Episodes

 • Begin jaren zestig komt de derde technische hogeschool (later universiteit) van Nederland naar Enschede. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Geduchte tegenstanders waren Arnhem, Zwolle en Deventer. In deze derde en laatste aflevering van Landgoed Drienerlo hoor je alles over de felle stedenstrijd om de derde technische hogeschool (TH) van Nederland.

  Met historicus Jorrit de Boer, die promoveerde op de geschiedenis van de Universiteit Twente, bezoeken we de campus. Hij vertelt onder meer dat er al tijdens de Tweede Wereldoorlog plannen zijn voor een onderwijsinstelling op Drienerlo, op initiatief van KLM-topman Albert Plesman. Ook geeft De Boer antwoord op misschien wel de belangrijkste vraag: wat was de rol van het landgoed in de strijd om de derde TH.

  Deze podcast is gemaakt door Jelle Posthuma. Met dank aan Martin Bosker van de UT en Jorrit de Boer. Wil je meer verhalen van U-Today? Bezoek dan onze website.

 • De mysterieuze grootgrondbezitter Gerrit Lasonder overleed in 1944, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog verloor zijn weduwe en erfgename, Anna Bauer, al haar bezittingen aan de Nederlandse Staat, inclusief landgoed Drienerlo. Hoe kon dit gebeuren?

  In deze aflevering duiken we in de geschiedenis van het naoorlogse tribunaal tegen Lasonder: hoe verliep het proces tegen de (inmiddels overleden) grootgrondbezitter? Hoe kwam het landgoed op 'twijfelachtige manier' in bezit van het Rijk, waardoor hier de latere Universiteit Twente kon worden gebouwd. En wat gebeurde er na de rechtszaak met de weduwe Anna Bauer?

  Beslissend was de rol van verzetsheld en dominee Leendert Overduin. Hij vocht als een terriër voor eerherstel voor de weduwe. Of hem dat lukte, hoor je in deze aflevering van Landgoed Drienerlo.

  Gemaakt door Jelle Posthuma. Met dank aan Martin Bosker van de UT en de geïnterviewden: Willy Berends, Edwin Plokker en Marco Krijnsen.

  Wil je meer verhalen van U-Today? Bezoek dan onze website.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Gerrit Albertus Lasonder was een steenrijke grootgrondbezitter uit Enschede. Hij bezat landgoed Drienerlo, de plek waar later de Universiteit Twente zou verrijzen. In zijn leven maakte Lasonder één cruciale beslissing: hij werd lid van de NSB. Het zou hem later al zijn bezittingen kosten.

  Wie was deze Gerrit Lasonder, en wat was zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog? Historicus en journalist Jelle Posthuma gaat in deze eerste aflevering van Landgoed Drienerlo samen met experts op zoek naar plekken die herinneren aan de geschiedenis, zoals de voormalige boerderijen op de campus van de Universiteit Twente en het depot van De Museumfabriek in Enschede.

  Gemaakt door Jelle Posthuma. Met dank aan Martin Bosker van de UT en de geïnterviewden: Hiska Bakker, Edwin Plokker en Marco Krijnsen.

  Wil je meer verhalen van U-Today lezen? Bezoek dan onze website.