Episodes
-
In deze laatste aflevering blikt maakster Merel Steinweg terug op de podcastserie: JEUGDBESCHERMING; it takes a village to raise a child. Wat heeft Meriam Bourne, die al 33 jaar vanuit haar hart hulpverlener is nou vooral gehoord? Hoe heeft het wethouder Marinka Mulder (Renkum) aan het denken gezet? Waar werd Ineke Glissernaar, die zich inzet voor minder uithuisplaatsingen enthousiast over? En hoe sterkt het Niels Naaldenberg als kwartiermaker in zijn overtuiging dat we allemaal over de schaduw van onze eigen organisaties heen moeten kijken. En tot slot, wat is er volgens bestuurder Arno Lelieveld nóg meer nodig om de waarde van die 'village' te vergroten, speciaal voor kinderen die in onveiligheid opgroeien. Je hoort het allemaal in een kleine dertig minuten.
En heb je de serie nog niet geluisterd? Je vindt alle afleveringen op anchor, spotify en apple. Tip: begin bij aflevering 1
-
Ga mee op pad met jeugdbeschermer Senel naar een training over werken met een JIM, een Jouw Ingebrachte Mentor. En hoor van Miranda, wiens kind onder toezicht staat, hoe een JIM in haar leven een verschil maakt. Michelle en Mark vertellen hoe zij zelf het initiatief namen om gehoord en geholpen te worden. En ik trek mijn conclusies over de waarde van het motto 'it takes a village to raise a child' voor kinderen die in onveiligheid opgroeien.
Muziek en mixage door Bram Kniest
-
Missing episodes?
-
Wat zijn de ervaringen van Claudia en Xavi toen het voor hen thuis onveilig was? Hoe is het voor een vader nu zijn zoontje onder toezicht staat?
In deze aflevering gaat Merel Steinweg in gesprek met jongeren en een vader die te maken hebben (gehad) met jeugdbescherming. Wie maakt voor hen een verschil? Waar vinden ze steun? En wat is de rol van de jeugdbeschermer daarin?
Kortom, hoe klinkt die village?
Uit deze verhalen blijkt dat dat buurvrouwen zijn, klasgenoten, leerkrachten, moeders van vrienden, vrijwillige maatjes, hulpverleners of, in het geval van een vader, een steunende werkgever.
Met oud hoogleraar Micha de Winter praat ik over de oorsprong van het motto 'it takes a village to raise a child' en wat dat in deze tijd betekent. Specifiek voor kinderen die opgroeien in onveiligheid.
-
In deze tweede aflevering staat de kunst van contact maken centraal. Contact tussen jeugdbeschermer en ouders, tussen voogd en jongere. Want wat is de waarde van contact voor kinderen die opgroeien in een onveilige situatie?
Stap voor dertig minuten in de wereld van jeugdbeschermer Esmee. Ga via je koptelefoon mee op huisbezoek, rij mee naar de gevangenis, neem een pauze bij het tankstation en drink een kop thee met een jongere.
En hoor hoe contact maken, aftasten, inschatten, grenzen stellen en samenwerken in onveilige situaties klinkt.
Mixage: Bram Kniest
-
It Takes a Village To Raise a Child is een oude Afrikaanse wijsheid. Maar hoe zit het met kinderen die in een onveilige situatie opgroeien? Zij wij, buren, opa's en oma's, collega's, vrienden, niet allemaal een beetje verantwoordelijk voor deze kinderen?
En wat is de rol van een jeugdbeschermer daar dan in? In deze podcast onderzoek ik de waarde van die village binnen de jeugdbescherming. Met in deze aflevering: "hoe klinkt een dag van een jeugdbeschermer?".