Episodes
-
30 december. Ledarredaktionen sammanfattar det politiska året. Det blir högt och lågt om den gröna omställningen, Natomedlemskapet, Europaparlamentsvalet, Trump, AI och mycket annat. Peter Wennblad, Tove Lifvendahl och Jesper Sandström pratar under Andreas Ericsons ledning.
-
Tio år efter Decemberöverenskommelsen lever vissa partier kvar i polariseringens logik. Men priset är att det försvårar för politiken att fungera. Tove Lifvendahl läser sin text "DÖ-anden lever ännu", publicerad i SvD 2024-12-29
-
Missing episodes?
-
I 40 år har det funnits en hemlighet bland svenska kvinnor. Den handlar om en magisk plats och en mycket speciell person. Den italienska casanovan Zanza.
Romeo från Rimini är en dokumentärserie från Svenska Dagbladet om frihetslängtan, kärlek och äventyr.
För att höra hela serien gå till svd.se/blenda.
-
Det är snart 20 år sedan 543 svenskar omkom i flodvågskatastrofen, och regeringen Persson så småningom kom att avgå efter att ha förlorat förtroendet för sitt agerande. Ändå tycks det offentliga Sverige inte har lärt sig. Tove Lifvendahl läser sin text "Som om tsunamin aldrig ägt rum", publicerad i SvD 2024-12-22.
-
20 december. Ledarredaktionen sammanfattar veckan med att diskutera medier. Är det ett hot mot demokratin om någon tipsar om sexköp i SR? Vad hände egentligen när youtubern Henrik Jönsson gästade SVT? Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
19 december. Vi beräknas handla för 93 miljarder under december. Det innebär att julhandeln går mot ett rekordår. Det gör den nästan varje år, och det ska vi nog vara glada för. Andreas Ericson diskuterar gångna, nuvarande och kommande års julhandel med William Lindquist, analytiker vid HUI Research. Dessutom avslöjas vad det är som avgör vad som blir ”årets julklapp”.
-
18 december. I den energipolitiska debatten har kampen om historieskrivningen blivit allt viktigare. Vem är egentligen ansvarig för dagens situation? Simon Haikola, biträdande professor vid Linköpings universitet, och Simon Wakter, politisk sakkunnig på Klimat- och näringslivsdepartementet, diskuterar med Andreas Ericson.
-
17 december. Regeringen vill öka möjligheten till insyn i friskolorna. Bör de också omfattas av offentlighetsprincipen? Andreas Mörck, förbundsdirektör på Almega Utbildning, och Linnea Lindquist, biträdande rektor och fristående kolumnist på Expressens ledarsida, diskuterar med Andreas Ericson.
-
16 december. Plötsligt införde president Yoon Suk-yeol i Sydkorea – ett land som nog många såg som en stabil demokrati – militärt undantagstillstånd. Vad var det egentligen som hände? Vad väntar nu i sydkoreansk poltik – och vad innebär den senaste tidens politiska händelser för landet och omvärlden? Andreas Ericson diskuterar med Benjamin Katzeff Silberstein, lektor vid Hebrew University of Jerusalem som forskar om Koreahalvön.
-
Att Sveriges ekonomi blir mindre kommer inte att göra oss till ett bättre land. Så konsumera gärna – och avstå fördömandet av andras val. Tove Lifvendahl läser sin text "Julkommersen är att glädjas åt", publicerad i SvD 2024-12-15.
-
13 december. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Är de höga elpriserna regeringens fel? Vad kommer hända i Syrien? Och vad ska man tycka om Fotbolls-VM i Saudiarabien? Tove Lifvendahl, Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
12 december. Strävsamhet, statusjakt och en bortglömd nazist, Strindbergskt raseri över Ystad och Hagmansk behaglighet i ett negligerat Stockholmskvarter. Mattias Svensson samtalar med idéhistorikern Henrik Dalgard och litteraturvetaren Erik Luth om deras antologi ”Staden i den svenska romanen”.
-
11 december. Rebellstyrkor ledda av den islamistiska milisen HTS har intagit Damaskus och gjort slut på Bashar al-Assads styre. Hur kunde det gå så snabbt? Vad händer nu med Syrien? Andreas Ericson intervjuar Orwa Ajjoub, doktorand på Malmö universitet, som bland annat forskar om jihadism.
-
10 december. Regeringen vill finansiera ny kärnkraft med hjälp av statligt subventionerade lån och avtal som garanterar ett visst elpris. Är det en bra modell? Andreas Ericson diskuterar med Simon Wakter, politisk sakkunnig på Regeringskansliet, Pär Holmberg, docent på IFN, och Anton Steen från Fortum.
-
9 december. Hur står det egentligen till med svenska elevers läsförmåga? Är det rätt att tala om en kris? Och behöver pedagogiken i skolan förändras? Ledarsidans kolumnist Inger Enkvist, professor emerita i spanska, diskuterar med Gabriel Heller Sahlgren, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning. Andreas Ericson leder samtalet.
-
6 december. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Vad har hänt med alla miljarder som saknas i Northvolt? Varför benådade Joe Biden sin son? Och glorifierar public service gansterkultur? Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
5 december. Den brittiske journalisten Douglas Murrays bok ”The strange death of Europe” är utgångspunkten när Jens Liljestrand från Expressens kulturredaktion och Paulina Neuding diskuterar invandring och hur debatten om invandring har förts. Andreas Ericson leder samtalet.
-
4 december. Hur kunde jurister och journalister låta sig duperas av lögnaktiga fantasier i tunga rättsfall som Da Costa och Quick? Psykiatrijournalisten Christian Dahlström följer i boken ”Den enda rätta läran: Så förblindade psykoanalysen det svenska rättsväsendet” de intellektuella rötterna till rättsrötan tillbaka till Sigmund Freud och hans metoder. Han samtalar med Mattias Svensson.
-
Det har gått över tusen dagar sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Fredrik Löjdquist, Utrikespolitiska institutet, Inga Näslund, Olof Palmes internationella centrum, och Nils Bildt diskuterar hur kriget utvecklats under hösten och vad som nu kan hända. Andreas Ericson leder samtalet.
-
2 december. Sverige och Europa ligger rejält på efterkälken när det gäller artificiell intelligens. Det är en av slutsatserna i AI-kommissionens rapport. Vad ska vi göra åt saken? Mathias Sundin, ledamot av AI-kommissionen, och Joakim Wernberg, forskningsledare på Entreprenörskapsforum diskuterar med Andreas Ericson.
- Show more