Episodes
-
Vi har hatt en trivelig samtale med Alexander Skadberg som har erfaring med både å vokse opp på institusjon, og å jobbe på institusjon. Marinert i mye latter og humor, snakket vi om hva som er viktig å ha med seg i arbeidet med barn og ungdom - fra et veldig viktig perspektiv. Hvordan har Alexanders erfaringer i egen oppvekst formet ham i måten han møter ungdom på? Hvilke tilnærmeringer fungerte godt på ham som barn og ungdom? Og mye, mye mer.
-
Vi tittet litt tilbake i arkivet og fant denne fra 2020. Her snakker vi kort om hvordan vi kan planlegge og skape en god jul for ungdom på institusjon. Den er like aktuell i dag som for to år siden, så lytt gjerne for å hente inspirasjon til å lage en så god jul som mulig for ungdommene i Bufetat.
-
Missing episodes?
-
Noen ganger kan det være fristende å gi ungdom en lærepenge. Ellers lærer de vel ikke? En del konsekvenser kan imidlertid virke mot sin hensikt. Hvordan kan konsekvenser fremme læring og hva er faren med å bli for opptatt av konsekvenser? Vi kan nok alle kjenne oss igjen i at det er mer motiverende å kunne oppnå noe enn å bli fratatt noe. Med det som bakteppe håper vi denne episoden kan bidra til økt handlingsrom, snarere enn innsnevret handlingsrom for alle som vil hjelpe ungdom videre. Med: Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
-
Når vi kjenner på maktesløshet eller utilstrekkelighet kan dette utvikle seg til forråelse, altså at vi blir harde i møte med de vi skal hjelpe. Dette er noe som skjer med alle og kan komme til uttrykk på flere måter. Ved å ha et begrep for det og ved benevne at det er det som skjer, har vi også mulighet til å gjøre noe med det.
-
Med Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
I denne episoden diskuterer vi ulike måter å sette grenser på. Hvordan skape forutsigbare grenser? Kan vi unngå maktkamper og unødvendig bruk av konsekvenser? Hvordan kan vi gjøre ungdommene delaktige i egne grenser? Hvordan gjøre grensesettingen så spiselig som mulig for ungdommene? Dette er noen av spørsmålene vi forsøker å besvare i denne episoden. Med: Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold -
Hvem er vi, hva snakker vi om og hvorfor skal du høre på «Tango med tenåringer»?
-
Å få merkelapper er noe vi alle har opplevd. For noen kan merkelappene bli så definerende og unyanserte at det blir til en stigamitsering. De blir forstått og definert ut i fra stigmaet sitt og folk slutter å være nysgjerrig på hvem de er. Dette er veldig hemmende for god utvikling, og er kanskje en av de viktigste måtene samfunnet bidrar til og sementerer negativ utvikling for de som allerede er på vei til å falle utenfor. I denne episoden deler vi noen tanker rundt hvordan vi som omsorgsgivere kan forebygge og bekjempe stigmatisering.
-
I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse, snakker psykologene Ida Kippe, Ingvild Rasch Olsen, Kristin Bjørset Lund, Merete Glendrange og Lars Christian Vold om viktigheten av innenforskap og hvordan forebygge utenforskap.
-
Noen ganger kan ungdommene vekke så sterke følelser i oss at vi blir satt ut av spill. I denne episoden snakker vi om våre tanker rundt hvordan vi som voksne kan støtte hverandre og komme oss videre, uten at håpløsheten får mulighet til å sementere seg. Med: Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
-
Det kan være vanskelig å komme på alt trenger å tenke på for å få til et godt samarbeid med ungdommer om å komme seg på skolen. I denne episoden idemyldrer vi rundt typiske utfordringer og hva man kan gjøre. Vi håper det kan være til inspirasjon for alle som vil hjelpe ungdommer til å komme seg på skolen. Med: Psykologspesialist, Ida Kippe og psykolog under spesialisering,
Lars Christian Vold. -
Hva skal til for å få til en god samtale med ungdom?
Hva er en god samtale? Er en god samtale nok for å få til endring?
Det er noe av de spørsmålene vi forsøker å svare på i denne episoden av Institusjonspodden. Med: Psykolog Jon Hynne Auby og psykolog Lars Christian Vold. -
Hva er en reparasjon? Hvorfor er det så viktig å reparere etter et brudd? Hvordan få til en god reparasjon og hva er noen fallgruver vi fort kan gå i? Dette er noe av det vi forsøker å svare på i denne episoden av institsusjonspodden.
Med: Psykolog Jon Hynne Auby og psykolog Lars Christian Vold. -
Læringspsykologi er noe vi forholder oss til hele tiden, enten vi vil eller ikke. Noen ganger er det lurt å ta kontroll over hvordan disse mekanismene påvirker arbeidet med ungdommer. Dette er en etterlengtet episode der vi blant annet ser på de læringsteoretiske begrepene straff og forsterkning, forskjellen på forsterkning og belønning, i tillegg til noen fallgruver man kan gå i.
Med: Psykolog Jon Hynne Auby og psykolog Lars Christian Vold. -
I del 2 om temaet selvavsløring snakker vi om det vi har kalt «mental gjennomsiktighet». Det handler om hvordan vi kan gjøre oss selv mer forutsigbare og forståelige ved å sette ord på det vi tenker og føler i møte med ungdommer. Dette bidrar til mer kongruens (overensstemmelse) mellom våre bevisste handlinger og signalene vi sender. Det gir blant annet mindre plass til andres tolkninger av våre intensjoner, og vi blir tydeligere rollemodeller.
Med: Psykolog Jon Hynne Auby og psykolog Lars Christian Vold. -
Som profesjonelle omsorgsarbeidere er det ikke alltid lett å balansere det personlige med det profesjonelle. På den ene siden kan vi bli oppfattet som mekaniske og «overprofesjonelle», på den andre siden kan vi bli grenseoverskridende. Dette er en balansegang vi tenker at gode omsorgsarbeidere har et bevisst forhold til hele tiden, og selv de dyktigste og mest erfarne mister balansen fra tid til annen. Da er det viktig med et trygt arbeids- og veiledningsmiljø der vi tørr å dele dilemmaene vi står i. I denne episoden drøfter vi deling av vårt privatliv med ungdommene vi jobber med. Dette er første del av temaet selvavsløring.
Med: Psykolog Jon Hynne Auby og psykolog Lars Christian Vold. -
Hvis vi skal velge ut én ferdighet enhver omsorgsarbeider trenger et bevisst forhold til, og som må vedlikeholdes og utvikles gjennom hele yrkeskarrieren, så må det være validering. Hvis validering i det hele tatt kan betegnes som én enkelt ferdighet. Vi har forsøkt å oppsummere hele dette begrepet med en definisjon: Hvis en person OPPLEVER at vi har forsøkt (og tidvis lykkes) å FORSTÅ, AKSEPTERE og LEVE OSS INN i hens OPPLEVELSER, da har vi validert. Det blir neppe siste episoden om dette temaet.
Med: Psykologspesialist Kristin Bjørset Lund og psykolog Lars Christian Vold. -
Brukermedvirkning innebærer blant annet at barna skal delta i viktige møter som angår dem, deres meninger og synspunkter skal vektlegges ved valg av tiltak, og det skal jevnlig hentes inn erfaring rundt deres opplevelse av medvirkning. Men hvordan legger vi til rette for at barna faktisk medvirker? Hvordan tilpasser vi medvirkning til alder og utviklingsnivå? Og hvordan tilrettelegger vi for medvirkning samtidig som vi opprettholder nødvendige rammer og begrensninger for en trygg utvikling? Dette er temaer vi tar opp i denne episoden, selv om vi ikke kan love at dere sitter igjen med to streker under svaret på slutten av den neste halvtimen.
Med: Psykolog Jeppe Kjær Riegels, psykologspesialist og leder av psykologteamet Ingvild Rasch-Olsen og psykolog Lars Christian Vold. -
Hold motet oppe! Denne episoden varer akkurat under 30 min. Det er vårt forsøk på å motivere deg til å høre den. Motivasjon er et svært stort begrep, som ofte brukes uten at det er en felles forståelse av hva motivasjon innebærer. I denne episoden tar vi utgangspunkt i Deci og Ryans selvbestemmelsesteori og snakker om hvordan vi må konkretisere det vi kaller motivasjon, i arbeidet med ungdommer.
Med: Psykolog Lars Christian Vold, Psykolog Jon Hynne Auby og psykologspesialist Ingvild Rasch Olsen. -
Å jobbe på en institusjon er uten tvil vanskelig i perioder, og når vi rammes av håpløshet er det ofte ungdommene som får ansvaret for sin videreutvikling. Det kan være fristende å si at: «han vil bare ha oppmerksomhet», «han er jo ikke motivert», «han vil bare bestemme». Hvordan kan vi hjelpe miljøterapien i riktig retning når ansvarsfraskrivende og uforpliktende begreper å florere?
Med: Psykolog Jon Hynne Auby og psykolog Lars Christian Vold. -
Å få ungdommene på skolen er en utfordring som går igjen på de fleste institusjoner. I denne episoden håper vi å gi ekstra inspirasjon og retning til det superviktige arbeidet. Her må vi dra sammen, i samme retning. Alle drar på tre! 1, 2, 3. O’hoi!
Med: Psykolog Jon Hynne Auby og psykolog Lars Christian Vold.