Episódios
-
Dit betreft een geluidsopname van onderstaand panelgesprek. De volledige uitzending kan je raadplegen op YouTube via https://www.youtube.com/watch?v=EDV8JfRnMQY&t=1s
Is het aantrekken van buitenlands talent dé oplossing voor de krapte op onze arbeidsmarkt? Of heeft het net een negatieve impact?
De wereldwijde strijd om talent woedt alleszins volop. Maar kan Vlaanderen daarvan profiteren? Is onze regio aantrekkelijk voor buitenlands talent? En is er voldoende buitenlands talent beschikbaar om het groeiend aantal vacatures in onze knelpunteconomie in te vullen?
In Vlaanderen staat een actief arbeidsmigratiebeleid nog in de kinderschoenen. We kunnen dus nog heel wat leren van landen die economische migratie al langer benutten. Maar hoe werkt zo’n actief migratiebeleid? En hoe zorgen we ervoor dat arbeidsmigratie geen oplossing voor de korte termijn is, maar deel uitmaakt van een duurzaam beleid op lange termijn? Waar liggen drempels en hoe gaan landen daarmee om?
We verkennen de mogelijkheden die migratie ons biedt tijdens een boeiend panelgesprek met experten uit het werkveld:
Rob De Lobel (IOM - International Organization for Migration)
Peter Bosch (Egmont Institute)
Veronika Casteur Petrzelkova (Accent Jobs)
Kitty Weyn (International Relations VDAB)
We gaan dieper in op de opportuniteiten en bedreigingen van arbeidsmigratie op onze arbeidsmarkt en in onze samenleving. En we bekijken hoe migratie onze welvaart richting inclusieve toekomst kan stuwen.
-
Neurodiversiteit op de werkvloer
Diversiteit gaat over verschillen, op uiteenlopende vlakken. Ook in hoe ons brein werkt, zit er heel wat variatie.
Onder de noemer neurodiversiteit krijgt dit steeds meer aandacht, ook op de werkvloer. Het anders denken van bijvoorbeeld collega's met ADHD, autisme of dyslexie kan namelijk een grote impact hebben op het werk. Toch blijft dit vaak onder de radar, met onbegrip als gevolg.
Karen Vandevyvere, pedagoge en onderzoeker aan AP Hogeschool en lector aan de UCLL, beschouwt het als haar missie om je dit verhaal beter te leren kennen! Ze brengt haar verhaal met een mix van facts & figures, praktijkvoorbeelden én input van ervaringsexperte Amber Vandekerckhove.
Beluister hun verhaal in deze boeiende Koffie met de Toekomst van de Work out Room van VDAB.
-
Estão a faltar episódios?
-
Bedrijven die solliciteren bij werkzoekenden. Dat kan dankzij karamel!
Karamel is een carrière platform dat bedrijven helpt te solliciteren bij kandidaten.
De werkzoekende geeft aan welke skills hem/haar goed liggen en met welke skills die graag aan de slag wil. Dat hoeft niet perse hetzelfde te zijn! Ook human skills, bedrijfscultuur, levenservaring, work-life balance bepalen mee de matching in het platform.
Bovendien bepaalt de werkzoekende zelf welke data een werkgever te zien krijgt. Karamel is gebouwd op SOLID datakluis technologie zodat hij 100% controle heeft over zijn gegevens..
Verder kan ie op de ‘marktplaats’ van karamel wetenschappelijk onderbouwde assessments aanklikken om zichzelf nog beter te leren kennen en helpen een helemaal passende job te vinden.
In ruil voor het openstellen van hun data aan derden (bedrijven, loopbaanbegeleiders,...) worden de gebruikers betaald in credits waar ze dan weer meer assessments mee kunnen doen. Een positieve vicieuze cirkel.
En er is meer! Bedrijven worden aangemoedigd proactief vacatures te publiceren en gebruikers worden aangemoedigd actief hun loopbaan in handen te nemen. Je komt het te weten van de bedenkers van karamel in deze Koffie met de Toekomst!
Ontdek er alles over in deze superinteressante Koffie met de Toekomst van de Work out Room.
-
Jonas De Kerf, PhD Researcher bij KU Leuven en VUB, voert onderzoek naar werk-gerelateerde flow en de positieve impact op de ervaring en productiviteit van medewerkers bij het (thuis)werken.
Jonas onderzoekt momenteel waar (thuis of op kantoor), wanneer (ochtend-middag-avond) en bij welke werkzaamheden (soorten taken) werknemers het meest geconcentreerd zijn. In deze Koffie met de Toekomst geeft Jonas tips voor alle lagen binnen een bedrijf (organisaties, leidinggevenden, teams en werknemers) en adviseert over wat zij kunnen doen om werknemers zo productief en geconcentreerd mogelijk te doen werken.
Wat houdt werk-gerelateerde flow precies in?
Waarom is dat belangrijk?
Hoe kan je door flexibel werken het potentieel voor meer flow ontgrendelen?
Wat is de rol van werklocaties?
Hoe kunnen organisaties en teams de balans vinden tussen productiviteit en welzijn van hun medewerkers?
Ontdek het allemaal in deze interessante Koffie met de Toekomst.
-
Je kan er niet meer omheen, het woord duurzaam duikt voortdurend op, elk bedrijf beweert - terecht of ten onrechte - duurzaam te zijn.
Publieke en private organisaties denken na over hun verantwoordelijkheid in de wereld en visionaire mensen als Kate Raworth schetsen het beeld van een andere economie die zijn impact op de wereld ernstig neemt. In deze bijdrage kijken we, samen met Prof. dr. Luc Van Liedekerke, professor bedrijfsethiek aan de UAntwerpen, naar een aantal langetermijnveranderingen waar vrijwel alle landen in de wereld aan onderworpen zijn, die ertoe geleid hebben dat de vraag naar duurzaam en verantwoordelijk ondernemen centraler is dan ooit. Die langetermijnveranderingen zijn overal merkbaar en leiden tot een transitie in ons economisch systeem. Ze brengen ook mee dat andere competenties, zoals bijvoorbeeld normatief denken, systemisch denken en langetermijndenken cruciaal worden voor de werknemers van de toekomst.
Een inspirerende Koffie met de Toekomst voor wie graag inzicht krijgt in de wereld waarin we leven en wil meewerken aan een duurzame wereld!
-
Ja, we mogen uitkijken naar een duurzame toekomst, maar dan moeten we het maatschappelijk belang wel centraal stellen in ons economisch model. Toch klinkt dat niet vanzelfsprekend: economische groei en ondernemerschap worden niet altijd geassocieerd met maatschappelijk belang.
Het kan anders! Door onszelf en onze rol in vraag te stellen en door onze kijk op winst en eigenbelang te veranderen. Want elke verandering begint bij jezelf. Je moet natuurlijk wel weten welke richting uit te gaan.
Maak je klaar voor deze Koffie met de Toekomst:
Je kijk op jezelf en op de toekomst zullen behoorlijk op zijn kop worden gezet.
Ontdek wat jouw rol kan zijn bij het duurzaam veranderen van jouw organisatie.
Leer je weerstand én je wil tot verandering versterken.
Zo bouwen we samen aan een duurzame en succesvolle toekomst!
-
Dat we op een krappe arbeidsmarkt elk talent nodig hebben, is eigenlijk een open deur intrappen. En dan is het natuurlijk geen goed nieuws dat er zoveel 60 plussers vandaag werkzoekend zijn.
Want die groep hebben we dubbel zo hard nodig. Het zijn niet alleen waardevolle arbeidskrachten, ze hebben ook nog eens tonnen ervaring die ze zomaar ten dienste kunnen stellen van onze bedrijven.
Net daarom werd Sixie opgericht, een bedrijf dat tijdelijke oplossingen biedt aan actieve 60 plussers. Op die manier halen bedrijven ervaring van onschatbare waarde aan boord.
Hoe pakken ze zoiets aan? Wat is de toegevoegde waarde van een organisatie als Sixie op een krappe arbeidsmarkt en waarom zijn dergelijke initiatieven vandaag broodnodig? Allemaal vragen die we voorleggen tijdens deze Koffie met de Toekomst.
-
Wat is er mis met onze maatschappij? We rollen van de ene crisis in de andere, de belangrijkste beroepen (kinderopvang, zorg en onderwijs) worden het minst gewaardeerd, we moeten met z’n allen harder en langer werken om ons sociaal zekerheidssysteem overeind te houden, terwijl steeds meer werkende mensen de pedalen lijken te verliezen.
Kunnen we het tij doen keren? We vragen het aan psychiater Dirk De Wachter, auteur van bestsellers zoals ‘Borderline Times’ en ‘De kunst van het ongelukkig zijn'.
Wat is er volgens hem nodig om de arbeidsmarkt en de samenleving opnieuw gezond te maken? En hoe krijgen we iedereen mee aan boord in een maatschappij die hoe langer hoe sneller (digitaal) evolueert?
Maak je klaar voor een boeiend interview over de grote uitdagingen van onze tijd!
(foto: Kristof Ghyselinck)
-
Zijn we klaar om te werken aan een meer circulaire economie? En hoe zullen we dan duurzamer omgaan met mensen, hun talenten en loopbanen?
De Koning Boudewijnstichting stelde vast dat de werelden van ‘de circulaire economie’ en ‘werk & HR’ nog behoorlijk ver uit elkaar liggen. Daarom bracht ze 28 diverse spelers uit deze domeinen samen om aan de hand van een toekomstverkenning vier plausibele scenario’s te ontwikkelen.
Hoe ‘anders’ is werken in een meer circulaire economie? En wat zeggen de vier scenario’s hierover?
-
Werk en armoede zijn sterk met elkaar verbonden. In een Vlaanderen dat streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80% en dat te maken krijgt met een ongeziene krapte op de arbeidsmarkt, is elk talent nodig. Regio’s met hogere armoedecijfers, zoals Antwerpen, zullen extra inspanningen moeten leveren om die doelstelling te halen. Mensen in armoede behoren tot een doelgroep waar nog veel vooruitgang te boeken is.
ArmenTeKort vzw werkte in het verleden vooral aan het versterken van het zelfbeeld en de persoonlijkheid bij mensen in armoede. Die zijn essentieel om überhaupt aan werken te kunnen denken. Nu ondersteunt de vzw ook actief mensen in armoede bij hun zoektocht naar duurzaam werk.
In deze Koffie met de Toekomst deelt Theo Vaes van ArmenTeKort vzw, zijn kijk op enkele sleutels tot duurzaam werk. Hij wijst op het belang van zelfzekerheid, maar ook van woon- en leerzekerheid. Vanuit zijn ervaringen deelt hij ook enkele verrassende insteken voor een betere toekomst. Bijvoorbeeld: wat als bemiddelingsdiensten net minder zouden bemiddelen? Het bundelen van data van verschillende organisaties biedt kansen om gerichter én doeltreffender te werken. Een pleidooi voor een holistische aanpak op maat.
-
Een inclusieve arbeidsmarkt begint bij inclusief leiderschap. Maar hoe organiseren we dat? En wat kunnen bedrijven doen om meer uit hun diversiteitsbeleid te halen?
Jij bent niet de norm, dat is de boodschap die Elke Jeurissen brengt tijdens deze Koffie met de Toekomst. Elke Jeurissen is niet alleen voorzitter van de Raad van Bestuur bij VDAB, ze is ook Inclusive Leadership Expert. Vanuit die rol geeft ze ons een reeks praktische handvatten die bedrijven en organisaties kunnen aanwenden om een inclusief rekruterings- en HR beleid te voeren.
Deze Koffie met de Toekomst richt zich tot iedereen die actief is in de wereld van de human resources en meer wil leren over de cultuurverandering die we moeten durven inzetten om ieder talent op onze arbeidsmarkt te benutten.
-
De arbeidsmarkt staat in brand. Er is een enorme nood aan arbeidskrachten op alle niveaus.
Is een actieve en selectieve rekrutering van talent buiten Europa, zonder dat dit tot braindrain leidt, de oplossing? Dat is de rode draad tijdens deze Koffie met de Toekomst.
We zoomen in op de zorg sector. Ook verpleegkundigen staan al jaren bovenaan in de lijst met structurele knelpuntberoepen. En tegelijkertijd blijft de vraag naar zorg stijgen. Werkgevers sloegen de handen in elkaar en zochten over de landsgrenzen heen naar nieuwe medewerkers. In samenwerking met een Indiase verpleegschool rekruteerden ze 22 verpleegkundigen. Wouter Sonneville en Delphine Comijn vertellen over hun ambitieus project, dat er eindelijk staat, met vallen en opstaan.
-
De HoloLens is, naast virtual en augmented reality, een van vele toepassingen die ons vanuit de realiteit naar een andere wereld brengen. Toepassingen die we vaak kennen uit games, maar die ook op de werkvloer heel wat te bieden hebben, misschien wel voorgoed zullen veranderen! De HoloLens is meer dan ‘alleen’ maar wat toevoegen aan onze ‘echte wereld’.
Het Belgisch technologiebedrijf Mr. Watts maakt software voor VR-brillen, augmented reality toepassingen en de HoloLens, ook voor trainingsdoeleinden. Zo kan een instructeur via deze toepassingen instructies meegeven aan een cursist of bepaalde handelingen vanop afstand volgen. En dat is nog maar het begin!
VDAB gebruikt de technologie trouwens ook al binnen de Industry 4.0 opleidingen.
Wouter Martens van Mr. Watts laat ons in deze boeiende Koffie tal van videofragmenten zien over de eindeloze mogelijkheden van virtuele technologie in onze alledaagse omgeving.
-
Heb jij ook wel eens het gevoel dat je over onvoldoende competenties beschikt voor je job en dat je moet bluffen om dat te verbergen? Je bent niet alleen: heel veel mensen voelen een tekort in zichzelf. Maar dat (meestal onterechte) gevoel van tekortkoming zorgt er ook voor dat ons zelfvertrouwen een deuk krijgt en dat we onszelf in de weg staan om te groeien.
Kim Neuskens wijst ons tijdens deze Koffie op de gevaren van zo’n Imposter Syndroom en leert ons hoe we deze belemmeringen op een positieve manier kunnen inzetten om ons potentieel volledig te benutten. We leren opnieuw in onszelf geloven aan het hand van oefeningen, tips,... Tijdens deze Koffie kom jij weer helemaal in je kracht te staan.
-
Eén op drie mensen voelt zich ongelukkig in zijn job. En het aantal burn-outs blijft wereldwijd stijgen.
Erik Roebroek, founder van Meaningful Work, wijt het aan een systeemfout in onze visie op werk en roept ons op om het roer om te draaien. Letterlijk. Van winstgedreven naar ‘purpose driven’. Veel te veel mensen zitten vast in een bullshitjob en hunkeren naar zinvol, betekenisvol werk dat onze leefwereld verbetert. Stel dat we daarom eens werk zouden creëren dat bij ons past, dat gaat over wat er écht toe doet in ons leven. Hoe zou zo’n loopbaan er dan uit zien? En wat zou dat betekenen voor de wereld om ons heen?"
Erik legt aan de hand van de film Un Triomphe die we eerst bekeken, uit waarom maatschappelijke waarde, eerder dan geld, de doelstelling van werk zou moeten zijn.
-
De Belg en zijn loon, het blijft een groot mysterie. Maar wat zou er gebeuren wanneer we allemaal heel open zijn over ons salaris? Met andere woorden: als we van elkaar weten hoeveel we verdienen en daar open over communiceren, welke invloed heeft dat op de bedrijfsresultaten?
Teal Partners is een innovatief softwarebedrijf. Ze zijn niet alleen vooruitstrevend in de producten en diensten die ze leveren, ze zijn minstens zo innovatief met een verrassende organisatiestructuur. Die is heel vlak en open. En vooral heel mensgericht. Het welzijn van onze mensen komt op de eerste plaats. En dat lijkt te lonen. In de afgelopen jaren groeide Teal Partners van een start-up met twee founders uit tot een gezonde KMO met meer dan 40 medewerkers.
Persoonlijke ontwikkeling, transparantie en eigenaarschap zijn de sleutelwoorden in hun HR-beleid. Tijdens deze Koffie vertelt founder Koen Denis en collega Isabelle De Vil graag hoe een innovatief organisatiebeleid leidt tot tevreden medewerkers en groei. Sluit aan bij deze bijzonder inspirerende sessie!
-
Enig idee hoeveel uur jij zit op een gemiddelde werkdag? En heb je al eens stilgestaan bij de gezondheidsrisico’s van lang zitten?
Regelmatig bewegen maakt je werkdag een stuk productiever en actiever. We houden onze concentratie beter op peil, denken helderder en worden er met z’n allen fitter van. Niets dan positieve effecten, maar toch zijn er nog niet heel veel bedrijven die echt werk maken van bewegen en gezondheid op de werkvloer.
Springbok coaching begeleidt bedrijven bij het opzetten van een structureel plan om beweging en algemeen welzijn op het werk te stimuleren. Met kleine ingrepen, leuke workouts en korte powerbreaks werken ze aan de fysieke en mentale gezondheid van werknemers, met duurzame gedragsverandering als resultaat!
Benieuwd hoe ook jouw bedrijf aan de slag kan gaan met actieve werkdagen? Laat je inspireren tijdens deze Koffie met de Toekomst met Matthias Franchoo en Brecht Buysschaert. En wees gerust: het belooft een actieve sessie te worden!
-
Jitkske Kramer voert het hoogste woord in deze Koffie met de Toekomst over diversiteit, inclusie, conflicthantering en veranderingsmanagement. Wat kunnen we niet leren van Jitske Kramer? Deze bevlogen corporate antropologe reist de wereld rond om het gedrag van mensen uit verschillende culturen te bestuderen en er vervolgens hier iets mee te doen. Op zoek naar hoe de mix van verschillen wèl werkt. “Wees jezelf en pas je aan”, zegt ze. Anders gezegd: wees authentiek én flexibel. Want als er iets zeker is in de VUCA-wereld waarin we leven, is het dat de arbeidsmarkt van morgen volatiel is. En dus kan je maar beter leren omgaan met verschillen en verandering. Verschillen als motor om teams beter te laten samenwerken. “Diversiteit is dat je naar het feestje mag komen, inclusie dat je mag meedansen” en “De wereld zou heel vreemd zijn zonder vreemde vogels.” Het zijn maar enkele van de vele uitspraken van deze boeiende spreekster.
-
Vergroenen van de maatschappij, the green transition, het is een thema waar wetenschappers en politici ons graag over vertellen. Maar wat moeten we doen om die transitie te realiseren?
Valerie Del Re, CEO van Greenpeace België is ervan overtuigd dat onze huidige businessmodellen te verouderd zijn om ambitieus met de klimaatcrisis om te gaan. Ze pleit voor echte transitieplannen die bedrijven niet enkel helpen naar een duurzame toekomst maar van hen ook de motoren maken van de omslag naar een groene samenleving.
Daarvoor moeten ze over de muren heen durven kijken, samenwerken en sociale rechtvaardigheid vooropstellen. Enkel zo doorprikken we misleidende greenwashing en kiezen we voor een groene transitie. En het goede nieuws is dat zo’n ecologische transitie ook massa’s jobs oplevert!
HR verantwoordelijken en bedrijfsleiders worden tijdens deze Koffie met de Toekomst geïnspireerd én uitgedaagd om nu werk te maken van een corporate transitieplan. -
We lezen steeds meer online, we streamen muziek, films, we vergaderen via de computer en ook onze foto’s zijn digitaal. Alles staat in de ‘cloud’ en we hebben minder nood aan fysieke materialen en transport.
Goed voor het milieu zou je denken. Maar is dat echt zo? Verkleinen we onze ecologische voetafdruk door alles vanuit de cloud te doen?
Al onze data zit opgeslagen in gigantische datacenters van grote bedrijven als Google, Facebook of Amazon. Die draaien dag en nacht er verbruiken tonnen energie. Om aan onze gegevens te komen gebruiken we laptops, tablets, smartphones en andere ‘smart devices’. Online dataverkeer is misschien niet zo onschuldig voor het milieu als dat we zelf denken.
David Mytton is CEO van softwarebedrijf Console en onderzoeker aan het Imperial College of London waar hij zich specialiseerde duurzaam server- en databeheer. Hij vertelt ons over
* de ecologische impact van online data
* de rol die bedrijven daarin spelen
* wat je zelf kan doen om je digitale voetafdruk ecologischer te maken
* welke rol overheden kunnen spelen om vervuiling door dataverbruik te verminderen.
----Our data usage has a major impact on greenhouse gas emissions. But the good news is we can net out to zero by using clean energy!
As a sustainable server en data management expert, @David Mytton explained how consuming data is impacting our environment. We should all be more aware of what is happening behind the scenes.
Companies should think where to buy their services from, need to start asking their suppliers for their data and be more transparent about their own environmental impact. They should measure, publish and report their carbon footprint. Governments should invest in more research that needs to be done. As individuals we can refurbish our devices more or take less planes, for example. This and much more in our newest podcast (the first one in English!)
- Mostrar mais