naturlig og med hjelp? Mina Ghabel Lunde skriver om prosessen til henne og ektemannen Jonas på bloggen hennes. De har gått igjennom ni forsøk uten hell, men gir ikke opp. Savnet etter eget barn er stort og jeg tror ikke at jeg, som ikke har opplevd å være ufrivillig barnløs, ikke forstår hvor vondt det er å ville men ikke få til. Jeg har hørt om forhold som går til grunne. Du blir fullstendig ødelagt av disse hormonene. Mina startet å skrive om å ikke få barn da hun innså at å være ufrivillig barnløs var svært vanlig - men at få snakket om det. Det er tabu, sier Mina, og tabu gjør at dette helseproblemet ikke blir anerkjent på jobb, i det offentlige, blant venner. Mina gir oss innblikk i hvordan prosessen er fra undersøkelse på sykehus, til hormoner og sprøytestikking, eggutak, venting, innsetting og mensen. Døgnet etter eggutak er et fryktelig døgn. Man er gjennomhullet på utsiden etter 12 dager med sprøyter i magen og gjennomhullet på innsiden av skjeden etter stikkingen for å få ut egg. Vi snakker også om bitterheten og misunnelsen som Mina har åpnet opp om at hun tidvis føler. Det er noe vi alle kjenner oss igjen i, det er jeg sikker på. Vi har alle noe vi ønsker, som andre har. Mina har kraftig endometriose. Da vi møttes ventet hun mensen. Hun klarte ikke sitte stille på stolen grunnet smerter, selv om hun hadde tatt svært sterke smertedempende piller. Det var såvidt hun klarte å komme til studioet. Jeg hadde fått mensen samme dag og kjente ingenting. Jeg føler jeg setter livet på vent, og jeg blir jo ikke yngre. Jeg blir kjempestressa.

  starstarstarstarstar
 • Episode 74 - Barseltid og mammarollen

  · 01:02:49 · Ingefær podcast

  I episode 74 tar vi barseltiden tilbake! Vi snakker om utfordringer med mammarollen, den første tiden etter fødsel, ensomhet, usikkerhet og kropp. - Det er et feministisk prosjekt å synliggjøre barselkvinnen, sier gjest og forfatter Kristin Storrusten. Kristin Storrusten har skrevet boken Barsel, en bok som selger så det suser. Det tror jeg er fordi så mange av oss kjenner oss igjen. Hvorfor det er en diktbok, får du vite tidlig i episoden. For en stund siden la jeg ut spørsmål på Facebook hvor jeg lurte på hva det tøffeste var med å bli mamma, og hvordan det kunne vært bedre. Jeg fikk utrolig mange kommentarer og mail. Tydelig er barseltiden en tid hvor mange føler seg usikre, ensomme, at vi er redde for å gjøre feil, for ikke å strekke til. Håpet er at en episode som dette kan gjøre flere trygge og mindre ensomme. For babytiden er en tid i alle fall jeg tenker tilbake til med et åååh så koselig, selvom, når jeg tenker etter, var det tidvis sjukt slitsomt: Svangerskapssvette Blodpupp Amming 24/7. (Amming på do? Ja. Babyen bryr seg ikke om du har diare). Å ikke sove natten igjennom på flere år Alt klart og du skal ut å møte venninne. Babybæsj oppover ryggen. Frimerkebaby Jeg har hatt forholdsvis enkle barn, og kan ikke skrive opp kolikk eller sykdom på listen. All ære til mødre og foreldre som har stått i slikt. Kristin Storrusten måtte det - to ganger. Vel - tune in! Og husk: neste gang du skal på barselbesøk tar du med mat og stikker etter en kort stund. Og rydd alltid opp etter deg selv.

  starstarstarstarstar
 • Episode 73 - Alt om huden!

  · 00:58:30 · Ingefær podcast

  For et morsomt intervju! Yael Adler er en smått nerdete hudlege som får selv det å klemme kviser til å bli gøy. Yael Adler er aktuell med boken Huden, en bok om nettopp huden. Det er den bestselgende boken i Tyskland i år, og den er foreløpig oversatt til 25 språk. Jeg tok en prat med Yael Adler via skype en kveld begge var hjemme. Hun satt på i den ene stuen i huset sitt, med lånt headset av sønnen. Jeg så Yael på macen min. Et par ganger under intervjuet ler jeg ordentlig, og særlig når Yael viste hvordan man klemmer en kvise. Man klemmer nemlig ikke en kvise, man melker den, slik man melker en ku. Hun prøvde også å vise hvorfor kvinner har cellulitter og ikke menn har med å tegne striper og bølger i luften. I intervjuet snakker jeg med Yael om disse cellulittene. Vi kvinner har cellulitter fordi vi skal bære frem barn. Det er nemlig lurt å kunne spare på fettet for å føre fremtidige generasjoner videre. Ingen kremer hjelper mot cellulitter, men en sunn livsstil og nok bevegelse kan være positivt. Alle kvinner har det i større eller mindre grad. Og sånn passe direkte oversatt fra Yael: når man har sex, liker menn at huden til kvinnen beveger seg, og det gjør den jo når vi har litt glasur. Huden viser omverdenen hvordan vi har det, og huden får informasjon av resten av kroppen om hvordan den har det. Huden er rett og slett et avslørende organ. Sex gjør oss vakker, for eksempel. Menn bygger lettere muskler med jevnlig sex, vi blir mindre stresset og får en god glød. Jevnlig under intervjuet legger Yael inn et godt ord for hvorfor vi burde jevnlig ha hyrdestunder. Vi prater også om kviser, strekkmerker, arr, solskadet hud, hygiene, barn og bading og rynker. Yael mener naturen vet best og anbefaler oss å bruke minst mulig produkter. Hun anbefaler også et kosthold bestående av mye fargerike grønnsaker, og lite melk, mel og sukker. Ganske så lik en paleodiett, og om du vil kjøpe boken min om nettopp paleo kan du gjøre det her! Og til slutt: hva spiser egentlig en hudlege selv? Mot slutten av episoden får du vite svaret!

  starstarstarstarstar
 • Episode 72 - Går du nå, er du ikke lenger min datter

  · 01:03:57 · Ingefær podcast

  I Norge lever nesten en halv million barn med foreldre som har rus- eller psykiske problemer. Gjest i ukens Ingefær, Anne Bitsch, hadde en slik oppvekst og har skrevet boken Går du nå, er du ikke lenger min datter - en bok som fikk meg til å gråte mye. Denne episoden har vært en av de tøffeste å lage for meg personlig. Materien har vært så tung, jeg har grått hver dag i researchprosessen. Gjest er Anne Bitsch, som har skrevet bok om sin egen oppvekst, med tittelen Går du nå, er du ikke lenger min datter. Det sa mammaen til Anne da Anne var 18 år og flyttet ut av hjemmet. Livet til Anne frem til det hadde vært preget av en mor som var psykisk syk og med et alkoholproblem. Men siden de tilhørte middelklassen og Anne var så flink på skolen var det i grunn ingen som hjalp. Selv ikke da Anne ba om hjelp. Selv ikke da Anne meldte fra om at faren hadde forgrepet seg seksuelt på henne. Anne reiste tilbake til Danmark, hvor oppveksten var, noen år etter at moren døde for å finne svar på hvorfor hun ikke fikk hjelp. For som Anne sier: få personer som har hatt en så tøff oppvekst som meg, klarer seg så bra i livet som jeg tross alt har gjort. For Anne har overlevelses-språket vært å skrive, for andre kan språket være rus, spiseforstyrrelser eller vold. I Norge i dag vokser nesten en halv million barn opp med foreldre som drikker og/eller er psykisk syke i mindre eller større grad. Denne episoden er til alle som har hatt en barndom utenom det vanlige. Men episoden er også til alle som har hatt en bra barndom. Vi har alle ansvar for våre medmennesker, for å bry oss, for å tørre å spørre ubehagelige spørsmål. Barn er uskyldige i voksnes mennesker problemer. Vi må også huske at det ikke er en skam å ikke takle livet i perioder. Det er ingen skam å be om hjelp. Det er ikke å bry seg for mye når man spør om andre trenger hjelp. Alle går vi igjennom tøffe perioder, og ved å snakke om det kan man forhåpentligvis lette byrden. Moren til Anne ba ikke så mye om hjelp, men litt - uten å få det. Hun gikk fra å være en lovende student til å dø av alkoholisme. Kontrasten mellom hva hun ville og kunne ha blitt, til hva hun faktisk ble, er slående. Boken går du nå, er du ikke lenger min datter, er den vondeste boken jeg har lest på lenge, men også den viktigste.

  starstarstarstarstar
 • Episode 71 - Om selvfølelse og selvtillit

  · 01:07:46 · Ingefær podcast

  Selvfølelse og selvtillit står sentralt i å ha det godt, ha et godt liv og ta gode valg. Gjester er to av de dyktigste damene jeg vet om: Verdiskaper og forfatter Siri F. Abrahamsen og mental trener og forfatter Cecilie Ystenes. Denne episoden må du høre! Episode 71 av Ingefær podcast er tatt opp på Vestlia Resort på Geilo, i forbindelse med Jenteweekend som fitcamp og Cecilie Ystenes og hennes team fra RAW Trening arrangerte. 100 spreke damer var med på både fysisk og mental trening gjennom hele helgen og jeg hadde gleden av å være en slags konferansier samt å lage denne episoden av Ingefær. Denne episoden er spekket av nyttig informasjon på hvordan vi kan få bedre selvfølelse og selvtillit. Cecilie og Siri øser av sin kunnskap, rett og slett. Vi snakker om frykt for å bli avvist, hvordan vi kan stå opp for oss selv, hvordan trene på å gå utenfor komfortsonen, om kjærlighet, om barndom og foreldreskap, om robusthet, om likes på sosiale medier, om at vi ikke kan være gode i alt på en gang ... kort fortalt en ekstremt innholdsrik episode som jeg er stolt av å dele med dere!

  starstarstarstarstar
 • Episode 70 - Lene Alexandra - hennes ærligste intervju til nå

  · 01:12:25 · Ingefær podcast

  "Jeg hadde aldri trodd jeg kunne bli så sterk som jeg er nå", sier Lene Alexandra i et langt og åpenthjertig intervju, hvor vi går bak fasaden og snakker om verdier, rutiner, motgang og kjærlighet. Jeg har vært så heldig å ha Lene Alexandra i min bekjentskapskrets i mange år. Vi møttes på CrossFit Oslo da jeg jobbet der og har fulgt hverandre siden. Eller, kanskje har jeg fulgt med henne mest, for hun er ofte i media. Jeg har sett henne gå fra personlig trener til å stå i gullbikini på scenen i LA, ulike kjærlighetsforhold, boklansering osv. Spør du meg, er Lene Alexandra litt av en dame. Jeg tror hun både inspirerer og provoserer, fordi hun drar strikken lengre enn mange av oss tør eller ønsker å gjøre. Og hun er ikke redd for å fortelle om det heller. I dette lange, uredigerte intervjuet (gjort to uker før lørdagens NM i fitness) snakker Lene Alexandra om Fitness: "Jeg tror mange beundrer det å ha disiplin, følge en plan mot et mål, for det er det ikke alle som klarer" Frihet: "Jeg kompromisser ikke på frihet, da er jeg ikke den beste versjonen av meg selv" Selvfølelse: "God selvfølelse gjør deg ikke så avhengig av ytre bekreftelse" Nedturer: "Det er de som har gjort meg sterk" Og mye, mye mer.

  starstarstarstarstar
 • Episode 69: Om Tinderdating, ensomhet og d**kpicks med Snakkes til uka-forfatter Ellen Sofie Lauritzen

  · 00:58:15 · Ingefær podcast

  Apper som Tinder skal hjelpe oss å finne kjærligheten (eller et ligg). Men hva har bilder av kjønnsorganer, ghosting, dopamin, selvrespekt og havregrøt å gjøre med Tinder? Lytt, og du vil lære! Gjest i episode 69 av Ingefær podcast, Ellen Sofie Lauritsen, har skrevet boken Snakkes til uka om Tinderdating. Selv har jeg ingen anelse om hvordan Tinder ser ut, men jeg er sikker på at jeg hadde brukt appen den gang jeg var singel i London. Jeg tror faktisk jeg hadde brukt mer tid på Tinder enn på tung teori. Alle vil vi ha noen å dele livet med, henge med eller ligge med. Alle søker vi bekreftelse. En dag i NewYork i 2014 bestemte da single Ellen Sofie seg for å teste Tinder. Tross alt var byen full av kjekke hipstere med pent skjegg og fine briller, Tinder måtte være en god måte å få møtt noen av disse. Den første Tinderdaten gikk vel ikke akkurat særlig bra (men kunne endt så mye verre), og etter å ha slettet Tinder et par år senere ble hennes Tindertid til bok. Underveis har Ellen Sofie blitt kalt både det ene og andre av avviste menn, hun har ghostet og blitt ghostet, hun har vært spent på date og etter hvert brukt Tinder som tidsfordriv mens hun lå hjemme på sofaen i joggisen.

  starstarstarstarstar
 • Sommer-IngefæRE #8 - FargeDagny om hvorfor farger er viktig for oss

  · 01:03:16 · Ingefær podcast

  Helt ærlig: jeg var utrolig usikker på om et intervju om farger var riktig for Ingefær podcast. Jeg hadde lest boken til Dagny Thurmann-Moe og syntes den sa mye fornuftig om hvordan vi mennesker påvirkes av farger og omgivelsene våre. Men på en helsepodcast? Jeg valgte å intervjue Dagny likevel og faktisk er denne episoden jeg har fått flest positive tilbakemeldinger på. Jeg vet at flere vegger har skiftet farge, garderober har blitt oppgradert, kommoder har blitt rosa og gule. Lytterne har rett og slett tatt Dagnys budskap om farger til folket til seg. For min del bestemte jeg meg i etterkant av intervjuet for shoppestopp på sorte, grå og hvite klær. Det løftet har jeg fulgt ganske så bra. Stuen vår har gått fra hvit til blå, og jeg elsker det. Til høsten står andre etasje klar for nye farger. Dagny sier også noe jeg har reflektert over mye: det å ville pynte seg betyr ikke at man er mindre intelligent. Man kan være opptatt av mote, neglelakk og elske å gå i rosa klær og fremdeles kunne heve stemmen på andre områder enn nettopp disse. Jeg skulle også ønske at offentlige institusjoner som skoler, barnehager og sykehus ble enda flinkere til å bruke farger. Vi mennesker gjør lettere feil i hvite omgivelser for eksempel, og vi tror at de som bor i fargerike hjem er de lykkeligste men har en tendens til å velge såkalte nøytrale farger selv. Heldigvis er farger på vei inn i trendbildet, så kanskje vi alle blir litt lykkeligere, penere og mer effektive om vi bruker farger strategisk på klær og interiør. Etter å ha hørt på hva Dagny har å si kan det hende du blir litt mer fargerik du også.

  starstarstarstarstar
 • Sommer-IngefæRE #7 - Synnøve Skarbø om barseldepresjon og rydding

  · 01:05:20 · Ingefær podcast

  Vi har kommet til den nest siste reprise-episoden for sommeren og denne gangen vil jeg dele Ingefær episode 42 med Synnøve Skarbø. Alle opplever vi tøffe perioder i livet. Synnøve ønsket seg barn i alle år, og da hun endelig ble gravid og fødte en datter ble hun fødselsdeprimert. Mange av oss opplever barseltårer, færre men likefullt mange opplever at tiden etter fødsel er alt annet enn idyll. I boken Synnøves System skriver Synnøve åpent om hvor tøft hun hadde det – og at rydding etter hvert hjalp henne til å se lysere på livet. At ryddebøker blir bestselgere viser kanskje at mange av oss eier langt flere ting enn vi strengt tatt behøver. Slik sett bør vi kanskje være takknemlige? Jeg har etter beste evne prøvd å rydde og lage system i heimen inspirert av Synnøves system, men må bare åpent og ærlig innrømme at det går skikkelig sakte fremover. Men det går fremover altså. Kjelleren har blitt bedre og jeg er i alle fall opptatt av system i teori, uten at jeg klarer å følge opp i praksis hele tiden. Synnøve burde egentlig blitt leid inn av meg som ryddekonsulent. Det er blitt midten av august og de fleste er ferdig med ferien og forbereder seg på skolestart, studiestart og en travel jobbhøst. Å sette av et par dager til rydding, kasting og sortering tør jeg påstå kan kickstarte høsten.

  starstarstarstarstar
 • Sommer-IngefæRE #6 - Gleden med skjeden

  · 01:02:57 · Ingefær podcast

  I skrivende stund er boken Gleden med skjeden solgt til hele 26 land. Det gledes, fordi kunnskap om vår egen kropp er viktig. Gleden med skjeden er skrevet av medisinstudentene Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann. Det er førstnevnte som gjestet Ingefær i episode 53 og er sommerens sjette av åtte reprise-episoder. Rett etter Donald Trump ble president signerte han et papir mot abort omringet av middelaldrende menn. Det bildet ga flere enn meg frysninger. Kvinners rett til å selvbestemt abort og å eie sin egen seksualitet er superviktig. Det er vår kropp og vi skal kunne si nei og ja som vi lyster og bli respektert for det. Derfor er det viktig at Gleden med skjeden er solgt til land som har strengere regler rundt for eksempel prevensjon enn det vi har i Norge. En annen grunn til at jeg synes dette intervjuet fortjener et gjenhør er fordi jeg som kvinne på 35 år og tobarnsmamma lærte flere ting om min egen kropp da jeg leste boken. For eksempel om klitoris og vaginalorgasmer. Visstnok blir vi mer yre på denne tiden av året, så hopp i halmen, beskytt deg om du ikke vil ha sykdommer eller bli gravid og husk at et nei er et nei er et nei.

  starstarstarstarstar
 • Sommer-IngefæRE #5 - Bergljot Rosvoll om din adferd rundt helse

  · 01:10:21 · Ingefær podcast

  I sommerens femte av totalt åtte repriseepisoder er det på tide å snakke om adferden vår rundt helse. Bergljot Rosvoll har master i adferdspsykologi og jobber som coach, og i denne episoden snakker vi rett og slett om hvordan vi kan tilrettelegge for at vi selv har bedre vaner og handlinger rundt bevegelse, søvn, trening og kosthold. Denne episoden var mitt tredje Ingefærintervju. På den tiden intervjuet jeg via skype i stuen med et program hvor jeg hørte meg selv i ekko. For meg var det viktigere å få laget enn podcast enn å ha godt utstyr eller studio fra dag en. Lyden og samtalen bærer muligens preg av det, men pytt. Bergljot driver litt med tough love. Hun pynter ikke på budskapet sitt, noe jeg har sansen for. Du kan ikke vente på å bli motivert for en livsstilsforandring, sier hun. Du må starte med adferden din og deretter kommer motivasjonen. Ikke vent med å endre det du vil, start i dag, og start smått. Det er nemlig dumt å la det perfekte stå i veien for godt. Jeg har hørt gjennom intervjuet med Bergljot flere ganger og lærer noe nytt hver gang. Jeg digger at Bergljot tenker: klarer jeg ikke gå opp denne trappen klarer jeg i hvert fall ikke gå opp Galdhøpiggen. Samfunnet vi lever i er tilrettelagt for latskap, så vi må selv benytte muligheter for bevegelse, samt at vi selv har ansvar for å legge tilrette for god helseadferd i hjemmet. For min del betyr det for eksempel straks en cagetrainer i hagen, kettlebells og lite sjokolade i hverdagen – siden jeg som regel klarer å dytte i meg all sjokolade jeg har tilgjengelig (dog, i ferien gjelder andre rutiner merker jeg, rundt sjokolade ...) Du finner garantert noen læringspunkter fra intervjuet som du kan ta med deg inn i sommeren og etter hvert høsten. Husk at det er lurt å tilrettelegge for suksess, og når du feiler – for det gjør vi alle – kom deg opp på hesten igjen så fort som mulig i stedet for å banke deg selv opp og starte igjen neste uke.

  starstarstarstarstar
 • Sommer-IngefæRE #4 - Børge Fagerli om biorytme, hormoner, kosthold og balanse

  · 01:27:09 · Ingefær podcast

  I den fjerde av totalt åtte repriseepisoder av Ingefær denne sommeren er det mitt første intervju av Børge Fagerli som står for tur. Dette er en av mine favorittepisoder! Jeg har intervjuet Børge to ganger: intervjuet dere skal høre nå og et Live-intervju foran publikum, som er episode 37. Begge episodene er blitt veldig populære, og det er ikke uten grunn. Børge er en ekstremt kunnskapsrik mann, og kombinerer forskningsbasert kunnskap med erfaringsbasert kunnskap. I dette intervjuet snakker vi om biorytme – noe som jeg personlig synes er inmari spennende. Det har vært interessant for meg å høre intervjuet om igjen, for jeg har nemlig endret noen av mine vaner i løpet av det året har gått siden dette intervjuet ble gjort. I samtalen forteller jeg at jeg spiser frokost uten karbohydrater. Det har jeg endret: nå spiser jeg ofte mer karbohydrater til frokost, noe som har resultert i mer giv på lunsjtreningen min – som igjen har gjort meg sterkere. Jeg har også for det meste sluttet å drikke kaffe annet enn til frokost, som har gjort at jeg våkner mer uthvilt om morgenen. Børge er opptatt av helhetlig helse og at det er mange faktorer som påvirker helsen vår, noe som kommer godt frem i samtalen vår. For min del synes jeg det er spennende å biohacke, som det heter, for å se hvilke faktorer som har innvirkning på meg, og hvilke som ikke påvirker meg. Det henger også sammen med Børge sine meninger om at vi alle er unike individer, så det jeg føler er optimalt for meg trenger ikke være din optimale oppskrift på god helse. Det gjelder å forske seg frem og være tålmodig, tenker jeg. Sommeren er en god tid på å spise masse frukt og grønt og være mye ute i dagslys. Det i seg selv gjør oss alle godt. Kanskje du kan gå en lang tur med Børge og meg på øret? God lytt!

  starstarstarstarstar
 • Sommer-IngefæRE #3 - Ingvild Tennfjord - Tenk om det går kjempebra

  · 01:09:39 · Ingefær podcast

  En av Ingefærs lyttere hørte episode 24 av Ingefær med Ingvild Tennfjord tre ganger på rappen da den kom ut for over et år siden. En annen har skrevet utsagnet til Ingvild på en lapp på kjøleskapet: ”Tenk om det går kjempebra”. Derfor er intervjuet med Ingvild det tredje repriseintervjuet av totalt åtte denne sommeren. Ingvild er en ordmitraljøse og en dame jeg beundrer fordi hun bare hoppet i det. Hun var faktisk en liten inspirasjon for meg selv da jeg sa opp min faste kommunikasjonsrådgiverjobb for å satse på Ingefær podcast. For tenk om det gikk kjempebra! Og bra har det jo gått. Ingvild var journalisten som sa opp en ettertraktet stilling i Dagbladet magasinet for å bli vinkjenner. Nå har hun gitt ut så mange bestselgende bøker om vin at jeg nesten har mistet tellingen, sprer vinglede i A-magasinet ukentlig og holder foredrag over det ganske land. Det fine med Ingvild er også at hun er ærlig på at for å bli god på noe, må andre ting nedprioriteres. Interiør, sier hun, driver ikke hun med. Det har hun ikke tid til om hun skal være en god vinjournalist. Det er et viktig tips for oss alle. Velger vi noe, betyr det at veldig mange ting må velges vekk. Ingen klarer alt, og om vi i en periode klarer alt hadde i alle fall jeg gått på en utbrentsmell. Jeg håper du liker samtalen like godt som jeg gjør og at du blir inspirert til å gå ut av komfortsonen din. For det er visst der det magiske skjer.

  starstarstarstarstar
 • Sommer-IngefæRE #2 - Jogg deg hjernesterk

  · 00:58:26 · Ingefær podcast

  Episoden med den svenske psykiateren og forfatteren av boken Hjernesterk, Anders Hansen slo virkelig godt an. Den har høye lyttertall og jeg får ukentlig tilbakemeldinger på at lyttere har satt pris på kunnskapen han delte i episode 56 av Ingefær. Sommeren er den perfekte tid til å gå lange turer eller jogge i skog, ved sjøen, på fjellet eller i byen. Den aller beste måten å holde hjernen i form på gjennom sommeren er nemlig ikke å løse kryssord i solsengen, men å trene kondisjon helst over 30 minutter tre ganger i uken. Gjør du det, blir det enklere å komme tilbake til studier og jobb etter endt ferie. Personlig ble jeg veldig motivert til å trene kondisjon etter intervjuet med Anders. Når jeg jogget visste jeg at jeg ikke bare trente kroppen, men også hodet. Men helt ærlig har ikke nådd målet mitt om en joggetur i uken siden noe sånt som før påske. Siden joggekondisen min er så dårlig gjør det vondt å jogge, og jeg bruker det som unnskyldning. I stedet trener jeg med kettlebells og styrke i garasjen min. Men jeg vet at det faktisk er jogging som er en av de beste avkoblingene jeg gjør. Når kroppen har klaget fra seg stilner hjernen min. Det behøves, for jeg har en særdeles pratsom hjerne til tider. Å reposte denne episoden er en påminnelse til meg selv at løpeturer langs sjøen, i skogen og i byen, helst med bare legger og singlet, er noe av det aller beste jeg kan gjøre for meg selv denne sommeren.

  starstarstarstarstar
 • Sommer-IngefæRE #1 - Cecilie Ystenes om hvordan trene mentalt

  · 01:03:30 · Ingefær podcast

  Cecilie Ystenes er en av de råeste damene jeg vet om, og intervjuet med henne er det første av sommerens totalt åtte IngefæRE. Jeg spurte Ingefærs lyttere om hvilke episoder de har likt best og flere ganger ble nettopp episode 11 med Cecilie Ystenes nevnt. Cecilie Ystenes er mentaltrener og gründer av RAW trening. Våre veier møttes for syv år siden da jeg jobbet i et firma som sponset et fotballag hun på den tiden var mentaltrener for. Siden den gang har vi vært venninner. Fra Cecilie har jeg fått førstehåndskjennskap til hvor effektivt det er å trene mentalt. Såpass spennende syntes jeg det var at jeg i fjor høst tok Mental trener level 1 hos RAW trening, en utdannelse jeg har hatt mye bruk for personlig og også i arbeidet med Ingefær. Jeg benytter meg også av og har nytte av onlineverktøyet Cecilie har utarbeidet sammen med CoperiaSenteret, mentaltstyrketrening.com. Jeg kan anbefale det om du vil jobbe med verdier, måltsetting og avspenning på egen hånd. Verdier, målsetting og avspenning er bare noe av det Cecilie og jeg snakker om i denne episoden. Personlig har jeg hatt god nytte av å finne ut av mine verdier. Ved å vite hva som er viktig for meg har det vært lettere å gjøre gode valg, jobbe målrettet og leve mer autentisk med meg selv. Jeg vil tro du kan plukke opp noen gode tips i denne episoden, enten det er første gang du hører den eller hører den igjen. Jeg tenker at sommeren kan være en god periode å ta seg tid til å evaluere livet sitt, finne ut hva som er viktig og ikke, se på livet sitt i fugleperspektiv og våge å drømme stort.

  starstarstarstarstar
 • Episode 68 - Et intervju av meg

  · 01:12:43 · Ingefær podcast

  Er det narsissistisk eller interessant å bli intervjuet i sin egen podcast? Flere lyttere har spurt om jeg kunne være gjest på egen podcast. Dette er den siste episoden før sommerens reprise-episoder og Ingefær har rundet over en halv million nedlastinger (JE!), så jeg tenkte at en prat om hva jeg vil med Ingefær, mitt syn på helse, veien videre og hva jeg har lært av det halvannet året jeg har drevet med Ingefær. Intervjuer er kloke og dyktige Benedicte Wessel Holst. Hun er tidligere redaktør av Henne, nå journalist og kommentator i KK. Benedicte og jeg trente CrossFit sammen såvidt back in the days på Crossfit Oslo.

  starstarstarstarstar