Episodit
-
Har du svårt att träffa nya vänner? Vill du gå på aktiviteter, men har inte hittat någon som är anpassad utifrån din funktionsnedsättning? Hur kan du bidra till att skapa tillgängliga aktiviteter? Lyssna på detta avsnitt!
Podden gästas av Martin Lagerkrantz, en av utvecklarna bakom appen Salta Friends. Appen för dig som har en funktionsnedsättning och vill träffa nya vänner! Vi pratar om storyn bakom appen, hur samordnare för fritidsaktiviteter kan bli mer tillgängliga, den stora ensamheten bland många och olika strategier du kan göra för att träffa nya vänner. Detta är avsnittet både för dig som anordnar sociala aktiviteter och för dig som vill hitta tillgängliga aktiviteter!
Idag anordnar Tania Gazi kurser för att skapa kontakt med nya människor för dig med en autism-diagnos - både inom vänskap och dejting! Är du intresserad av att delta i en sån kurs? Kontakta Tania på [email protected].
-
Vilka verktyg kan vi använda oss av för att fungera så bra som möjligt? Hur kan man äga sin diagnos? Är diagnosen en superkraft eller en provocerande mening folk säger? Det pratar jag och Anna-Karin om i dagens avsnitt!
Anna- Karin är en av grundarna bakom funka mera, företaget som säljer hjälpmedel för att hjälpa personer med olika funktionsnedsättningar att fungera bättre i vardagen. Hon brinner för att sprida mer kunskap i samhället om diagnoser och har hjälpt många unga med olika funktionsnedsättningar. Ta gärna del av vårt samtal och hör hur Anna-Karin ser på olika saker. Tusen tack för att du lyssnar!
Det här avsnittet är i betalt samarbete med funka mera. VIll du lära dig mer om vad de gör eller har behov av hjälpmedel? Kolla på deras hemsida här: https://funkamera.se/?gclid=CjwKCAjwtdeFBhBAEiwAKOIy591Lynn1OFWU5D4yj85n8jkpTDWg634FGTAFG0Om42K13OXqYX6WJRoCiPAQAvD_BwE
-
Puuttuva jakso?
-
18 åriga Kerstin med autism gästar dagens avsnitt och delar med sig av vilka svårigheter autismen medför för hennes dejtingliv. Ni får höra Tania och Kerstins åsikter kring ordet “funkis”, deras åh-nej upplevelser och hur korkad man kan känna sig när någon flörtar utan att man förstår det. Pinsamma händelser som händer, när det är svårt att tolka sociala koder - helt enkelt.
Tusen tack för att du lyssnar!
-
Filip Reineby är en av Sveriges största talare och har en funktionsvariation som gör att han stammar, hur går det ihop?
Filip berättar om sin resa, han pratar om skolgången då han vart riktigt mobbad och retad, dels på grund av hans stamning och vad konsekvenserna av det blev. Han ger sina bästa och ärliga råd till dig som känner dig mobbad och utanför i olika sammanhang. Filip ger även sina bästa tips på hur vi kan acceptera vår funktionsvariation och inte endast känna den som en svaghet.
Ett riktigt bra avsnitt med en super cool kille, det här vill du inte missa!
Tusen tack för att du lyssna!
-
Varför finns det rullstollsburna personer som döljer sin funktionsvariation på dejtingappar? Hur kan det gå till med sex med en fysisk funktionsvariation? Hur kan vi bli bättre på att bemöta andra?
25 årige Oscar Sjökvist är här för att prata om detta! Han har ryggmärgsbråck och sitter i rullstoll. Oscar berättar om hur hans funktionsvariation har påverkat dejtinglivet.
Tusen tack för att du lyssnar.
Har du tips på ett ämne du vill att jag och gäster pratar mer om? Kontakta mig på:
Mejl: [email protected]
Instagram: Inte_min_svaghet
-
Hur kan det vara att vara tillsammans med någon som har bipolaritet? Kan diagnosen påverka ett förhållande? Ska du som partner acceptera när någon använder sin diagnos som ett " free pass kort" till att bete sig illa?
I dagens avsnitt får ni svar på dessa frågor med gästen Mozart Arvola! Han har varit i ett förhållande med en tjej som har bipolaritet och delar med sig av sina erfarenheter och perioder där det inte har gått bra, vad han har lärt sig och mycket mer.
Tusen tack för att du lyssnar!
-
Hur visas unga med funktionsvariationer i kärleks-filmer och böcker? Är vi sorgliga, deppiga eller sexiga och attraktiva karaktärer?
Har du nånsin sett en film där du inte har tyckt synd om personen med en funktionsvariation?
Varför finns det många unga som är oroliga ifall deras funktionsvariation kommer påverka dejtinglivet?
Det här är ett samtal om mina tankar kring hur unga med funktionsvariationer kan påverkas av den bild media visar oss. Häng gärna med!
Tusen tack för att du lyssnar!
-
Har du svårt att tolka kroppsspråk och förstå när någon annan flörtar med dig?
Tycker du det är jobbigt att prata om din funktionsvariation med någon du dejtar?
Tar du dig på stort allvar, har svårt att ta emot och beröra andra snyggt och tycker att sociala sammanhang överlag är svåra?
Då är det här avsnittet för dig! Henrik Fexeus är en av Sveriges främsta experter på kommunikation och social kompetens. Han har skrivit många världskända böcker , bland annat, "fingertopskänsla" och boken "alla får ligga" och hjälpt många att förbättra sina sociala förmågor och dejtingliv. I det här avsnittet ger Henrik sina vassaste och konkreta tips för dig som har svårt att tolka sociala koder och tycker att det är jobbigt att dejta andra. Så fram med anteckningsblocket, det här avsnittet vill du inte missa!
-
OBS! Detta avsnitt innehåller djup diskussion om intima saker.
I dagens avsnitt pratar Tania med sin vän Christine om hur deras autism har påverkat dejtinglivet och deras relationer. Tania berättar om något misstag hon gjorde under sex, tack vare hennes autism. Christine delar med sig av sina bästa dejtingtips för hur du kan prata om din diagnos för första gången och till dig med autism som vill dejta och upplever det som jobbigt. Du får även ta del av en utmaning tjejerna ska göra - något de aldrig trodde de skulle göra. En hint ... det involverar en stol. Tack för att ni lyssnar! S2E2
-
När Tania var tillsammans med sin första pojkvän var hon orolig att berätta om hennes autism för första gången - eftersom hon var orolig ifall diagnosen skulle vara en dealbreaker.
Är du rädd att din funktionsvariation kan vara en dealbreaker för den du dejtar?
Har du en diagnos och vill berätta om den för personen du dejtar, men vet inte hur du ska göra det?
Ta del av Tanias tips om hur du kan berätta om din diagnos för första gången, hennes tankar kring om en funktionsvariation kan vara en dealbreaker och hur det var för henne första gången hon skulle berätta om sin autism för hennes ex.
Tusen tack för att du lyssnar!S2E1
-
Dagens avsnitt gästas av 20 åriga Lisa, som har borderline!
Hon berättar om vilka typiska fördomar det finns om denna diagnos och relationssvårigheter hon haft i barndomen! Vi går även inpå varför du inte ska googla om din diagnos och mycket mer i detta intressanta avsnitt!
Tack för att du lyssnar!
-
Hur kan du vara ett bra stöd för någon med en diagnos? Det ger dagens gäst - Mozart Arvola flera tips på!
Många vet inte hur de ska vara ett bra stöd för någon i deras närhet som har en diagnos. Det finns vissa saker man bör undvika göra/säga. Mozart har har många personer i sin närhet med olika diagnos och har flera tips på vad du kan göra - för att vara ett så bra stöd som möjligt till en person med en eller flera diagnoser!
Tack för att ni lyssnar!
-
Martin är fotografen som har en synnedsättning där han endast ser 20 % med sitt vänstra öga.
Trots det skapar han grym film inom sitt egna företag och låter inte synnedsättningen begränsa honom!När du känner att din funktionsvariation begränsar dig från att uppnå det du vill, vad kan du göra då? Det är ett av många tips Martin ger, lyssna även på hans otroliga resa till Nepal där han gjorde en dokumentärfilmen - The Dream Of Byan och mycket mer!
Tusen tack för att ni lyssnar!
-
Upplever du det är svårt att förstå sociala koder? Det gör vi och pratar om hur det har påverkat våra relationer.
Vi går även inpå om det verkligen är nödvändigt att man berättar om sin diagnos till alla vänner, gränssättning i relationer och mycket mer!
Tack till er som lyssnar!
-
I detta avsnitt så har vi gästen Joakim Persson med oss!Joakim har diagnosen ADHD och kommer prata om inflytandet den hade på honom under hans skolgång, hur den gjorda att han kände sig annorlunda på grund av sin bristande impulskontroll.
Vi pratar även om några relationssvårigheter han har gått igenom då han berättar om ett känsligt minne av en dag då han hade hamnat I bråk med sin dåvarande partner.Joakim tar också upp en bra strategi för självacceptans och berättar om andra fördelar han har fått av att arbeta med sin ADHD.
In och lyssna på Joakims berättelse!Framförallt kom ihåg att din diagnos inte endast är din svaghet.
Tack till dig som lyssnar!
-
När Tania gick i högstadiet hade hon en grov socialfobi, på lunchrasterna gömde hon sig på toaletten i Engelska Skolan. Tania avskydde att vara bland folk och till slut blev hon så trött på fobin och gjorde allt för att överkomma den.
Idag älskar hon att lära känna andra och det är en stor del av hennes liv och ångesten för sociala sammanhang känner hon inte alls av. Hör hennes otroliga berättelse och ta del av viktiga strategier för att hantera en socialfobi!
-
När Lucas var 9 år fick han diagnoserna ADHD och Asperger, t.ex. var han väldigt stökig i skolan, hade lätt att bråka med andra, osv.
Med rätt hjälp och stöd var inte diagnoserna något problem längre. Det blev hans styrkor. I det här avsnittet får vi höra Lucas spännande resa om hur han har kämpat med sina diagnoser och tankar kring klassiska fördomar om dess diagnoser. Bli inspirerad och informerad! Tusan tack för att du lyssnar!