Episodes
-
Platsutveckling, samhällsbyggare, värdskap och samverkan. Besöksnäringens roll kan beskrivas på flera sätt och den här gången får vi dyka lite djupare i projektet som ligger till grund för ämnet i fråga. JHT:s projekt Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0 har börjat gå in i slutfasen och vi har pratat om besöksnäringens betydelse för regionen och för tillväxt på många olika sätt med många olika personer i den här podcasten. Men vad har projektet egentligen kommit fram till? Och hur ska Jämtland Härjedalen Turism arbeta framåt?
Här hittar du alla avsnitt av podden.
I det här avsnittet får vi höra mer av projektledare Jonas Herjeby och vd Teres Gärdin om projektet och hur både JHT och besöksnäringen i Jämtland Härjedalen kan dra nytta av resultaten som kommit fram.
Projektet har bland annat inventerat hundratals besöksnäringsaktörer i regionen, vänt och vridit på olika sätt att mäta turismen och tagit fram Jämtlandsmodellen.
Men har vi då blivit bättre på att prata om turismens betydelse? Och vad kan 32 000 fritidshus göra för nytta i riksdagen?
Håkan Lundqvist leder samtalet när vi undersöker detta vidare.
Den här podcasten görs inom projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0.
Produktion; Poddverandan i Östersund.
-
Det är alltid roligt för en enskild aktör att vinna ett pris, men när en hel destination vinner tillsammans är det nog ännu större. I februari tog nämligen Lofsdalen emot priset Årets fjälldestination på Grand Travel Award i Stockholm. Bakom vinsten ligger en stor kundnöjdhet som bottnar i ett nära samarbete mellan företagarna, en lokal stolthet som skapar en autenticitet samt många viktiga lärdomar från pandemin, enligt Helena Fjellgren från Lofsdalsfjällens Turistnäring Ekonomisk Förening som i dag gästar podcasten.
I avsnittet får vi höra vad turismen betyder för Lofsdalen som by där besöksnäringen är det stora levebrödet och vi pratar om vilka planer som finns framåt för destinationen för att fortsätta hålla balansen mellan utveckling, småskaligt och personligt. Vi får också höra varför det är viktigt att alla aktörer arbetar tillsammans och vad den lokala stoltheten bidrar med för att hållbart utveckla en fjälldestination.
Här hittar du alla avsnitt av podden.
Håkan Lundqvist och Jonas Herjeby finns i vanlig ordning i studion och podcasten görs inom JHT:s projekt Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
Missing episodes?
-
Leder och spår av alla de slag är en stor del i vad som utgör besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. Både vandrings-, skid- och skoterleder är viktig infrastruktur för att locka besökare och bidrar också mycket till folkhälsan för oss som bor här. Men ledernas kvalitet varierar och det är inte alla gånger uppenbart hur de ska skötas om och underhållas. Så hur säkerställer vi att lederna ska klara av alla passerande kängor?
Andreas Edholm och Johan Ericson har under ett halvår arbetat med projektet Organisering av vandringsleder på Jämtland Härjedalen Turism för att få en bättre koll över lederna i vår region. Projektet har finansierats av Naturvårdsverket och totalt har Andreas och Johan identifierat cirka 270 mil vandringsleder på privat mark i Jämtland Härjedalen och tagit kontakt med alla ledansvariga för att lägga grunden till ett nätverk för utbyte av kunskap och erfarenhet.
Att underhålla lederna skulle enligt projektets beräkningar kosta runt 10 miljoner per år, men om det ska finansieras med avgifter eller på annat sätt är i dag oklart.
Här hittar du alla avsnitt av podden.
Hör mer om projektet och hur vandringslederna hänger ihop med besöksnäringens roll för regional utveckling. Med i studion har vi som vanligt Håkan Lundqvist och Jonas Herjeby. Podcasten görs inom projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0.
När avsnittet spelades in väntade vi fortfarande på besked från Naturvårdsverket om en förlängning av projektet Organisering av vandringsleder. Det är nu klart att projektet kommer fortsätta 2023 ut.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
God morgon! Har du sovit gott i natt? Hoppas du får en fin stund tillsammans med vår podcast. Ett gott värdskap kan handla om något så enkelt som att le och vara trevlig mot den du möter och att ta emot besökare är något vi kan i Jämtland Härjedalen. Vi har en lång tradition av besöksnäring och att få våra gäster att känna sig välkomna. Så vad annat att göra än att dyka vi ner i ämnet värdskap, vad det betyder och varför det är så viktigt.
I studion gästas Håkan och Jonas av Eva Åslund som driver en anläggning i närheten av Helagsmassivet. Vi pratar om hennes syn på värdskapet och hur det kan vara både en konkurrensfördel, skapa stolthet och vara något att samlas kring för att gynna hela platsen. Tillsammans med Eva pratar vi också, utifrån Ljungdalen som exempel, om hur lokala samarbeten skapar positiva effekter för både värd, besökare och lokalsamhälle. Med ett leende kommer man långt, både som stugvärd och rörmokare!
I avsnittet får vi också höra om den nya Värdeguiden för besöksnäringen i Jämtland Härjedalen som tas fram inom projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0. Den är ett verktyg för att skapa både gott värdskap och gästskap här i regionen.
Här hittar du alla avsnitt av podden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
Tre S, eller ess för den delen, som hittat styrkan i att samarbeta. Storsjöyran, Storsjöcupen och Skidskyttet är tre av Jämtland Härjedalens största årligt återkommande evenemang som bidrar till att både sätta vår region på kartan och att ge besökare såväl som oss boende minnesvärda upplevelser. Med Destination Östersund som koordinator har de hittat nya sätt att dela erfarenheter, kunskap – och även personal mellan sig. Och kan en samlad röst även göra skillnad på ett större plan?
Produktion: Poddverandan i Östersund.
I det här avsnittet gästas vi av Storsjöyrans Andréa Wiktorsson, Storsjöcupens Peter Andersson och Skidskytteförbundets Rickard Grip som berättar om hur de samverkar och hur det kan te sig i praktiken. Vi får även höra mer om evenemangens sociala betydelse och hur de skapar olika värden för oss i Jämtland Härjedalen.
Här hittar du alla avsnitt av podden.
JHT:s Jonas Herjeby kommer med inspel och Håkan Lundqvist leder samtalet. Podcasten görs inom projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling. -
Östersund står starkt i konkurrensen från evenemang både i Sverige och internationellt och skapar tillsammans med resten av Jämtland Härjedalen en attraktiv region på flera sätt. I det här avsnittet av Jämtland Härjedalen Turisms podcast gästas vi av Mikael Jonsson, vd på Destination Östersund, som berättar om deras verksamhet och olika samarbeten. Vi pratar inte bara besökare, utan även inflyttning, lokalbefolkning och besöksnäringen som både en plats- och samhällsutvecklare.
Här hittar du alla avsnitt av podden.
Vi får också höra om evenemangens roll i Östersundsregionen, entreprenörskap, hur vi kan bli bättre på att samarbeta över både geografiska och andra gränser och hur Jämtlandsmodellen passar in i allt det här.
Med i studion finns Håkan Lundqvist som leder samtalet och JHT:s Jonas Herjeby. Podcasten är en del av projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling.
Produktion: Poddverandan i Östersund.
-
”Naturen är en förutsättning för att leva och verka här”
Ett högre besökstryck i fjällvärlden och ett ökat intresse för friluftsliv, både innan och under pandemin, har tyvärr gett lite smolk i bägaren för flera destinationer. Vi är nog många som sett skräp, kvarlämnad utrustning och toalettpapper kanta våra leder och stigar. De flesta gäster och besökare vill göra rätt, men ibland behövs mer information. Hur gör man det utan att det blir en ilsken pekpinne?
Destinationerna Vemdalen, Funäsfjällen och Lofsdalen mobiliserade tillsammans med Härjedalens kommun och startade kampanjen Fjällen forever, där besökaren får avge ett hållbarhetslöfte till naturen. Anna Hansson, vd på Destination Vemdalen, gästar studion och berättar mer om initiativet och hur det gått.
Tillsammans med Håkan Lundqvist får vi höra Anna berätta mer om samverkan, hur de jobbar med hållbarhet och med att informera besökarna och varför det är viktigt med en lokal förankring på destinationerna. Vi får även veta mer om varför vi måste ta hand om våra natur- och kulturresurser och hur en hållbar besöksnäring bidrar till samhället både socialt och ekonomiskt.
Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
Besöksnäringen och dess betydelse för Jämtland Härjedalen tas säkert för given av många av oss. Men hur samlar vi många små öar i regionen till en stark gemensam röst? Vilken är JHT:s roll i att lyfta fram det? Och är det möjligt med de förutsättningar vi har? Många frågor.
I det här avsnittet får vi höra Bosse Svensson, ordförande i JHT och tidigare tidningsmakare och kommunalråd, tillsammans med Teres Gärdin, JHT:s vd, prata om både utmaningarna och möjligheterna för besöksnäringen och hur viktigt det är att en regional organisation som Jämtland Härjedalen Turism finns. Men har alla verkligen förstått det?
Året som gått har inneburit många samtal med politiker, tjänstemän och destinationer och i måndags genomfördes Turismdagen som ytterligare ett steg för att lyfta både JHT och besöksnäringen. Håkan Lundqvist leder samtalet och navigerar oss genom både snåriga och smått kontroversiella ämnen i det här avsnittet.
Här hittar du alla avsnitt av poden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
Ragunda är en glesbygdskommun med alla de utmaningar som det innebär. Men här finns också goda möjligheter och gott om besöksanledningar för både den internationella och svemestrande besökaren.
Tillsammans med Robert Falk, näringslivs- och turismstrateg i Ragunda kommun, pratar vi om hur Döda fallet blev en levande nationell geopark, om att satsa på det man är bra på i stället för att försöka vara något man inte är och hur storytelling och besöksnäring ofta går hand i hand.
Med i studion är också JHT:s Jonas Herjeby och podcastens ständige programledare Håkan Lundqvist.
Här hittar du alla avsnitt av podden.
Produktion: Podverandan i Östersund
-
Ett ökat intresse för natur och friluftsliv kan skapa nya möjligheter för utveckling inom besöksnäringen, men det kan också vara grund till konflikt. För att undvika en polarisering mellan besöksnäring och rennäring har Bergs kommun drivit ett samverkansprojekt med syftet att alla berörda ska få komma till tals för att en hållbar utveckling ska vara möjlig.
Bättre förståelse för varandra, tydligare information till besökaren och en modell för både utveckling och samverkan är delar av receptet som ska lösa problemen – innan de uppstår.
Med i avsnittet är Daniel Wolf-Watz som projektlett arbetet och Nicklas Johansson från Tossåsens sameby som också deltagit i projektet, Jonas Herjeby från JHT, samt Håkan Lundqvist som leder samtalet.
Läs mer om projektet Hållbar utveckling i Oviksfjällen – på gemensamma hållbara premisser och hur det hänger ihop med besöksnäringens roll för regional utveckling här.
Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
Kommersiella gästnätter, antal besökare och omsättning är traditionella siffror inom besöksnäringen. Men vad kan återvunna glasflaskor eller förskollärare säga om turismen i Jämtland Härjedalen?
Och kan våra toalettbesök vara ett framtida verktyg för att se ytterligare mönster?
I det här avsnittet pratar JHT:s Anne Adsten om statistikens och hårda faktas viktiga roll för den regionala utvecklingen och som ett påverkansverktyg. Effekterna som turismen har på kringliggande näringar är större än många kanske tror. Med i studion har vi också Sandra Landén som är näringslivsutvecklare i Bergs kommun som berättar om hur de här siffrorna kan användas i praktiken och Håkan Lundqvist som leder samtalet.
Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
I det första podcastavsnittet efter sommaren får vi höra Maria Åberg från Handelskammaren Mittsverige. Samtalet kretsar kring inflyttning, attraktivitet och samarbete.
I våras genomfördes ett erfarenhetsutbyte på Gotland där bland annat JHT:s projekt Besöksnäringens roll för regional utveckling var representerat.
Maria Åberg var en av deltagarna som följde med och i det här podcastavsnittet diskuterar hon tillsammans med projektledare Rickard Hallström lärdomar från resan.
Vi får även Marias bild av hur näringsliv, kompetensförsörjning och besöksnäring hänger ihop och hur det kan bidra till utveckling. Samtalsledare är Håkan Lundqvist.
Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
I det här avsnittet pratar vi med Robert Pettersson, forskare vid Mittuniversitetets turismforskningscentrum ETOUR. De har inom Jämtland Härjedalen Turisms projekt, med fokus på besöksnäringen och regional utveckling, granskat alla 17 044 projekt som är EU-finansierade mellan åren 2011–2020 där 35,6 miljarder har spenderats. Men vad har det gett?
Studien har särskilt fokuserat på turismsektorn vilken omfattar drygt 2 600 projekt och 4,1 miljarder kronor i stöd. I podden hittar vi även Teres Gärdin, vd på JHT, som till en början var lite tveksam till att granska de egna projekten och vad de gett. Men vill man bli bättre måste man våga!
Och hur ska man bli bättre om man inte förstår? Häng med i en dryg halvtimme, om en basnäring i Jämtland Härjedalen som vill betyda ännu mer än bara gästnätter.
Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
Det är läge att lägga grunden för något nytt. En modell för Jämtland, "Jämtlandsmodellen" som arbetats fram genom Projektet " Besöksnäringens roll för regional tillväxt"- inom JHT
I det här avsnittet pratar vi i JHT-podden med en av dem som deltagit i arbetet, Katarina Nyberg-Finn, och projektledaren från JHT, Rickard Hallström.
Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
Heimbygda är den regionala organisationen för 73 hembygdsföreningar i Jämtland och Härjedalen.Inom Heimbygda pågår ett stort arbete runt storytelling och kulturarv som förhoppningsvis kan bli en ännu större besöksanledning inom besöksnäringen.Trine Amundsen är ordförande för Heimbygda i Jämtland Härjedalen och gästar podden
Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
Strömsund har en mängd olika, unika besöksmål. Inte minst Vildmarksvägen. Turismstrategen Anna Gillgren gästar detta avsnitt, om samverkan över länsgräns, den småskalige entreprenören och kommunen som möjliggörare för en basnäring som vill växa.
Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
När Sametingets parlamentsbyggnad ska uppföras i Östersund bör det även byggas ett rejält tilltaget museum, en plats där den samiska kulturen, och historien verkligen får utrymme, på riktigt.
Vi borde ta chansen.
Orden kommer från Jerker Bexelius som är verksamhetschef på stiftelsen Gaaltije. Vi pratar samisk turism i detta avsnitt.
Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
En skibum med direktörsfokus! Lite så beskriver han sig själv.Mats Svensson har en innehållsrik CV. Ledare på Skistar, riggade för Holiday Club i Åre när det byggdes, tidigare ordförande i Jämtland Härjedalen Turism och ordförande i ishotellet Jukkasjärvi bland annat. Han har flera decennier av erfarenhet inom besöksnäringen. Han är övertygad om att det urbana i ett besöksmål, är det som kommer vara en tillväxtfaktor. Här finner du Jämtland Härjedalen Turisms alla avsnitt av podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
I detta avsnitt träffar vi Jörgen Larsson, erfaren företagsledare, centerpolitiker och som just nu jobbar som VD i statens riskkapitalbolag Inlandsinnovation. Jörgen pratar om riskkapitals betydelse och hur det kan bidra till tillväxt.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund
-
Kan besöksnäringen få hela Sverige att leva?
Terese Bengard är verksamhetschef hos organisationen Hela Sverige ska leva. I detta avsnitt pratar vi om hur hela Sverige ska leva och vad är besöksnäringens roll för en gles och landsbygd i balans med hela landet? Lyssna, idag gästar hon podcasten.
Podcasten finansieras av Tillväxtverket, Region Jämtland Härjedalen samt Europeiska unionen, regionala utvecklingsfonden.
Produktion: Poddverandan i Östersund.
- Show more