Episódios
-
Hur ger jag mina barn en bra sommar även om jag har en tajt budget? Hur mycket ska de plugga? Och hur ska jag orka? Vi pratar om sommarlov och strategier för att klara av sommarlovet.
-
Många unga i Sverige idag lever under hedersförtryck. Programledaren Bo Sjökvist diskuterar med läraren Catharina Glaas och kuratorn Poya Ashna. Vi får också möta författaren Elaf Ali, som har egen erfarenhet av att leva under hedersnormer. Var går gränsen för vad en förälder får bestämma? Hur kan skolan stötta de unga? Och om du är en förälder som börjat tänka om, och tänka nytt – hur kan du våga ge ditt barn frihet?
-
Estão a faltar episódios?
-
Vad gör vi när våra barn slåss i skolan? Kan ord och attityder också vara våldsamma? Och när är det okej med skojbråk? Vi pratar om våld, om hur vi bäst hjälper någon som blir utsatt och om hur det känns att bli hotad som lärare.
-
Kunden har alltid rätt, sägs det. Men vad händer när den attityden förs över till skolans värld? Vilka krav bör man som förälder ställa på sitt barns skola? Hur ska man höra av sig för att inte bli en jobbig förälder? Och vad är lagom mycket engagemang? Programledare Bo Sjökvist samtalar med läraren och ständiga gästen Catharina Glaas om krävande vuxna, samarbetande vuxna och vuxna med tillit.
-
Ämnet "sex och samlevnad" har bytt namn till "sexualitet, samtycke och relationer". Hur kan man undervisa om samtycke på ett sätt som lär ut vad som är rätt sätt och inte bara fel sätt? Som förälder kan man ju inte agera närpolis i sitt barns liv. Hur kan vi i stället göra ämnet sexualitet mindre skamfyllt och lättare att prata om? Programledaren Bo Sjökvist diskuterar med mellanstadieläraren Catharina Glaas och med Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.
-
Undersökningar visar att flickor mår sämre än pojkar i skolan. Varför är det så? Och vad kan vi göra för att lyfta tjejerna? Skolkurator Louise Holmgren gästar programmet och kommer med tips till föräldrar.
-
Det är ett känt faktum att killar som grupp presterar sämre i skolan än tjejer som grupp, och skillnaderna ökar. Vad beror det här på? Och hur kan vi stötta barnen bättre? Vi som föräldrar, som lärare – och som samhälle? Programledaren Bo Sjökvist diskuterar med sin ständiga gäst mellanstadieläraren Catharina Glaas och med Fredrik Zimmerman som forskar om killars skolresultat.
-
Så kan ditt barn plugga så att kunskaperna sitter både till provet och för livet! Sara Stillesjö, postdoktor i psykologi, och Viktor Stark, lärare i SO, avlivar pluggmyter, bjuder på starka känslor och kommer med tips till föräldrar.
-
Växelvis boende har blivit ett vanligt sätt att lösa barns boende efter en skilsmässa. Men vad betyder det för samarbetet med skolan – och för skolarbetet? Programledaren Bo Sjökvist diskuterar med mellanstadieläraren Catharina Glaas och psykologen Malin Bergström.
-
Diagnoser har blivit vanligare på senare år. adhd är vanligast, men även andra diagnoser inom autismspektrat har ökat. Vad ligger bakom detta? Behövs en diagnos för att få särskilt stöd i skolan? Pedagogen Kenth Hedevåg med lång erfarenhet av NPF och skolan gästar Jobbiga föräldrar.
-
Mobbning kan sätta spår hela livet. Varför mobbar mobbaren? Hur kan man bryta en mobbningssituation? Psykologen John Kaneko med erfarenhet från både skola och forskning medverkar.
-
Många barn får för lite motion, visar undersökningar. Samtidigt har idrott och hälsa fått allt fler timmar i skolan. Vad kan vi föräldrar göra? Och hur viktiga är vi för barnens träning? Viktor Stark, lärare i idrott och hälsa, samt Karin Kjellenberg, doktorand i idrottsvetenskap, gästar programmet.
-
Gymnasievalet är högaktuellt för niondeklassare runtom i Sverige just nu. Men hur ska man tänka när man väljer? Vi tar hjälp av studie- och yrkesvägledaren Jasmine Bohlin för goda råd om hur valet ska bli bra och hur föräldrar kan stötta utan att styra.
-
Hur ska nyanlända bäst tas emot i svensk skola? Vad kan resten av klassen och föräldrarna göra för att hjälpa till? Läraren Sara Persson, som har skrivit en bok om nyanlända och den svenska skolan, gästar programmet.
-
Vi pratar tonår och pubertet. Vad har hänt med mitt barn? Varför känner jag knappt igen hen? Hur når jag fram när vi bråkar? Och vad förväntas av mig som förälder i högstadiet? Gunilla Bergsten från Bris hjälper oss att navigera genom de svåra åren.
-
Skolan är en av de branscher som får allra flest anmälningar om brister i arbetsmiljön i Sverige. Så hur skapar vi en skola som är både stimulerande, lugn och trygg? Och vad kan föräldrar och elever göra för att påverka? Psykologen Malin Valsö kommer med tips.
-
Vad ska jag göra om mitt barn inte kommer överens med sin lärare? Ska jag ens lägga mig i? Vi ger tips på möjliga lösningar men också vad du som förälder kan göra när en konflikt med läraren låst sig riktigt ordentligt.
-
Fem procent av grundskolans elever är särskilt begåvade, enligt Skolverket. De behöver, men får inte alltid mer utmaningar än sina klasskamrater. Specialpedagog Pia Rehn berättar också om de dubbelt exceptionella eleverna som ofta går under skolans radar.
-
Hur pratar jag med mina barn om alkohol och droger på ett bra sätt? Och vad kan jag göra för att minska riskerna för att de råkar illa ut? Fältassistenten Sebastian Engdahl tipsar om hur du blir den som ditt barn vänder sig till först.
-
Många barn avskyr att läsa. Vi föräldrar kämpar på med 20 minuter om dagen och läslov, men har ändå svårt att nå fram. Hur kan vi vända trenden? Kan skolbibliotekarier bli de som väcker lusten att läsa till liv?
- Mostrar mais