Episodes
-
Hvordan lykkes vi med transformation i sundhedsvæsenet?
I denne episode af Ledelsesalmanakken stiller vi skarpt på transformation i sundhedsvæsenet, og hvorfor det i dag kræver mere end optimering af det eksisterende system. Transformation adskiller sig fra klassisk forandring ved at kræve et opgør med vanetænkning og en vilje til at gentænke, hvordan vi skaber og leder velfærd. Det handler ikke kun om nye modeller og strukturer, men om mennesker, kultur og evnen til at skabe mening i en kompleks og travl hverdag.
Sundhedsvæsenet er under pres. Gennem årtier har systemet leveret høj kvalitet gennem specialisering og effektiv drift, men netop de kvaliteter gør det vanskeligt at finde plads til nytænkning. Transformation kræver mod og vedholdenhed, og en erkendelse af, at forandring starter med mennesker, kultur og fælles mening, ikke med tekniske løsninger alene.
Med i studiet er Mickael Bech, professor i sundhedsledelse- og politik på SDU, og Lotte Lykkegaard, managing partner i Mobilize. Sammen undersøger de, hvilke kompetencer og ledelsesgreb der bliver afgørende, hvis vi skal lykkes med transformation. Ikke som et enkeltstående projekt, men som en ny måde at tænke, lede og skabe velfærd på i en kompleks og travl virkelighed.
🎧 Lyt med og få deltagernes perspektiver på, hvad transformation i sundhedsvæsenet er, og hvordan vi kommer i gang.
Månedens gæster: Mickael Bech, professor i sundhedsledelse- og politik på SDU, og Lotte Lykkegaard, managing partner i Mobilize Strategy Consulting
Vært: Ida Spannow, juniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: "Idéer ad omveje" af Asbjørn Busk Jørgensen -
Hvordan skaber vi de rette betingelser for, at civilsamfundet kan blomstre?
I denne episode af Ledelsesalmanakken stiller vi skarpt på projektledelse i civilsamfundet – og hvordan vi kan skabe bæredygtige rammer for dem, der driver engagementet fremad og skaber social værdi i praksis. Civilsamfundet omtales ofte som velfærdssamfundets lim. Men hvad kræver det egentlig at lede projekter, der både er strategisk funderede og har dyb social betydning? Hvilke kompetencer er nødvendige i en sektor præget af kompleksitet, samarbejde på tværs og politisk bevågenhed?
Med i studiet er Xenia Lykke Pauli, projektleder i Mellemfolkeligt Samvirke, Mathias Hulgård Kristiansen, konsulent i Socialt Udviklingscenter SUS, og Jannik Hjortdal, konsulent i Mobilize. Sammen udforsker de, hvordan projektledelse i civilsamfundet kan styrkes – ikke kun gennem klassiske værktøjer som projektstyring og fondsansøgninger, men også via netværk, tværgående samarbejder og en strategisk forståelse af sektorens rolle i samfundet.
Samtalen tager afsæt i et kompetenceforløb udviklet af Mobilize og SUS i samarbejde med Tuborgfondet – et forløb, der har haft til formål at styrke evnen til at håndtere komplekse samfundsudfordringer og skabe reelle forandringer. Hvordan balancerer man passion og bæredygtighed i en sektor drevet af engagement? Hvordan sikrer vi, at projektledelse ikke kun bliver en administrativ disciplin, men også en kilde til social innovation og samarbejde? Og hvordan måler man egentlig den forandring, civilsamfundet skaber?
🎧 Lyt med og få gæsternes perspektiver på, hvordan vi skaber stærke forudsætninger for projektledelse i et civilsamfund i bevægelse.
Månedens gæster: Xenia Lykke Pauli, projektleder i Mellemfolkeligt Samvirke, Mathias Hulgård Kristiansen, konsulent i SUS, og Jannik Hjortdal, konsulent i Mobilize Strategy Consulting
Vært: Ida Spannow, juniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: "Idéer ad omveje" af Asbjørn Busk Jørgensen -
Episodes manquant?
-
Hvordan sikrer vi, at porteføljeledelse skaber strategisk værdi?
I denne episode af Ledelsesalmanakken stiller vi skarpt på porteføljeledelse – og hvordan den kan udvikle sig fra et administrativt styringsværktøj til en strategisk motor, der skaber sammenhæng, prioritering og reel værdiskabelse.
Mange organisationer kæmper med at balancere behovet for kontrol og fleksibilitet i en virkelighed præget af komplekse beslutninger, skiftende krav og ressourceknaphed. Men hvordan sikrer vi, at porteføljeledelse ikke bliver en rigid proces, men i stedet understøtter organisationens strategiske retning?
Podcasten har besøg af Lars Kristian Hansen, lektor ved Aarhus Universitet, og Kristian Mikkelsen, seniorkonsulent i Mobilize og erhvervs-Ph.d. Sammen undersøger de, hvordan organisationer kan arbejde mere principbaseret, skabe mere effektive beslutningsprocesser og sikre, at ressourcerne investeres dér, hvor de gør størst gavn.
Hvordan kan organisationer gå fra kontrol til koordination og fra modeller til principper? Hvordan kan porteføljeledelse styrke organisationens beslutningskraft? Og hvordan kan porteføljeledelse blive en reel konkurrencefordel?
🎧 Lyt med, og få eksperternes perspektiver på fremtidens porteføljeledelse!
Månedens gæster: lektor på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet, Lars Kristian Hansen og Kristian Mikkelsen, seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Vært: Ida Spannow, juniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: "Idéer ad omveje" af Asbjørn Busk Jørgensen -
Hvordan gør vi ledelse attraktivt for de kommende generationer?
I denne episode af Ledelsesalmanakken dykker vi ned i, hvorfor færre unge vælger ledervejen, og hvordan vi kan skabe rammer for ledelse, der appellerer til de kommende generationer. Hvad betyder værdier, rollemodeller og arbejdskultur for unges lyst til at tage ledelsesansvar?
Ledelsesalmanakken har besøg af Anna Fast Nilsson, CEO og founder af Hird Consulting, som også kan opleves som rekrutteringsekspert i DR’s 'Cheferne – Jagten på talent'. Hun deler sine perspektiver på, hvordan lederrollen er under forandring, og hvad der skal til for at gøre ledelse relevant og attraktiv i en ny tid.
Denne episode stiller derfor skarpt på lederrollen anno 2025 og udforsker spørgsmål som: Mangler der flere sprog og nuancer i vores forståelse af ledelse? Hvad afholder unge fra at vælge ledervejen i dag? Og er der nok forbilleder og typer af ledere, som de yngre generationer kan spejle sig i?
Lyt med og få nye perspektiver på, hvilke initiativer man kan tage, for fremadrettet at gøre ledelse mere tiltrækkende for de yngre generationer
Gæst: CEO og founder af Hird Consulting samt rekrutteringsekspert på DR programmet 'Cheferne - jagten på talent', Anna Fast Nilsson
Vært: Ida Spannow, juniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: "Idéer ad omveje" af Asbjørn Busk Jørgensen -
Hvordan får vi reformtoget på rette spor?
I denne episode af Ledelsesalmanakken sættes der fokus på de store reformer, der lige nu rammer kommunerne – fra ældrepleje og sundhed til beskæftigelse og grøn omstilling. Hvordan kan kommunerne balancere de nationale krav med lokale behov og samtidig bruge reformerne som en drivkraft for nytænkning og forandring?
Podcasten har besøg af Jakob Bigum Lundberg, direktør i Næstved Kommune og formand for Kommunale Velfærdschefer, og Dorte Bukdahl, partner i Mobilize. De deler deres erfaringer og perspektiver på, hvordan kommunerne kan arbejde med at omsætte reformerne til konkrete løsninger som implementeres, og gør en reel forskel for borgerne. Hvordan kan tværfagligt samarbejde og vidensdeling styrke implementeringen af reformerne? Hvilke kompetencer skal kommunerne fokusere på for at lykkes med reformerne? Og kan reformerne skabe anledning til nye eksperimenterende måder at skabe og levere velfærd?
Månedens gæster: Jakob Bigum Lundberg, direktør i Næstved Kommune og formand for Kommunale Velfærdschefer i Danmark, og Dorte Bukdahl, partner i Mobilize Strategy Consulting
Vært: Ida Spannow, juniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: "Idéer ad omveje" af Asbjørn Busk Jørgensen -
Hvordan sikrer vi livslang læring, der matcher fremtidens behov? I denne episode af Ledelsesalmanakken dykker vi ned i, hvordan vi kan skabe de rette rammer for livslang læring i en tid med teknologisk udvikling, grøn omstilling og global konkurrence. Hvordan kan uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser samarbejde for at sikre, at kompetencerne følger med samfundets hastige forandringer?
Vi har besøg af Nikolaj Malchow-Møller, tidligere rektor på CBS og nu Head of People & Culture i Deloitte, og Mobilize-partner Søren Barlebo Rasmussen. De deler deres syn på, hvordan virksomheder kan tage føringen i at udvikle fleksible og skræddersyede læringsforløb, der imødekommer fremtidens krav og behov. Hvordan gør vi livslang læring til en integreret del af arbejdslivet? Hvordan kan uddannelsesinstitutionerne skabe læringsrum, der supplerer og styrker organisationernes udvikling? Og hvilke konkrete strategier kan virksomheder tage i brug for at ruste deres medarbejdere til fremtidens udfordringer?
Lyt med, og få indsigt i, hvordan livslang læring kan blive nøglen til fremtidens kompetencer.
Månedens gæster: tidligere rektor på CBS og nu Head of People & Purpose i Deloitte, Nikolaj Malchow-Møller og Søren Barlebo Rasmussen, partner i Mobilize Strategy Consulting
Vært: Ida Spannow, juniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: "Idéer ad omveje" af Asbjørn Busk Jørgensen -
Hvordan kan sundhedsvæsenet komme tættere på borgerne – både fysisk og menneskeligt? I denne episode af Ledelsesalmanakken undersøger vi, hvordan partnerskaber mellem regioner, kommuner og almene boligselskaber kan gøre en forskel i danskernes sundhed. Sammen med Bent Madsen, administrende direktør i BL, Thomas Larsen, lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland, og Claus Bjørn Billehøj, partner i Mobilize, diskuterer vi konkrete løsninger, der møder de lokale behov: hvordan skaber vi et sundhedsvæsen, der møder folk dér, hvor behovet er størst? Hvordan bliver almene boligområder til fundamentet for bedre sundhedsindsatser? Og hvad kræver det at bygge partnerskaber, der gør en forskel? Lyt med, og få svarene!
Månedens gæster: administrende direktør i BL, Bent Madsen, lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland, Thomas Larsen og Claus Bjørn Billehøj, partner i Mobilize Strategy Consulting Vært: Ida Spannow, juniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting Titelmusik: "Idéer ad omveje" af Asbjørn Busk Jørgensen -
Velfærden i Danmark formes af mange kræfter, men der er én gruppe aktører, som ofte går under radaren: fondene. Mange ser dem primært som økonomiske støtter til kunst, kultur og prestigebyggerier. Men i virkeligheden arbejder de også med at tackle store samfundsudfordringer som klimaforandringer, ulighed og unges trivsel. Fondene arbejder ikke længere kun som traditionelle filantroper. I stedet ses en bevægelse mod at skabe langsigtede, systemiske forandringer, som skal løse strukturelle udfordringer frem for blot at dække akutte behov. Som en del af den udvikling bliver fondene mere strategiske og proaktive i deres tilgang til samfundsudfordringer – en tilgang, der kræver både tid og vedholdenhed. Men hvordan arbejder fondene egentlig, og hvorfor er denne udvikling vigtig for fremtidens velfærd?
I denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken sættes der fokus fondenes indflydelse og deres centrale rolle i at skabe varige samfundsforandringer. Med deres unikke indsigter og erfaringer fra fondssektoren udforsker udviklingschef i Trygfonden, Kristian Weise, og fasttilknyttet seniorkonsulent i Mobilize, Mads Espersen Lyager, hvordan fonde er med til at forme fremtidens samfund. Sammen diskuterer de, hvordan fondene gennem tæt samarbejde med offentlige aktører og civilsamfundet kan skabe systemiske ændringer, der rækker langt ud over enkeltstående projekter. Derudover sættes der skarpt på fondenes komplekse rolle og deres evne til at tage ansvar for samfundets langsigtede udvikling.
”Det unikke ved fondene er, at de ikke behøver at være optaget af politiske dagsordener, der fylder nu og her. De har mulighed for at investere langsigtet, og de har mulighed for at investere risikovilligt” forklarer Kristian Weise og understreger, at fondenes indsats kræver et nyt niveau af ansvar og strategisk tænkning. Gæsterne deler samtidig værdifulde råd om, hvordan man bedst navigerer i den forandrede fondssektor – både fra ansøgernes perspektiv samt hvilken betydning fondenes rolle har for samfundet som helhed.
Månedens gæster: udviklingschef i Trygfonden, Kristian Weise, og Mads Espersen Lyager, fasttilknyttet seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Vært: Ida Spannow, juniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: "Idéer ad omveje" af Asbjørn Busk Jørgensen -
Teamsamarbejde kan være givende, men også udfordrende. Når der opstår gnidninger i teamsamarbejdet, er det vigtigt at forstå årsagerne. Små misforståelser, dårlig koordinering eller personlighedsforskelle kan skabe problemer. Ofte undgår vi at tage fat i de svære samtaler, hvilket kan få problemerne til at vokse og hæmme effektiviteten i hele organisationen. Det er faktisk meget menneskeligt. Men hvordan kan man bedst håndtere disse udfordringer, når teamdynamikken bliver presset, og du måske selv er en del af det vanskelige der skal tages hånd om?
I denne måneds podcast deler chefkonsulent ved Bispebjerg- og Frederiksberg Hospitaler og specialist i arbejds- og organisationspsykologi, Jeppe Brændskov Klewe, sine indsigter i, hvordan teamarbejde kan optimeres, selv når det kradser. I samtale med autoriseret psykolog og partner i Mobilize, Klaus Harries, diskuterer de deres erfaringer med at skabe sunde samarbejdsmiljøer og giver konkrete bud på, hvordan man kan tage hånd om svære situationer og få samarbejdet tilbage på rette spor.
”Teamarbejde er en essentiel del af enhver organisations succes, men det kan også være en kilde til udfordringer og gnidninger,” lyder det fra Jeppe, der samtidig fremhæver betydningen af at turde tage de nødvendige samtaler og skabe et miljø, hvor nødvendig feedback gives og opgaven er i forgrunden for samarbejdet.
Månedens gæster: chefkonsulent ved Bispebjerg- og Frederiksberg Hospitaler og specialist i arbejds- og organisationspsykologi, Jeppe Brændskov Klewe, og Klaus Harries, autoriseret psykolog og partner i Mobilize Strategy Consulting
Vært: Amanda Houmark-Ørsøe, seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: "Idéer ad omveje" af Asbjørn Busk Jørgensen -
”Vi har et sundhedsvæsen, som er grundlæggende velfungerende, men som også er under et utroligt stort pres” lyder det fra Jesper Fisker, formand for Sundhedsstrukturkommissionen. Det stigende pres på systemet kræver en omfattende transformation for at sikre, at alle borgere får lige adgang til effektive og nærliggende sundhedstilbud. Men hvordan skal det se ud, og hvad skal der til for at fremtidssikre det danske sundhedsvæsen? Kommissionen offentliggjorde i juni en række tværgående anbefalinger og forslag til nye forvaltningsmodeller, som skal skabe en mere effektiv organisering af det danske sundhedsvæsen.
I denne måneds podcast deler formanden for kommissionen Jesper Fisker, som også er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, sine indsigter om disse nye anbefalinger fra kommissionen. Sammen med Søren Barlebo Rasmussen, managing partner hos Mobilize, diskuterer de, hvordan disse anbefalinger kan omsættes til praksis, uanset hvilken organisatorisk model der vælges.
De dykker også ned i de udfordringer, der følger med at sikre en effektiv transformation af sundhedssystemet, og giver deres bud på, hvordan systemets aktører bedst kan samarbejde om at skabe varige forandringer. Derudover deler Jesper sine erfaringer med at lede en så central kommission, og hvad han har lært af processen.
Lyt med og opdag, hvad kommissionens anbefalinger og Bermuda-trekanten har til fælles.
Rigtig god lyttelyst!
Månedens gæster: Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse og formand for Strukturkomissionen, og Søren Barlebo Rasmussen, managing partner i Mobilize Strategy Consulting
Vært: Anne-Mette Steinmeier, seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: “Idéer ad omveje” af Asbjørn Busk Jørgensen -
Er civilsamfundet bedre rustet til at afhjælpe stigende sociale problemer som ensomhed og mistrivsel end den offentlige sektor? Og hvad kan vi lære af Grækenland, når det gælder samarbejdet mellem civilsamfundet og det offentlige? Disse spørgsmål søger vært Anne-Mette Steinmeier at besvare i en samtale med denne måneds podcasts to gæster.
I månedens udgave af Ledelsesalmanakken taler vi med Mads Roke Clausen, direktør i LOS og forfatter til den netop udkomne bog ”Det civile potentiale”. Sammen med Mobilize-partner, Dorte Bukdahl, drøftes civilsamfundets muligheder og potentialer.
Civilsamfundsorganisationer spænder fra små lokale foreninger til store landsdækkende organisationer. Nogle tilbyder indsatser og aktiviteter til alle borgere i samfundet, fx idrætsforeningerne, mens andre er skabt med det formål at hjælpe mennesker, der har særlige udfordringer – fx de store sociale og humanitære organisationer.
Begge gæster argumenterer for, at effektive initiativer i civilsamfundet skal skaleres, så de bliver tilgængelige for flere, men har forskellige perspektiver på, i hvor høj grad skaleringen kan baseres på færdige koncepter. De drøfter også, hvordan sektorerne kan styrke deres indbyrdes samarbejde. Der peges blandt andet på, at der er brug for nytænkning i forhold til finansiering af civilsamfundet, andre incitamenter i det offentlige og langvarige fælles governancestrukturer.
Rigtig god lyttelyst!
Månedens gæster: Mads Roke Clausen, direktør i LOS og forfatter, og Dorte Bukdahl, partner i Mobilize Strategy Consulting
Vært: Anne-Mette Steinmeier, seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: “Idéer ad omveje” af Asbjørn Busk Jørgensen -
Generation Z bliver ofte sat i bås som krævende, forkælede og uden respekt for autoritet, organisationen og ledelsen. Men disse karakteristika kan ses som en styrke, hvis de håndteres korrekt. De unges tendens til at stille spørgsmål, udfordre status quo og forstyrre den ældre generation kan lede til nødvendig forandring. Dialog og samarbejde med de unge kan åbne op for nye måder at tænke og arbejde på, hvilket kan være afgørende for fremtidig vækst.
Det kalder på strategisk mobilisering, hvor man som leder må give slip på magt og kontrol og skabe rum for eksperimenter. Ved at indgå i dialog med de unge, udfordrer vi antagelsen om at have alle svarene. Og vigtigst af alt: vi må forsøge at forstå, hvad generation Z egentlig tænker og føler, og hvad dette er et udtryk for.
I denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken taler vi med chefkonsulent i Region Hovedstaden, Morten Svalgaard Nielsen og Jannik Hjortdal, psykolog og konsulent i Mobilize og repræsentant for generation Z. Sammen drøfter de erfaringerne med strategisk mobilisering i mødet med de unge generationer.
Hør meget mere om strategisk mobilisering og få svar på spørgsmålet: Hvad har det af betydning for patienten på et hospital, at den unge generation inddrages på arbejdspladsen?
Rigtig god lyttelyst!
Månedens gæster: Morten Svalgaard Nielsen, chefkonsulent i Region Hovedstaden og Jannik Hjortdal, psykolog og konsulent i Mobilize
Vært: Anne-Mette Steinmeier, seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting -
Transformation betyder iflg. Den Danske Ordbog: omdannelse, omformning, gennemgribende forandring. Udtrykket bruges flittigt, når vi står foran store udfordringer og muligheder som organisationer og samfund.
En transformativ kommune søger at ændre det system, hvori den opererer samtidigt med, at den leverer og forbedrer en række velfærdsydelser, som løbende tilpasses gennem tæt dialog med borgere og medarbejdere og det lokale samfund og erhvervsliv.
Værktøjskassen til transformation handler om lederskab, missionsorientering, mobilisering af ledere og fagprofessionelle, udvikling i samspil med aktører i kommunernes økosystem, etablering af innovationsporteføljer på tværs af gode indsatser - og allervigtigst: ledere som forstår og formår at arbejde langsigtet med at forandre kommunens måde at lave velfærd på.
I denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken har vi taget vores podcastudstyr under armen og taget ud til Rødovre Rådhus for at tale med kommunaldirektør, Henrik Abildtrup, om den transformation Rødovre er i færd med. Henrik taler sammen med partner i Mobilize, Claus Bjørn Billehøj og vært, seniorkonsulent og direktør i Mobilize Anne-Mette Steinmeier om, hvordan Henrik ledelsesmæssigt går til opgaven.
Hør meget mere om transformationen og få svar på spørgsmålet: hvad er ligheden mellem socialområdet og tangodans.
Rigtig god lyttelyst!
Månedens gæster: Henrik Abildtrup, kommunaldirektør i Rødovre kommune og Claus Bjørn Billehøj, partner og udviklingsdirektør i Mobilize
Vært: Anne-Mette Steinmeier, seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: “Idéer ad omveje” af Asbjørn Busk Jørgensen -
Du har sikkert bemærket de mange snakke om kunstig intelligens (AI) og dens indflydelse på vores samfund. Fra medierne til arbejdspladser og privatlivet hører vi om, hvordan AI har potentialet til at revolutionere måden, vi gør tingene på.
Vi ser en stigende tendens til, at flere organisationer arbejder strategisk med AI, hvilket skaber et potentiale for at løfte vores velfærdssamfund. Erfaringer fra sundhedsvæsenet viser, at AI kan hjælpe patienter til at få bedre og mere individuelle behandlinger. At AI kan gøre diagnoser mere præcise og hurtigere og skræddersy patientforløb og styrke forebyggelse. Samtidig kan AI bidrage til at optimere processer og gøre sundhedsvæsenet mere effektivt.
Denne måneds udgave af ledelsesalmanakken diskuterer, hvordan AI kan styrke fremtidens sundhedsvæsen. Vi har inviteret leder på kirugisk afdeling på Sjællands Universitetshospital og professor på Københavns Universitet, Ismail Gögenur, i studiet for at tale om, hvordan der allerede arbejdes med AI inden for kræftkirugi. Derudover er konsulent inden for IT og digitalisering, Flemming Arnø, inviteret i studiet til at fortælle om generativ AI potentiale for fremtidens sundhedsvæsen.
Sammen drøfter de, brugen af AI i sundhedsvæsen, barrierer og etiske overvejelser, og så kommer gæsterne med råd til, hvordan ledere inden for sundhedsvæsenet kan komme i gang med at arbejde med AI allerede i morgen.
"I stedet for at bygge den perfekte løsning, så er der så mange lavthængende frugter foran os, der kan hjælpe os på vej ved at bruge nogle simple værktøjer, som kan forbedre vores behandlingsforløb", siger Ismail Gögenur.
Rigtig god lyttelyst! -
Hvorfor skal universiteter have en strategi?
Universiteterne i Danmark er den slags institution, de fleste vil karakterisere som et sted, der har ansvaret for at skabe de bedste uddannelser for vores unge mennesker i samfundet. Derfor kan man fristes til at tænke, at universiteterne ikke har brug for strategier, når deres formål med at være i verden i forvejen står soleklart.
Dog er Københavns Universitet et eksempel på et universitet, der netop har udrullet en strategi, der rækker ud over universitetets egne mure. I deres strategi fremhæver Københavns Universitet tre ambitioner, hvor de vil udvikle sig frem mod 2030. De forpligter sig på, at universitetet skal være:
1. Det bedste sted for de bedste ideer
2. Et innovativt og løsningsorienteret universitet og
3. Livslang læringspartner
I denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken taler vi med rektor på Københavns Universitet, Henrik Wegener, om potentialet i at lave strategier på universiteter, og om toplederens rolle i den proces. Og så taler vi om, hvad universiteternes rolle mon er i fremtiden, når komplekse samfundsproblemer banker på døren og må løses i fællesskab.
”Vi er en boble, men vi har altid været og vil altid være i kontakt med omverdenen”, siger Henrik Wegener.
Rigtig god lyttelyst!
Månedens gæster: Henrik Wegener, rektor på Københavns Universitet
Vært: Christian Tangkjær, partner i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: “Idéer ad omveje” af Asbjørn Busk Jørgensen -
Vi har en række organisationer i vores samfund, som er sat i verden for at løse vigtige driftsmæssige opgaver, der forbedrer dagligdagen for os alle sammen. Men måske den slags organisationer spiller en større rolle end som så - for har de ikke et ansvar for at gøre en forskel i et større perspektiv?
En af den slags virksomheder er forsyningsselskabet HOFOR (Hovedstadens Forsyningsselskab). I HOFOR har de en fælles vision om at skabe bæredygtige byer baseret på forsyningsløsninger, som de arbejder på at gøre grønnere.
I denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken taler vi med direktør i HOFOR Henrik Plougmann Olsen og udviklingsdirektør i Mobilize Claus Bjørn Billehøj om, hvordan man som en stor driftsorganisation skal balancere den daglige drift og de fremtidsprojekter, som kommer hele samfundet til gavn.
For som Henrik Plougmann Olsen siger: ”Vi skal være noget mere end et rør i vejen”.
Lyt med, når vi taler om grøn omstilling, medarbejderinddragelse når strategier skal lykkes og toplederens rolle i alt det.
Rigtig god lyttelyst!
__________________________________________________________________
Månedens gæster: Henrik Plougmann Olsen, direktør i HOFOR & udviklingsdirektør og partner i Mobilize, Claus Bjørn Billehøj
Vært: Anne-Mette Steinmeier, seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: “Idéer ad omveje” af Asbjørn Busk Jørgensen -
”Vi skal have blik for, at det der skaber stress i én del af organisationen, ikke nødvendigvis skaber stress i en anden del af organisationen”, siger Helle Hein.
Stress er en af tidens store samfundsproblemer. Ifølge stressforeningen koster stress det danske samfund 14 milliarder kroner om året, og kommer til udtryk i form af sygedage, tidlige dødsfald og store udgifter til sundhedsvæsenet.
Så hvordan skal vi i vores organisationer navigere i en verden, hvor stress efterhånden fylder rigtig meget?
I denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken ser vi på netop denne problematik, når vi diskuterer Helle Heins nye bog ”En giftig stresscocktail”. Helle er ph.d. og forsker bl.a. i motivation. Sammen med partner i Mobilize og lektor i strategi på DTU, Sverri Hammer, diskuterer vi forskellige vigtige perspektiver på stress og mening.
Lyt med når vi nuancerer perspektiverne på stress og kommer med gode råd til, hvordan du kan agere som leder, når du er i berøring med stress.
Rigtig god lyttelyst!
__________________________________________________________________
Månedens gæster: Helle Hein, forsker og ph.d. i bl.a. motivation & lektor i strategi og partner i Mobilize, Sverri Hammer
Vært: Holger Frydkjær Jensen, konsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: “Idéer ad omveje” af Asbjørn Busk Jørgensen -
I de seneste år har vi set en række virksomheder, der gennemgår en transformation til at blive en ”medarbejderejet” virksomhed – nemlig at man som medarbejder kan eje en del af den virksomhed, man er en del af og hvor man bidrager til værdiskabelsen.
Men hvorfor har vi overhovedet behov for demokratiske virksomheder i vores samfund netop nu, og hvilken rolle kan medarbejderejede virksomheder spille i fremtiden?
Det er spørgsmål vi forsøger at besvare i månedens udgave af Ledelsesalmanakken. Vi dykker ned i fænomenet i selskab med direktør i Tænketanken Demokratisk Erhverv Jens Jonathan Steen og Managing Partner i Mobilize Søren Barlebo Rasmussen. Vi hører hvilke dilemmaer, der er forbundet med medejerskab, og vi drøfter, hvordan tankegangen også kan overføres til virksomheder, hvor medejerskab ikke er muligt.
”Jeg tror på, at vi bliver en mere robust organisation, hvis der er flere, der er med til at tage medansvar”, siger Søren Barlebo Rasmussen.
Lyt med når vi taler om balanceret værdiskabelse, retfærdig organisering og demokratisk ejerskab.
Rigtig god lyttelyst!
Månedens gæster: Jens Jonathan Steen, direktør i Tænketanken Demokratisk Erhverv & managing partner i Mobilize, Søren Barlebo Rasmussen
Vært: Anne-Mette Steinmeier, seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: “Idéer ad omveje” af Asbjørn Busk Jørgensen -
Universiteterne har fået stor betydning for vores samfund, og for hvordan vi udvikler samfundet. Det er institutioner, som er med til at sætte dagsordenen for, hvad der er vigtigt at håndtere i omverdenen omkring dem. Det stiller store krav til agendaerne på universiteterne, både hvad angår forskning, uddannelse, drift og udvikling – og det kræver større grad af strategisk ledelse.
Men hvorfor har et universitet brug for en strategi og at sætte sig mål? Og hvordan får vi strategien til at leve i hverdagen ude på universiteterne, så både medarbejdere, studerende og samfundet mærker en forskel?
Det er spørgsmål, vi stiller i denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken. Dekan og professor Anders Linde-Laursen deler sine erfaringer med strategiudvikling- og realisering på Malmø Universitet. Sammen med Christian Tangkjær bliver vi guidet gennem vigtige fokuspunkter, når strategi og hverdag mødes.
”Når samtalen ændrer sig, ændrer organisationen sig”, siger Christian Tangkjær.
Lyt med når strategien skal udleves på vores universiteter – for vores omverden afhænger af det.
Rigtig god lyttelyst!
Månedens gæster: Anders Linde-Laursen, dekan og professor på Malmø Universitet & Christian Tangkjær, partner i Mobilize
Vært: Lotte Holm-Petersen, seniorkonsulent i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: “Idéer ad omveje” af Asbjørn Busk Jørgensen -
De strømmer lige nu ind i alle vores organisationer. Vi taler om dem både på arbejdspladserne, i privatlivet og sågar i medierne – nemlig de unge fra generation Z.
Vi står over for en tid, hvor arbejdspladserne konkurrerer om at få den nødvendige arbejdskraft. Det sætter arbejdsgiverne i en situation, hvor de må forstå deres unge kollegaer og deres krav for at positionere sig selv bedst muligt.
I denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken får vi besøg af Emilia Van Hauen, som er kultursociolog og specialiseret inden for blandt andet den unge generation. Gennem podcasten bidrager projektmedarbejder Ida Spannow med hendes egne perspektiver, da hun selv repræsenterer generation Z.
I podcasten sætter Emilia og Ida spørgsmålstegn ved hele tendensen til og måden at snakke om den unge generation på. For hvorfor taler vi så meget om de unge? Taler vi endda for meget om de unge? Og er der virkelig så stor forskel på, hvad de unge sætter af krav i dag i forhold til de krav de unge satte for 30 år siden?
”Spørg og vær nysgerrig - for man kan ikke tænke sig til, hvad det vil sige at være ung”, siger Emilia Van Hauen som et godt råd til alle, der er kollega eller leder for et ungt menneske.
Vi håber podcasten åbner op for nysgerrigheden og dialogen på tværs af generationer i din organisation.
Rigtig god lyttelyst!
Månedens gæst: Emilia Van Hauen, kultursociolog
Vært: Ida Spannow, projektmedarbejder i Mobilize Strategy Consulting
Titelmusik: “Idéer ad omveje” af Asbjørn Busk Jørgensen
Læs artiklen "Sådan leder du hen over generationskløften" her - Montre plus