Episodit
-
Eulàlia Vintró és una figura essencial de la transició i de la història d'aquest país. Per molts, va ser de les primeres dones que es van veure en càrrecs d'importància a la política. Militant del PSUC, va ser diputada al Congrés dels Diputats i també al Parlament, regidora i tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona. Tota aquesta militància política l'ha compaginada amb la seva vida acadèmica, catedràtica de Grec, també ha ocupat càrrecs a la universitat. I segurament sense proposar-s'ho ha estat pionera en la reivindicació del paper de les dones al nostre país.
-
Darrerament tothom parla de "Tor", però fa unes setmanes era el cas Asunta, el cas Elena Jubany o el de la noia de Portbou. El true crime enganxa i ho fa, especialment, entre el públic femení: es calcula que el 70% de l'audiència d'aquests programes són dones quan, paradoxalment, la majoria de les víctimes d'aquestes històries són també dones. Com s'entén? Ho analitzem amb l'escriptora Mar Garcia Puig. Acabem el programa amb la música d'Ölivias, que ens presenten el seu nou disc, "Que baixi el cel".
-
Puuttuva jakso?
-
Més de la meitat dels nois a Catalunya creuen que la societat els discrimina pel fet de ser homes i que el feminisme ha anat massa lluny. Què passa amb els joves i el feminisme? Com pot millorar el sistema educatiu per trencar desigualtats i estereotips? Ho debatem amb la politòloga especialitzada en estudis de gènere i feminismes Georgina Monge, la sociòloga Sara Gil i alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Can Planas de Barberà del Vallès. I anem fins a Maldà, a la comarca de l'Urgell, per conèixer quatre dones que han plantat cara als estereotips de gènere a les zones rurals.
-
Ja fa temps que sabem que no existeix un cervell de dones i homes però el que sabem segur gràcies a la neurocientífica Nazareth Castellanos és que el cervell no es pot separar del cos i que tot el que passa pel cervell té relació amb el cos. Com la ciència ens pot ajudar a ser millors? Com funciona el cervell o fins a quin punt és beneficiós meditar per la seva salut? I amb la historiadora de l'art Anna Maria Andevert radiografiem l'exposició "Suzanne Valadon. Una epopeia moderna" que es pot visitar al MNAC fins a aquest setembre.
-
Pareu atenció perquè les dades són esfereïdores: gairebé el 25% de les nenes pateixen abús sexual abans dels 17 anys. Carme Diaby va ser una d'elles. Avui és una dona que explica la seva experiència a partir de l'associació que porta el seu nom. Coneixem la seva història i la de Carme Comelles, la primera persona a qui li va explicar i que la va ajudar. Per garantir que víctimes i famílies estiguin ben acompanyades, en l'últim any s'han posat en marxa diversos centres Barnahus a Catalunya. Hem visitat un d'aquests centres amb una de les psicòlogues que hi treballa, Griselda Subirà. I amb Júlia Ojeda recuperem autores que parlen de la figura del pare a les seves novel·les.
-
Fa 31 anys que es fa el festival Sónar, i també els mateixos anys que us ho expliquem des de Catalunya Ràdio. Els organitzadors volien mirar cap al futur i, potser perquè van ser uns visionaris, la presència de dones al festival va ser molt important des del principi.
A "Les dones i els dies" volem visibilitzar algunes de les dones que actuen al Sónar: la cantant barcelonina Bikôkô; l'encarregada de tancar el festival, Jasss, i la DJ, performer i artista musical LaFrancesssa.
A banda d'aquestes propostes interessants, una part molt important del festival és el Sónar+D, la trobada de cultura digital i tecnologies creatives. En parlem amb la seva comissària, Antònia Folguera.
I tanquem el programa especial des de la Fira Montjuïc de Barcelona amb una entrevista a la cantant Maria Arnal, que presenta un projecte sobre la veu i la intel·ligència artificial. -
Les dones, en general, ens hem dedicat a tenir cura dels altres i per això n'hi ha algunes que dormen amb un ull obert i un altre de tancat. Passa el mateix quan cuides la terra. No et pots encantar. Ho sap molt bé l'enòloga Marta Casas, del celler Parés Baltà, que està revolucionant el món del vi i el cava. Ja que parlem de la connexió amb la terra, entrevistem una de les activistes ecofeministes més importants del món, Vandana Shiva. I la dibuixant de còmics Nadia Hafid ens recomana dues il·lustradores amb mons propis: Ana Galvañ i Anna Haifisch.
-
Heu sentit mai la frase "sembles el maharajà de Kapurthala"? Vol dir que vius en l'abundància, i té a veure amb la història d'Anita Delgado, una dona malaguenya que va acabar sent princesa de l'Índia. Ens ho explica la Glòria Ribera.
-
Els últims anys, si anem a les llibreries, hi ha més oferta d'escriptores que mai. Però no de totes les escriptores: hi ha llibres que encara costen de trobar, perquè estan escrits per autores racialitzades i d'origen migrant. Són veus molt poc representades al sector editorial català. Però tenen molt a dir. Per això són tan necessaris projectes com Jande, una nova editorial en català que vol publicar totes aquestes autores. En parlem amb Aissata M'ballo i Diana Rahmouni, impulsores de Jande Editorial. Avui passa pel test feminista del programa el músic Manu Guix. I la cupletista Glòria Ribera ens explica la història d'Anita Delgado i el maharajà de Kapurthala.
-
A les dones se'ns convida a l'eterna joventut, i que amaguem el que som. Per insultar-nos se'ns diu menopàusiques o velles. O les dues coses al mateix temps. Però per Anna Freixas fer-se vella és un regal. No el sentim gaire, aquest discurs, i és important reivindicar-lo, com ella fa als seus llibres "Jo, vella" (Ara Llibres) i "Nuestra menopausia" (Capitan Swing). I per acabar el programa, la periodista musical Olga Ábalos ens explica la història de la cantant Celia Cruz i recupera la música de Françoise Hardy, morta als 80 anys.
-
Sigui per postureig o per convicció, cada vegada es parla més del col·lectiu LGTBI, però hi ha una lletra que acostuma a passar desapercebuda: la "i" d'"interesexualitat". En parlem amb Laura Vila Kremer, actriu i activista intersex. Abans, analitzem per què cada cop hi ha més dones al capdavant de l'extrema dreta europea, amb la politòloga Núria Alabao. I acabem el programa descobrint qui va ser Jeanne Duval, la dona a l'ombra de Charles Baudelaire, amb Helène Rufat, titular de Filologia Francesa a la UPF.
-
Una actriu es construeix a partir de tots els papers que fa a la vida? No sabem si Marta Marco s'ha construït a través dels papers que ha interpretat. Filla d'actors, ha fet de tot en aquesta professió. Teatre, cinema, televisió. Diuen que és de les actrius que sempre té feina, i en canvi no diuen que és una treballadora de primera. De fet, abans del teatre, havia estudiat periodisme, va anar a l'Institut del Teatre i, com que li sobrava una estona, va estudiar violoncel i solfeig.
-
Les dones són mamíferes per definició, però poden no ser mares, i d'això va una mica "La nit ovípara", el nou poemari de Maria Sevilla, que confessa que li costa escriure poemes d'amor, tot i que alhora reconeix que "l'amor també ens salvarà". Seguim parlant de literatura amb l'escriptora Mar Garcia Puig, que avui trenca mites al voltant de les dones i la sexualitat. També coneixem la història de Marta Vilajosana, exciclista professional i tota una referent en el món del ciclisme català.
-
Ser mare és una decisió que moltes dones prenen en algun moment de la vida, però el cos no sempre en fa cas. El 40% d'homes i dones tenen problemes de fertilitat, unes situacions que causen molt patiment. En parlem amb la psiquiatra de l'Hospital Vall d'Hebron Gemma Parramón i amb tres dones que han passat per aquesta situació i que han tingut tres desenllaços ben diferents. Amb la periodista i autora del llibre "El preu de ser mare" posem xifres al negoci de la reproducció assistida.
-
Hi ha molta cançó de l'estiu però n'hi ha poques amb gràcia. Per què quan puja la temperatura hem de perdre el bon gust? Avui, una sessió de música amb fogots i senyores amb molta classe!
01 The Gaylettes - "Son of a preacher man"
02 The Staple Singers - "I'll take you there"
03 Helen Shapiro - "You don't know"
04 Nancy Wilson - "(You don't know) How glad I am"
05 Fontella Bass - "This would make me happy"
06 Linda Lyndell - "What a man"
07 Wendy Rene - "After laughter (Come tears)"
08 Athea And Donna - Uptown top ranking
09 Phyllis Dillon - "Don't stay away"
10 Susan Cadogan - "Hurt so good"
11 Sharon Forrester - "Silly wasn't I"
12 Lloyd, Claudette - "Queen of the world"
13 Millie Small - "Sweet William"
14 Louise Mark - "Sixth Street"
15 Marcia Aitken - "I'm still in love with you"
16 Deanie Parker - "Each step I take"
17 Janne & The Darlings - "Soul girl"
18 Judy Clay - "Bed of roses"
19 Jean Knight - "Do re"
20 Barbara Lewis - "Hello rtranger"
21 Jeanne & The Darlings - "It's time to pay for the fun" -
Després de més de trenta anys de carrera, l'actriu Vicenta Ndongo va recollir la setmana passada el Premi Nacional de Cultura. Confessa que la seva passió és actuar, i que és actriu "sense etiquetes ni denominació d'origen". Conversem amb ella sobre la seva trajectòria, els seus orígens i les seves fites. I acabem el programa connectant amb Mèxic: l'enviat especial de Catalunya Ràdio, Francesc Garriga, ens fa un retrat de la primera dona presidenta del país, Claudia Sheinbaum.
-
Quan ens fem grans, la majoria deixem de dibuixar, us imagineu que deixéssim de respirar? Avui ens acompanya l'Eulàlia Vallldosera, una de les artistes més prolífiques del nostres país. Als 90 i als 2000 va triomfar als museus de dins i fora del país. Les seves obres són al Reina Sofía, al MNAC, al Macba, al Centre d'Arts Santa Mònica¿ Però es va adonar que allò que volia transmetre no cabia en un museu. Des de llavors, el seu art el fa servir per connectar-se amb tot allò que és imperceptible a primera vista però que ens conforma a tots. Es pren la vida com un acte sagrat, i l'art, com una manera de viure.
-
Feminismes, identitats sexuals, perspectiva anticolonial, antiracisme... Tots aquests conceptes ara ens resulten molt familiars però fa 30 anys, quan va néixer la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, ben poca gent en parlava. Avui reivindiquem les pioneres de la mostra, amb Marta Selva, una de les dues fundadores, i Maria Zafra, directora actual. I amb Sílvia Rosés posem en qüestió les posades de llarg.
-
Aquests dies corre pel nostre país una de les pensadores més importants per entendre els reptes del feminisme. Un dels debats més candents és de quina manera s'ha de castigar els homes que exerceixen violència contra les dones? Són útils les penes de presó o s'ha de repensar el sistema que ha portat a la violència? Parlem amb l'antropòloga i escriptora Rita Segato en el marc de la Fira Literal i escoltem la veu i música de la compositora i guitarrista i cantant valenciana Sandra Montfort, que ha vingut des d'Alacant per actuar al Primavera a la Ciutat.
-
La ciutat ens fa fora? I si ens fa fora, on anem? Ja ho deia Jaume Sisa, l'any 1982, amb un disc, que Barcelona era una postal. Han passat més de 40 anys i ara més que una postal, la ciutat té cara d'estampeta que es ven a qualsevol lloc. Per viure en una ciutat s'ha de tenir un sostre i a les dones encara els costa més. En parlem amb Llucia Ramis, periodista i escriptora, la seva última investigació és "Un metro cuadrado. Diez pisos y treinta años en Barcelona"; Anna Pacheco, periodista i escriptora, autora d'"Estuve aquí y me acordé de nosotros" (Anagrama), i Clara Nubiola, artista polifacètica, dibuixant, dissenyadora gràfica, autora de "Pasea y ojea" (Libros del K.O.). I acabem amb la música del Primavera Sound: la Marta Pallarès ens presenta les artistes dones que hi actuen.
- Näytä enemmän