Episodes
-
ERVARINGSDESKUNDIGHEID in de zorg: WELLICHT DĂ OPLOSSING VOOR TEKORT ZORGPERSONEEL???
âEr is veel koudwatervrees in de zorg over ervaringsdeskundigheid, vooral onder de artsen. Wij missen hierin lef Ă©n ambitieâ aldus Harmen Hidding en Marleen Kampert. In de KopCast bespraken wij de door Marleen en Harmen, Revalidatie Nederland en Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen vervaardigde Handreiking âERVARINGSDESKUNDIGHEID IN DE REVALIDATIEZORGâ.
Aan de keukentafel ergens op de Utrechtse Heuvelrug belden wij met revalidatiearts Nicole Voet van Klimmendaal: âIk vind ervaringsdeskundigheid ONMISBAAAR in de zorg, onderwijs Ă©n onderzoekâ
đïžđ§Luister op uw favoriete audiokanaal
Rijndam Revalidatie
Revalidatie Nederland
Tolbrug revalidatie
Sint Maartenskliniek
Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen
-
Jarenlang sloot ik interviews in KopCast Medisch Contact af met die tip voor de jonge collegae! Wat blijkt??? Luisteren er vooral âoudere jongerenâ naar mijn podcastâŠDus voor alle jongeren en vooruit, voor hen die toch al luisterdenđ, hier een nieuwe compilatie van gelukstips van formidabele gasten uit 3 jaar KopCast!
đïžđ§Van Joris Luyendijk (âdeze generatie heeft als taak iedereen te laten bloeien, Casperâ) tot Erasmus MC student Ăzlem Pehlivanoǧlu
đïžđ§ Van Harriette Verwey (âwat hard werken mij heeft opgeleverd? Liefde, waardering en satisfactieâ) tot Janneke Wittekoek!
đïžđ§Maar de uitsmijter komt toch Ă©cht van mijn schoonvader Eduard Soudijn:âDenk als dokter in jouw spreekkamer nooit aan geld, dat is zoooo armoedig!â đ°đ„Č een uitnodiging voor het gebruik van moreel kompasđ
Luister op uw gemak naar al de wijsheden van:
Chantal van Andel
GönĂŒl Dilaver
Lianne Mulder đ”đž
Priscilla A. Maria
Soete Meertens
Hugo Wijnen Rijnstate
Leonoor van Dam van Isselt
Kiki Lombarts
Romy Pothof
Dorenda van Dijken
J.J. Sandra Kooij
Rachel Zalmijn
Rijndam Revalidatie
-
Missing episodes?
-
Drie jaar interviews in KopCast leverde Casper veel wijsheid op. Van wandtegelspreuken tot levensmottoâs, van praktische tips tot filosofische waarheden. Al deze wijsheid wilde hij het liefst delen met jonge Geneeskundestudenten, maar wat blijkt, er luisteren vooral oudere dokters naar zijn podcasts! Vandaar deze compilatie speciaal voor de studenten bij de start van het academisch jaar, met een verzameling richtinggevende uitspraken van medestudenten, dokters, hoogleraren, coaches en collegaâs waarbij het leven een andere wending kreeg. En uiteraard, ook de tips van de Geluksprofessor Meike Bartels ontbreken niet.
Luister naar de podcast Co-Cadeau, speciaal voor jou!
-
âHey Kop, jij maakt toch podcasts? Ik heb een mooi verhaal voor in je podcast, Sjoerd heeft zijn eindexamen gehaald!â
Met deze woorden belde Jelle Roders, een ouwe voetbalmaat, Casper op. Het verhaal? Jelle is leraar en mentor op het Alfrink College in Zoetermeer en begeleidde Sjoerd Lunshof richting zijn eindexamen havo. Dat is niet alledaags, voor niemand, maar zeker niet voor Sjoerd, want Sjoerd lijdt aan de ziekte van Duchenne, een langzaam verslechterende spierziekte.
In deze speciale aflevering van KopCast gaat Casper in gesprek met Sjoerd en Jelle, aan de keukentafel in het aangepaste huis bij Sjoerd thuis. Een warm gesprek over Sjoerds levensloop en hoe hij de beperkingen die het leven hem oplegt trotseert, samen met zijn ouders, zusje, vrienden, klasgenoten en docenten van het Alfrink College. Een inspirerend voorbeeld voor andere patiënten met chronische aandoeningen en een stimulans voor andere scholen om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.
Bijkomend van het gesprek belt Casper met zijn collega-revalidatiearts Nathalie Warmenhoven om deze prestatie van Sjoerd en de gevolgen van de ziekte van Duchenne voor het dagelijks leven een beetje te duiden.
-
Het zal je maar overkomen: ALS (amyotrofische laterale sclerose), een zeldzame gruwelijke en nietsontziende aandoening van de spieren. Caspers buurman Robbie Kneefel trof dit lot.
Robbie werd wel vaker getroffen door het lot in zijn onstuimige leven. Maar onverminderd optimistisch en energiek trotseert hij ook deze horde, zo lijkt het op het oog. Vlak voor Caspers verhuizing en afscheid van Den Haag besluit hij het levensverhaal van Robbie nog eens op te tekenen in zijn KopCast.
Bij Robbie thuis aan de keukentafel ontstaat een gesprek van man tot man, over liefde en geluk, en leven met steeds meer beperking, waarbij het leven en de dood niet ver weg zijn. Maar ook hun gedeelde passie, sport, komt voorbij. Robbie schopte het tot twee Olympische Spelen als badmintoncoach, maar hecht net zoveel waarde aan zijn wekelijkse trainingen voor âouwetjesâ met hartproblemen.
Samen drinken ze op het leven, dat zoveel verassingen in petto heeft, positief en negatief. Waarbij een grote mate van âblijheidâ de dag van Robbie kleur geeft, telkens weer.
Casper in gesprek met Robbie Kneefel, levenskunstenaar en ALS-patiënt.
-
Al gehoord van Dansgeneeskunde? In deze aflevering verkent Casper deze tak binnen de (sport)geneeskunde. Hij gaat in gesprek met enkele initiatiefnemers van de eerste officiële cursus "Sportmedische Aspecten van de Dansgeneeskunde." Aan de keukentafel bij Casper thuis gaat hij van start met revalidatiearts Anandi van Loon-Felter en netwerkcoördinator Joost van Megen. Samen bellen ze met twee mede-oprichters: sportarts Tom Brandon en orthopedisch chirurg Duncan Meuffels, om te vragen waarom iemand deze cursus zou moeten volgen. Ondertussen worstelt Tom op zijn vakantieadres met een Finse beer. Luister mee en beweeg met ons door de geschiedenis en toekomst van de dansgeneeskunde.
-
Na hun enerverende interview met SÞren Lerby in aflevering 6, praat Casper door met geneeskundestudent Mohamed Badaou en journalist/schrijver en Suriname-expert Diederik Samwel. Vanuit hun liefde voor Marokko en Suriname formeerden zij hun nationaal elftal aller tijden voor deze gelegenheid. Mét zware keuzes voor Diederik (geen Brian Roy??) en mét een zeer verrassende spits in de Marokkaanse gelederen!
In 1991 richtte Casper samen met zijn grote vriend Maarten Smale, huisarts en Orakel uit Vaassen, de Utrechtse studentenvoetbalvereniging Odysseus â91 op. In retrospectie een zeer exclusieve club met witte studerende mannen uit Utrecht, maar in 2024 is Odysseus â91 toonaangevend in Utrecht en omstreken qua diversiteit en inclusiviteit. Zij belden met bestuurslid Milan. Of was het nou Luc?
Tot slot een blik terug en voorwaarts van een opgetogen Orakel uit Vaassen. -
De EKopCast is ook weer een ronde verder!
Met student geneeskunde Mohamed Badaou en journalist/schrijverâ tevens âVoetbal in Surinameâ-expert â Diederik Samwel over het âœđ§ĄOranjegevoel voor Marokko en Suriname.
We bellen met de enige echte SĂžren Lerby naar aanleiding van het boek (een autobiografie) dat hij samen met Steffen Pedersen schreef. SĂžren Lerby, idool van Casper en Diederik, een iconische voetballer met zijn afgezakte kousen, spetterende schoten, vlijmscherpe tackels, steekpassjes en oneindige inzet. En ja, ook vermaard bij zijn collegaâs om zijn snoeiharde verbale reprimandes. Een absolute winnaar en leider. Een âtype Lerbyâ, kom daar nog maar es om, verzucht Marco van Basten dagelijks.
Over leiderschap en meegaan met je tijd. En over het Deense elftal aller tijden van spelers uit de Nederlandse competitie. SĂžren is het niet eens met Caspers keuze en legt het nog Ă©Ă©n keer uit.
Tot slot het woord aan een ster uit een eerdere KopCast: Erasmus MC-student Ăzlem Pehlivanoǧlu aan de vooravond van de kraker Nederland-Turkije. -
"Kop, hoe gaat het?"
âœïž Ouwehoeren over voetbal raakt ergens ook altijd de diepere lagen van het bestaan. Of altijd, soms. Maar in de EKopCast is de verdiepende vraag nooit ver weg. Krijg je met die dokters natuurlijk, voor je het weet vragen die lieden aan je âKop, hoe gaat het?ââœïž Casper gaat nog dieper in gesprek met Splinter de Mooij en oud orthopedisch chirurg Cor van der Hart over als het lijf tegensputtert. En het oranje 11-tal allertijden. Ruim baan voor de Gen Z visie!
âœïž Met voetbalvriend/dokter Maarten Smale en voetbaldokter/vriend Arthur van Noort, MD PhD Erasmus MC en Spaarne Gasthuis komt hij ook tot een diepere laag. Arthur en Casper zien met een respectvolle glimlach om naar het âouderwetseâ leiderschap van Sören Lerby, Deens voetbalicoon uit de jaren 80, waar de beuk, schop of vloek nooit ver weg waren, immers het doel heiligde de middelen. En wat was ie goed. Volgende aflevering gaan we Sören Lerby eens bellen. Uiteraard nog een korte bespiegeling van het Orakel uit Vaassen op de wedstrijd tegen RoemeniĂ«.
âœïž Tot slot komt Caspers nu al tien (!) jarige inspiratiebron Stichting Handbike events voorbij, hij belt met initiatiefnemer van de HandbikeBattle 2013 t/m 2024 Rogier Broeksteeg van Rijndam Revalidatie.
-
In aflevering 4 een gesprek met geneeskundestudent aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Splinter de Mooij en orthopedisch chirurg Cor van der Hart.
Hoe is het om jouw ene droom op te geven om jouw andere droom te verwezenlijken? Beide gasten van aflevering 4 stonden voor deze keuze: Splinter, tweebenige nummer 10 van AFC Amsterdam met veelscorend vermogen. Cor, eenbenige nummer 10 met een rafelrandje. Beiden fan van Dennis Bergkamp. En laat Casper nou ook een Bergkamp-fan zijn.
Ze raakten niet uitgesproken over het edele spel met de bal, zo hebben zowel Splinter als Casper de DVD 'De honderd mooiste van Bergkamp' versleten - al dan niet onder het mom van een griepje. Daarom hebben we maar liefst 2 afleveringen gevuld met heerlijke voetbaltaal van de heren.
Ze belden met de Belgische sportarts Bruno Vanhecke, Clubarts van Club Brugge. Zijn stemming was licht ontregeld door het onverwachte verlies van de niet geheel verwachtingsloze Rode Duivels tegen het verassende Slowakije. Casper en zijn gasten konden hem met wat voetbalfeitjes opbeuren, maar bovenal werd hij die dag weer opgevrolijkt door dat andere wat ons verbindt: de patiëntenzorg!
Uiteraard laat het Orakel uit Vaassen zijn licht nog schijnen over de laatste poulewedstrijd tegen Oostenrijk en hij verwacht dat Koeman ons weer zal verrassen.
Tot slot: liefde voor voetbal? Arthur van Noort, orthopedisch chirurg, vertelt over zijn warme herinneringen aan het EK2000 in eigen land, met een wervelende voetbalshow van Bergkamp en Kluivert tegen Joegoslavië. Die verloren pingels tegen Italië vergeten we even voor het gemak: luister snel op uw favoriete audiokanaal, abonneer op deze podcast en stuur uw EK anekdote in en win 1 van die vele prijzen!
-
In aflevering 3 kijkt Casper voetbal zoals hij het liefst doet: met voetbalvrienden thuis voor de buis, biertje en kipkluifjes dan wel vegahap binnen handbereik. Buurmannen zonder verstand van voetbal zijn alleen welkom als ze de opstelling hebben bestudeerd. Nieuwbakken voetbalfans worden gewaarschuwd, er wordt behoorlijk geschreeuwd en gemopperd.
Het orakel heeft wat gouden tips voor Ronald Koeman tegen Frankrijk en Ajax-clubarts Niels Wijne geeft een klinische les âde gebroken neusâ.
Het wordt tijd om accreditatie aan te vragen voor deze podcast. Zowel bij de studie geneeskunde als bij vaderlandse geschiedenis Ă©n journalistiek, is onze bescheiden mening.
-
Casper raakt natuurlijk niet uitgesproken over het EK in zijn EKopCast. In aflevering 2 krijgt Berend van Doorn zowaar wat spreektijd. Het Oranje-elftal aller tijden komt voorbij, plots volgens de spelregels van de millennials, ja het is even wennen mensen, geen Ruud Krol of Bep Bakhuis in het elftal, laat staan Marco van Basten! Maar dus wel een man als Andre Ooijer.
Berend wil het liefst terug naar het gevoel van de EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk toen Oranje de wereld betoverde met aanvallend en effectief voetbal. Dit toernooi raakt een gevoelige snaar bij Casper omdat hij zijn vrouw Laura destijds door een intense en verdrietige periode gingen. Casper leest voor eigen werk. We gaan nog even terug naar de pijn van de penaltyserie tegen Italië op de EK 2000, die zo glansrijk verloren ging. En we bellen met De Haarband van het Amsterdamse AFC, Splinter de Mooij, geheel toevallig ook de gast van de derde aflevering van de EKopCast.
Luister snel!
-
Na de series âVan geluk sprekenâ, âWKopCastâ en âOver geluk, diversiteit en inclusieâ nu weer aandacht voor de belangrijkste bijzaak van het leven: voetbal!
In de EKopCast gaat Casper van Koppenhagen weer op zoek naar de liefde van de arts voor de bal. Zijn eerste gast is Berend van Doorn, een jonge en zeer uitgesproken dokter, die de zorgwereld en de medisch specialist in het bijzonder met plezier een spiegel voorhoudt in zijn blogs voor Medisch Contact en de VVAA. Waarom zouden chirurgen in hemelsnaam om 7.30 uur moet starten âs ochtends? Verder vindt hij het tijd worden dat artsen wat vaker een watje mogen zijn en bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels met patiĂ«nten maken.
Berend is bovenal een groot voetballiefhebber en schreef samen met traumatoloog Marijn Houwert van het UMCU Blessuretijd, een boek waarin ze hun beider passie voor de zorg en de chirurgie steeds verbinden met de voetbalmetafoor. Een prima start van de EKopCast!
âIk krijg tranen in mijn ogen bij de gedachte dat Ajax ooit de Champions League wint, of Oranje het EK.âUiteraard (s)preekt het Orakel van Vaassen, huisarts Maarten Smale, en ook komt Suzanne Huurman, sportarts van de FIFA aan het woord over overbelasting van topsporters. Luister snel naar aflevering 1 van de EKopCast.
-
Ter afsluiting van de KopCast-reeks âover geluk, diversiteit en inclusieâ gaat Casper rond de tafel met jonge (toekomstige) collegaâs: Ăzlem Pehlivanoǧlu, Priscilla A. Maria en Romy Pothof.
Laaf u aan de energie Ă©n wijsheid van deze jonge mensen! Een gesprek over #kansenongelijkheid #discriminatie #opleiding en #toekomst.
Een aantal quotes uit deze aflevering:
âWeg met de 8+ regeling!â
âGeneration Z? Allemaal watjes!â
âAls jarenlang mensen anders naar je kijken, omdat je een zwarte huid hebt, heeft dat effect op je zelfvertrouwen en op de manier waarop je je presenteert.â
âWie Ă©cht naar de jeugd luistert, hoort de antwoorden van de toekomst.âHet gesprek werd gestuurd door een paar scherpe vragen van:
â7 vinkjesâ Joris Luyendijk Chantal van Andel, onderzoeker Erasmus MC Marijn Houwert, opleider heelkunde UMC Utrecht Lianne Mulder, onderzoeker UMC Utrecht Barbara van Veldhoven, directeur BFC Compassionate Care & Mindful MedicineDe aflevering is mede mogelijk gemaakt door de taskforce Diversity & Inclusion van het Erasmus MC.
-
In de 8ste aflevering van KopCast âover geluk, diversiteit en inclusieâ aandacht voor de vrouw in de zorg en de spreekkamer, en dan speciaal voor haar hersenen, hart en hormonen.
Een gesprek met bevlogen collegaâs met hoogwaardige kennis en vooral passie voor hun vak. Casper leert bij over hormonen, cardiovasculaire risicoâs, slapen, voeding⊠ach, het hele spectrum. (âEr zouden accreditatiepunten voor deze podcastserie moeten komen!â)
Te gast zijn maar liefst drie toppers uit hun vakgebied, die de handen ineen hebben geslagen in een kennisnetwerk over vrouwenzorg: het H3-Netwerk; het zijn psychiater en bijzonder hoogleraar ADHD bij volwassenen Sandra Kooij van PsyQ en het Amsterdam UMC, cardioloog en oprichter van HeartLife Janneke Wittekoek en gynaecoloog Dorenda van Dijken, overgangsexpert van het OLVG en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau!
Naast alle nieuw verworven kennis ging Casper op zoek naar wat hen drijft, bindt en voortstuwt. Wat maakt nou dat zij dit ondernemen naast hun vast al overvolle agenda, en waarom is het zo belangrijk om de schotten in de zorg te laten vallen en netwerken te vormen?
âHet begint dus met collegaâs uitnodigen voor een kop koffie en de vraag stellen hoe we beter kunnen samenwerkenâ: dat klinkt gemakkelijk, maar doe het maar es.
Vol met impliciete en expliciete tips over hoe een samenwerking ook daadwerkelijk en daadkrachtig vorm te geven.
Na het luisteren van deze podcast wilt u het ook: samenwerken! Klein, of groots en meeslepend, multidisciplinair en over de lijnen en schotten van de zorg heen; leidend tot betere zorg voor uw patiënt en een enorme toename van uw werkplezier.
Snel luisteren! Ook u, dames en heren van de zorgverzekeraars en het management dan wel bestuur, want samenwerken loont, op alle fronten!
-
In aflevering 7 gaat Casper in gesprek met oud-cardioloog Harriette Verwey en kinderrevalidatiearts Rachel Zalmijn van Reade Amsterdam.
Harriette Verwey werkte als cardioloog in het LUMC vooral op het gebied van hartfalen en was betrokken bij de eerste harttransplantaties in Nederland. Lang was zij het enige vrouwelijk lid van de medische staf van het LUMC, én het enige lid van Surinaamse komaf. Vanwege haar rijke staat van dienst werd zij in 2017 door de koning geëerd als officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Rachel Zalmijn won in 2023 de Sigra award voor haar inspanningen voor inclusief speelgoed in de kinderrevalidatie.
Een gesprek vol inspirerende inzichten.
Rachel: 'Vind een thema waarin je je verrijkt, waarvan je je oplaadt'.En Harriette: âHard werken als cardioloog leverde mij liefde, waardering en satisfactie opâ.
Luister naar deze enerverende podcast met twee bevlogen collegae!
-
In aflevering 6 van KopCast - over geluk, diversiteit en inclusie - deelt Casper een cadeautje uit aan zijn schoonvader, oud KNO-arts Eduard Soudijn: een optreden in KopCast! Zij gaan het gesprek aan met Leonoor van Dam van Isselt, specialist ouderengeneeskunde en tevens associate professor aan de universiteit van Leiden. Het thema van de aflevering is âHoe inclusief is de geneeskunde en onze maatschappij eigenlijk voor ouderen?â.
We worden met elkaar steeds ouder - met meer gebreken - en de uitdagingen in de ouderenzorg zijn enorm. Daarom houdt Leonoor een vurig pleidooi voor innovatieve doe-en-denkkracht in de ouderenzorg; die is noodzakelijk om de toename van zorg in de toekomst te behappen. Dus niks niet al die supertalentvolle dokters het ziekenhuis in, maar juist het verschil maken in de ouderenzorg!
En oh ja, volgens Eduard zijn er veel problemen in de zorg op te lossen als de specialist gewoon in loondienst gaat. Niet dat armoedige gedoe over geld!Luister snel naar deze wijze mensen!
-
In deze aflevering van KopCast gaat Casper in gesprek met Hugo Wijnen, geriater in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en Soete Meertens, student geneeskunde aan het UMC Utrecht. Beiden zijn rolstoelafhankelijk. Hoe inclusief is de medische wereld eigenlijk voor collegaâs met een beperking? Zowel Soete als Hugo kreeg een negatief studie- dan wel beroepsadvies, maar weten zich door aanpassingen, volharding en steun van de omgeving te handhaven. En hun eigen weg te kiezen. Autonomie en liefde zijn hun bouwstenen voor geluk.
We bellen met de directeur van Revalidatie Nederland Martijn Klem. Martijn geeft zijn zoon Ikar, die sinds zijn vroege jeugd gehandicapt is als gevolg van ernstig hersenletsel, de meeste credits voor zijn huidige functioneren. Waarbij aangetekend dat het een enorme impact heeft op het gezinsleven en ook bij hen autonomie en liefde de bouwstenen voor geluk vormen.
Luister snel naar deze wijze mensen!
-
In deze aflevering van KopCast gaat Casper in gesprek met de door Joris Luyendijk bewierookte onderzoeker Lianne Mulder en bĂjÌna-arts Priscilla Maria. Twee energieke vrouwen die hun geluk direct koppelen aan het gevoel van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en vrijheid. Met keiharde data en publicaties in onder andere The Lancet wordt de 'leaky pipeline' in de route van geneeskundestudent tot medisch specialist van mensen met een migratieachtergrond duidelijk: ambitie genoeg maar er is sprake van kansenongelijkheid. Ze wensen de medische wereld vurig een betere sociaal-economische representatie Ă©n een United Colors of Benneton toe, om beter aan te sluiten bij de patiĂ«ntenpopulatie.
-
In deze aflevering is GönĂŒl Dilaver, directeur biomedische wetenschappen UMC Utrecht, te gast. Zij zet zich in voor inclusie en diversiteit in het onderwijs. Ze stelt: de maatschappij waarin de zorg uiteindelijk geleverd moet worden is divers, dus ook daarom is het belangrijk dat er wordt gewerkt aan inclusie en diversiteit binnen het onderwijs. Om awareness te vergroten is een integrale aanpak nodig: het is niet alleen een kwestie van meer studenten met een andere achtergrond aannemen, maar het vereist ook aanpassingen in de studie zelf en bij de docenten en de medische staf.
Tijdens deze aflevering bellen GönĂŒl Dilaver en Casper ook met Mohamed Badaou, 'Geneeskundestudent van het jaar'. Hij richtte samen met drie medestudenten Medician op. Zij misten zelf een rolmodel om advies aan te vragen bij de decentrale selectie en het begin van de studie. Medician richt zich op toekomstige studenten, vaak de eerststuderenden uit een gezin, die behoefte hebben aan begeleiding. Deze leerlingen krijgen vanuit Medician begeleiding van twee studenten die als een soort oudere broer of zus kunnen fungeren.
Veel luisterplezier bij deze nieuwe aflevering van KopCast â Over geluk, diversiteit en inclusie.
- Show more