Episodes
-
I dette afsnit af Juristeriet skal vi tale om USA. Det skal dog ikke handle ret meget om Trump og Harris i denne omgang. Det skal nærmere handle om domstolenes – med danske øjne – noget overraskende rolle i det politiske system i USA. For i modsætning til det danske system, så har den amerikanske Højesteret ikke bare en fortolkende rolle, den har faktisk en såkaldt retsskabende rolle, som gør, at dens afgørelser kan danne ny lovgivning. Men er det en styrke eller en svaghed for demokratiet, at lovgivningen går udenom det politiske system? Amerikanernes svar vil måske overraske dig. Lyt med.
Gæst: Professor Helle Porsdam
Vært: Emil Tarp Vang
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen og Emil Tarp Vang
Optaget d. 4. november 2024
-
I dette afsnit af Juristeriet sætter vi juraen i et kønsperspektiv. Specifikt undersøger vi partnerdrab og vold. For selvom vi har gjort en del for at sikre ligestilling mellem mænd og kvinder, så er der stadig områder, hvor ligestillingen halter gevaldigt. Det gælder fx partnerdrab og vold.
En ny rapport fra Justitsministeriet viser, at hver femte drab i Danmark er partnerdrab. Størstedelen af ofrene er kvinder. Hvordan ser vi på de forbrydelser, der oftest rammer kvinder? Og hvor godt beskytter vi kvinderne på de områder, hvor der er ubalance mellem kønnene? Lyt med her.
Gæst: Professor i strafferet Trine BaumbachVært: Lene Juhl Friedrichsen
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen og Emil Tarp Vang
Optaget d. 13. august
-
Missing episodes?
-
I det her afsnit af Juristeriet skal vi tale om miljøret og den seneste tids industrielle miljøskandaler. For i lyset af de mange mediehistorier virker det påtrængende at prøve at forstå de regler, som ligger under alle de her sager, nemlig miljøretten. Det er miljøretten, der dikterer hvad virksomhederne må, hvem der skal holde øje med dem, og hvad vi skal gøre, hvis det hele går galt. Men hvorfor er det så svært i praksis at håndhæve de regler, vi har i miljølovgivningen? Og hvordan er reglerne blevet så uhyre komplicerede? Lyt med her.
Gæster: Professor i miljøret Peter Pagh & ph.d.-studerende hos Det Juridiske Fakultet og advokatfuldmægtig hos Poul Schmith/Kammeradvokaten Thomas Haugsted.
Vært: Emil Tarp Vang
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Emil Tarp Vang og Lene Juhl Friedrichsen
Optaget d. 24. juni 2024
-
I dette afsnit af Juristeriet dykker vi ned i spørgsmålet om dødshjælp i dansk ret. I afsnittet får vi besøg fra William Halling, der har skrevet et interessant speciale om emnet, hvori han både kortlægger den lidt overraskende retstilstand på området og præsenterer et bud på en juridisk model for en eventuel udvidelse. Lyt med!
Gæst: Jurist William Halling
Vært: Emil Tarp Vang
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen & Emil Tarp Vang
Optaget d. 5. juni 2024
-
De færreste har adgang til Herstedvester Fængsel. Bag murene sidder nogle af landets farligste kriminelle. Dem, som de fleste kun kender gennem mediernes linser. Her får vi beskrevet deres grusomme og skræmmende gerninger, og vi følger med, når domstolene idømmer dem deres straf. Nogle af dem er så farlige, at straffen er en forvaringsdom.
I dette afsnit af Juristeriet dykker vi ned i et forskningsprojekt blandt de forvaringsdømte i Herstedvester Fængsel. Sammen med lektor Julie Laursen ser vi bl.a. nærmere på, om en forvaringsdom er en samarbejdsproces mellem staten og den dømt, eller om forvaring snarere bliver et evigt liv i statens varetægt?
I forskningsprojektet har lektor Louise Victoria Johansen og Tanja Hoffman Holm, cand.scient.soc., været henholdsvis mentor og projektstuderende.
Gæster: Lektor i kriminologi Julie Laursen
Vært: Lene Juhl Friedrichsen
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen og Emil Tarp VangOptaget den 17. april 2024
-
Der var lagt op til fest hos Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening, da der i starten af marts faldt dom i Danmarks første klimaretssag. Danish Crown blev nemlig kendt skyldige i vildledende markedsføring, og Landsrettens afgørelse blev efterfølgende udlagt som en klar sejr for klimaet. Men hvis man ser lidt nærmere på sagen, bliver det hurtigt tvivlsomt, hvor stor en sejr for klimakampen der egentlig er tale om. I det her afsnit af Juristeriet ser vi nærmere på dommen – herunder også de tre punkter, som Danish Crown ikke blev dømt for. Bemærk: Afsnittet blev udgivet, inden dommen blev anket til Højesteret.
Gæster: Professor i konkurrence- og markedsføringsret Caroline Heide-Jørgensen og lektor i konkurrence- og erstatningsret Anders Schäfer
Vært: Emil Tarp Vang
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen og Emil Tarp Vang
Optaget d. 8. marts 2024
-
I Norge virker det som om, politikernes aktieskandaler står i kø. I den danske dækning af sagerne er det imidlertid kommet frem, at nordmændene faktisk har væsentligt strengere regler på området, end vi har herhjemme. Hvilket jo unægteligt rejser spørgsmålet om, om vi i Danmark kun er skånet for de her sager, fordi vores regler ikke er strenge nok til at opdage dem? Det undersøger vi nærmere sammen med professor i børsret Jesper Lau Hansen i dette afsnit - lyt med!
Gæst: Jesper Lau Hansen, professor i selskabsret og børsret
Vært: Emil Tarp Vang
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Emil Tarp Vang og Lene Juhl Friedrichsen
Optaget d. 21. november 2023
-
Danmark er et af verdens ældste monarkier. Det kan med sikkerhed føre sin historie tilbage til Gorm den Gamle, men siden 1849 har kongehusets magt være begrænset. Det skete, da vi fik vores første frie forfatning. Kongen var stadig regent, men væk var regentens magt til egenrådigt at regere. Nu skulle beslutningskompetencen være placeret hos ministrene.
Alligevel spiller regenten stadig en forfatningsmæssig rolle i vores statsstyre i dag. I hvert fald kan vi i vores grundlov stadig læse, at det er regenten – sammen med Folketinget – der har magten til at lovgive, og at det også er regenten, der har magten til at afskedige og udnævne regeringen.
Grundloven er ikke ændret de seneste 70 år. Det er Kongehuset til gengæld. De justerer jævnligt deres opgaver og roller for at være i pagt med tiden.
Hvad betyder det for det moderne danske demokrati i dag? Er regenten reelt en apolitisk kransekagefigur eller magtens centrum?
I dette afsnit af Juristeriet taget vi en snak med Helle Krunke. Hun er professor i forfatningsret, og så har hun forsket i, hvordan monarkiet spiller sammen med det moderne demokrati.
Gæst: Professor i forfatningsret Helle Krunke
Vært: Lene Juhl Friedrichsen
Musik & lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen og Emil Tarp Vang
Optaget den 6. oktober 2023
-
Fængslerne er fyldte til bristepunktet. Medarbejderne flygter og de indsatte kommer tilbage til fængslerne igen og igen. Krisen i Kriminalforsorgen giver anledning til at overveje, om vi stadig skal sætte gerningspersoner bag tremmer, eller om vi i stedet skal kigge efter mere dialogbaserede straffemetoder, der både kan gavne gerningsperson og forurettede.
I dette afsnit tager vi en snak med lektor i konfliktmægling Ida Helene Asmussen om genoprettende ret. Vi spørger bl.a, om straf skal gøre ondt, eller om det også skal være med til at gøre os klogere, og hvordan en mere aktiv rolle i konfliktløsningen faktisk kan være med til at empower forurettede? Lyt med!
Gæst: Lektor i konfliktmægling Ida Helene Asmussen
Vært: Lene Juhl Friedrichsen
Musik & lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen og Emil Tarp Vang
Optaget den 25. august 2023
-
Fra livebloggende journalister i retslokalet til dybdegående ekspertinterviews, når retsmødet er slut. Mediedækningen af retssager er efterhånden blevet en omfattende affære. Samtidig lader interessen for dækningen ikke til at fejle det mindste. Men forstyrrer alle de nysgerrige blikke ikke processen og det juridiske rum? Og hvad er det egentlig, der fascinerer os så dybt ved retssagen? Det har jeg taget en snak med lektor i retsfilosofi Jakob v. H Holtermann om i dette afsnit af Juristeriet. Lyt med!
Gæst: Lektor i retsfilosofi Jakob v. H. Holtermann
Vært: Emil Tarp Vang
Musik & lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen og Emil Tarp Vang
Optaget d. 23. juni 2023
-
I den her særudsendelse fra Juristeriet har vi inviteret lektor i kriminologi Lars Holmberg i studiet til en snak om vinkriminalitet. For selvom vinkriminalitet er et fænomen, der trækker tråde helt tilbage til antikken, så ser vi stadig meget omfattende eksempler på svindel med vin den dag i dag. Men hvad er det ved vinmarkedet, der tiltrækker svindlere? Og hvorfor er det så vanskeligt at forebygge og efterforske den her type kriminalitet? Lyt med!
Gæst: Lektor i kriminologi Lars Holmberg
Vært: Emil Tarp Vang
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Optaget d. 19. juli 2023
-
Vært: Lene Juhl Friedrichsen
Gæst: Professor i socialret Stine Jørgensen
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen & Emil Tarp Vang
Optaget d. 25. maj 2023
-
Vært: Lene Juhl Friedrichsen
Gæst: Professor i udbudsret Carina Risvig Hamer
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen & Emil Tarp Vang
Optaget d. 16. maj 2023
-
I det her afsnit af Juristeriet får vi besøg af Lektor Alexandra Andhov, som kan gøre os lidt klogere på den omfattende nye EU-lovpakke (MiCA), der netop er blev stemt igennem på krypto-området. Lovpakken introducerer på én gang krypto-markedet for regler, der har taget årtier at udvikle for resten af den finansielle sektor. Håbet er, at lovpakken kan give større klarhed og stabilitet på området. Men på rejsen mod mere stabilitet risikerer krypto-markedet muligvis at miste de decentraliserede, demokratiske fortrin, der udgør en af grundstenene i selve krypto-bevægelsen. Lyt med her. Afsnittet er på engelsk.
Gæst: Lektor Alexandra Andhov
Vært: Emil Tarp Vang
Musik & Lyd: Emil Tarp Vang
Optaget d. 28. marts
-
I det her afsnit af Juristeriet får vi besøg af professor i folkeret Astrid Kjeldgaard-Pedersen til en snak om den Internationale Straffedomstols aktuelle arrestordre mod Præsident Putin. For hvilken juridisk tyngde har den her arrestordre egentlig? Betyder den f.eks., at dansk politi er klar til at arrestere Putin i lufthavnen, hvis han rejser til Danmark – eller er det hele måske en anelse mere kompliceret end det? Lyt med.
Gæst: Professor Astrid Kjeldgaard-Pedersen
Vært: Emil Tarp Vang
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Optaget d. 21. marts 2023
-
I dette afsnit af Juristeriet ser vi nærmere på et af de steder i verden, hvor klimaforandringerne i stigende grad præger hverdagen. Grønland. For som en del af forskningsprojektet Of Islands and Ice er lektor Miriam Cullen flyttet til Grønland for at undersøge mulige juridiske implikationer af Grønlands kolonielle fortid – og om denne kolonielle fortid påvirker landets resiliens overfor klimaforandringerne. Afsnittet er på engelsk og er optaget i efteråret forud for Miriams undersøgelser i Grønland. Lyt med!
Gæst: Lektor Miriam Cullen
Vært: Emil Tarp Vang
Lyd & musik: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen & Emil Tarp Vang
Optaget d. 12. oktober 2022
-
I det her afsnit af Juristeriet har vi inviteret professor Vibe Garf Ulfbeck i studiet til en snak om den vilde udvikling, der er sket på klimaretssagsområdet de seneste år. Antallet klimaretssager er nemlig fordoblet siden 2015, og så er det også værd at bemærke, at disse sager i stigende grad begynder at lykkes for sagsøgerne. Men hvordan lykkes man egentlig med at dømme en virksomhed for en i øvrigt fuldt ud lovlig virksomhedspraksis? Og er den markante stigning i antallet af klimaretssager udtryk for et retssystem, der er blevet for aktivistisk? Lyt med her.
Gæst: Professor i erstatningsret Vibe Garf Ulfbeck
Vært: Emil Tarp Vang
Lyd & musik: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen & Emil Tarp Vang
Optaget d. 30. november 2022
-
Hvis juraen er udviklet til at beskytte os mennesker, og de ting som vi ejer, kommer den så til kort, når det i stedet pludselig er naturen, den skal redde? Dét spørgsmål stiller vi i dette afsnit af Juristeriet professor i retslære Henrik Palmer Olsen. Vi har nemlig inviteret ham i studiet en snak om nogle af de helt grundlæggende teoretiske og filosofiske udfordringer, som juraen kan blive stillet overfor i kampen imod klimaforandringerne.
Gæst: Professor i retslære Henrik Palmer Olsen
Vært: Emil Tarp Vang
Lyd & musik: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen & Emil Tarp Vang
Optaget d. 13. september 2022
-
Vært: Emil Tarp Vang
Gæst: Professor i menneskerettigheder Jens Elo Rytter
Musik og lyd: Emil Tarp Vang
Redaktion: Lene Juhl Friedrichsen & Emil Tarp Vang
Optaget d. 25. november 2022
- Show more