Episodes
-
Någonting har hänt med hur vi människor söker efter information, och det är dåliga nyheter för Google – ett företag som idag är värt ungefär 27 000 miljarder kronor.
-
Ett 70-årigt familjeföretag. Danmarks stolthet. En stundande katastrof. I den här reprisen från april 2022 berättar Åsa Secher historien om hur Lego stod på randen till konkurs, och satte allt hopp till en okänd 35-åring.
-
Missing episodes?
-
Förra året valdes nationalekonomen Javier Milei till president i Argentina. Han ville riva upp landets politiska och ekonomiska system med rötterna, och en gång för alla göra slut på inflationen. Så hur har det gått? Vi träffade Rutger Brattström på tankesmedjan Timbro.
-
God jul kära lyssnare!
-
Blir man bättre på sitt jobb med åldern? Kanske. Men trots det visar studie efter studie hur äldre diskrimineras på arbetsmarknaden – trots att vi är friskare och lever längre. Så vad händer om man behöver byta jobb mitt i livet? Avsnittet görs samarbete med SPP!
-
När Walmart sålde magasin till automatvapen, sa aktieägarna ifrån. Men vad händer om bolagen struntar i vad ägarna tycker? Det finns ett demokratiskt problem på börsen och i samhället, men Luigi Zingales har en lösning.
-
För andra gången har en domare i Delaware satt stopp för Elon Musks bonus, som nu är värd över 1000 miljarder.
https://www.monopol.se/ -
Hösten 2024 talas det mycket om tullar. Men vi har testat det tidigare, och det slutade illa. Kapitalet har träffat Patrik Tingvall, chefsekonom på Kommerskollegium och expert på internationell handel.
https://www.monopol.se/ -
Hur fungerar egentligen en konkurs, och hur är det möjligt att köpa tillbaka sitt eget företag utan skulder? Är det ens lagligt? Med Louise Sjödahl, konkursförvaltare på Ackordcentralen.
-
Europas ekonomi är i gungning, och alla skyller på Tyskland. Vad är problemet? Vi träffar ekonomen Ruediger Bachmann. Med Jacob Bursell och Rickard Almqvist.
https://www.monopol.se/ -
På bara tjugo år har vindkraften gått från ingenting, till att idag stå för nästan en fjärdedel av Sveriges elproduktion. Hur kunde det gå till, och hur går det egentligen?
-
Hur länge kan ett land lägga allt mer resurser på ett krig? Vi träffar ekonomen och Rysslandskännaren Anders Åslund som berättar om Rysslands ekonomi, från Putins tillträde till kriget mot Ukraina.
-
Jacob och Rickard svarar på lyssnarnas frågor om ekonomi.
-
Folk säger att Europas ekonomi går dåligt, men hur dåligt går det?
Nyhetsbrev:
https://www.monopol.se/nyhetsbrev-om-ekonomi-och-pengar -
Under en tid under och efter pandemin satt Sveriges alla tjänstemän hemma och jobbade i pyjamas. Nu gör vi bokslut, och frågar oss hur bra det blev.
Missa inte nyhetsbrevet:
https://www.monopol.se/nyhetsbrev-om-ekonomi-och-pengar -
Det talas en massa om Northvolt, men inte så mycket om hur man faktiskt bygger batterier. Jacob hittade polacken Rafal Biszcz, som varit med och byggt upp två fabriker. Och det låter besvärligt. Med Rickard Almqvist, och Jacob Bursell
-
Lyssnarombudsmannen Rickard har hört att norska "Swish" har lanserat i Sverige, och funderar på varför det skulle vara så svårt att skicka pengar till varandra. Så nu berättar vi historien om Swish.
-
Vad är Northvolt, och varför har det gått så snett? Rickard och Jacob berättar om Elon Musks kompis och drömmen om en svensk batterifabrik.
-
Med allt snack om höga räntor, inflation och skenande elpriser undrar vi: vad hände med kraschen? Plus senaste nytt om bostadsmarknaden, med Jacob Bursell, Rickard Almqvist och Hampus Brodén, vd på Stabelo.
-
Äntligen är han är! Mannen som styrde upp Sverige – Axel Oxenstierna. Vem var han, och vad gjorde han? Eller snarare, vad gjorde han INTE?
- Show more