Episodes

 • Knarket: "Knark e bajs" 20090913

  · Knarket - sänds inte längre

  "Knark e bajs". Det var det namnet vi först ville att vår programserie skulle heta. Nu är vi glada för att det inte blev så. För vi har märkt att det inte är så enkelt som vi först trodde. Knark både räddar och tar liv, nämligen. Samhället både subventionerar lagligt knark till dom som vill komma ifrån ett kriminellt drogberoende, samtidigt som man kan åka fast första gången man röker gräs. Knark, och förhållningssättet till droger, är ingen enkel historia. Alla vi har pratat med har en åsikt och är tvärsäkra på att just dom har rätt. Medan vi har försökt att förhålla oss kallsinnigt ödmjuka, det har nämligen blivit allt svårare att ta ställning. Sverige har den uttalade policyn "Ett drogfritt Sverige". Men är det verkligen någon som tror på det? Och är det bra att ha en sån policy? Filosofen Torbjörn Tännsjö säger nej, på båda frågorna. Folkhälsominister Maria Larsson säger ja, på båda frågorna. På diskussionsforumet flashback kan man följa olika diskussioner om legalisering

  starstarstarstarstar
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Knarket 20090906

  · Knarket - sänds inte längre

  Det har ju skrivits en del om sprutbyte i media på sistone, och meningarna går i sär, som vanligt. Vi var i Malmö på ett av Sveriges få sprutbytesprogram i somras. Där varnar dom sina injektionsnarkomaner att åka till Stockholm, eftersom risken att få HIV eller Hepatit C är mycket större i Stockholm om man delar spruta med någon. På sprutbytet informerar de om olika behandlingsformer samtidigt som man får vård och kan byta sina gamla sprutor.Fredrik får en guidning och pratar med några sprutnarkomaner och får höra hur dom lever och ser på saken.Här finns länken till Malmös sprutbytesprogram: Under hela programserien har vi hört att "bara för att man röker gräs, så fastnar man inte med sprutan i armen".Och bara för att det på William Bourroghs och Tim Learys tid var gott och nyttigt med knark, så finns det ju faktiskt dom som hamnar med en spruta i armen. Hur går det för dom? Hur lever dom? Det är programmets huvudhandling. Därför är Fredrik med på akuten på Södersjukhuset i Stockholm när dom får in en heroinöverdos. Han frågar bland annat läkaren om det verkligen är den bästa vården för heroinister att bryta en överdos direkt?Hela intervjun, med läkarens svar, hör du här: Och så finns naturligtvis dom som har blivit kvitt sitt heroinmissbruk, med hjälp av statligt subventionerade droger - Metadon och Subutex. I programmet hörs en del av en krönika - från Plattan i Stockholm - gjord av Christina Paulsrud. Hon är en f.d. heroinist som nu går på metadon. Dessutom är hon ordförande i Stockholms Brukarförening, som är en lokalavdelning i Svenska Brukarföreningen.Krönikan handlar om hur hon fick livet tillbaka med hjälp av de statligt subventionerade drogerna.Hör HELA hennes krönika här:

  starstarstarstarstar
 • Knarket 20090830

  · Knarket - sänds inte längre

  I Göteborg finns ett anrikt hotel som heter Park, där finns en hotelllounge som bildar fonden till programserien Knarkets andra program: "Här sitter vi på Park och snackar knark". Programmet innehåller också ett längre reportage om det som kallas rekreationsknarkare, dvs människor som använder droger, men som inte har fastnat i ett missbruk. Vi träffar några ungdomar på musikfestivalen Peace & Love i Borlänge. Här finns för övrigt två mycket intressanta rapporter om rekreationsknarkare som Mobilisering mot narkotika har gjort. (Se länkar längst ner på sidan.)  Men även om rekreationsknarkare inte tror att de lever med risk för att hamna med en spruta i armen, så är vägen till att testa GHB kortare än för andra. Därför pratar vi med socionomen Mattias Gullberg som är en av Sveriges ledande GHB experter om problematiken med GHB. Och så pratar vi med läkaren Hans Ackerot som vi träffade i loungen på hotellet Park och snackade avgiftning av GHB, som är en de svåraste droger som finns att avgiftas från.

  starstarstarstarstar
 • Knarket 20090823

  · Knarket - sänds inte längre

  Andreas Kleerup fick ett pris under Grammisgalan, och tackade genom att säga "Jag tycker bara att det är trist att polisen i det här landet är så jävla torra, och om ni ser nån med öronsnäcka - pissa innan."Titta på klippet här:(Filmsnutt från TV4) Vad var det där talet för något?Det är utgångspunkten i det första programmet i programserien "Knarket". Det blir en ögonvittnesskildring från Almedalsveckan: Unga politiker snortar kokain.Det blir ett reportage från en innekrog, där det snortas kokain, rakt in i mikrofonen.För dom ovan nämnda människorna går det inte så illa. Det gör det däremot för den 17-åring som vi träffar, som har varit en slav under cannabis sen han var 12 år gammal, och som nu måste gå och göra pissprover på Maria Ungdom. I Sverige råkar en person per dag ut för en drogrelaterad död. Kolla in den här statistiken om vilka droger som är mest dödliga.(Statistik från Folkhälsoinstitutet) Och i en annan statistik-sammanfattning kan man läsa att 12% av männen, och 7% av kvinnorna, över 16 någon gång har provat cannabis. Det innebär att det nästan är 700.000 människor i Sverige som någon gång har provat droger. Är du en av dom?(Statistik från Folkhälsoinstitutet)

  starstarstarstarstar